Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Re: Avti z verigo namesto zobatega jermena ?

Napisal/-a mevden Pe apr 26, 2013 10:15 pm

WMB je napisal/-a:
mevden je napisal/-a:ali ima opel corsa 2008 1.4 16v 90km verigo ali jermen?
nikjer ne najdem na internetu tega podatka,

če je jermen, na koliko se menja?

hvala.

A nebi mogoče kupil cenejši avto, kot pa zadnji cent dal za avto???? Pa bo menda ostalo za preventivni servis zobatega jermena!!!!

Dej ne prbiji, noben ti ni nič govoril o ceni avtomobila. Avto sploh ni moj, sprašujem informativno da lahko podam odgovor naprej-nežnejšemu spolu.

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga Pe apr 26, 2013 11:29 pm

sam tolk da pripomnem tole. BMWjevi motorji 2.0... ketne trga, toyota yaris 1.3, 1.0 se ketna raztegne in kaže napako senzorja glavne gredi, prav tako nissan micra 1.3... pa verjetno še kateri... tfsi 2.0, ketna stegnjena, avto težko vžiga....

Aj tok problem menat tist jermen? A te zanima kolk več ur porabš za menjavo ketne v primerjavi z jermenom?
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver So apr 27, 2013 3:09 pm

No, jaz imam pa rajši jermen kot pa verigo ker razumem jermen kot potrošno blago in hkrati kot bistveni del za pravilno delovanje motorja, ki mora biti vsakih xx km zamenjan z novim in takrat se zagotovi, da opravlja svoje delo tako, kot je bilo v tovarni predvideno. Pri verigi nikoli ne veš, koliko je že pretegnjena (razen če preveč rožja) in tako ne dela več optimalno. Če pa motor ne dela več optimalno, ne daje svoje moči in/ali ima višjo porabo - večji strošek na dolgi rok.

Pravzaprav se mi zdi tragikomično, da bi se izbiral avtomobil tudi glede na podatek veriga/jermen. Jaz sem izbral jermen, pa še ventile sem dal nastaviti - neverjetno, koliko so bili razštelani tekom uporabe prvih 200kkm - in se sedaj vozim z avtomobilom, ki daje svoj maksimum letom in prevoženim km primerno. Se je že kdo vprašal, koliko izgubi pri avtomobilu, ki ni dobro nastavljen?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So apr 27, 2013 4:46 pm

pri meni ima eden od avtomobilov jermen oz jermena, drugi avto ima verigo ter jermen :D

- skorajda vsi fordi imajo ketno ( focusi, mondeoti itd...; vse tja od letnika 2002 pa naprej)

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream So apr 27, 2013 6:00 pm

Najpogostejši bencinar, 1.6i (fusion, focus) ima jermen.

Sicer pa je pri teh avtih predpisan interval 150.000km ali 10 let, kar pomeni 1x v življenski dobi avtomobila (za povprečnega voznika), kar se meni niti ne zdi tako problematično.

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice So apr 27, 2013 11:14 pm

Suzuki ignis, prav tako ketna. Mel ga 6 let, nobenih problemov.
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne apr 28, 2013 7:31 am

Brezveze namensko kupovat avto z ketno, zaradi "kao" nižjih stroškov vzdrževanja.

Zaradi varčevalnih ukrepov se lahko zgodi, da je potrebno menjati verigo, kar pa nanese bistveno več kot pa menjava jermena. Kar precej proizvajalcev ima težave ravno z verigami, jermeni pa laufajo BP.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 14 gostov