Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

nooblette
Novinec

Re: Zanesljivi novi avtomobili

Napisal/-a nooblette Sr feb 06, 2013 10:39 pm

Blinder je napisal/-a:kupuješ avto za 300.000 kilometrov in bi rad zanesljiv motor, tudi če te pol stane 10.000€ več na gorivu?

Najraje bi nekaj kar malo pije, samo ne na račun nezanesljivosti! Torej če bo nek avto ali druga motorizacija pa pila 2 litra več pa da je zelo zanesljivo potem bi bilo tudi to sprejemljivo. ali kako nej še razložim :?: :)
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr feb 06, 2013 11:34 pm

Živjo!

Če se boš vozil res praktično ves čas po avtocesti, sem skoraj mnenja, da imaš samo dve smiselni izbiri:
- dizel: pri tebi bo sicer nevarnost okvare turbine, dvomasovnega vztrajnika, EGR ventila, šob zaradi nepravilne vožnje in kratkih relacij dosti manjša, vendar se lahko zgodi - cene popravil pa so (po izteku garancije) visoke (koncern VW, menjava dvomasovnega vztrajnika slabih 2.000 € kar sem danes že pisal).
- bencinar + predelava na LPG: ali že v štartu kupiš vozilo, ki ima vgrajen LPG sistem ali pa avto kupiš in ga daš takoj po nakupu predelat.

Če boš razmišljal o plinu serijsko vem da LPG ponujata Opel in Fiat (ne vem pa pri katerih modelih), če boš razmišljal o kakšni drugi znamki, pa vprašaš na Prins (podjetje IQ sistemi) kaj menijo o konkretnem motorju in predelavi. V grobem imaš dva sistema: navadni VSI-2 za neturbo motorje (4 ventilc predelava je okoli 1900 € - štartaš na plin, ko motor doseže neko temparaturo šaltaš na plin - cena velja, če potrebuješ tudi mazanje ventilov) ali sistem DLM kjer vžgeš na plin in voziš na plin - predelava 2700 €. Porabo in prihranek si izračunaš zelo enostavno: greš na testno vožnjo in izmeriš porabo bencina, temu dodaš 20% in imaš porabo plina. Preostali predelovalci na plin v Sloveniji sodeč po pisanju na tem forumu (beri temo o plinu v Splošni debati) in prvem stiku z nekaterimi, niso vredni niti 100 €, kaj šele, da ti šarijo po avtomobilu. Še ena pomembna informacija glede plina (če bi se odločal za nakup, ker boš dosti na AC - torej ti je pomembna avtonomija): preveri kako veliko luknjo za rezervno gumo ima željeni avtomobil. Primer: Peugeot 208 ima ogromno luknjo za rezervno kolo (noter spraviš 17" ALU felgo) in lahko vozim seboj okoli 60 literski tank - kar mi omogoča nekje 700 km avtomijo pri porabi nekaj čez 7 litrov. Dodaten primer: Cintroen C Elysee (ta S Budget Citron ko je ven pršu zdej), ima npr. ogromen kuferaun, vendar pa izredno majhno luknjo za rezervno kolo - predelava na plin, razen da reskiraš kuferaun, je dosti manj privlačna.

Z ženo sva se novembra podobno lanskega avgusta spraševala kaj kupit... želje so bile velike: sončna streha, integrirana navigacija, športni sedeži, xenonski žarometi, poceni vožnja in nadaljne vzdrževanje (!dimenzija pnevmatik), 6 stopenjski menjalnik zaradi AC.
- prva odločitev, ki je padla je ta, da ne rabiva večjega avtomobila kot je razred Polota - ko se gre na morje, obstaja 600 literska truga od Thule (vprašanje varnosti je tukaj večno: Polo je manj varen od Golfa, Golf je manj varen od Passata, Passat manj od Q7 in na koncu prideš pa Patrije - kompromisi so potrebni). To odločitev, kateri razred gledaš, boš moral sprejeti tudi ti.
- druga izbira je bil motor: dizli so krasni za vozit, vendar po vseh pizdarijah s 1.9 TDIjem (dvomasovni vztrajnik, EGR ventil, težave z vročim zagonom - kljub temu da sem od tistih 60.000 km prevozil jih vsaj 56.000 s tempomatom po AC s 110 na uro) sva nekako bila bolj na ne dizla kot ja. Kot sem začel še brat o DPF filtrih in super zanimiv Start&Stop zadevi (za moje pojme bedarija stoletja) so bili dizli že pokopani. Malo sem raziskal še trg plina in hitro ugotovil, da je predelava na plin, če izbereš pravega predelovalca čisto ql (šel tudi na tesnto vožnjo, pozitivne izkušnje očeta) in vožnja nato zelo poceni. Zaradi problemov s turbinami na nekaterih avtomobilih, so odpadli tudi novejši modeli bencinarjev s turbino - npr. 1.2 TSI je raj za napake baje (ima sestra že drugo leto, dela kot urca) - odločila sva se za naveden atmosferski motor. Po vseh živih in mrtvih vožnjah, sta v ožji izbor prišla P208 in Ford Fiesta, izbrala sva Peugeota - integrirana navigacija, ogromna sončna streha, boljši sedeži ter precej priporočil glede 1.4 VTI motorja (95 KM - razvil BMW) - pa še odkrito, mnogo cenejši je bil od primerljive Fieste. Motor je sicer kos najini umirjeni vožnji (AC, temponat na 110, pa vozimo), vendar se precej pogreša 6 prestava in kakšen konj zraven bi včasih prišel prav. Sva sicer imela za 500 € več dobiti 1.6 s 120 konji, vendar nisem bil pripravljen požreti litra višje porabe in stroškov zavarovanja - če bi imel 6 prestav, morda - tako pa brezveze. Poraba 6.15 litra becina za 4116 prevoženih km pozimi se meni ne zdi veliko (od tega kilometra dalje voziva na plin). Xenona jasno 208mica (tudi GTI nima).

Drugače pa: osebno bi poiskal sebi primerno zmogljiv atmosferski bencinski motor (tukaj ti bodo ljudje znali povedati ali je motor in avto OK) in izbranega razreda. Nato bi noter zmontiral plin in akcija. Če se veliko voziš, razmisli še o udobnih sedežih in xenonski žarometih. Mogoče še dva namiga iz VW koncerna: Seat Leon je prišel ravnokar ven nov - starih modelov je še kar nekaj na zalogi - avto se prodaja že vrsto let in da kje stakneš 1.4 TSI bencinski motor s 125 KM (ta je sodeč po pisanjih tukaj super) in ti ponudijo dobro ceno zakaj pa ne. Podobno velja tudi za Škodo Octavio, ki pride nova - če je zanesljivost pomembna sta recimo ta dva modela precej doterana. Če dam stran težave z motorjem v Leonu je od leta 2007 do danes crknil le računalnik za elektroniko (šle vse luči na avtomobilu) in pri zadnjih lučeh je avto načela rja, pa zadnja stekla padajo dol. Od bencinarjev vem, da sem na testih prebral precej pozitivnih izkušenj tudi z i30 in 1.4 motorjem (ugodna poraba).

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr feb 06, 2013 11:59 pm

@Kael najprej bi se ti zahvalil ker si si vzel čas in se malo razpisal.

Naj še malo napišem o kriterijih boste lažje kako pomagali.

Varnost: Tudi če ima samo eno zvezdico, torej varnost mi je totalno nepomembna (imam svojo filozofijo o tem, da ko ti je namenjeno ti je in konec.)
Plin: Sem si že kar nekaj prebral o avtoplinu pa sem kar malo skeptičen okoli tega še vedno...
Motor: Najboljše bi bil atmosferski bencinar z porabo 5 litrov, če se malo pohecam :D Torej kot sem rekel raznorazni dizli z fap/dpf odpadejo če pa kdo ve za novega dizla brez teh stvari pa naj pove :) Torej glede na cene goriva se bolj nagibam k dizlu ni pa nujen kot sem že vse razložil v prejšnih postih...
Xenon,udobje,vsa ostala navlaka: Če bi res rad kaj imel je to šibedah pa naslon za roko in to je to, nič drugega ne klime ne radija ne esp-ja ne abs-a nič nič ne rabim...

Pa kaj pa vem kar nekaj sem si prebral po forumih, obrnil avto.net pa še kar cincam sem pa tja :cry: uhhh

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če feb 07, 2013 12:14 am

nooblette je napisal/-a:@Kael najprej bi se ti zahvalil ker si si vzel čas in se malo razpisal.

Varnost: Tudi če ima samo eno zvezdico, torej varnost mi je totalno nepomembna (imam svojo filozofijo o tem, da ko ti je namenjeno ti je in konec.)
Plin: Sem si že kar nekaj prebral o avtoplinu pa sem kar malo skeptičen okoli tega še vedno...
Motor: Najboljše bi bil atmosferski bencinar z porabo 5 litrov, če se malo pohecam :D Torej kot sem rekel raznorazni dizli z fap/dpf odpadejo če pa kdo ve za novega dizla brez teh stvari pa naj pove :) Torej glede na cene goriva se bolj nagibam k dizlu ni pa nujen kot sem že vse razložil v prejšnih postih...
Xenon,udobje,vsa ostala navlaka: Če bi res rad kaj imel je to šibedah pa naslon za roko in to je to, nič drugega ne klime ne radija ne esp-ja ne abs-a nič nič ne rabim...

Pa kaj pa vem kar nekaj sem si prebral po forumih, obrnil avto.net pa še kar cincam sem pa tja :cry: uhhh

Evo neki tapravga http://www.avto.net/ad.asp?id=6759936 in še rumen je :) To je res vozilo za vse čase v letu.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 07, 2013 1:46 am

nooblette je napisal/-a:@Kael najprej bi se ti zahvalil ker si si vzel čas in se malo razpisal.

Varnost:
Imaš popolnoma prav, višja sila je že določila, kdaj in kje se boš zaletel :roll: , od razmerja zvezdic avtov v trku pa je odvisno, v katerem avtu bo šofer guznil, v katerem pa bo le poškodovan. O tem ne smejo vnaprej odločat, lahko le vzpostavljajo ustrezne pogoje/okoliščine. Lahko pa se na dotični dan ne voziš ;)

Plin + motor:
Lahko kupiš atm. bencinarja, ga nadgradiš na plin in boš imel porabo x l plina, kar ustreza 5 l bencina (seveda ekonomsko gledano)

DPF:
Ni več dizlov brez tega. Smo v letu 2013.

Glede cincanja se mi zdi, da bi bilo najbolje temo začasno zaklenit, da sam pri sebi razčistiš.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Kupujem zanesljiv nov avto

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 07, 2013 2:04 am

@Kael, če maš viška denarja, potem verjamem, da je menjava dvomasnega vztrajnika pri VW-ju slaba dva jurja pri 3.0 TDI-ju, drugače pa nimam pojma od kod ti tak blazen znesek...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če feb 07, 2013 7:21 am

divjak888 je napisal/-a:octavija 1.9 tdi je še dober avto.

Tako je, okta je zelo dober avto, sam pri novih ni več notri 1.9 motorja ampak ga je zamenjal 1.6. Mi je pa serviser na uradnem reku, da majo z škodami najmanj problemov. Ti bi rad avto, ki te bo 10 let vozu okol, pa da ne bi mel nobenih problemov. Tazga praktično ni, lahko kupš dacio za 6 jurjev, pa ne boš imel nobenih problemov, ali pa mečko za 150, pa boš skos visel na servisu. Ni pravil, veliko je odvisno od sreče, od tega kakšen avto trofiš. Je pa res, čim manj elektronike, manjša je verjetnost za okvare, sam tile novi avti so praktično vsi nabiti z neko elekroniko, vsaj z osnovno, abs, esp, klima...Pa velik sreče pri nakupu ;)

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Če feb 07, 2013 7:55 am

Js ti svojga prodam :)
Zanesljiv japonc, se v garanciji 2 leti, servis na pooblascencu pride 179€. ;) Bencin, veriga,..

V vsakem primeru gre moj glas japoncu.
Slika

Ares
Novinec

Napisal/-a Ares Če feb 07, 2013 9:01 am

Brez zamere, a res prvo pri sebi razčisti kaj si sploh želiš.

Tole z zanesljivostjo je že mal pretiravanje. Pa kaj pol če boš moral slučajno kdaj kaj zrihtat, se pač zgodi. Verjetnost je pri kakšnih avtih manjša, a vseeno lahko doleti tudi tebe.

Po drugi strani ti pa vseeno če boš plačeval več za liter ali dva porabe, kar nanese v tisočih evrih v parih letih...In tista, da ti za varnost vseeno :shock: Ta je pa res lovska..

Ok, da bom še konstruktiven, poglej si pač uradne statistike o zanesljivosti, ki so delane pač na nekih vsaj malce bolj objektivnih kriterijih kot pa so ja moj ata je mel ta avto pa brat pa je šel super..

TUV statistika: http://www.anusedcar.com/index.php/tuv- ... 13-2-3/309 (top je VW Polo in Mazda 3)
ADAC: http://www.heise.de/autos/artikel/Nur-d ... 59747.html (recimo Mercedes B)
DEKRA report: http://www.used-car-report.com/

Ares
Novinec

Napisal/-a Ares Če feb 07, 2013 9:14 am

Eto pa tu še Autobild, ko razstavijo avto po 100.000 kilometrih.

http://www.autobild.de/bilder/tops-und- ... 14682.html

Top 5:
1. BMW 130i (2007 letnik)
2. Mazda 6 1.8 MZR (star model) - novejše niso več v vrhu
3. Mazda 3 1.6 MZR (2009)
4. Mazda 5 2.0 MZR (2006)
5. Toyota Prius HSD (2004)

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če feb 07, 2013 9:27 am

Kael je napisal/-a:Živjo!

Če se boš vozil res praktično ves čas po avtocesti, sem skoraj mnenja, da imaš samo dve smiselni izbiri:
- dizel: pri tebi bo sicer nevarnost okvare turbine, dvomasovnega vztrajnika, EGR ventila, šob zaradi nepravilne vožnje in kratkih relacij dosti manjša, vendar se lahko zgodi - cene popravil pa so (po izteku garancije) visoke (koncern VW, menjava dvomasovnega vztrajnika slabih 2.000 € kar sem danes že pisal).

Kot prvo da razčistimo o servisiranju bilo katerega avta in garancijah.. Če misliš avto imeti dolgo časa, je pomembno da imaš neuradnega serviserja kateremu popolnoma zaupaš. Garancije so danes take; pogosto se za napake obsodi (še posebno če to ni neka standardna- recimo veriga na 1.2TSI) voznika in njegov stil vožnje. Izkušnje moje in ljudi s katerimi sem si blizu so take, da se potem ponudi neko vmesno varianto, recimo servis plača delo voznik pa dele ali obratno. Servis (uradni) se tudi zelo subjektivno obnaša do posameznika. Z njegovimi kretnjami spoznajo hitro katerega lahko omolzejo in katerega ne.

Navedel bom primer polota 1.2TSI, kupljenega med prvimi (imajo ga pri punci). Bil je vpoklican zaradi ketne, kar se je popravilo. Ok. fer in posteno. Avto je ves čas delal normalno do nedavnega, vendar je imel polno napak. Zatikala se je ključavnica, zjutraj je hladen ropotal kot traktor, včasih so gorele kakšne oranžne lučke kar tako. oče od punce je strogo pravilen in misli, da so tudi ostali do njega taki a glej ga zlomka; ker ni pošteno težil so se vsi tej probleme s takim in drugačnim izgovorom vlekli do izteka garancije (2 leti). potem pa so kar naenkrat bili pripravljeni popraviti vse skupaj in to po znani formuli, da gospod plača dele in oni častijo delo.
nedavno je avto vžgal in delal na 2 cilindra, seveda takoj na uradni servis in dognali so da je žival požrla nek kabel.. haha dobra fora. in opala 150eu. pa še 67 za vse brisalce original in menjavo le teh. avto je bil popravljen v 20min. človek je veselo odpeljal domov. in sedaj vse dela. vsake 3 mesece pa na servisu pusti po 200+eu
sem ga vprašal zakaj je menjal še brisalce in pač gospod je rekel, da je tako najlažje. na ebay-u so skoraj pol ceneje, da ne govorim da sem zadnjič na uradnem servisu bmw za svojo enko dal 37eu. res pa je da sem jih sam menjal. zakaj imam 10% popusta nevem. vem samo, da sem jim rekel, da če ne dajo popust jih lahko drugje ceneje kupim original in so mi ga dali..

smešno mi je ko berem kakšne stroške imate nekateri in kako veselo vam nekdo razlaga, da pač tako je in vi se sprijaznete s situacijo in napakami. Še bolj pa me čudi, da ste pripravljeni seči v denarnico.

avtorju teme priporočam, da išče avto po ključnih faktorjih. Kaj mu pomaga liter nižja poraba, če ga čaka vrsto skritih stroškov. vsak nov avto je lahko kompromis. Definitivno pa bi na tvojem mestu kupil avto, ki odhaja s proizvodnje (star model), s preverjenim atmosferskim motorjem ali pa pač dizel, ki se je v več avtih izkazal za dobrega. Posvetil bi se tudi temu, da je avto ali deli avta čimbolj množično zastopan v Slo, ker takih avtov kot je bil tvoj prejšnji ne pričakuj več. Oz nepokvarljivih žal skoraj ni več in lepo je če lahko na odpadu dobiš dvomasni vztrajnik za 150eu, namesto 10x toliko..
še toliko lažje ti bo najti tak avto, ker ne boš delal kompromisov kar se tiče zunanjosti, opreme, voznih lastnosti in varnosti. opozoril bi te le na to, da se pod zanesljivost danes ne šteje le motor ampak tudi podvozje, elektronika in pleh. tvoji kandidati predvsem pešajo na področju prvih dveh, če že rjavijo ne. mazda 3 se mi zdi kar dober avto za tvoje potrebe

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Če feb 07, 2013 1:49 pm

Ok, gremo po vrsti :)
@esem sem prebral tvoj post, in potemtakem če novh dizlov ni brez teh dpf/fap filtrov potem se žal za dizla ne bom odločil. O varnosti sem napisal kako in kaj in se mi zdi brezpredmetno se pogovarjat o osebnih prepričanjih :) Ter še na koncu, ne vem zakaj bi začasno zaklepal temo, da sam pri sebi razčistim?? Če bi temu bilo tako bi že točno vedel kaj pa kako in niti nebi spraševal tukaj za pomoč in mnenja... :jao: Kljub vsemu nisi povedal za kateri avto bi se namreč ti odločil in zakaj.

Vse drugo sem si prebral, in vidim ,da se vas ka nekaj nagiba k teli mazdi 3 :) Jo bom kar dal v ožji izbor. Torej potem ima verigo ta motor?

Mogoče kdo pozna motor 1.6 vti 115ks od citroena, kakšna stvar je to? preizkušena, super motor?

Eno uprašanje, ki me dolgo matra: Zakaj pri svetem krištofu nima skoraj noben od teh avtomobilov ki jih gledam števca za temperaturo vode :o :?:

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Če feb 07, 2013 2:12 pm

Naj mi prosim nekdo razloži zakaj ne kupit avta z DPF filtrom?
Zarad tega, ker folk kupi dizla za 3km v službo, pa 500m do trgovine. Vozi ga na 1234 obratih, da dosega porabo v bližini približka PI (3,14).

Imamo 3 leta starga dizla z DPF, avto jih ima 170k km za sabo prevoženih, glede na meritve je DPF v odličnem stanju. Tudi start&stop sistem deluje odlične, prav tako ni nobenega rožljanja vztrajnika ali pa problema s šobami. Zimska poraba na avtocesti znaša 5,4, poleti malo manj. Motor 2.0 TDI bluemotion.

Razumem tvoj strah, ampak vedi da imajo takšne probleme večinoma uporabniki z uvoženimi primerki. Kot je nekdo v eni drugi zapisal, da jih večina kupi Renaulte uvožene iz Belgije, s katerimi so se zdravniki vozli na vikend. Na števcu pa 130k km.

Alternativa je tudi kakšen turbo bencinar z 6. prestavo, ob umirjeni vožnji je lahko poraba zelo primerljiva, in nimaš DPF, ...

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če feb 07, 2013 3:42 pm

Tudi moja izbira bi bila mazda 3 in po potrebi predelava na plin (ne bodi skeptičen glede tega). Lahko pogledaš še kakega focusa z 1.6 motorjem ali pa recimo korejci(i30, ceed) so tudi precej zanesljivi...

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Če feb 07, 2013 4:38 pm

Evo mislim da bo odločitev padla za mazdo 3 bencinc, a mi lahko kdo pove kako je pri teji mazdi z temperaturo vode se da to kje pogledat ker namreč nisem opazil števca?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če feb 07, 2013 5:51 pm

Mercedes-Benz W123 :mrgreen:
Lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 07, 2013 6:10 pm

nooblette je napisal/-a:Evo mislim da bo odločitev padla za mazdo 3 bencinc, a mi lahko kdo pove kako je pri teji mazdi z temperaturo vode se da to kje pogledat ker namreč nisem opazil števca?

Nima števca, ko je kao zagreta se ugasne ena modra lučka.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

ceed5
Nov uporabnik

Napisal/-a ceed5 Če feb 07, 2013 6:52 pm

Glede na to da rabiš zanesljiv avto z čim manj vzdrževanja in opreme bi priporočal golfa 2.0 SDI, sicer novega se verjetno ne dobi več, nima turbine dpf filtrov,
Samo menjat olje in to je to, sam sem imel golfa 1.9 SDI naredil okoli pol miljona kilometrov brez problema in prodal, samo menjava olja in potorošni materali.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če feb 07, 2013 8:13 pm

nooblette je napisal/-a: Motor: Najboljše bi bil atmosferski bencinar z porabo 5 litrov, če se malo pohecam :D

Ha, ha glej atmosferca v mojem podpisu :D

Drugače pa dobro premisli kaj pomeni to ko praviš da tudi če je poraba višja za 2 l samo da je zanesljivost. Tista 2 l ti pri tvojih 25.000 km letno naneseta 850 €, dobro premisli kaj vse ti mora iti narobe da se ti letno obrne tak znesek. Sploh pa če praviš veliko avtocestne vožnje, z dizlom res nebi smelo biti problemov.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Če feb 07, 2013 10:04 pm

Mah mislim,da bom dizla kar spustil :) Po drugi strani sem pa malo gledal tehnične podatke te mazde 3 pa se mi zdi precej težka za recimo 1.6 bencinarja ima namreč 1280 kg :shock:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 4 gostov