Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mirkos
Novinec

Re: NOV DRUŽINSKI AVTO

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 8:04 pm

sonic je napisal/-a:
V bistvu bi ti lahko še precej več svetoval, ampak nimam informacij, kaj vse moraš v tvojem primeru upoštevati:
- je dolžina avta problem zaradi parkiranj (če je družinski avto, upoštevaj še ženo) ali komot tudi 5-metrsko ladjo?
- je dizel nuja? (letni kilometri)
- imaš raje bolj visoko sedenje ali bolj nizko?
- ali je med željami tudi avtomatski menjalnik?
- se bo avto uporabljal za vožnjo v službo in vrtec/šolo, za izlete, za tovorjenje (vse od tega ali kombinacija?)
Skratka, ko si napisal "prišli v najožji izbor zaradi takšnih in drugačnih kriterijev" - če iščeš nasvete, bi morda lahko naštel te kriterije.

Pa da malo bolj razjasnim. En otrok je star 3, drugi pa je v planu :) Dolžina avta oz velikost ni nek problem. Dizel sicer ni nuja, saj delam na leto ca. 15000km, mi pa je za vozit bolj všeč (večji navor), manj porabi in še dizel je cenejši, pa tudi več km prevoziš (vem da je nabavna cena tudi sorazmerno večja, ampak vseeno bi raje ostal pri dizlu) :)
Kar se sedenja tiče je raje malo višje kot prenizko...sem mel včasih BMW 3 compact in se zares včasih sovražil kako dobesedno padeš v avto. Avtomatski menjalnik ni niti prevelika želja, niti nuja (ponavadi od 1-2k dražje), je pa res da baje ko se navadiš ne bi šel nazaj na ročni menjalnik...tako da nekaj že mora bit na tem :)
Vožnje: Rabi se za mestno vožnjo, kako tudi relacije, tako da je npr. razmerje 65% mesto in 35% relacije

Zdaj pa da vam malo bolj opišem izbran model natančneje:

Opel Zafira Tourer 1.6 crdi (135KM; čist nov motor, ki bo na voljo od maja; ali pa 2.0 crdi (165KM); Oprema: Cosmo - dodatna oprema:
- kov barva
- 19"
- OPC Line
- paket cosmo (alarm, bixenon, parkasist)
- LED zadnje luči
- navigacija Navi 900 + Bluetooth + še nekateri dodatki (talna konzola, el. ročna, tlak v pnevmatikah, ipd.)

CENA: ca. 27.500€

ŠKODA SUPERB 2.0 tdi (140KM) FAMILY + dodatno:
- 18" + kovi. barva
- radio bolero + bluetooth
- bixenon
- in še nekaj bonbončkov

Cena: ca. 28.000€

ŠKODA OCTAVIA 2.0 tdi (150KM) ELEGANCE karavan (ni še narpodaj) : + dodatno:
- bixenon + LED spredaj in zadaj
- 18"
- še nekaj bonbončkov

Cena: ca. 26.000€

MAZDA 6 CD150 (150KM) paket Attraction:
Cena: ca.28.500€

To je to na grobo :)
Zdaj pa še nekaj...Škoda Superb pride ven nov model konec leta so rekli, a so rekli da ni niti za pričakovat da bojo cene starega zaradi tega padle, ker tudi za staro Octavio zdaj niso, ker se je že naprej odlično prodajala. Preden pa bo Superb novi v kaki Family Izvedbi pa bo tudi trajalo...podobno velja za Octavio. Pri Mazdi, ker je pač avto čisto nov, kljub temu da sami priznavajo da jih je prodaja krepko padla, še ne pričakujejo kakšnih bistvenih popustov ali akcij pri 6-tki. Pri Oplu dobip sicer dobiš slabih 6500€ popusta, ampak so itak cene na začetku previsoke in je komaj s popustom neka realna cena, ampak da pač ma kupec občutek da kao fuuuuul poceni kupi :) hehe marketinški triki :)
Toliko o načinu izbiranja :)

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 8:13 pm

Aha pa še malo subjektivnosti:

Mazda 6. Najmodernejša...najlepše zgleda, a namanj prostora
Superb in Octavia: prva že malo v letih, a preverjena tehnika, ogromno prostora, klasično elegantna oblika; druga. modernejša a za odtenek manjša ( a še vedno dovolj velika), VW/Audi tehnologija ža nižjo ceni bi rekel :)
OPel Zafira: eden lepših enoprostorcev (poleg S-maxa) z OPC paketom prava paša za oči, kako pa je z zanesljivostji in tehniko pri Oplu pa žal ne vem, ker jih eni ful "šinfajo" drugi pa hvalijo :)

hladni*
Nov uporabnik

Napisal/-a hladni* Po apr 15, 2013 8:27 pm

Jaz sem naročil novo alteo xl. Motor 2.0 tdi 140 ps. Oprema pa bixenon+afs, navigacija, park sistem spredaj+zadaj, bluetooth, in tako naprej. Cena s kovinsko barvo in seveda popustom? 21500. :)
Odločal sem se med Alteo xl in Superbom. Superb po stari ceni bi me stal 22500 in to brez vsega. Brez bixenona, brez navija, itd.
2009 pa je bila konkretno prenovljena. Ja, odločil sem se predvsem racionalno. To kažejo tudi prodajne številke v Nemčiji.

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 8:38 pm

hladni* je napisal/-a:Jaz sem naročil novo alteo xl. Motor 2.0 tdi 140 ps. Oprema pa bixenon+afs, navigacija, park sistem spredaj+zadaj, bluetooth, in tako naprej. Cena s kovinsko barvo in seveda popustom? 21500. :)
Odločal sem se med Alteo xl in Superbom. Superb po stari ceni bi me stal 22500 in to brez vsega. Brez bixenona, brez navija, itd.
2009 pa je bila konkretno prenovljena. Ja, odločil sem se predvsem racionalno. To kažejo tudi prodajne številke v Nemčiji.

Menim da je Altea XL zelo korekten avtomobil in ponuja precej za svojo ceno. Kot vidiš glede na mojo izbiri avtov nisem značkar, tako da če je avto dober ni važno kdo ga je proizvedel lahko BMW, Opel, Kia, Renault, itd. Tudi Alteo sem si ogledoval, a me njena optika ni pritegnila, kar pa ne pomeni da je avto slab, daleč od tega, ampak saj veš kako pravijo 100ljudi 100 čudi oz vsake oči imajo svojga malerja :) Želim ti pa z njim čim več varnih in brezskrbnih kilometrov

Angry man
Nov uporabnik

Napisal/-a Angry man Po apr 15, 2013 8:54 pm

Živjo Mirkos.

Naj ti povem, da sem pred istim "problemom", s tem, da sem se omejil na Superba in Octavio. Vse je bilo že odločeno, da vzamem Superba s tem, da te moram malo popraviti glede cen do katerih sem jaz prišel z nekaj pogajanja z raznimi prodajalci.

1. Vse je bilo odločeno, da bo moj novi avto bel Superb combi 2.0 tdi 140 Elegance z kar nekaj dodatki - ne zameri mi, tole je skopirano s konfiguratorja in mogoče malo težje berljivo, pa vseeno bo po mojem vidno bistvo:
aluminijasta platišča "TRIFID" 7,5Jx17˝
AMUNDSEN navigacija
brez oznake motorja zadaj
dekorativni elementi iz poliranega
dvojni senčniki
dvojno dno prtljažnega prostora z
HILL HOLD
ogrevana sprednja in zadnja sedeža
ogrevanje vetrobranskega stekla
parkirni senzorji - spredaj in zadaj
priprava za prostoročno - gsm premium III
rezervno kolo - zasilno
senčna roloja za zadnji stranski stekli
sistem za zaznavanje utrujenosti voznika
SUN SET
usnjen 4-kraki večfunkcijski volan
vreča za smuči
ZAHODNA EVROPA - prednaložene karte za Amundsen navi

V elegance opremi je že bixenon, el. nastavljivi prednji sedeži, spominska funkcija za sedeže in ogledala... Relativno dobra oprema.
Za tako konfiguracijo sem dobil ponudbo 25.500 torej za family moraš pridet s tistimi dodatki precej nižje.

2. Prejšnji teden sem zasledil na eni spletni strani, da bo prenova že začetek poletja, preveril informacijo pri Škodi in bo res. Konec maja bo menda že mogoče naročiti prenovljeno varianto. To je malo premešalo karte in ker z omenjene cene nisem prišel nižje - menda je to najmanj kar še lahko dajo, da ne gredo v minus, sem se odločil, da počakam na prenovljeno različico in na octavio combi in se potem odločim. Moram pa reči, da me k octaviji vleče novejši motor - 150KM in samo 8,6s do 100 km/h pri relativno mali porabi, potem lepša zunanjost in notranjost, led luči spredaj in zadaj so bomba... Sama prostornost pa po mojem mnenju samo malo okrnjena na zadnji klopi v primerjavi s Superbom.

Torej s tega, da sem bil popolnoma odločen za superba, imel že vse dogovorjeno za naročit avto sem sedaj na tem, da čakam obe combi različici za preizkusit, da se potem odločim. To mi sploh ni podobno... :-)

Dobro izberi in ko se odločiš, bom vesel, če boš z nami delil odločitev.

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 9:54 pm

Angry man je napisal/-a:Živjo Mirkos.

Naj ti povem, da sem pred istim "problemom", s tem, da sem se omejil na Superba in Octavio. Vse je bilo že odločeno, da vzamem Superba s tem, da te moram malo popraviti glede cen do katerih sem jaz prišel z nekaj pogajanja z raznimi prodajalci.

1. Vse je bilo odločeno, da bo moj novi avto bel Superb combi 2.0 tdi 140 Elegance z kar nekaj dodatki - ne zameri mi, tole je skopirano s konfiguratorja in mogoče malo težje berljivo, pa vseeno bo po mojem vidno bistvo:
aluminijasta platišča "TRIFID" 7,5Jx17˝
AMUNDSEN navigacija
brez oznake motorja zadaj
dekorativni elementi iz poliranega
dvojni senčniki
dvojno dno prtljažnega prostora z
HILL HOLD
ogrevana sprednja in zadnja sedeža
ogrevanje vetrobranskega stekla
parkirni senzorji - spredaj in zadaj
priprava za prostoročno - gsm premium III
rezervno kolo - zasilno
senčna roloja za zadnji stranski stekli
sistem za zaznavanje utrujenosti voznika
SUN SET
usnjen 4-kraki večfunkcijski volan
vreča za smuči
ZAHODNA EVROPA - prednaložene karte za Amundsen navi

V elegance opremi je že bixenon, el. nastavljivi prednji sedeži, spominska funkcija za sedeže in ogledala... Relativno dobra oprema.
Za tako konfiguracijo sem dobil ponudbo 25.500 torej za family moraš pridet s tistimi dodatki precej nižje.

2. Prejšnji teden sem zasledil na eni spletni strani, da bo prenova že začetek poletja, preveril informacijo pri Škodi in bo res. Konec maja bo menda že mogoče naročiti prenovljeno varianto. To je malo premešalo karte in ker z omenjene cene nisem prišel nižje - menda je to najmanj kar še lahko dajo, da ne gredo v minus, sem se odločil, da počakam na prenovljeno različico in na octavio combi in se potem odločim. Moram pa reči, da me k octaviji vleče novejši motor - 150KM in samo 8,6s do 100 km/h pri relativno mali porabi, potem lepša zunanjost in notranjost, led luči spredaj in zadaj so bomba... Sama prostornost pa po mojem mnenju samo malo okrnjena na zadnji klopi v primerjavi s Superbom.

Torej s tega, da sem bil popolnoma odločen za superba, imel že vse dogovorjeno za naročit avto sem sedaj na tem, da čakam obe combi različici za preizkusit, da se potem odločim. To mi sploh ni podobno... :-)

Dobro izberi in ko se odločiš, bom vesel, če boš z nami delil odločitev.

Najprej najlepša hvala za izčrpno poročilo. Zdaj pa da malo pokomentiram :)
Tudi jaz bi najraje počakal da pride Superb facelift (če pride že sredi leta bi to res bilo super), čeprav tudi z tem modelom ne bi naredil po mojem nič narobe če bi ga kupil, ampak vseeno, če že pride obnova...zakaj ne bi bili up-to-date...je tako? Mislim da je res kr najboljša odločitev da se počaka na oba in se oba potem živo sproba. Edino kar je, da nov Superb še kr lep čas ne bo na voljo potem s kakimi extra popusti oz Family izvedbami...in bo cena več ali manj polna...tako kot zdaj pri Mazdi 6 in Octavii npr. No, bo pa do takrat Mazda 6 malo ceneja morda. Zafira Tourer pa menda nima do konca drugega leta nič planirano za kako obnovo, če se ne motim (če pa se, naj me prosim nekdo popravi, vem pa da bo Insignia letos prenovljen oz faceliftan :) )

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po apr 15, 2013 10:00 pm

thunderbolt je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:placa boga in pol - sploh za tamale zadaj - 9cm več kot v Mercedesu S klase

Realno, zakaj bi rabil toliko prostora za noge? Pa saj nimajo otroci 1,95m :?: Treh otroških sedežev pa itak ne spraviš noter.

Ko boš mel malega pa bo imel dovolj dolge noge, ti bo veselo butal zadaj v hrbet med vožnjo, pri SUperbu pa ne - je recimo ena zadeva. Druga je pa tudi bolj praktične sorte ta "stretch" zadaj in sicer ko imaš kake vrečke, gajbo, paket talnih ploščic pa jih ne želiš ali pa ne moreš tumbat po prtljažniku lahko lepo tam v prostor za noge vse lepo naložiš. Čisto nič ne škodi da imaš dovolj placa torej - ravno nasprotno ;)

Glede 18 col pri Superbu pa odsvetujem - sam recimo imam drugače raje večje feltne na avtomobilih, ampak kar se tiče izgleda, udobja (superb je dokaj čvrsto nastavljen) in lege so 17 col ravno prave zanj po mojem mnenju. Vzami si raje potem še dodatno kake 16" za zimski 205/55- R16 komplet za boljši oprijem po snegu in brozgi in je ;)

Vse kar je udobje ipd je smiselno doplačilo - Navi sem raje preskočil ker je počasen da popi... - Mogoče bo pa na faceliftu novejši sistem ampak nisem prepričan.

Meni se je zdela zanimiva še opcija z steklenim "šiberdahom" ki ima fotocelice, ki poleti napajajo ventilatorje in ti dodatno hladijo avto, ko je parkiran. To mi je recimo žal da nisem vzel, sploh pa mi je žal za motorizirana vrata prtljažnika, ko recimo hodim do avta z rokami polnimi nakupovalnih vrečk pa še tamalo zraven, in pol prelagam iz roke v roko pa iščem gumb daljinca, pa dvigujem zadevo ročno gor ampak hej, šele, ko imaš prakso vidiš kaj vse ti "manjka".
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 11:13 pm

INFINITI je napisal/-a:
Vse kar je udobje ipd je smiselno doplačilo - Navi sem raje preskočil ker je počasen da popi... - Mogoče bo pa na faceliftu novejši sistem ampak nisem prepričan.

.

Glede navija, mi je še oni prodajalec sam rekel da naj raje niti ne jemljem pri Superbbu Amundsena kaj šele Columbusa, saj je zelo počasih in precej predrag...je rekel da je najboljša izbira kar Bolero in vrjetno ima kr prav.
Zdaj pri Octavii sem videl da ima v bistvu isto radio-navigacijo kot golf, torej zmogljivejšo, hitrejšo in odzivnejšo, tako da mislim da bi pri novem Superbu tudi lahko bila, a mi je ta slika dala misliti... http://cdn.carsuk.net/wp-content/galler ... lift-5.jpg

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos Po apr 15, 2013 11:42 pm

Pa še samo tolko za ilustracijo:

OK Superb karavan mislim da vsi veste kako zgleda :)

Octavia kombi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... grey_1.jpg

Mazda 6 karavan (v točno tej barvi a z črnimi sedeži):
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6969748&show=1

Opel zafira Tourer: (v eni od teh barv, a najverjetneje v srebrni):
http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... asrc=st|fs

http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... asrc=fa|fs

http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... asrc=fa|fs

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran To apr 16, 2013 1:30 am

INFINITI je napisal/-a:
thunderbolt je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:placa boga in pol - sploh za tamale zadaj - 9cm več kot v Mercedesu S klase

Realno, zakaj bi rabil toliko prostora za noge? Pa saj nimajo otroci 1,95m :?: Treh otroških sedežev pa itak ne spraviš noter.

Meni se je zdela zanimiva še opcija z steklenim "šiberdahom" ki ima fotocelice, ki poleti napajajo ventilatorje in ti dodatno hladijo avto, ko je parkiran. To mi je recimo žal da nisem vzel, sploh pa mi je žal za motorizirana vrata prtljažnika, ko recimo hodim do avta z rokami polnimi nakupovalnih vrečk pa še tamalo zraven, in pol prelagam iz roke v roko pa iščem gumb daljinca, pa dvigujem zadevo ročno gor ampak hej, šele, ko imaš prakso vidiš kaj vse ti "manjka".

Sistem kot npr. VW-jev easy open je super zadeva. Skoda da ga ni mogoce dobiti tudi v Touranu, Superbu ipd.

airpir
Nov uporabnik

Napisal/-a airpir To apr 16, 2013 6:34 am

Živjo Mirkos,
sem nov uporabnik in direktno sporočilo ne gre ( verjetno je še prezgodaj)
prodajam zato, ker imamo od septembra možnost nabave novega brez DMV ( mama je invalid in sem že tega hotel vzeti ,vendar ni imela ustrezne odločbe ZPIZA)
+ odlične vozne lastnosti ( za enoprostorca)
+ odlična prilagodljivost, počutje, udobje,prostornost
+ prožen, zmogljiv in varčen motor( čeprav prožnost pri at ni tao pomebna kot pri ročnem)
+ dober menjalnik
+ biksenon ( sam menjava med dolgimi in kratkimi)

- nekoliko glasen mrzel motor ( predvsem zunaj)

nimam na avto netu ker se mi ne da ukvarjati s raznimi prekupčevalci in mi ga tudi ni sila prodati za vsako ceno. Avto je pa kot nov in glede na to, da je mama invalid in bom v kratem moral voziti tudi invalidski voziček ( na baterijski pogon) + dva majhna otroka razmišljam o večjem avtu.

lp
Andrej

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To apr 16, 2013 7:51 am

mirkos je napisal/-a: ... Edino kar je, da nov Superb še kr lep čas ne bo na voljo potem s kakimi extra popusti oz Family izvedbami...in bo cena več ali manj polna...tako kot zdaj pri Mazdi 6 in Octavii npr...

Sicer bolj kot ne špekulacije, a vendar - ker gre zgolj za facelift obstoječega modela (in ne za zamenjavo modela), najverjetneje ne bi smelo priti do dviga cen (ista praksa je pri vseh znamkah, ko pride na trg faceliftan model). Že zaradi dokajšnje krize v prodaji novih (in rabljenih) avtomobilov, skorajda ne verjamem, da si lahko dandanes kdorkoli privošči dvig cen pri modelih, ki so zgolj kozmetično prenovljeni ;-) Tako kot pri ostalih znamkah in modelih, bo najverjetneje tudi pri Superbu po FL, kupec za dani denar dobil še več opreme.

Sicer je pri dveh otrocih več kot dovolj prostorna že Octavia, vendar zaradi akcijskih cen postane Superb skorajda bolj zanimiv (razlika v ceni postane minorna). Sam bi pogledoval še k DSG menjalniku ;-)
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To apr 16, 2013 8:29 am

mirkos je napisal/-a: Dizel sicer ni nuja, saj delam na leto ca. 15000km, mi pa je za vozit bolj všeč (večji navor), manj porabi in še dizel je cenejši, pa tudi več km prevoziš (vem da je nabavna cena tudi sorazmerno večja, ampak vseeno bi raje ostal pri dizlu) :)
Hehe, sem vedel da moram vprašat glede dizla. Mislim da ga ti ne rabiš. Če ti je všeč navor v nizkih obratih, ti zelo toplo svetujem da pojdi probat kakšnega turbo-bencinarja - če vprašaš mene (pa imam zelo rad svoj TDI) , je turbobencinar podobno fajn za vozit oz. v bistvu še boljši od dizlov.

Kar se sedenja tiče je raje malo višje kot prenizko...sem mel včasih BMW 3 compact in se zares včasih sovražil kako dobesedno padeš v avto.

Tega še nisem vozil, ampak recimo sem vozil Ocatavio (sicer generacijo, ki se sedaj poslavlja) in se sedi dokaj nizko...

Avtomatski menjalnik ni niti prevelika želja, niti nuja (ponavadi od 1-2k dražje), je pa res da baje ko se navadiš ne bi šel nazaj na ročni menjalnik...tako da nekaj že mora bit na tem :)
Vožnje: Rabi se za mestno vožnjo, kako tudi relacije, tako da je npr. razmerje 65% mesto in 35% relacije

Oho. Ko to berem, pa ni več dileme: na vsak način je bolj pametno da vzameš (turbo)bencinarja namesto dizla, razliko v ceni pa daš v avtomatski menjalnik.

Opel Zafira Tourer 1.6 crdi (135KM;...
...
CENA: ca. 27.500€

ŠKODA SUPERB 2.0 tdi (140KM) FAMILY + dodatno:
...
Cena: ca. 28.000€

ŠKODA OCTAVIA 2.0 tdi (150KM) ELEGANCE karavan (ni še narpodaj) : + dodatno:
...
Cena: ca. 26.000€

Hm, kar visoke cene, zlasti pri Octaviji - ali si res izbral vse opcije s spiska dodatne opreme? So to cene z osnovnih cenikov? (realne so praviloma malo nižje)

Če zunanja velikost avta ni problem, bi bil fajn izbira Sharan (je pa svinjsko drag, že osnovni model brez dodatne opreme je že na zgornji meji tvojega proračuna...
Sicer pa bi jaz na tvojem mestu izbiral med Zafiro Tourer (probal bi še Tourana), pa ker vidim da te mika Superb, tudi ni slaba izbira.
Recimo tukaj je en nov Superb bencinar iz zaloge, z 1.8 TSI in (vsaj za moje pojme) kar bogatim spiskom opreme, za slabih 26 jurjev:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7069042&show=1
Če naročiš nekaj takega in dodaš zraven še DSG menjalnik, si še vedno znotraj budgeta in imaš res dober in prostoren avto.
Jaz bi sicer razmišljal o enoprostorcu, pri čemer bi poleg Zafire Tourer gledal še kakega Tourana, pa recimo Mazdo 5 (ker vidim da si tudi na Mazde, pa Mazda5 ima drsna vrata, kar je redkost v tem velkostnem razredu enoprostorcev). S tem da ne vem kako je s kvaliteto in sploh dobavljivostjo kombinacije turbobencinar+avtomatika, ki ti jo sicer zelo priporočam, pa pri VW (in Škodi ter Seatu, ker je ista tehnologija) zadeva špila - pri nas doma je Touran s turobencinskim motorjem in DSG, za udobno vožnjo nimaš boljšega.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To apr 16, 2013 8:47 am

Se strinjam s predhonikom bencin (limuzina) + avtomatski menjalnik, bi pa spustil kakšen nivo opreme, vsekakor pa nebi gledal avta z 18" ali celo 19", 17" bodo ravno prav, tako za denarnico, kot za udobje, varnost ker ne bo treba šparati in iskati najcenejše gume za 19". Če bi pa gledal enoprostorca bi pa vseeno gledal dizla, je le prehuda razlika.

Sam bi šel na testno vožnjo Mazde 6 2.0i AT Attraction (165 KM), to je definitivno najbolj varčen bencinar na trgu (Fuelly.com samo avtomatiki - 7,4 l/100 km, na spritmonitor žal šele dva zapisa). Žal ni turbo bencinar, ampak bi mu dal šanso, da se izkaže z avtomatiko, pač igrača ki bi jo sprobal :D Problem so pa res popusti in kakšne začetne hibe pri novem modelu, mogoče tudi ravno zato raje bencinar.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To apr 16, 2013 8:59 am

mirkos je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:

.

Glede navija, mi je še oni prodajalec sam rekel da naj raje niti ne jemljem pri Superbbu Amundsena kaj šele Columbusa, saj je zelo počasih in precej predrag...je rekel da je najboljša izbira kar Bolero in vrjetno ima kr prav.
Zdaj pri Octavii sem videl da ima v bistvu isto radio-navigacijo kot golf, torej zmogljivejšo, hitrejšo in odzivnejšo, tako da mislim da bi pri novem Superbu tudi lahko bila, a mi je ta slika dala misliti... http://cdn.carsuk.net/wp-content/galler ... lift-5.jpg

Jah pol je enak kot sedaj - tale "facelift" je res majhen torej oz bolj v smislu da je Superb skladen z bolj ostrimi linijami nove Octavije.
Še eno pomembno zadevo sem pozabil glede Superba, v primeru da se odločiš zanj. Sicer jih verjetno ni več na voljo ampak BOG NE DAJ, da ti poturijo Superba z originalno nataknjenimi Dunlop Sportmaxx, temu se izogibaj kot vrag križu, ker ratajo stošpničaste po par tisočakih, tulijo kot p*****a in nasplošno so en šrot od gume. Na reklamacijo pa se ti bodo v Porsche slovenija vsi smejali in delali bedake. Poznam še enega možakarja, ki je imel enako zgodbo kot jaz - trgovec mu je potem sam iz lastnega žepa kupil nove gume druge znamke, ker je imel možakar podjetje, ki je veliko kupovalu pri njemu. Ironičen primer pa je služben Superb od trgovca Škerjanec, ki se je tako kot mi lahko tudi samo obrisal pod nosom. Skratka nikoli ne priznajo težave.
link od teme:
viewtopic.php?f=6&t=86117
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To apr 16, 2013 9:11 am

J.McLane je napisal/-a: Če bi pa gledal enoprostorca bi pa vseeno gledal dizla, je le prehuda razlika.
Razlika v čem? Če misliš v porabi, se pri 15.000 km letno ni treba pretirano sekirati. Par sto EUR nija nabavna cena, pa si na istem.
Pa pri taki kilometrini in če bo res 65% mestne vožnje, bo imel lahko probleme s temi novimi dizli - zapacal DPF, morda tudi EGR...
Mislim da v tem primeru sploh ne pride v poštev dizel, ne vidim niti enega dobrega razloga za, pa mnogo razlogov proti.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To apr 16, 2013 9:21 am

Razlika v porabi med dizlom in bencinom je recimo 30%, ampak seveda močno odvisno od tega kakšne motorje primerjaš, torej če avto troši več že zaradi karoserijske oblike in teže bo pri večji porabi absolutna razlika še večja (kljub temu da bo to še zmeraj 30%) in se prej splača dizel, kljub enakim kilometrom.

Drugače pa če bi gledal samo strošek goriva se ti kljub samo 15k km letno splača dizel, pač v taki državi živimo. Pomisleki so seveda izključno na več vzdrževanja in problemov ki jih ima dizel na kratkih relacijah.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To apr 16, 2013 9:46 am

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To apr 16, 2013 10:30 am

J.McLane je napisal/-a:Razlika v porabi med dizlom in bencinom je recimo 30%, ampak seveda močno odvisno od tega kakšne motorje primerjaš, torej če avto troši več že zaradi karoserijske oblike in teže bo pri večji porabi absolutna razlika še večja (kljub temu da bo to še zmeraj 30%) in se prej splača dizel, kljub enakim kilometrom.
Takole je: doma je 140-konjski 1.4 turbobencinar v Touranu in 105-konjski TDI v Golfu; na avtocesti npr LJ-KP naštimam tempomat na 130 kmh in porabi Touran dobrih 8 litrov/100km, Golf pa težko dosti pod 6 litrov. Golf ima prednost, da je verjetno malo bolj aerodinamičen in lažji, tako da bi tudi Touran z enakim TDI motorjem porabil še več od Golfa, torej bi bencinski Touran porabil največ 2 litra več od dizlarja.
Skratka 30% več porabe, kot praviš, ampak je treba gledati tudi absolutne cifre: 2 dodatna litra pomeni cca 3 EUR več za vsakih 100 km, kar pri 15.000 km pomeni dodatnih 450 EUR. Razlika v nabavni ceni je pa hitro kurja ali dva - pa si izračunaj, po koliko letih šele povrneš to razliko.

Drugače pa če bi gledal samo strošek goriva se ti kljub samo 15k km letno splača dizel, pač v taki državi živimo. Pomisleki so seveda izključno na več vzdrževanja in problemov ki jih ima dizel na kratkih relacijah.
Ampak ne moreš gledati samo stroška goriva, temveč tudi višjo nabavno ceno. Ki za seboj potem potegne še dodatne stroške obresti (če vzameš kaj kredita) ter zaradi uradno večje vrednosti avta tudi stroške kasko zavarovanja (plus v večini priemrov zaradi več kubikov dizelaša, tudi malo večji stroek cestnine ob registraciji).
Se takole počasi kar nabere, tako 'šparanje' lahko postane kar drago, hehe.
In še nismo prišli do morebitnih težav (in stroškov!), ki si jih lahko nakoplješ z jajcanjem dizla in njegovega DPF fltra na kratkih mestnih vožnjah.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To apr 16, 2013 11:25 am

Se delno strinjam, problem je ker se cenovna razlika med turbo bencinarji in dizlom manjša in je od 2.000 do 1.500 € po cenikih, verjetno je pa res da se pri bencinarju verjetno da dobiti kaj več popusta ker se na splošno slabše prodajajo. Na dolgi rok (5+ let) si pa nebi upal trditi, da bo cenovna razlika med gorivi vztrajala na teh nivojih.

Ker če danes primerjaš dizla s porabo 5,8 in bencinarja s porabo 7,3 to pomeni da bencinar:
- porabi samo 10 % več energije (in CO2)
- porabi 26 % več v litrih
- na pumpi pa stane že 37 % več od dizla

Glede na to jaz bencinarja res nebi takoj odpisal samo zato, ker je "trenutno" drag.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov