zan0088 je napisal/-a:en par dizlov
reno kangoo dci 85 pozre 5l/100 dober tovorni avto
ford c-max 1.8 tdci 6,3l dober druzinski avto
punto fiat 1.3 JTD 4-4,5l/100 dober studentski avto
YOC je napisal/-a:Ja, res je bencinar ob nakupu cenejši. A se ti vse pogliha vsakič ko greš na pumpo. Je psihološko "lažje" sproti plačevat manj in manjkrat it na pumpo. Konec koncev boš dizla tudi prodal za višjo ceno tko da na izgubi nisi.
Drgač pa konkreten primer: Z dizlom (povprečnim tankom) narediš npr. 1000km, z bencinarjem pa 800; cene dizla so nižje od bencina; ...![]()
Srečno pri izbiri!
lp
YOC
UDO1 je napisal/-a:Torej 20% manj, stane pa tut 13% manj...skupaj 33%. .
Ojoj matematični fail. Ne moreš to kr seštevat. Če bi dizel porabil 50% manj in stal tudi 50% manj, kaj potem, bi se vozil zastonj?
Medicius je napisal/-a:Kot prvo pravijo, da z dizelašem moraš delati kilometrino. Torej je pomembno kakšno pot bo vozilo delalo na dnevni ravni. Kot drugo ni dražji samo ob nakupu, dražji so tudi servisi, še dražje pa servisiranje kakšnih večjih okvar. Velika prednost dizelašev je večji navor, kar se lepo pokaže na pospeških.
Benzinarji imajo zdaj že tako dobre mašine, da ne porabijo dosti več od dizelašev. Pri kakih "ECO" motorjih se ta poraba giblje okrog 6L/100km. Cenejši je nakup in vzdrževanje. Moj Sportage, ki tehta 1,5T pije 7L/100km, pa še manj bi, če bi ga sam vozil. Nežnejši spol pač dviguje porabo.
Torej v razmislek. Najbolje je vzeti papir in kuli v roko, pa si preračunati, a res toliko prihraniš z gorivom, kolikor več vložiš v dizelski motor!
Firediver je napisal/-a:Zanimivo je, da se pri menjavi avtomobila - vsaj po odgovorih forumašev sodeč - vse vrti okoli računice oziroma okoli denarja.
Dejmo pogledat z druge strani. Sedaj voziš Hondo bencinarja, ki se vrti v visoke obrate, kar pomeni športni feeling v vožnji. Avto je dobro ohanjen, edina slabost je, da je poraba nekoliko večja in bi, v primerjavi z dizlom, nekaj prihranil.
UDO1 je napisal/-a:Ojoj matematični fail. Ne moreš to kr seštevat. Če bi dizel porabil 50% manj in stal tudi 50% manj, kaj potem, bi se vozil zastonj?
A bo zdej Blinder? Sej sem res narobe napisal, ampak razlike je manj kot 3% - sej % manjše porabe dizla sem tudi zelo na grobo ocenil, verjetno sem se tam zmotil še za kaj več kot 3%...
Blinder je napisal/-a:Drugače kot zanimivost, če z dizlom se porabi 30.4% manj pomeni da se z bencinom porabi 43.6% več.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov