Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Re: Škoda Octavia vs Kia Sorento

Napisal/-a Daedalus Po maj 07, 2012 12:52 pm

Mislim, da so nasveti chan-a najbolj merodajni. :)

Sam bi pa v tej dilemi zagotovo izbiral med rabljeno Octavio Scout, ki je še v garanciji, in Subaru Forester - malce dražje vzdrževanje, vendar über zanesljiva firma. To dvoje bi pomoje med temi kandidati tudi nudilo najboljši prtljažnik za vaše potrebe. :)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po maj 07, 2012 2:05 pm

sonce_rumeno je napisal/-a:Chan, kaj si ti potem kupil?

Gretje zicov ima že moja Fabia in so zakon! Brez tega nov avto ne bo, hehe.
Psici sta drugače bernardinki (cca. 75 cm plečne, 65 kg).

Ja, Yetija sva gledala v salonu in je premajhen. Za enega psa še, ne pa za 2 psa, 2 otroka, 2 odrasla in opremo.

Sam sem potem nabavil Freetracka (ravno sedaj me čaka 1. servis na 15.000km), dodal še paket s ksenonom in navigacijo ter obveznim ( :) ) gretjem sedežev. Sam sicer nimam toliko prtljažnih potreb oziroma mi povsem zadostuje pri družinskih potrebah. Za potrebe prevoza dveh psov pa definitivno preglej avto v salonu, če bi zadoščala prostornina (morda bi znala biti malce premajhna). Glede prevoza ostale opreme (ne otrok =P ) bi potem bilo potrebno uporabiti strešni kovček (vzdolžne letve so del serijskega paketa). Iščem malce še mere prtljažnika, katere sem našel na nemški strani Seata (glej pod: Gepaeckraum: http://www.seat.de/content/de/brand/de/ ... ungen.html). Tedaj sem si ogledoval tudi simpatičnega Yetija, ki pa ima le manjši prtljažnik, s podobno opremo pa bi tedaj prišel cca. 4 tisočake dražji.

Avtomobil ima porabo po BC (potovalnem računalniku) med 6.2 ter 6.7 l/100km, edini problem v tem času je bil z gumami, kar se je rešilo - glej temo: viewtopic.php?f=6&t=90573

V pomoč še trenutni cenik Freetracka: http://www.seat.si/altea-freetrack/cene
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 Po maj 07, 2012 8:12 pm

sonce_rumeno je napisal/-a:Chan, kaj si ti potem kupil?

Gretje zicov ima že moja Fabia in so zakon! Brez tega nov avto ne bo, hehe.
Psici sta drugače bernardinki (cca. 75 cm plečne, 65 kg).

Ja, Yetija sva gledala v salonu in je premajhen. Za enega psa še, ne pa za 2 psa, 2 otroka, 2 odrasla in opremo.

off:
Dve bernardinki ti gresta v Fabio? :D :D
Madona, ko sem imel še Megana karavana in Bernskega planšarja (75 kg) sem ga komaj natlačil v prtljažnik :D Se spomnim, ko sem stal na semaforju in se je pes prestavljal v prtljažniku ali malo močneje dihal, se je cel avto premaknil :D Pol sem kupil Voyagerja (še 3 otroci), smo bili vsi srečni, sploh pa pes :D
lp

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno To maj 08, 2012 7:50 am

airbus320 je napisal/-a:
off:
Dve bernardinki ti gresta v Fabio? :D :D
Madona, ko sem imel še Megana karavana in Bernskega planšarja (75 kg) sem ga komaj natlačil v prtljažnik :D Se spomnim, ko sem stal na semaforju in se je pes prestavljal v prtljažniku ali malo močneje dihal, se je cel avto premaknil :D Pol sem kupil Voyagerja (še 3 otroci), smo bili vsi srečni, sploh pa pes :D
lp

Ja, res je, ampak samo za krajšo relacijo, ker ena lahko nekako na pol leži, druga pa sedi (1/3 zadnje klopi je nagnjene naprej). Preden je prišel otrok in če smo šli na daljšo pot (recimo tujino), sem podrla zadnje sedeže. Sedaj pa to ne gre več (avtosedež). zato je pa veliiiik prtljažnik tako pomemben.

To s premikanjem avta na senaforju mi je pa znano :lol: :lol:

Danes grem pogledat Seata v salon, da vidim, kako velik je ta avto v resnici.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To maj 08, 2012 11:44 am

sonic je napisal/-a:Glede prtljažnika bo sicer Octavia karavan vsekakor precej prostorna. Kia Sorento (če je ni že itak črtala) bo tu najbrž razočarala- SUV-i te velikosti imajo dokaj majhne prtljažnike, recimo v podobno velikem VW Tiguanu se mi zdi, da prtljažnik ni bistveno večji od tistega v klasičnem Golfu V/VI...

sonic je napisal/-a:V bistvu je @dask dal dobro idejo, kako da se tega že nisem prej spomnil...

Tudi prtljažnik Yetija je kar lepo velik.

Jojmene, kak nesmisel si pa sedaj napisal? :huh: Najprej odsvetuješ Sorenta zaradi kao "majhnega" prtljažnika, potem pa ponujaš Yetija, ker ima baje dokaj velik prtljažnik?! A sploh veš kam spada Sorento? To ni razred Tiguana, Sportagea, ix35 ipd. ampak za razred večji SÜV. Se pa strinjam: Važna je oblika prtljažnika in ne samo litri. In tu je avtor kar prav ugotovil, da je Yeti neprimeren in da bo Octavia boljša. Mogoče bi bila opcija še Toyota RAV 4. Kolikor sem gledal slike, ima kar konkreten, globok ter tudi 4-oglato oblikovan prtljažnik. Ne se omejit samo na eno znamko (Škodo v tem primeru) ampak pogledat še malo drugam, kaj ponuja konkurenca. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To maj 08, 2012 12:54 pm

Ti manjši SUV-i so itak dizajnirani za pigmejce in se nikakor ne morejo primerjat z enim spodobnim karavanom. Glede prostora za potnike je izjema Tiguan, Rav4 pa je še najbolj primeren za psa, ker ima nizek rob prtljažnika.

Sorento je pravi terenec, kar je super za pravi teren in npr. vleko prikolice, pomeni pa manj udobja, večjo porabo, dražje vzdrževanje (gume) ipd.

Octavia 4x4 je zelo dobra izbira, čeprav je očitno ni v konfiguratorju, da bi pogledal podrobnosti.

Drugače je ena podobna možnost tudi tista grdoba od Golfa Varianta z dodatnim 4x4, podvozjem za slabše terene (20mm višje od tal) in po želji tudi dodatno zaščito motorja.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 08, 2012 1:17 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Ti manjši SUV-i so itak dizajnirani za pigmejce in se nikakor ne morejo primerjat z enim spodobnim karavanom. Glede prostora za potnike je izjema Tiguan, Rav4 pa je še najbolj primeren za psa, ker ima nizek rob prtljažnika.

Sorento je pravi terenec, kar je super za pravi teren in npr. vleko prikolice, pomeni pa manj udobja, večjo porabo, dražje vzdrževanje (gume) ipd.

Octavia 4x4 je zelo dobra izbira, čeprav je očitno ni v konfiguratorju, da bi pogledal podrobnosti.

Drugače je ena podobna možnost tudi tista grdoba od Golfa Varianta z dodatnim 4x4, podvozjem za slabše terene (20mm višje od tal) in po želji tudi dodatno zaščito motorja.

Tudi nov model? :shock:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To maj 08, 2012 1:23 pm

Daedalus je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Ti manjši SUV-i so itak dizajnirani za pigmejce in se nikakor ne morejo primerjat z enim spodobnim karavanom. Glede prostora za potnike je izjema Tiguan, Rav4 pa je še najbolj primeren za psa, ker ima nizek rob prtljažnika.

Poglej link v prvem postu, preden ti oči pordečijo ob buljenja! ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To maj 08, 2012 1:24 pm

Polo78 je napisal/-a:Jojmene, kak nesmisel si pa sedaj napisal? :huh: Najprej odsvetuješ Sorenta zaradi kao "majhnega" prtljažnika, potem pa ponujaš Yetija, ker ima baje dokaj velik prtljažnik?! A sploh veš kam spada Sorento? To ni razred Tiguana, Sportagea, ix35 ipd. ampak za razred večji SÜV.
Ja sori no če se ne spoznam detajlno na čisto vsako korejsko mojstrovino, verjetno sem Sorenta zamešal s Sportageom, j€bi ga.

Zato pa ob takih debatah vedno trikrat napišem, da je treba v živo preverit prtljažnik, po možnosti kar z metrom v roki.

In ja, še vedno se mi zdi da ima Yeti (znotraj razreda kompaktnih SUV) še dokaj uporabno velik prtljažnik.

Pa BTW tudi 'taveliki' SUV-i nimajo vsi nevemkakšnega prtljažnika. Ravno včeraj popoldne sem gledal, kako so starši v nekega BMW X5 pokali otroke iz šole, v prtljažnik pa njihove šolske nahrbtnike - dva otroška nahrbtnika in par nakupovalnih vrečk, pa je bil kar lepo poln, v bistvu se mi ni zdel bistveno večji od prtljažnikov avtov golfovega razreda.

Pa če smo že pikolovski, še tebi en majhen nasvet: ni treba da na U v kratici SUV tlačiš Umlaut, ker to ni nemška kratica, temveč Sport Utility Vehicle....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Dauče
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dauče To maj 08, 2012 1:51 pm

Octavie 4x4 pri nas ni več mogoče naročiti. Ostala je samo še zaloga, nekaj Scoutov in ena 1.6 TDI 4x4. Če te bo zanimala ponudba, mi piši ZS in ti pripravim.

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno To maj 08, 2012 1:56 pm

Dauče je napisal/-a:Octavie 4x4 pri nas ni več mogoče naročiti. Ostala je samo še zaloga, nekaj Scoutov in ena 1.6 TDI 4x4. Če te bo zanimala ponudba, mi piši ZS in ti pripravim.

Kako pri "nas"? V Sloveniji? Od kod je ta informacija? Meni 1 mesec nazaj niso tega nič omenjali...
Zakaj pa ni možno naročiti?

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To maj 08, 2012 2:35 pm

sonce_rumeno je napisal/-a:
Dauče je napisal/-a:Octavie 4x4 pri nas ni več mogoče naročiti. Ostala je samo še zaloga, nekaj Scoutov in ena 1.6 TDI 4x4. Če te bo zanimala ponudba, mi piši ZS in ti pripravim.

Kako pri "nas"? V Sloveniji? Od kod je ta informacija? Meni 1 mesec nazaj niso tega nič omenjali...
Zakaj pa ni možno naročiti?

Očitno je res nekaj na tem, ker ko poskušam "sestaviti" Škodo, ko izbereš 4x4, ponudi samo Yeti in Superba. Čeprav, ko klikneš tukaj, 4x4 ni na seznamu.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To maj 08, 2012 2:55 pm

Kupi tole, zmeni se za 26,5k€ pa se boste vsi peljali kot se spodobi

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5848227&show=1

Na splošno je dizel za klanec boljša izbira kot bencinar, ker je na pogonu težji. 1.2TSI po snegu ni ravno biser.
Slika

Uporabniški avatar
E=mc^2
Novinec

Napisal/-a E=mc^2 To maj 08, 2012 6:30 pm

Zdravo

Po opisanih pogojih sodeč je nakup kakega hudega terenca odveč. Potrebuje se družinski avtomobil z (Dolžinsko!) velikim prtljažnikom. Tu pogori večina SUV-ov tipa Tiguan, Yeti, Sportage, ix35, Kuga...Sam bi priporočan Octavio, če finance dopuščajo Superba, ki ima res ogromen prtljažnik. Oba dva imata soliden pogon s haldex sklopko, (v osnovi sta 4x2, ob vrtenju prednjih koles v prazno pa 4x4) in bi morala zadostovati za prebijanje preko klanca. Ne vem, kak je naklon klanca, toda ob vsem napisanem je ta zbit sneg na cesti še bolj nevaren ob vožnji navzdol. Tu pa bi najbolj v poštev prišel stalni 4x4 pogon. Tega pa ponujata samo Audi (od modela A4 naprej, A3 nima stalnega) ter Subaru, kjer je slednji v bencinski verziji opremljen še z reduktorjem. Reduktor in stalni 4x4 pogon sta dobra, ker lahko brez skrbi spustiš avto, da leze počasi dol po klancu, motor pa avto sam zavira. To je gotovo boljša rešitev od raznih sistemov za spust po klancu pri SUV-ih, kjer se zmanjšanje hitrosti dosega tako, da avto veš čas samodejno enakomerno zavira (dokler se zavore ne pregrejejo :DDD ). Uglavnem, makadam in zbit sneg na njem je ena najbolj zahrbtnih oblik ceste, zato ne šparat pri pogonu, raje naj otroci zadaj šipe odpirajo ''na polento''
Sam bi priporočal nekaj iz japonskega hleva: Subaru Outbacka bencin ali dizel ali pa Foresterja bencin ali dizel. Trpežni avti in za dobo15 let gotovo boljša naložba (če smemo avtu sploh reči naložba) kot VAG grupa.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=1948755&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5861271&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5968141&show=1
[povezava odstranjena]

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To maj 08, 2012 6:43 pm

aklan86 je napisal/-a:Kupi tole, zmeni se za 26,5k€ pa se boste vsi peljali kot se spodobi

Na splošno je dizel za klanec boljša izbira kot bencinar, ker je na pogonu težji. 1.2TSI po snegu ni ravno biser.

To je to. Res, da malček čez budget a vseeno za razmislit. ;)

lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To maj 08, 2012 6:45 pm

aklan86 je napisal/-a:Kupi tole, zmeni se za 26,5k€ pa se boste vsi peljali kot se spodobi

Pojdite res pogledat tega Superba - placa boga in pol(zadaj 9 cm več kolenskega prostora od Mercedesa S klase), pa še pelje se odlično!
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 08, 2012 6:51 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:

Poglej link v prvem postu, preden ti oči pordečijo ob buljenja! ;)

Ooooh, right. :lol: Sem spremljal bolj to razvito debato, in je blo govora tudi o novih avtih...hvala za klarifikacijo. ;)

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 To maj 08, 2012 7:12 pm

INFINITI je napisal/-a:

Pojdite res pogledat tega Superba - placa boga in pol(zadaj 9 cm več kolenskega prostora od Mercedesa S klase), pa še pelje se odlično!

Se strinjam, 2 otroka (se opravičujem, če se motim) + 2 kravici :) , bi bil Superb res najboljša izbira. Samo, glede na to da imata budget 23000€, 3500€ pa tudi ni majhna cifra.
Če veliko prevažate psice, kaj pa kakšen rabljen enoprostorc, kot Alhambra/Sharan (npr.: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5994617&show=1), Voyager (mislim da tudi obstajajo 4x4),......?
lp

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Sr maj 09, 2012 10:13 am

Klicala v uradni salon, informacija res drži. Octavio 4x4 so nehali delat, ker pride ven nov model... mogoče drugo ali pa leta 2013... :(

Hvala vsem za ostale predloge. Jih bom preštudirala ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr maj 09, 2012 10:34 am

V bistvu bi očitno ti oz. tvoja familija potrebovala enega kolikor terensko zmogljivega dovolj velikega pick-upa, recimo nekaj v približno tej smeri:

http://www.auto-news.de/test/einzeltest/anzeige_Neuer-Ford-Ranger-im-Test-Onroad-wie-Offroad-ein-echter-Kerl_id_32000

Pa recimo kak rabljen dosedanji Ranger:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6033370&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5818480&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5818152&show=1
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov