Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Re: Smiselnost nakupa dizla?

Napisal/-a UDO1 To apr 24, 2012 11:17 pm

Recimo, da ti bi žrl dizel 6, da ne pretiravamo s prenizkimi ciframi. Torej 20% manj, stane pa tut 13% manj...skupaj cca 30%. Torej se bi vozil skoraj tretjino ceneje. Vsako leto zdaj daš 2300€ za bencin, z dizlom bi dal skoraj 700€ manj. More kar dosti stvari pocrkati vsako leto, da se ti ne bi splačal dizel. Tiste računice pod 25k km se ne splača dizel so iz časov - no par let nazaj, ko je bil bencin po 0.82€ in je bil celo cenejši kot dizel. So se malo spremenile stvari od takrat in verjemi vedno dražja bodo goriva in razlika v € še večja kot pri tem izračunu...
Zadnjič spremenil UDO1, dne Sr apr 25, 2012 11:07 am, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To apr 24, 2012 11:31 pm

zan0088 je napisal/-a:en par dizlov
reno kangoo dci 85 pozre 5l/100 dober tovorni avto
ford c-max 1.8 tdci 6,3l dober druzinski avto
punto fiat 1.3 JTD 4-4,5l/100 dober studentski avto
:)

No ja.. Jaz med drugim vozim Kangoo-ja 1.5 dCi 85KM in pod 6 lit nikoli ne pridem. Večinoma je med 6-6.5 /100km. Sem bil prav zadovoljen, ko sem prejšnji dan videl, da mi kaže 6.1 lit. No..čez dva dneva je bila 6.3 :)

Kar se pa avtorja tiče. Če se nisi naveličal avtomobila, ga vozi naprej. Jaz rabljenega dizla brez vsaj 1 ali 2 letne garancije sploh ne bi upal kupovati.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Sr apr 25, 2012 12:07 am

Jaz mam dizla že 10let naredu 338K pa razen enakih menjav kot pri bencinarju ni blo druzga, pa sem kupil 2 let star testni avto z 15k Km. Pri bencinarju ali dizlu je treba neredit velik servis, sklopko, bremze...., cena je pa v glavnem odvisna od znamke in serviserja ne pa od dizla ali bencinarja.
Poraba 5.5-5.8 napram 7,5 je 425L bencina razlike /leto pri tvojih 25K kar ti znese danes cca 650€/leto. pri moji kilometrini pride pa 1000€.
Se pravi da za cca 2500-3000€ dobiš dizla L 2002 in se voziš 650/leto ceneje al pa v 2 letih prideš na to cifro (1700+2x650=3000) pol pa še vedno voziš 650/ leto dražje.
Pa ne se ubest na kilometre, kdor ma dizla ga pač voz, bolj je čudn če ma dizel mal kilometrov kot več. Slo povprečje je 10-15K/leto oz pr dizlih 20-25 pol ap zračuni kolk približno bi moral met letnik ki ka kupuješ, če je odstopanje preveliko bejž stran, razen če avto poznaš.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr apr 25, 2012 6:00 am

YOC je napisal/-a:Ja, res je bencinar ob nakupu cenejši. A se ti vse pogliha vsakič ko greš na pumpo. Je psihološko "lažje" sproti plačevat manj in manjkrat it na pumpo. Konec koncev boš dizla tudi prodal za višjo ceno tko da na izgubi nisi.
Drgač pa konkreten primer: Z dizlom (povprečnim tankom) narediš npr. 1000km, z bencinarjem pa 800; cene dizla so nižje od bencina; ... ;)

Srečno pri izbiri!

lp

YOC

8)

Najboljše da vsi vozniki bencinarjev prodamo svoje bencinsko gnane avte in kupimo trahtorje :roll:
Aja, jaz z tankom (neosvinčenega) ne naredim 800 km, ampak nekaj čez 600.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr apr 25, 2012 7:11 am

Pri teh cenah bencina bi jaz rekel, da moraš delat res malo km, da se splača vozit bencinarja.
Da so z dizli večji stroški, bi iz izkušenj rekel, da je bullsh*t. Pijejo pa konkretno manj - lybra mi pije 5.7, merjeno skozi 100k km.
Cene tudi niso toliko višje pri dizlih. Je brat ravno ta vikend kupil tudi lybro, letnik 2003 za dobra 2 jurja. Katerega bencinarja tega razreda in letnika dobiš ceneje?

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Sr apr 25, 2012 7:23 am

Jst bi na tvojem mestu vgradil plin. To sem naredu pri ženinem meganu l00 ki ima prevoženih 190k km. In se vozim ceneje k z mojim 1,5dci meganom ki ima porabo 5l.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr apr 25, 2012 8:33 am

UDO1 je napisal/-a:Torej 20% manj, stane pa tut 13% manj...skupaj 33%. .

Ojoj matematični fail. Ne moreš to kr seštevat. Če bi dizel porabil 50% manj in stal tudi 50% manj, kaj potem, bi se vozil zastonj?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr apr 25, 2012 8:55 am

Če je tvoj sedanji avto res poštiman kot praviš, če dela BP in ti je všeč (se ga nisi naveličal), potem pri tvoji kilometrini še ni tako nujna menjava za dizel. Sicer menim, da se vendarle ne kvarijo vsak dan, ampak brez tveganja pa vseeno ni.

Pa z menjavo avta je tudi spet nekaj sitnosti in stroškov, pa karkoli boš kupil, bo najverjetneje treba spet v štartu kaj poštimati...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Napisal/-a UDO1 Sr apr 25, 2012 10:49 am

Ojoj matematični fail. Ne moreš to kr seštevat. Če bi dizel porabil 50% manj in stal tudi 50% manj, kaj potem, bi se vozil zastonj?

A bo zdej Blinder? Sej sem res narobe napisal, ampak razlike je manj kot 3% - sej % manjše porabe dizla sem tudi zelo na grobo ocenil, verjetno sem se tam zmotil še za kaj več kot 3%...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 25, 2012 12:05 pm

To je pa ja povsem enostavno ocenit, greš na spritmonitor.de in pogledaš povprečno porabo za isti model, enkrat za diesel, enkrat za bencin. Sem pogledal ene par modelov različnih znamk in dizelske različice kurijo v povprečju 24-27% manj kot bencinske. Dizl je trenutno 13% cenejši od bencina. Torej v povprečju je cena goriva/km okoli 35% manjša kot pri bencinarju.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Medicius
Nov uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a Medicius Sr apr 25, 2012 2:53 pm

Kot prvo pravijo, da z dizelašem moraš delati kilometrino. Torej je pomembno kakšno pot bo vozilo delalo na dnevni ravni. Kot drugo ni dražji samo ob nakupu, dražji so tudi servisi, še dražje pa servisiranje kakšnih večjih okvar. Velika prednost dizelašev je večji navor, kar se lepo pokaže na pospeških.
Benzinarji imajo zdaj že tako dobre mašine, da ne porabijo dosti več od dizelašev. Pri kakih "ECO" motorjih se ta poraba giblje okrog 6L/100km. Cenejši je nakup in vzdrževanje. Moj Sportage, ki tehta 1,5T pije 7L/100km, pa še manj bi, če bi ga sam vozil. Nežnejši spol pač dviguje porabo.
Torej v razmislek. Najbolje je vzeti papir in kuli v roko, pa si preračunati, a res toliko prihraniš z gorivom, kolikor več vložiš v dizelski motor! ;)
Življenje je zastavljanje ciljev. Kdor jih nima, ne živi.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 25, 2012 3:31 pm

Medicius je napisal/-a:Kot prvo pravijo, da z dizelašem moraš delati kilometrino. Torej je pomembno kakšno pot bo vozilo delalo na dnevni ravni. Kot drugo ni dražji samo ob nakupu, dražji so tudi servisi, še dražje pa servisiranje kakšnih večjih okvar. Velika prednost dizelašev je večji navor, kar se lepo pokaže na pospeških.
Benzinarji imajo zdaj že tako dobre mašine, da ne porabijo dosti več od dizelašev. Pri kakih "ECO" motorjih se ta poraba giblje okrog 6L/100km. Cenejši je nakup in vzdrževanje. Moj Sportage, ki tehta 1,5T pije 7L/100km, pa še manj bi, če bi ga sam vozil. Nežnejši spol pač dviguje porabo.
Torej v razmislek. Najbolje je vzeti papir in kuli v roko, pa si preračunati, a res toliko prihraniš z gorivom, kolikor več vložiš v dizelski motor! ;)

Uf ti pa kar vse povprek primerjaš. Kot prvo, on ne kupuje niti sodobnega dizla, niti nima sodobnega bencinarja. Tudi dizli so naprednejši kot prej in pijejo manj, tako da je razlika mogoče nekoliko manjša, ni pa ravno tako, da bencinarji "ne porabijo dosti več". Pri teh sodobnih bencinarjih je tudi možnost okvar večja, kot pri "starih". Cena primerljivega servisa med dizlom ene znamke in bencinarjem druge (pri pooblaščencu) je lahko zelo podobna. Redni servis za 1.9 TDI me pri popoldancu stane 60-80€, pri pooblaščencu mislim, da je bilo tam nekje 100-150€. 7L (ali manj) ti Sportage pije z zelo varčno vožnjo in na takšen način bi lahko dizla komot vozil z manj kot 6L.

Recimo Passata Variant 03 1.9 TDI, ki je le malo lažji, se da po čipanju vozit po omejitvah s cca. 5l porabe, če voziš varčno. Včeraj recimo sem zalaufal hladnega, naredil 20km po omejitvah s povprečno hitrostjo 60km/h in je bila povprečna poraba 4.8l/100km. Večinoma se sicer nimam živcev tako jajcat, se pa da, če je volja. :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr apr 25, 2012 4:14 pm

Zanimivo je, da se pri menjavi avtomobila - vsaj po odgovorih forumašev sodeč - vse vrti okoli računice oziroma okoli denarja.

Dejmo pogledat z druge strani. Sedaj voziš Hondo bencinarja, ki se vrti v visoke obrate, kar pomeni športni feeling v vožnji. Avto je dobro ohanjen, edina slabost je, da je poraba nekoliko večja in bi, v primerjavi z dizlom, nekaj prihranil.
Gremo dalje. Zamenjal bi za dizla, rabljenega, niti ne bi rad preveč doplačal. Dizel - čisto drug svet v primerjavi z bencinsko Hondo glede načina vožnje in užitka pri tem. Rabljen dizel - čista loterija glede zanesljivosti, zdrave turbine in ostalih pritiklin. Rabljen dizel za malo denarja - loterija na kvadrat.
Glede na to, da te pri sedanjem avtu moti samo nekoliko večji strošek zaradi porabe - in čisto nič drugega - GA OBDRŽI! Škoda stroškov za kakšnekoli "delne" rešitve pri nakupu rabljenega dizla (star avto je pa le star avto). Čez par let bo treba pa spet za malo doplačila - spet star avto.
Predlagam, da Hondo lepo zgoniš do konca, ker se lepo oddolži z zanesljivostjo (to ni nepomembna lastnost), potem pa - za malo več denarja - kupiš moderen avto, ki malo pije, pa ni važno al je bencinar ali dizel. Bo pa nov(ejši), bolj udoben in bolj varen!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Sr apr 25, 2012 9:18 pm

Firediver je napisal/-a:Zanimivo je, da se pri menjavi avtomobila - vsaj po odgovorih forumašev sodeč - vse vrti okoli računice oziroma okoli denarja.

Dejmo pogledat z druge strani. Sedaj voziš Hondo bencinarja, ki se vrti v visoke obrate, kar pomeni športni feeling v vožnji. Avto je dobro ohanjen, edina slabost je, da je poraba nekoliko večja in bi, v primerjavi z dizlom, nekaj prihranil.

1.4 L98 H civic ni ravno za športni način vožnje, verjeten en HDi L2002 bolj skoč.
Prodaja ga za 1.7K v dveh letih bo dal cca 1,3K več za bencin (če razmišlja o drugem avtu ma verjetno tudi kaj prihranjenega) , ali pa danes kup za 3K naprimer L 2002 ma pa 4 leta novejšega, pa naj bo dizel ali bencinar oba bosta manj pila.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Sr apr 25, 2012 10:01 pm

Kak maš lahko an Hondii porabo 7.5l, men kuri zjahana mašina 6.7l/100km, ker delam več al manj isto relacijo, zato sem napisal preračunano cifro, drugače pa se giblje med 6.5 in 7l, če vozim mal bolj divje.
Avto ma pa 100km.....presenečen sem nad odzivnostjo motorja, ob polno naloženem, prižgani klimi ga ne mori čist nč, ....
Član od leta 2004

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr apr 25, 2012 10:14 pm

a4 1.9tdi l96,pije 5.5l cvička v povprečju,beat that(racunaj si prihranek na 20.000km) ima prevoženih 315.000 avto se vedno kot nov.
Vag dizli 95-2001 z navadno bosch crpalko,D,SDI in TDI nimajo konkurence glede servisov,vzdržljivosti,poceni vožnje.
Sploh pa če nabaviš kšnega ohranjenega SDIja,to je majka,neuničivo.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr apr 25, 2012 10:36 pm

UDO1 je napisal/-a:

A bo zdej Blinder? Sej sem res narobe napisal, ampak razlike je manj kot 3% - sej % manjše porabe dizla sem tudi zelo na grobo ocenil, verjetno sem se tam zmotil še za kaj več kot 3%...

30.4% manj se porabi za gorivo pri dizlu, pri tvojih številkah, sm zdaj zračunal. Prej ko sm te citiral sem na oko mislil, da si naredil večjo napako. Čist uredu si ocenil.
Drugače kot zanimivost, če z dizlom se porabi 30.4% manj pomeni da se z bencinom porabi 43.6% več.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr apr 25, 2012 10:44 pm

Bencinarji porabijo v povprečju do 50% več goriva če se pogovarjamo o starejših avtih do l.02,in tm do 30% pri novejših avtih. Večji in težji kot je avto večja bo povprečna razlika v porabi.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 25, 2012 10:45 pm

Blinder je napisal/-a:Drugače kot zanimivost, če z dizlom se porabi 30.4% manj pomeni da se z bencinom porabi 43.6% več.

Imaš prav. :D
Zato manj prišparaš, ko greš z bencina na dizel, kot se ti podraži vožnja, če greš z dizla na bencin. :vc :cry
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Sr apr 25, 2012 11:41 pm

Me mojim bencinarjem in bratovim avtom (dizl) z istimi konji mava točno 1l razlike.
Član od leta 2004
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov