Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Nakup varčnega avtomobila

Napisal/-a abbe Če okt 31, 2013 10:44 pm

UDO1 je napisal/-a:Tole ti kr fajn laže računalnik.. ker dizl, ki ima 3k obratov pr 130km/h ne bo nikol 4 pil...

sploh pa 1.5 k se v meganu že matra da bi dosegal take hitrosti...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če okt 31, 2013 10:51 pm

nič posebno varčnega niso megani 1.5 dci
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2

čisto primerjlivi s konkurenco. če pol megan žre 3.5 l pri 180 kmh bojo konkurenčni avti tut isto porabli.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Kai
Nov uporabnik

Napisal/-a Kai Če okt 31, 2013 11:22 pm

Tri tedne sem imel sposojen avto-Škoda Superb, letnik 2010, 2.0tdi. Avto je dosti težji od vseh omenjenih.
Vožnja je bila 210km dnevno v obe smeri, od tega približno 170km avtoceste. Avto je po potovalnem računalniku pil 4,9, vožnja po AC 120 na tempomat(vendar vmes 14km v eno stran vozim 90km/h zaradi del na cesti). Po mojem, če voziš zmerno, se da vsak avto na relacijski nekje približat tovarniškim obljubam(recimo 10% odstopanja). Kar pa se vožnje 140km/h tiče-sem se v zadnjih 4 letih toliko prevozil, da vam povem, da na AC neko divjanje na koncu ne pomeni več kot 5min pri moji poti. Na tempomat se tak ne moreš vozit na taki hitrosti, ker je ob mojih vožnjah na AC vedno dokaj gost promet.
Mam pa trenutno bencinarja. Potovalni računalnik ne laže več kot za 0,2l, sem že dostikrat računal. Pa sem šel danes gledat in je povprečna poraba za zadnjih 3800km nižja od tovarniške kombinirane. Gre se za Punto Evo 1,4, letnik 2009-po tovarniških podatkih naj bi imel kombinirane porabe 5,9, potovalni računalnik pa kaže 5,5.

Še enkrat pa-brezzveze se mi zdi, da se tema razvija v neko metanje pod nos, da so od koga podatki prikrojeni in ne vem kaj-isti avto lahko dva vozita na isti relaciji pa bo razlike lahko tudi za več kot pol litra. Če govorim iz lastnih izkušenj-vozil sem od kolega Pathfindera 2.5dci, mu je kuril povprečno 11,5litrov, jaz pa sem mu ga spravil na 9,5 na isti relaciji pa se nisem rabil cincat, samo izogibal sem se nekemu nepotrebnemu zaviranju ali tiščanju gasa pa vožnja.
Zanima me samo, če kdo od vas vozi varčno in koliko znaša ta varčna vožnja-tako, da megan 1.5dci je po novem tudi opcija za mene. Verjetno je res 4litre utopija, samo sem pa prepričan, da so na trgu vsaj 3-4 avti, ki zmorejo to s 4,5 ali manj.

Če pa bi se odločal za nakup novega avtomobila pa bi se verjetno odločil ali Seat Leona, Ford Focusa ali Volvo V40. Samo trenutno ne mislim toliko investirat v avto.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe nov 01, 2013 12:50 pm

abbe je napisal/-a:pri voznji 130 kmh pa noben avto ne pije ma nj kot 5 litrou neglede na to kaj drugi pišejo pa limajo slike....

Ti poznaš besedo sarkazem ;)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe nov 01, 2013 1:17 pm

Tudi 2.2 DCi zmore popiti manj kot 8l 100km :D Vell Satis je imel prazne gume 1.2, 1.5 1.6 1.4 tlaka hehe nafilal na 2.6 po predpisih in izklopil novletne lučke, gretje zadnjega stekla, meglenke spredaj, klima na ECO zunaj -11C in vozil v 3-4 ne pa v 6 prestavi brez navora ;) s takim tuningom sem prišel na 4,7l porabe in vozil povpvprečno po BC ju 50kmh prej 45kmh 8) Isto na VW Passat variant letnik 07 2.0 CR nastaviš par stikal funkcij na OFF ali ECO pa si na 4,5 litra na 100km prej 6.3 :shock: Prevožena razdalja 550 km.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Pe nov 01, 2013 1:56 pm

Ne more pit 4,1 pri 140 in pika.Glede superba,vozil sem službeno 105 tdi vsak dan mb-lj,tempo cca 140,poraba cca 6,2.
Glede punta 1,4 77km,poraba po mestu krepko čez 8,zato ga je svak zamenjal za hondo jazz 1,4.100km,gre boljše in porabi vsaj liter manj.
Meni piše 5,8 kombinirano,pa ni šans,prav danes mi je uspelo 6,8.Tankal sem v Kozini,peljal do Opatije in nazaj do Mb,potem ostalo polovico skuril kot po navadi,po domačih krajih.Po ac vozim 140 če se le da,ostalo pa +10 nad omejitvami.Tudi klimo uporabljam po potrebi,po dnevi imam ledice,razen start/stop,radia in ventilacije,ni nič drugega vklopljeno,tudi če bi bilo,dvomim,da se bi kaj bistveno poznalo pri porabi.
Na spritmonitor je povprečje za giulietto 1,4 170, slabih 8,torej sem med najnižjimi porabniki.Skratka,eni ste res asi,ker močno izstopate,kljub temu,da niste hypermilingaši.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe nov 01, 2013 8:48 pm

Kai je napisal/-a:Mam pa trenutno bencinarja. Potovalni računalnik ne laže več kot za 0,2l, sem že dostikrat računal. Pa sem šel danes gledat in je povprečna poraba za zadnjih 3800km nižja od tovarniške kombinirane. Gre se za Punto Evo 1,4, letnik 2009-po tovarniških podatkih naj bi imel kombinirane porabe 5,9, potovalni računalnik pa kaže 5,5.

Vse lepo in prav glede tvojeg prispevka, ampak tole mi pa ni jasno! Imaš puntiča, ki sploh ni tako star, veš kaj je na njem menjano in kaj ne (se pravi ni skritih napak, ali pač!?) porabo ima 5.5 in praviš da BC ne laže. Zakaj bi sploh menjal!? Zakaj bi kupoval avto, pri katerem nikoli ne veš kaj dobiš, tukaj pa imaš avto ki je poznan razlike v porabi pa na koncu skoraj ni? Povedali so ti že da na 4l ne boš prišel, realnost je nekje okoli 5l, pa še to raje kak deci čez... Se pravi na koncu boš prišparal recimo liter pa še to vprašanje + razliko med bencinom in dizlom, reskiral pa vse možne potencialne napake na dizlu - nikjer sicer ne piše da bodo. Enostavno ne zastopim!?

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe nov 01, 2013 9:32 pm

če mu punto porabi 10% manj od deklarirane pol mu kia ceed 3.7l potencialno bi porabila 3.3 litre samo
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Kai
Nov uporabnik

Napisal/-a Kai So nov 02, 2013 4:26 pm

Badzo, avto ima 212.000km, poleg tega bi rad nekaj vsaj za odtenek večjega in po možnosti na pet vrat. Pa dober liter razlike se pri meni na letni ravni dost pozna. Če bi imel recimo petvratnega stilota jtd s takimi kilometri bi ga še dve leti zgural ven pa ga magari pol za simbolično ceno prodam. Punteka pa ce zdaj menjam, lahko nekdo, ki dela malo kilometrov z njim, vozi še par let BP. Jaz z mojo vožnjo, moram drugo leto delat novo generalko, nova dva kompleta gum, nove zavore,... pa smo recimo ob slabih obetih na 1500€ stroškov v enem letu. in čez dve leti dobim za njega s 300.000 prevoženimi km verjetnop ene 2000€.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne nov 03, 2013 11:48 am

2000 eura za punto s 300 000 km?Edino,če jih krepko zbiješ :huh: .
Glede tvojih zahtev,mogoče bi kakšen 1.3 75/90 KM dizel iz fiat/opel modelih,zadovoljil tvoja pričakovanja.

Kai
Nov uporabnik

Napisal/-a Kai Ne nov 03, 2013 12:26 pm

xxl, avto bo takrat star 6 let in mislim, da bo glede na prevožene kilometre cena 2000€ realna(od opreme-avtomatska klima, city volan, meglenke, metalic barva,...). S trenutnimi kilometri bi bil čez dve leti vreden 3200-3500€

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne nov 03, 2013 1:30 pm

če delaš skoraj 100.000 km na leto bi si pomoje moral kupt avto v katerem se dobro počutiš in se voziš varno in pa predvsem zelo udobno.
mislim da bi to moralo biti na 1. mestu če toliko časa preživiš za volanom.če gre pa še majhna poraba h takemu avtu pa toliko bolj,vendar mislim da bi poraba morala biti na 2. mestu.
Ni vse res kar napišem

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne nov 03, 2013 1:45 pm

Ford focus Tdci 1.8, po AC različne hitrosti od 120 km/h do 160 km/h ima porabo nekje 6,4l. Umirjena vožnjaIzola-Trst-Zagreb in nazaj po isti poti, lahka noga na plinu z malo zaviranja, hitrost 130 km/h je bila poraba nekje 5,4l (točno sem že pozabil). Drugače pa ravna AC, lahka noga na plinu, brez ovir in zaviranja pri 130-140 km/h, kaže računalnik 3,9l - 5l.
Težko je pri vsakdanji vožnji doseči porabo, ki jo navaja avtor tega posta, sploh pa ne s starejšim letnikom avtomobila.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne nov 03, 2013 1:52 pm

Kupi naj nekega bencinarja, ki pije 7-8 litrov in naj ga predela na plin. Stroškovno ga bo vožnja stala isto, kot če bi dizel pil dobre 4 litre. Rešen problem.
Pa se ne rabiš pol vozit 90kmh za tovornjaki.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne nov 03, 2013 1:56 pm

svetilnik je napisal/-a:Ford focus Tdci 1.8, po AC različne hitrosti od 120 km/h do 160 km/h ima porabo nekje 6,4l. Umirjena vožnjaIzola-Trst-Zagreb in nazaj po isti poti, lahka noga na plinu z malo zaviranja, hitrost 130 km/h je bila poraba nekje 5,4l (točno sem že pozabil). Drugače pa ravna AC, lahka noga na plinu, brez ovir in zaviranja pri 130-140 km/h, kaže računalnik 3,9l - 5l.
Težko je pri vsakdanji vožnji doseči porabo, ki jo navaja avtor tega posta, sploh pa ne s starejšim letnikom avtomobila.

Je tvoj fokus čipan? Meni je po čipanju žrl manj pri isti vožnji, če sem pa ga pa tišal pa seveda več =P
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Kai
Nov uporabnik

Napisal/-a Kai Ne nov 03, 2013 3:39 pm

Razlike v porabi so že v načinu vožnje. Vi omenjate vožnje 130-140km/h, jaz pa se vozim 120km/h, na določenih odsekih še manj.

Kar se na plin tiče sem že tudi razmišljal-Audi a2 1.4 bencin + plin. Poraba, kot bi se vozil z dizlom s porabo 3,5-4l. Letno delam 45-50 tisoč km, ne 100.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne nov 03, 2013 4:08 pm

Plin pri takem majhnem avtu (manjši tank) in toliko km ni ravno opcija. Stroškovno že, a le, če bi se stalno vozil na plin. V tem primeru bi moral skoraj vsak dan (pri daljših vožnjah celo večkrat na dan), vsak drugi pa gotovo, iskat in tankat plin (gre bolj počasi), čakat, da natankajo plin pred tabo, čakat na blagajni ipd. Od minimalno 20 min do ene ure (celo več, če imaš smolo in čakaš 2-3 pred tabo) - skoraj vsak dan!!
Nafto imajo povsod (in več črpalk - ne čakaš), tankaš precej hitreje in 2-3x manjkrat (torej tudi na blagajni manjkrat čakaš) za iste km.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne nov 03, 2013 6:02 pm

Kai je napisal/-a:xxl, avto bo takrat star 6 let in mislim, da bo glede na prevožene kilometre cena 2000€ realna(od opreme-avtomatska klima, city volan, meglenke, metalic barva,...). S trenutnimi kilometri bi bil čez dve leti vreden 3200-3500€

No,pa me zanima kdo bi to kupil, za takšno ceno,jaz zagotovo ne.Raje kupim leto-dve starejšega za enak denar s manj kilometri,seveda,če zaupaš prodajalcu.Hočem samo povedat,da se boš težko losal takšnega avta,žal.Mi smo s službenimi delali cca 100 000km na leto,po treh letih jih je lastnik raje prodal posrednikom,kaj so pa oni potem delali s km,ni več njegov problem.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne nov 03, 2013 8:41 pm

maniaxxx je napisal/-a:
svetilnik je napisal/-a:Ford focus Tdci 1.8, po AC različne hitrosti od 120 km/h do 160 km/h ima porabo nekje 6,4l. Umirjena vožnjaIzola-Trst-Zagreb in nazaj po isti poti, lahka noga na plinu z malo zaviranja, hitrost 130 km/h je bila poraba nekje 5,4l (točno sem že pozabil). Drugače pa ravna AC, lahka noga na plinu, brez ovir in zaviranja pri 130-140 km/h, kaže računalnik 3,9l - 5l.

Je tvoj fokus čipan? Meni je po čipanju žrl manj pri isti vožnji, če sem pa ga pa tišal pa seveda več =P

Ne, ni čipiran, tega nebi nikoli naredil... razen letnega rednega servisa se motorja ne dotikam.

slafari
Nov uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a slafari Pe nov 08, 2013 9:40 am

zaradi udobja bi vzel passata blumotion, računaj na 5.5
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov