Mah z golimi ciframi o številu kilowattov si jaz nekaj obrišem. Najkasneje od takrat, ko sem cca leta 2004 v procesu kupovanja novega avta, testiral med drugim Hyundai Getza, z motorjem ki je imel menda 85 KM (prostornine pa tam nekje 1.3-1.4 litra). Tisti avto je bil v normalni vožnji vsekakor opazno šibkejši od mojega takratnega avta (Vectra A 1.6i, 75 KM), čeprav je Vectrin motor imel na papirju 10 konjev manj.King1 je napisal/-a:Polo78 je napisal/-a:Se strinjam a treba je vedeti, da se pogovarjamo o 1.6 z 99kw in o 1.2 z 77 kw- ji kar pa je sigurno razlika pa čeprav en ima turbino. Mislim, da bi bil bolj primerljiv 1.4 z 90kw-ji.
Atmosferskih 1.6 bencinarjev sem sicer dosedaj vozil že nekaj - od omenjene Vectre, klasični 1.6 v Golfu IV in V (sicer 'navadnega', ne verzije FSI), 1.6 v Meganu l. 2004 in l. 2007, pa v P306 in P308, pa seveda 1.6 v Toyoti Auris. Niti eden v vožnji ni enakovreden napram 1.2 TSI (105-konjskemu), ki sem ga vozil v Golfu VI.
Tako da dokler ne vozim tanovega Ceeda (ali pa preberem kako poročilo o testni vožnji), ne verjamem da se res pozna 99kw. Saj recimo novi 1.6 TDI ima tudi na papirju enako število konjev in tudi navora kot zadnja verzija že opuščenega 1.9 TDI, pa še nisem prebral da je 1.6 TDI v vožnji enakovreden staremu, v glavnem vsi stokajo obratno...