Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Novi Kia Ceed 1.6.GDI vs Skoda Octavia 1.2TSI

Napisal/-a sonic Po maj 21, 2012 1:42 pm

King1 je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:Se strinjam a treba je vedeti, da se pogovarjamo o 1.6 z 99kw in o 1.2 z 77 kw- ji kar pa je sigurno razlika pa čeprav en ima turbino. Mislim, da bi bil bolj primerljiv 1.4 z 90kw-ji.
Mah z golimi ciframi o številu kilowattov si jaz nekaj obrišem. Najkasneje od takrat, ko sem cca leta 2004 v procesu kupovanja novega avta, testiral med drugim Hyundai Getza, z motorjem ki je imel menda 85 KM (prostornine pa tam nekje 1.3-1.4 litra). Tisti avto je bil v normalni vožnji vsekakor opazno šibkejši od mojega takratnega avta (Vectra A 1.6i, 75 KM), čeprav je Vectrin motor imel na papirju 10 konjev manj.

Atmosferskih 1.6 bencinarjev sem sicer dosedaj vozil že nekaj - od omenjene Vectre, klasični 1.6 v Golfu IV in V (sicer 'navadnega', ne verzije FSI), 1.6 v Meganu l. 2004 in l. 2007, pa v P306 in P308, pa seveda 1.6 v Toyoti Auris. Niti eden v vožnji ni enakovreden napram 1.2 TSI (105-konjskemu), ki sem ga vozil v Golfu VI.
Tako da dokler ne vozim tanovega Ceeda (ali pa preberem kako poročilo o testni vožnji), ne verjamem da se res pozna 99kw. Saj recimo novi 1.6 TDI ima tudi na papirju enako število konjev in tudi navora kot zadnja verzija že opuščenega 1.9 TDI, pa še nisem prebral da je 1.6 TDI v vožnji enakovreden staremu, v glavnem vsi stokajo obratno...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po maj 21, 2012 2:05 pm

Pa še evo nekaj konkretnega sem našel, tule so testirali novega Ceeda s tem motorjem:

http://www.motorvision.de/artikel/kia-ceed-hochwertiger-und-moderner-gegen-den-golf,15427.html
"Im Fahrbetrieb erweist sich das 1.6-Liter-Triebwerk mit immerhin 135 PS als nicht sonderlich agil. Es fordert immerzu nach hohen Drehzahlen, um für richtigen Vorschub zu sorgen. Unterhalb von 4.500 Umdrehungen tut sich fast gar nichts. Darüber wird der Direkteinspritzer dann unangenehm laut."
Hiter prevod bistva: "kljub menda 135 KM ni posebno agilen, za pravo moč potrebuje visoke obrate - pod 4500 obrati se ne zgodi nič, nad tem pa je potem neprijetno glasen".
Ni kaj dosti za dodati...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po maj 21, 2012 2:26 pm

sonic je napisal/-a:Atmosferskih 1.6 bencinarjev sem sicer dosedaj vozil že nekaj - od omenjene Vectre, klasični 1.6 v Golfu IV in V (sicer 'navadnega', ne verzije FSI), 1.6 v Meganu l. 2004 in l. 2007, pa v P306 in P308, pa seveda 1.6 v Toyoti Auris. Niti eden v vožnji ni enakovreden napram 1.2 TSI (105-konjskemu), ki sem ga vozil v Golfu VI.
Seveda ne more biti enak v vožnji, če pa TSI s turbino doseže vodoravno krivuljo navora že od 1500 naprej. Sigurno to pomeni drugačen način vožnje.
Ne pomeni pa to, da je TSI z manj konji hitrejši 0-100 ali da boš dosegel večjo končno hitrost. Samo bolj uglajeno se boš lahko peljal in verjetno z manjšo porabo, ker turbina avtomatično poveča izkoristek motorja. Vprašanje pa je, ali je 1,2TSI že dovolj zanesljiv, kot so zanesljivi atmosferski bencinarji iz Koreje.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po maj 21, 2012 4:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ne pomeni pa to, da je TSI z manj konji hitrejši 0-100 ali da boš dosegel večjo končno hitrost. .
Pospešek 0-100 je v realnem življenju nepomemben. Bolj pomembno je, kako se motor odzove na gas med vožnjo (recimo pri običajni avtocestni hitrosti, ko rabiš momentalno pospešit), po možnosti ne da bi šaltal dol.

verjetno z manjšo porabo, ker turbina avtomatično poveča izkoristek motorja.
Da ni ravno obratno (recimo SDI motorji imajo nižjo porabo kot TDI).
Turbina ti omogoča, da uporabiš manjši motor, katerega moč brez turbine bi bila švoh in bi imela ima slabe pospeške, je pa dovolj za recimo vzdrževanje konstantne hitrosti. Ko je treba pospešiti, pa turbina omogoča večje polnjenje zraka, v katerem zato lahko zgori več goriva, posledično se sprosti več energije, ki se potem prenese na kolesa. V tistih trenutkih pospeševanja pa seveda turbaki divje pijejo, tako dizli kot še bolj bencinarji . (zato Nemci rečejo "Turbo läuft - Turbo säuft" , hehe)

No, lahko sicer res rečemo kot si zapisal, "turbina poveča izkoristek motorja" - v smislu, da za neko easy križarjenje ti je povsem dovolj neka skromna zmogljivost, v primeru trenutne potrebe pa imaš podgasom na voljo več energije - ni treba da ti stalno dela veliko-kubična mašina, če lahko majhen mlinček lepo vzdržuje hitrost, turbina pa ga našopa takrat ko rabiš.....

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po maj 21, 2012 5:44 pm

Da pije Ceed 5,8 zlo ne vrjamem. To bi moral potem samo po ravnini vozit.
Men 1.6 motor v P307 pije v povprečju točno 7. V 10300km od kar ga imam; od oktobra do sedaj. Nikakor ne uspe spravit pod 6,6.
Tak da mislim, da tudi tale Ceed ne more met pod 6, madona saj je bencinar.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po maj 21, 2012 6:04 pm

Kia Ceed, prvi model, 1.6 16v bencinar pije na AC relacijah (hitrost med 140-170) 7.5l.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po maj 21, 2012 8:10 pm

sonic je napisal/-a:Saj recimo novi 1.6 TDI ima tudi na papirju enako število konjev in tudi navora kot zadnja verzija že opuščenega 1.9 TDI, pa še nisem prebral da je 1.6 TDI v vožnji enakovreden staremu, v glavnem vsi stokajo obratno...

To jamrajo sam tisti, ki ne znajo vozit. Daj ga meni v roke, pa da vidimo pol, če sta 1.9TDI 77kW in 1.2TSI hitrejša :twisted:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po maj 21, 2012 9:10 pm

mišek je napisal/-a:Da pije Ceed 5,8 zlo ne vrjamem. To bi moral potem samo po ravnini vozit.
Men 1.6 motor v P307 pije v povprečju točno 7. V 10300km od kar ga imam; od oktobra do sedaj. Nikakor ne uspe spravit pod 6,6.
Tak da mislim, da tudi tale Ceed ne more met pod 6, madona saj je bencinar.
Ultra lean burn mode is used for light-load running conditions, at constant or reducing road speeds, where no acceleration is required. The fuel is not injected at the intake stroke but rather at the latter stages of the compression stroke, so that the small amount of air-fuel mixture is optimally placed near the spark plug. This stratified charge is surrounded mostly by air, which keeps the fuel and the flame away from the cylinder walls for lowest emissions and heat losses. The combustion takes place in a toroidal (donut-shaped) cavity on the piston's surface.[1] The cavity is displaced to one side of the piston, the side that has the fuel injector. This technique enables the use of ultra-lean mixtures that would be impossible with carburetors or conventional fuel injection.
Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection
Zato lahko GDI v povprečju pije manj.

sonic je napisal/-a:Da ni ravno obratno (recimo SDI motorji imajo nižjo porabo kot TDI).
Zakaj misliš, da imajo tudi največji dizli v tankerjih turbine? Predvsem zaradi večjega izkoristka dizel procesa - manjše porabe goriva.
Vprašanje, kako bi bilo s porabo, če bi naredili TDI z enako močjo kot SDI. Jaz stavim, da bi TDI porabil manj pri enaki vožnji z obema mašinama.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po maj 21, 2012 9:28 pm

Energetik81 je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Da ni ravno obratno (recimo SDI motorji imajo nižjo porabo kot TDI).
Zakaj misliš, da imajo tudi največji dizli v tankerjih turbine? Izključno zaradi večjega izkoristka dizel procesa.
Vprašanje, kako bi bilo s porabo, če bi naredili TDI z enako močjo kot SDI. Jaz stavim, da bi TDI porabil manj pri enaki vožnji z obema mašinama.

Da je SDI pil manj kot TDI? S tem se ne bi strinjal, sploh če upoštevamo zmogljivosti. Recimo prastari 1.9TDI 90KM je ob bistveno "bolj komot" vožnji pil manj (če primerjam npr. Fabio in Octavio 1) ;)
Glede enake moči in porabe. Lupo 1.2TDI je prav tako (bil) za odtenek bolj varčen in prožen od 1.7 SDI-ja enake moči prav tako v Lupotu.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To maj 22, 2012 7:10 am

Zakaj misliš, da imajo tudi največji dizli v tankerjih turbine? Predvsem zaradi večjega izkoristka dizel procesa - manjše porabe goriva.

Po krajšem raziskovanju ugotavljam, da sem se očitno motil in imaš ti prav... oops

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. To maj 22, 2012 8:07 am

Jst sm si uspel "izborit" na predstavitvi tud ceeda 1.6 GDI EX MAXX Avt. (DSG). Morm priznat, da avto (sploh v kombinaciji z menjalnikom) res ne gre nikamor (za 135 konjev), tok visok v obrate ti ga pa itak menjalnik ne pusti gnat, razen če daš v ročni način pa ga pustiš da šalta na max. točki. Tko da glede na to, da sem vozil že 1.2 TSI v leonu, v tem primeru priporočam slednjega. Je Octavia tud vsaj 50 kil lažja od ceeda (ki je še zmeri bajs), tko da dokler ne bo kakega ustreznega downsized turbaka, je dizel only way to go (pa še to sam 110/128-konjski). S porabo ne vem, kako je pr ceedu, sam domnevam da če češ met kej od njega torej obrati 4500 plus), bo kilometre stran od tistih deklariranih 5,6.

Lp, D.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To maj 22, 2012 8:17 am

modri D. je napisal/-a:S porabo ne vem, kako je pr ceedu, sam domnevam da če češ met kej od njega torej obrati 4500 plus), bo kilometre stran od tistih deklariranih 5,6.
Lp, D.
Kot tudi Octavia, če češ met kaj od nje. Misliš, da TSI pa kar ves čas pije 5?

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. To maj 22, 2012 8:39 am

modri D. je napisal/-a:S porabo ne vem, kako je pr ceedu, sam domnevam da če češ met kej od njega torej obrati 4500 plus), bo kilometre stran od tistih deklariranih 5,6.
Lp, D.
Kot tudi Octavia, če češ met kaj od nje. Misliš, da TSI pa kar ves čas pije 5?

Ničesar nisem rekel na to temo, Energetik. Meni je leon pil 7 pri umirjeni vožnji in 10 polno naložen večinoma po avtocestah. Domnevam, da ni nič bolje s ceedom, samo OBČUTEK pri pospeševanjih in sami vožnji je pa neprimerno boljši pri 1.2 TSI. Ne se po nepotrebnem obremenjevat s porabo, kjer ni treba :)

ilyerik
Nov uporabnik

Napisal/-a ilyerik To maj 22, 2012 8:43 am

TSI motorji so čista zmaga, dokler kaj ne crkne :-P. Moj se zaenkrat še drži ok (blizu 30 tisoč km), bom napisal na forum, če (ko) bo kaj narobe.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To maj 22, 2012 8:45 am

Ja, 1,6 atmosferca pač moraš za enak občutek gnati nad 3500rpm. Zdj če ti visoki obrati ne pašejo, nabaviš TSI. Če uživaš v viskoih obratih :) , nabaviš Ceeda.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ To maj 22, 2012 9:57 am

ilyerik je napisal/-a:TSI motorji so čista zmaga, dokler kaj ne crkne :-P. Moj se zaenkrat še drži ok (blizu 30 tisoč km), bom napisal na forum, če (ko) bo kaj narobe.

Na tvojem mestu se ne bi preveč veselil. Če ne bo crknil v garancijskem obdobju bo izven... btw kdaj je bil izdelan?

ilyerik
Nov uporabnik

Napisal/-a ilyerik To maj 22, 2012 10:04 am

Ceed je napisal/-a:
ilyerik je napisal/-a:TSI motorji so čista zmaga, dokler kaj ne crkne :-P. Moj se zaenkrat še drži ok (blizu 30 tisoč km), bom napisal na forum, če (ko) bo kaj narobe.

Na tvojem mestu se ne bi preveč veselil. Če ne bo crknil v garancijskem obdobju bo izven... btw kdaj je bil izdelan?

Veselil? Saj se ne veselim, ravno obratno sem želel povedati. In sicer, da glede na določene informacije zgleda, da ti motorji niso zanesljivi. Me pa čudi, da si ti tako prepričan, da bo crknil. A zaradi 5-ih forumskih mnenj to velja sedaj kar za vse avte, prodane s tsi motorjem? Drugače pa kot sem že napisal v eni drugi temi, želim si oz. pričakujem, da bo *vsaj* 150 tisoč km brez težav. Pri prejšnjem avtu (ford focus, 1.6 bencinar) sem imel probleme z rjo in menjalnikom in to pred 120 tisoč km, z motorjem pa je bilo vse ok. Bomo videli kako bo sedaj z golfom, kot zgleda bom na 100 tisoč prej kot 4-ih letih, tako da se bodo napake hitro pokazale.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ To maj 22, 2012 10:28 am

@ilyerik Pri VWju niso zamenjali verige z dvakrat širšo brez potrebe. Jasno je, da stara veriga ne bo zdržala življenjske dobe za katero je bila predvidena.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To maj 22, 2012 2:41 pm

Elantra 1.6 je eden redkih motorjev - atmosferskih kjer je poraba bolj umirjena.

Veliko testov je to potrdilo in to drži.

Kako je pri ceedu pa bomo videli.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To maj 22, 2012 4:57 pm

Če misliš 1,6 DOHC CVVT v Elantri, gre v Ceedu za praktično identični motor, samo z nataknjenim GDI in malo povečano kompresijo. Tudi mere in mase avtov so skoraj enake, tako da bodo razlike v porabi verjetno šele pri 1. decimalki, če sploh bodo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov