Ta motor verjamem da je prešibak za ta avto. Ampak tukaj je treba biti pazljiv, ko primerjamo (turbo)dizle in (turbo)bencinarje.andrejus je napisal/-a:Žena je kupila Pežoja 5008. 1.6 HDI. Mislim da ima 112 KM. Totalno premajhen motor za tak avto. Niti niso problem konji ampka navor,ga je enostavno premalo in ni tistega sunka, ki ga je včasih dajal TDI-PD (ki je meni osebno bil všeč) :
Ta motor verjamem da je prešibak za ta avto. Ampak tukaj je treba biti pazljiv, ko primerjamo (turbo)dizle in (turbo)bencinarje.sonic je napisal/-a:andrejus je napisal/-a:Žena je kupila Pežoja 5008. 1.6 HDI. Mislim da ima 112 KM. Totalno premajhen motor za tak avto. Niti niso problem konji ampka navor,ga je enostavno premalo in ni tistega sunka, ki ga je včasih dajal TDI-PD (ki je meni osebno bil všeč) :
Dobro, pod "moč" sem prej imel v mislih ne število KM, ampak to kar sem vmes opisal kot "uporabna zmogljivost" - torej da med vožnjo pritisneš na gas in avto potegne, ne vem kako bi to drugače opisal.andrejus je napisal/-a:az sem bil sprva tudi skeptičen glede zmogljivosti 1.2 TSI v Golfu ali 1.4 TSI v Touranu in Tiguanu. Ampak to moraš enostavno probat v vožnji, ker prej ti ne more biti jasno, koliko moči se da iztisniti iz takih 'motorčkov', če gor dodajo turbino (in pri enih še kompresor).
Moč pri turbo motorjih ni bila nikoli problem. Vedno je bila problem poraba in turbo luknja (oz navor).
Tole sem šele zdaj opazil - glej, ti si v svojem prejšnjem postu primerjal Sharana z Volvotom in to ni dobra primerjava, posebej na avtocesti, kjer ima karoserija Volva (sploh če je limuzina) pač manj zračnega upora kot velik enoprostorec.Volvej je napisal/-a:Ja saj vem da je ful odvisno od tega kako ga voziš, ampak vseeno ne vidim smisla kupovati avto z majhnim motorjem, če potem porabi več goriva kot kakšen motor z večjim volumnom, ki se pač pri istem tempu vožnje manj utruja.
Res je verjetno razlika v začetni ceni, če se kupuje novega, ampak mislim se kaj hitro pokompenzira z manjšo porabo.
Ah, to je bolj rekla-kazala. Sicer pa, tudi če bi bilo res, pri 10.000 km letno tudi to ni tako relevantno, tudi če ga bo imel 10 let - 100 jurjev km bo menda že zdržal, ne?S tem da bi naj manj naviti motor z večjim volumnom, dolgoročno gledano več zdržal.
zany je napisal/-a:Pred kratkim sem imel priložnost malce daljšo turo peljati jetto z 1. 2 TSI motorjem. Tudi moja prepričanja so bila na začetku, da je takšno srce za takšen avto enostavno prešvoh. Že po nekaj kilometrih pa sem se lahko samo čudil, kolikšno moč iztisne motor. Avto pač ni dirkaški, ampak za vožnjo po predpisih pa tudi čez je povsem dovolj. Na avtocesti je bila pesem malo drugačna, saj pri 130 km/h zgubi moč in ni več takšnega udara moči kot pri nižjih hitrostih, ampak stvar ne postane moteča. Poraba je bila natanko 7,6 l/100km, ampak glede na to, da je testni avto in ga po moje vsi ženejo na polno to ni takšna reč in se z zmerno vožnjo zna doseči prav lepo porabo. Glede sharana ali alhambre pa; avto je sam po sebi fantastičen, sploh za družino. Za 10k letno se mi dizel zdi nesmiseln. Za potrebe, ki jih imaš, mislim, da je tale 1.4 TSI povsem dovolj, v kakšen klancu boš malce šaltal v nižjo pa nič zato
sonic je napisal/-a:V tem kontekstu je TDI za 10k na leto čisto nesmiseln.thunderbolt je napisal/-a:Dizel za 10k na leto je res tvegana odločitev. Če imaš veliko kratkih relacij in če se tako pozna pri porabi hladna mašina, si pa privoščiš webasto (ne greje samo notranjosti, ampak tudi motor sam), kar pa sicer spet ni mala investicija.
:
Mestne vožnje so zelo različne. Recimo včeraj popoldne sem s Touranom nekaj skakal okoli na našem koncu, v bistvu so bile štiri kratke vožnje ki so nanesle skupno dobrih 6 km - poraba dobrih 11 litrov/100 km. Če gremo z otroci na obisk k mojim staršem na drugem koncu LJ, je pa poraba ponavadi okoli 8,5. Če je motor še od prej ogret, je možno spraviti v mestu pod 8 litrov, preverjeno (brez penzionističnega cijazenja)...MBtouran je napisal/-a:Glede porabe po mestu ne vem od kot sonicu 12 litrov. Sam imam porabo po mestu 10-10.5 in to pozimi, vklopljena klima ter gretje sedezev.
No saj tak webasto bi bil kul (koliko pa tak hec stane?), ampak za tistih nekaj tednov najhujše zime je v smislu udobja pomojem nekako dovolj če imaš ogrevane sedeže. Je pa seveda ziher bolj nobel če se tudi pozimi takoj usedeš v že malo ogret avto...thunderbolt je napisal/-a:Sam tudi ne zagovarjam nakup dizla - sem se malo nerodno izrazil. V mislih sem imel bencinarja z webasto grelcem, ki motor v 10-15 minutah ogreje na delovno temperaturo (plus odmrzne šipe in ogreje notranjost), pri tem pa naj bi sistem porabil deci goriva (vir: siol, test škode superba). Če bi imel avto na kratke razdalje, potem poraba ne bi smela biti tako velika. Sicer to še zmeraj ekonomsko ne opravičuje nakupa webasta, je pa za sam motor to nedvomno bolje (pa še pozimi je fajn, ko se samo usedeš in odpelješ).
sonic je napisal/-a:Pa ne se preveč obremenjevat s 'hladnim motorjem', saj niso iz cukra. Moj Golf TDI bo tudi kmalu star 5 let, pa komaj če ima 50kkm, in še vedno dela super (posebej odkar sem investiral 12 EUR v nov zračni filter, hehe) moči je dovolj, poraba vedno nižja, olja ne pije (ne več, do ene 15-20 kkm ga je malenkostno pil, potem se je dokončno utekel) . Nek drug tak TDI ima po enakem času recimo 100 kkm ali več, pa je njegov motor nabral približno isto število 'hladnih kilometrov' kot moj - le da je tadrugi pač zraven nabral precej več 'ogretih kilometrov' (in ne mi rečt da se je med tem motor sam obnavljal). Ker znam delati z motorjem in pogosto vidi avtocesto, sem prepričan da je moj motor vsekakor v boljšem stanju kot tisti z 2-3x toliko kilometri.
tmz je napisal/-a:Sonic, daj prosim povej, na koliko so obrati pri 130 km/h in na koliko pri 150 km/h. Pri 1.4 TSI. Tako za občutek me zanima.
Tako je. Realnih 130 je sicer skoraj 140 po števcu, obrati so tedaj okoli 3000 (v 7. prestavi DSGja). Za 150 kmh pa ne vem. (no pri realnih 100 kmh je cca 2100 obratov, pa se da približno izračunat).WMB je napisal/-a:tmz je napisal/-a:Sonic, daj prosim povej, na koliko so obrati pri 130 km/h in na koliko pri 150 km/h. Pri 1.4 TSI. Tako za občutek me zanima.
Pod 3000 obrati. če se ne motim ima 2.800 obratov.....Pri 140 ima malce pod 3000.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov