Preden na kratko odgovorim vsakemu: res bi bila vesela, če bi razlikovali med željami in dejanskim nakupom - brez skrbi bova vsako stvar dvakrat pretehtala in preračunala stroške vdzrževanja / zavarovanja preden bo padla odločitev. Nekaj je sanjat kaj bi (npr. xeonon), drugo pa je potem denar nest v trgovino in kupit. Če bi avto kupovala samo z očmi in željami, bi to bila Insignia ST (sej rabljeno se dobi med 15 in 20.000 €, ampak je to treba tudi potem vdrževat in tako vozilo odpade na celi črti). Tudi različna mnenja štejejo, dajo ideje in dobivama informacije na kaj vse je treba mislit in pogledat: tako da marsikateri predlog je bil dober - sploh npr. tisti štos z garancijo npr. nato sem sva v prvi fazi iskanja (izbiranje avtomobilov) pozabil bit pozoren. Sva sicer mnenja, da ste se v določene detajle preveč zapičili, po drugi strani pa, detajli bodo tudi odločali

. Hvala vsem zaenkrat.
@maniaxx: steklena streha če jo avto ponuja je must have. Če so na voljo športni sedeži brez usnja / alkantare v avtu je must have. Če je na voljo za nekaj 100 € (ne npr 1000 €) touch zaslon je velika želja. Xenon je tako če bi zneslo, enako je navigacija. Pogoj za navigacijo je ta, da ta dela kot je treba in da ena posodobitev ni dražja od garmina: ideja je padla zaradi tega, ker jo ves čas uporabljava in mi gre resno falus šop kablov po avtu. Budget je trenutno nastavljen na 15.000 €, raje manj - je pa res, da če je npr. ful dobra akcija, pa pride ogromen "popust" z veliko opreme na 15.001 € ne boma umrla - pogoj spet, da izračun vzdrževanja (tudi zavarovanja) pokaže zeleno.
@sonic:
-> zaslon v Peugeotu: ma zadeva sicer res ni tak simpl kot Garmin, vendar pa sva se oba hitro navadila. Res pa da končnega mnenja, ne morem dat, dokler ne dobim avta za en vikend na konkreten test (prva faza je bila izbira nabora avtomobilov). Zadeva bi res lahko bila še bolj simple, vendar skupna ocena zaenkrat: super, a bi lahko bilo boljše.
-> start&stop: v testnem avtomobilu 1.4 VTI ga nisma imela, vendar pa sem vozil od kolegice 508 SW iz Krka do Porata (blizu malinske), kjer je ogromno križišč kjer se ustaviš, ker so domačinom pravila španska vas. To crkne v vsakem takem primeru - avtu sm js ŠEF in bom JS povedal, kdaj ima da crkne. Tako, da men to sranje S&S meni deluje bolj marketinška poteza za zniževanje porabe, pridobitev naziva ECO in emisije pod opevanih 100g. Men za slednje in razne DPFe dol visi - mene sam zanima kuk žere in kako se pelje. Z velikim veseljem avto brez tega, če bo šlo.
-> Leon: glej od VW koncerna sem peljal praktično vse TSI in TDI verzije v Leon / Alteji (itak isto sranje) - razen 2.0 T(F)SI s 211 KM mislim da. Tudi Cupro in Cupro R. Meni tist idealen motor (pusti zdej porabo) je bil 1.4 TSI s 125 KM. 1.9 TDI s 105 KM ga ne dohaja in tisto malo mi v Leonu, predvsem ko je ta obtežen manjka. 2.0 TDI s 140 KM je puna kapa. Pogle glasnosti še vedno trdim, da je motor relativno, vendar ne preveč, žejen: 1.6 TDI pije manj in tisti TDI ki ga ne morem pozabit iz Toleda, 1.9 TDI s 110 KM - to je bla bomba, vozil sem se pa s klimo brez težav pod 5L, ko si pa rabil je pa potegnl.
--> HDI: tudi jaz še nisem peljal HDIja, vendar: Leon ima 1365 kg in 105 KM - torej 13 kg / 1 KM. Peugeot ima 92 KM in 1080 kg - 11.72 kg / 1km. Na papirju bo morda dovolj. Treba bo preizkusit in potem se odločat naprej. Zelo mamljiva je tudi poraba na papirju: zagotovila so, da bi se moralo dat ob umirjeni vožnji vozit med 3.8 in 4.4 l (tudi sodeč po sprimonitor.de - kjer gledam 207ke s 90 KM motorjem).
@zany, skubic: preberi odgovor pri sonicu, pri alineji Leon. Zadeva mi je prešvoh predvsem ko je Leona naložen. Na avtocesti je omejitev res 130, vendar pa se lahko res prijetnih 130 / 140 brez da cel čas skačeš po bremzi, pelješ ponoči, pa zgodaj zjutraj, pa kako nedeljo. Sicer ne delaš druga ko gas / bremza. Čist primer iz lajfa, preveril dvakrat: vožnja 110, ves čas tempomat (razen za tista dva kamjona iz CE do NM) in cestninske po omejitvah. Ce - Šentjernej čez Ljubljano (dobrih 150 km). Dolžina poti 1 ura 41 minut, oz 1 ura 43 minut. Ko sem pa ga tišu 150 kjer je šlo (pa vsi tuneli ipd bedarije po omejitvah, brez trobljenja, furanja za ritjo, prehitevanja po levi) smo pa prišli v 1 uri in 29 min, drugič 1 uri in 32 minutah. Poraba goriva: 5.17 oz 5.28 (odstopanja zaradi pumpe) pri počasni vožnji in 6.93 in 7.34 pri drugi. Meril sem tudi porabo pri 130 - čez 6.07 L (spet je nekaj napake zaradi različne pume). Prihranka torej v normalnih razmerah 10 minut a slaba 2 L višja poraba. Zakaj? Brezveze. Me je pa peljal enkrat tast pozno zvečer v Celje, pa rad pritisne pa sva prišla v 1 uri in 15 minutah. Evo časovno je to že nekaj, samo kdaj pa imaš tako prazno cesto - skoraj nikoli. In ko sva to z ženo pred leti ugotovila, oba ne vidiva smisla v hitrejši vožnji. Ko pa je treba imava rada, da se avto kam premakne. Kaj pa pomeni podhranjen motor pa oba vidima pri p206 s 68 KM.
@ludamax: imam resno pomisleke glede čipanja. Oba mehanika kamor vozimo avtomobile na servis (en za 206ko, drugi za Leona) mi z vidika, da če želim avto imeti še dolgo in se izogniti okvaram, čipanje odsvetujeta. Če pa bi že dal čipat, bi dal na napet 120 KM, pa poudarek na optimizacijo porabe goriva.
@Gigi1985: nihče ne more vedet kaj se zgodilo v naslednjih 10 letih, sploh glede na trenutne razmere. Pogoj, ki sva si ga postavila, je da so pred nakupom vrnjeni vsi krediti + da se vzame maximalno 5.000 € kredita, katerega dobim brez obresti. V dani situaciji je bila edina opcija odjava s prometa ali prodaja, ker bi sicer stroške avtomobila krila iz zlate rezerve - te pa za avto NE dam. Glede nato da sem prvi lastnik in avto ahtam ves čas in bo avto ostal pri bajti, dokler ne razpade / začne crkvat po spisku, me par mescov ne bo stalo nič. Rabljen avtomobil je loterija, če hočem približno spodobno zadevo in dizla bo še vedno stal vsaj 10.000 € in bo še na prst 2 leti pri pooblaščencu, pa nikoli ne veš, kaj si kupil (ko vidim kako dela folk z dizli, ni čudno da je toliko okvar). Na drugi strani vem, da je nov avtomobil mini loterija, vendar tam maš npr. 4, 5 let garancijo če gre kaj narobe. Tako da z novim bova pušnila 5.000 €, če. Preostalo bi v vsakem primeru. Če začneš pa enkrat študirat, da avto zgublja na vrednosti - saj so vsaka stvar ki jo kupimo v lajfu v končni fazi. Od prenosnega računalnika, kave, coca cole, pralnega stroja in v končni fazi tudi hiše. Če začnem v to smer gledat, je rešitev selitev na en otok in samooskrba

. Glede porabe za vsak dcl: varčna vožnja nama ustreza, ker sva ugotovila, da nama tista časovna razlika pomeni manj, kot s tem pridobima (ohranjenost materiala, živci, poraba goriva). Ko gledam spritmonitor.de, vidim da imajo ljudje, ki vozijo enako vozilo + podoben režim vožnje od 1 L do 2L višjo porabo kot midva. Pa četudi rečemo, da je to 1 L je to pri 200.000 km 2600 €, kar pokrije stroške servisev in gum do tega števila kilometrov. Jasno, da če to preračunaš recimo za 10 let in deliš z meseci je to skromnih 22 € na mesec, v praksi pa bi rekel, da je številka še veliko večja, ko vidim kdaj menjam jaz določene dele na avto in kaj mi pravi serviser, kdaj se naj bi to menjalo (pa ni bilo potrebe). Jasno zdej, da tudi npr. 50 € na mesec v končni fazi pri družiskem proračunu in dveh normalnih plačah 50 € ne pomeni življenske razlike, pa vendar: če povsod malo premisliš, preden nekaj vzameš, od naročnine za mobitel do ugašanja luči, so lahko razlike strahovite. Tudi v času ko je bila moja brez službe, smo se prilagodili tako, da nismo šli v minus za več kot 10 €, znanci pa z višjimi prihodki, ves čas jamrajo kako to ne gre pa un ne gre. Pa me je razfukal, pa smo enkrat dali položnice na mizo in slika je bila jasna zakaj: skoraj dvakratnik naše položnice za elektriko, račun za mobitel višji od enega kot od naju obeh skupaj, vode 1.5 kratnik naše (pa ti živijo v stanovanju, midva v hiši) itd itd (otrci so pa enako stari in število je enako :P ). Na koncu pa itak, vsaj je svojega denarja gospodar in prioritete in želje so različne...