Kael je napisal/-a:Živjo!
Če se boš vozil res praktično ves čas po avtocesti, sem skoraj mnenja, da imaš samo dve smiselni izbiri:
- dizel: pri tebi bo sicer nevarnost okvare turbine, dvomasovnega vztrajnika, EGR ventila, šob zaradi nepravilne vožnje in kratkih relacij dosti manjša, vendar se lahko zgodi - cene popravil pa so (po izteku garancije) visoke (koncern VW, menjava dvomasovnega vztrajnika slabih 2.000 € kar sem danes že pisal).
Kot prvo da razčistimo o servisiranju bilo katerega avta in garancijah.. Če misliš avto imeti dolgo časa, je pomembno da imaš neuradnega serviserja kateremu popolnoma zaupaš. Garancije so danes take; pogosto se za napake obsodi (še posebno če to ni neka standardna- recimo veriga na 1.2TSI) voznika in njegov stil vožnje. Izkušnje moje in ljudi s katerimi sem si blizu so take, da se potem ponudi neko vmesno varianto, recimo servis plača delo voznik pa dele ali obratno. Servis (uradni) se tudi zelo subjektivno obnaša do posameznika. Z njegovimi kretnjami spoznajo hitro katerega lahko omolzejo in katerega ne.
Navedel bom primer polota 1.2TSI, kupljenega med prvimi (imajo ga pri punci). Bil je vpoklican zaradi ketne, kar se je popravilo. Ok. fer in posteno. Avto je ves čas delal normalno do nedavnega, vendar je imel polno napak. Zatikala se je ključavnica, zjutraj je hladen ropotal kot traktor, včasih so gorele kakšne oranžne lučke kar tako. oče od punce je strogo pravilen in misli, da so tudi ostali do njega taki a glej ga zlomka; ker ni pošteno težil so se vsi tej probleme s takim in drugačnim izgovorom vlekli do izteka garancije (2 leti). potem pa so kar naenkrat bili pripravljeni popraviti vse skupaj in to po znani formuli, da gospod plača dele in oni častijo delo.
nedavno je avto vžgal in delal na 2 cilindra, seveda takoj na uradni servis in dognali so da je žival požrla nek kabel.. haha dobra fora. in opala 150eu. pa še 67 za vse brisalce original in menjavo le teh. avto je bil popravljen v 20min. človek je veselo odpeljal domov. in sedaj vse dela. vsake 3 mesece pa na servisu pusti po 200+eu
sem ga vprašal zakaj je menjal še brisalce in pač gospod je rekel, da je tako najlažje. na ebay-u so skoraj pol ceneje, da ne govorim da sem zadnjič na uradnem servisu bmw za svojo enko dal 37eu. res pa je da sem jih sam menjal. zakaj imam 10% popusta nevem. vem samo, da sem jim rekel, da če ne dajo popust jih lahko drugje ceneje kupim original in so mi ga dali..
smešno mi je ko berem kakšne stroške imate nekateri in kako veselo vam nekdo razlaga, da pač tako je in vi se sprijaznete s situacijo in napakami. Še bolj pa me čudi, da ste pripravljeni seči v denarnico.
avtorju teme priporočam, da išče avto po ključnih faktorjih. Kaj mu pomaga liter nižja poraba, če ga čaka vrsto skritih stroškov. vsak nov avto je lahko kompromis. Definitivno pa bi na tvojem mestu kupil avto, ki odhaja s proizvodnje (star model), s preverjenim atmosferskim motorjem ali pa pač dizel, ki se je v več avtih izkazal za dobrega. Posvetil bi se tudi temu, da je avto ali deli avta čimbolj množično zastopan v Slo, ker takih avtov kot je bil tvoj prejšnji ne pričakuj več. Oz nepokvarljivih žal skoraj ni več in lepo je če lahko na odpadu dobiš dvomasni vztrajnik za 150eu, namesto 10x toliko..
še toliko lažje ti bo najti tak avto, ker ne boš delal kompromisov kar se tiče zunanjosti, opreme, voznih lastnosti in varnosti. opozoril bi te le na to, da se pod zanesljivost danes ne šteje le motor ampak tudi podvozje, elektronika in pleh. tvoji kandidati predvsem pešajo na področju prvih dveh, če že rjavijo ne. mazda 3 se mi zdi kar dober avto za tvoje potrebe