Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kate
Nov uporabnik

Re: Nakup avta

Napisal/-a kate Po jan 21, 2013 6:41 pm

sonic je napisal/-a:
kate je napisal/-a:
esem je napisal/-a:Kaj takega?

Dobr avtočk. Edin kar me je zmotl, da ma mal prevoženih za ta letnik.

To tudi ne razumem, ali bi raje avto z več kilometri al kako? Najraje bi novega, z nič kilometri :D

Sicer 120.000 km v 10 letih pomeni 12.000 km letno, in mnogi letno prevozijo pač le toliko ali še precj manj. Pravzaprav, če sem prav ocenil tvojo letno kilometrino (glede na informacije ki si jih dala), tudi ti v enem letu ne boš prevozila dosti več kot 12.000 km, če sploh...

kate
Nov uporabnik

Napisal/-a kate To jan 22, 2013 1:52 pm

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jan 22, 2013 2:11 pm

Glede na to
Sicer pa saj ni nujno, da bi bil enoprostorc, lahko je tudi manjši avto

C XP (427 cm) je manjši ali enako dolg kot ta Focus (novi Focus je že bistveno daljši), Focusov prtljažnik je skoraj pol manjši. Niso enoprostorci vsi velike krave, ta, ki sem ga predlagal, je manjši (ali v najslabšem primeru enako velik) od vseh iz golfovega razreda. Tudi razred cliotov je komaj 2-3 dm manjši, prostora pa vsaj pol manj.

Pomembna mi je še prostornost in preglednost v avtu
Tudi tu C XP prednjači - predvsem zaradi višjega sedenja pa tudi večjih šip (npr zadaj).

Najprej razćisti glede porabe (dizel ali bencin), nato izberi nekaj favoritov (po dizajnu in funkcionalnosti) in jih obvezno pojdi sprobat, po možnosti z želenim motorjem. Šele osebna izkušnja ti bo razjasnila pojme, kaj sploh želiš oz če je to to. Nato išči takega, ki ti je všeč, med rabljenimi. Šele tu ti lahko zares pomagamo (te opozarjamo na nategunske prodajalce, na sumljive avte, morda gre kdo celo kakšnega pogledat, če je daleč stran od tebe ipd).

kate
Nov uporabnik

Napisal/-a kate To jan 22, 2013 2:42 pm

esem je napisal/-a:Najprej razćisti glede porabe (dizel ali bencin).

Glede tega se resnično ne morem zjasnit.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To jan 22, 2013 3:18 pm

Moraš vedet, da do 3000€ ni bencinarja (dovolj velik avto!), ki ti bo rabil manj kot 7-8, raje več. Šele zadnji modeli bencinarjev pijejo bistveno manj, a ti bogato odstopajo od tvojega budžeta. Dizli pijejo 5-6, ampak so nekoliko bolj kvarljivi oz okvare nekaterih sklopov, če se zgodijo (kar ni nemogoče pri starih avtih z neznanjo zgodovino), so lahko precej dražje. Seveda je poraba odvisna predvsem od načina vožnje in relacij.
Kaj imaš zdaj (tudi motor) in koliko ti rabi?

Če še nisi vozila dizla, najprej probaj to, ker je bistvena razlika v vožnji med benc in dizlom. Morda ti bo to pomagalo do naslednjega koraka.

kate
Nov uporabnik

Napisal/-a kate To jan 22, 2013 3:38 pm

esem je napisal/-a:Moraš vedet, da do 3000€ ni bencinarja (dovolj velik avto!), ki ti bo rabil manj kot 7-8, raje več. Šele zadnji modeli bencinarjev pijejo bistveno manj, a ti bogato odstopajo od tvojega budžeta. Dizli pijejo 5-6, ampak so nekoliko bolj kvarljivi oz okvare nekaterih sklopov, če se zgodijo (kar ni nemogoče pri starih avtih z neznanjo zgodovino), so lahko precej dražje. Seveda je poraba odvisna predvsem od načina vožnje in relacij.
Kaj imaš zdaj (tudi motor) in koliko ti rabi?

Če še nisi vozila dizla, najprej probaj to, ker je bistvena razlika v vožnji med benc in dizlom. Morda ti bo to pomagalo do naslednjega koraka.

Sem brez avta trenutno, zato pa kupujem.
Vozila Hondo Civic 1343 ccm, 55 kW / 75 KM, Renault Megane 1343 ccm, 55 kW / 75 KM (zanič, skos na pumpi, same okvare) Letnika, 92 in 97.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To jan 22, 2013 3:44 pm

Za porabo glede avta (tudi način vožnje!) sem spraševal, da vidimo, koliko in kam odstopaš glede na povprečje. Tako bi ti lažje svetovali (če bi ta podatek seveda imeli).
Najprej pojdi probat enega dizla z okoli 100 KM, da vidiš, koliko ti dizel ustreza. Lahko tudi novega v kak avtosalon.

MarekSigius
Nov uporabnik

Napisal/-a MarekSigius To jan 22, 2013 4:00 pm

kate je napisal/-a:Zanima me, kakšen se vam zdi http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6392928&show=1

Takaga focusa s tem motorjem, vendar karavana so imeli naši doma. Pa ni bilo težav, sicer se je naredilo kar nekaj km.
Je pa šel enkrat katalizator, pa mislim, da je včasih zasvetila lučka za abs, mislim, da je bil umazan senzor, drugače pa avto neproblematičen.
Še zelo majhno porabil je imel na relacijo, recimo iz prlekije v ankaran in nazaj je bila 6,3. Mestna pa kar več.
Je pa res da se z avto ni divjalo.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To jan 22, 2013 4:36 pm

kate je napisal/-a:Zanima me, kakšen se vam zdi http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6392928&show=1

Izredno neproblematičen avto z malo znanimi težavami, edino na rjo pazi. Ma pa vsaj podvozje kot se reče, uživaš v vsakem kilometru. Poraba, zmerna če nisi norc.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Sr jan 23, 2013 10:09 pm

maniaxxx je napisal/-a:

Izredno neproblematičen avto z malo znanimi težavami, edino na rjo pazi. Ma pa vsaj podvozje kot se reče, uživaš v vsakem kilometru. Poraba, zmerna če nisi norc.

kot so ti zgoraj napisali super avtek, poglej za daljšo različico
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jan 23, 2013 11:25 pm

esem je napisal/-a:Moraš vedet, da do 3000€ ni bencinarja (dovolj velik avto!), ki ti bo rabil manj kot 7-8, raje več. Šele zadnji modeli bencinarjev pijejo bistveno manj, a ti bogato odstopajo od tvojega budžeta. Dizli pijejo 5-6, ampak so nekoliko bolj kvarljivi oz okvare nekaterih sklopov, če se zgodijo (kar ni nemogoče pri starih avtih z neznanjo zgodovino), so lahko precej dražje. Seveda je poraba odvisna predvsem od načina vožnje in relacij.

No ja, po nekaj hitrega googlanja jeporaba 1.8 Xsare Picasso bližje 7 litrov kot 8, če imaš easy vožnjo po regionalki.

Ampak dovolj o tem, ne maram dlakocepenja za vsak deci porabe.
Na koncu je namreč pri rabljenih tako:
- ali vzameš bencinarja za manj denarja in plačuješ več sproti na črpalki,
- ali pa na začetku za dizla plačaš več in upaš, da boš sčasoma kupnino prinsel notri z manjšo porabo, ter moliš da ne bo šla turbina ali kakšna gorivna črpalka v qurac
Pri rabljenih avtih in letni kilometrini krepko pod 20.000 km (in v tem primeru se mi zdi da je tako, v bistvu bolj 10-15 kkm letno), se mi zdi edino smiselno prva varianta, torej bencin...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Ares
Novinec

Napisal/-a Ares Če jan 24, 2013 3:12 pm

Kolega je imel kar nekaj težav s tem bencinarjem, ampak ok pustimo te osebno izkušnje..

ADAC-ova statistika ga med spodnjim srednjim razvršča na 21. mesto med 28. preizkušenimi modeli (s tem, da pomeni 28. mesto najslabše vozilo).

Slika

čeprav DEKRA report pa kaže boljše podatke (Typical Faults:Faults on lighting,Rear axle bearings worn in Shock absorbers leaky/oil-soiled)

poraba pa na sprint monitor kaže (za 2004 letnik, 1.6 bencinar) povprečje: 7,6 l / 100 km

kate
Nov uporabnik

Napisal/-a kate So jan 26, 2013 10:19 am

Zanima me še za http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6747004&show=1. A bi bilo smotrno kupovati sicer letnik 2005, a ima že 210 prevoženih? Ima morda kdo izkušnje z to avtohišo (AVTOHIŠA BOJAN LAVRENČIČ S.P., Ajdovščina), med temo "Nategatorji", ne najdem nič omenjenega. Lp

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So jan 26, 2013 11:36 am

kate je napisal/-a:Zanima me še za http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6747004&show=1. A bi bilo smotrno kupovati sicer letnik 2005, a ima že 210 prevoženih? Ima morda kdo izkušnje z to avtohišo (AVTOHIŠA BOJAN LAVRENČIČ S.P., Ajdovščina), med temo "Nategatorji", ne najdem nič omenjenega. Lp

to ni že, to je kkašnih 35kkm na leto, ker ni nič posebnega, jih veliko dela tudi precej več kilometrov. Je pa res, da na avto.net, je povprečno število prevoženih kilometrov 10000 na leto ali manj ( za dizle, za bencinarje je še manj :mrgreen: ). Sploh uvoženi avti imajo zelo malo kilometrov ker se v tujini zelo malo vozijo, sploh z avti tipa passat audi a4, a6, mw 5, katere ima večina za 2 ali 3 avto pri hiši :DDD
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So jan 26, 2013 11:47 am

maniaxxx je napisal/-a:je povprečno število prevoženih kilometrov 10000 na leto ali manj ( za dizle, za bencinarje je še manj :mrgreen: ).

A dvomiš v realnost kilometrov moje dizel lokomotive? :mrgreen:
Ravno zadnjič sem gledal izpis porabe in sem ugotovil, da sem v zadnjem letu naredil 9000km :D

Je pa res, da sem verjetno eden redkih kekcev, ki z bencinarjem dela več kilometrov kot z dizlom (20.000km) oops =P

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl So jan 26, 2013 11:54 am

Zaradi izgube službe sem tudi jst naredil s svojem dizlom komaj 11.000 km v letu 2012.
*** Hoy do I print my voice mail? ***

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So jan 26, 2013 12:03 pm

peroRS je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:je povprečno število prevoženih kilometrov 10000 na leto ali manj ( za dizle, za bencinarje je še manj :mrgreen: ).

A dvomiš v realnost kilometrov moje dizel lokomotive? :mrgreen:
Ravno zadnjič sem gledal izpis porabe in sem ugotovil, da sem v zadnjem letu naredil 9000km :D

Je pa res, da sem verjetno eden redkih kekcev, ki z bencinarjem dela več kilometrov kot z dizlom (20.000km) oops =P

Ti tak vrtiš kilometre nazaj vsak teden :mrgreen:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So jan 26, 2013 12:09 pm

maniaxxx je napisal/-a:Ti tak vrtiš kilometre nazaj vsak teden :mrgreen:

Saj nimam avtošole :lol: :lol:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So jan 26, 2013 12:52 pm

kate je napisal/-a:Zanima me še za http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6747004&show=1. A bi bilo smotrno kupovati sicer letnik 2005, a ima že 210 prevoženih? Ima morda kdo izkušnje z to avtohišo (AVTOHIŠA BOJAN LAVRENČIČ S.P., Ajdovščina), med temo "Nategatorji", ne najdem nič omenjenega. Lp

Pa kje to najdete, ljudje... Ne vem zakaj sploh rineš v nakup Focusa, ker to sploh ni optimalen avto zate (če ga hočeš ga sicer seveda kupi, ampak ne pol tukaj spraševat).

Tudi sicer ne vem zakaj sploh gledate oglase avtohiš in sprašujete glede nategatorstva - lej, praktično vsaka avtohiša te bo nategnila, predvsem pa plačaš pri njih občutno več, kot če bi kupoval direktno od privat lastnika. Zakaj pa misliš da ima iskalnik na avto.net možnost obkljukati opcijo "pokaži le oglase fizičnih oseb"?
Edina delna prednost avtohiše je da ti lahko proda rabljen avto na kredit ali lizing, pri nakupu direkt od privat lastnika pa moraš seveda odkartat ves denar naenkrat.
Če kupuješ rabljen avto, greš na oglase zasebnikov, ne preprodajalcev.

V glavnem, jaz mislim da si ga posrala ker nisi šla takoj gledat tistega Xsara Picasso 1.8 (sedaj oglasa ni več, verjetno so ga že prodali, me ne čudi).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

kate
Nov uporabnik

Napisal/-a kate So jan 26, 2013 1:56 pm

sonic je napisal/-a:

Pa kje to najdete, ljudje... Ne vem zakaj sploh rineš v nakup Focusa, ker to sploh ni optimalen avto zate (če ga hočeš ga sicer seveda kupi, ampak ne pol tukaj spraševat).

Tudi sicer ne vem zakaj sploh gledate oglase avtohiš in sprašujete glede nategatorstva - lej, praktično vsaka avtohiša te bo nategnila, predvsem pa plačaš pri njih občutno več, kot če bi kupoval direktno od privat lastnika. Zakaj pa misliš da ima iskalnik na avto.net možnost obkljukati opcijo "pokaži le oglase fizičnih oseb"?
Edina delna prednost avtohiše je da ti lahko proda rabljen avto na kredit ali lizing, pri nakupu direkt od privat lastnika pa moraš seveda odkartat ves denar naenkrat.
Če kupuješ rabljen avto, greš na oglase zasebnikov, ne preprodajalcev.

V glavnem, jaz mislim da si ga posrala ker nisi šla takoj gledat tistega Xsara Picasso 1.8 (sedaj oglasa ni več, verjetno so ga že prodali, me ne čudi).

Zakaj naj ne bi bil optimalen avto zame, in zakaj naj bi ravno Picasso bil? In kaj se sploh razburjaš, če sprašujem za mnenje tu gor? Glej oglas, je bil super ponudba, klicala sem tudi tistega prodajalca, ki pa se mi v najmanj petih poskusih ni javil. Hotela sem se seveda zmenit za ogled. Tako, da sem potem začela gledat ostalo ponudbo, tudi focusov ker sem se opredelila na že omenjene znamke.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Gricko, IcEm4n, tomzzi in 9 gostov