Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jul 15, 2008 1:27 pm

Tle maš dva enaka avta (razen barve) pa zelo različni ceni. Torej o tem sem prejt govoru.

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2165511
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2183918

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo To jul 15, 2008 2:06 pm

Bom preštudiral reči. Ampak generalno ste torej na "akcijske" modele dobili tam okrog 300 EUR popusta.

Ogo

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jul 15, 2008 10:02 pm

Ogo je napisal/-a:Okej, jaz ne bi šel v fajt dizel versus bencin. 1.6 bencinar v Aurisu namreč pusti 1.9 TDI daleč odzadaj, le psihološko barijero 4000 vrtljajev je treba izbit iz glave, ker se tam pri Toyotinih VVTi bencinarjih veselje šele začne. Torej kle ni resnega argumenta, Ogo

A ti vidim si se danes vpisal na forum, pa bi že rad pamet solil?
Me zanima, če si kdaj sploh vozil katerega od teh dveh avtov? Jaz oba vozim zelo pogosto in prekleto dobro vem, o čem govorim.
Mene ne zanimajo fajti benz VS diesel, ampak ne me no učit in fopat z nekimi "psihološkimi barierami", točno vem da se morajo bencinarji (posebej 16v) zavrtet, ampak ta Toyotin tudi v visokih obratih pač ne da od sebe niti približno toliko kot TDI, po realnih zmogljivostih je vsaj en razred nižje.
Vsega pač ne moreš izvedeti če samo bereš teoretične tehnične podatke in 'modrovanja' v revijah in internetu, včasih se šele v realnosti pokažejo dejstva...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo Sr jul 16, 2008 8:06 am

Sonic, oprosti, ampak sedaj resno nakladaš. Imam za seboj 200.000 km v dizlih in 150.000 km v bencinarjih in vem kaj govorim ter pišem, tako, da mi ni treba nakladat, kako dizli bolje "potegnejo". Ne potegnejo bolje od bencinarja z 20 KM več. ;)

Ogo

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jul 16, 2008 8:49 am

Lahko narediš še toliko kilometrov v drugih avtomobilih, ampak nisi odgovoril, ali si kdaj vozil obadva omenjena avta s točno temi motorji?

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo Sr jul 16, 2008 10:03 am

Tole je forum VW/VAG/Seat/Škoda manijakov ali splošen avtomobilski forum? :o
Bog ne daj kakšno rečt čez TDI? Ker slednji je oh in sploh in najboljši? :?
In to s strani samih "genijalcev", ki o strojništvu pojma nimajo (sam sem slednje študiral), zapovrh pa se imajo za super šoferje, kljub 15.000 km napravljenih na leto (jaz jih napravim 45.000)?

Fantje, vi s svojim neumnim fanatizmom delate tako škodo prej omenjenemu koncernu in temu forumu, da se vsako sekundo bolj nagibam, da si spet naročim Toyoto, ter se iz tega foruma odlogiram za vselej. Namreč razen brezpredmetnega glupega fanatizma, nisem od vaju dveh modelov, ki me odganjata, izvedel nič pametnega. Po mojem si ban na temu forumu zaslužita ravno vidva. Bo vsaj kakovostni nivo zrastel.

Ogo

evilson
Novinec

Kraj: Mežiska dolina

Napisal/-a evilson Sr jul 16, 2008 10:54 am

Ogo je napisal/-a:Tole je forum VW/VAG/Seat/Škoda manijakov ali splošen avtomobilski forum? :o
Bog ne daj kakšno rečt čez TDI? Ker slednji je oh in sploh in najboljši? :?
In to s strani samih "genijalcev", ki o strojništvu pojma nimajo (sam sem slednje študiral), zapovrh pa se imajo za super šoferje, kljub 15.000 km napravljenih na leto (jaz jih napravim 45.000)?

Fantje, vi s svojim neumnim fanatizmom delate tako škodo prej omenjenemu koncernu in temu forumu, da se vsako sekundo bolj nagibam, da si spet naročim Toyoto, ter se iz tega foruma odlogiram za vselej. Namreč razen brezpredmetnega glupega fanatizma, nisem od vaju dveh modelov, ki me odganjata, izvedel nič pametnega. Po mojem si ban na temu forumu zaslužita ravno vidva. Bo vsaj kakovostni nivo zrastel.

Ogo

Že skoraj pov leta ne sodelujem več na tem forumu, ker pač, pri vsaki temi pride do kregarije. Večinoma pa pametujejo tisti, ko sploh se nimajo izpita za avto, ali pa niso vozili sploh omenjenih vozil. To ne leti trenutno na nikogar. Nasplosno govorim!

To temo nisem podrobno spremljal, samo bezno sem jo spreletev. Tudi sam sem veliko vozil dizel in bencin (passat 1.9TDI 130HP in passat 1.8T) in moram rect, da dizel vredu potegne, vendar le pri nizkih obratih, ce hoces pa da bencin potegne, ga mors pac pod visjimi obrati gnat. In ce primerjamo dizla in bencinarja iste moci, je mocnejsi bencinar. Nekateri pac ne vedo zakaj je menjalnik. Pri dizlo bos v 4. prehiteval, pri bencino ga bos dal pa v 3. ali celo v drugo.

Vem da sem bil malo off topic, zato se opravičujem!

Lp,
Matej
Passat 1.8T ---> BMW 523i

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo Sr jul 16, 2008 11:09 am

Nisi bil offtopic, ker si zadel žebljico na glavico, kar se tiče dizel vs bencin.
Večina dizel fahrerjev še samih dizlov ne zna furat z maksimalnimi performancami (pri 3000 vrtljajev vekslajo v višjo brzino sredi prehitevanja), kaj šele, da bi znali bencinarje, kjer se veselje sploh začne pri 4000 vrtljajih, maksimalno moč se pa dosega nad 6000 vrtljajev.
In ja, Toyota Auris 1.6 Dual VVTi z 124 KM (bencinar) performančno brez nobenih težav "naščije" VW Golf V z 1.9 TDI motorjem in 105 KM. To je jasno vsem, razen par fanatikom. V potrditev temu pa gredo tudi tovarniški podatki obeh vozil.

Ogo

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jul 16, 2008 11:20 am

Bog ne daj kakšno rečt čez TDI? Ker slednji je oh in sploh in najboljši?
Zaradi mene lahko kdorkoli šimfa čez TDI in VAG po mili volji, amapk včasih mi gre na jetra, če ljudem povem svojo konkretno izkušnjo, pa mi nekdo na podlagi neke teorije (ali kdove česa) naklada, da ni tako kot je v resnici. Bom pa že menda vedel kako je z obema avtoma, če sem oba pogosto vozil v vseh običajnih razmerah!
Tudi tole pišem zaradi drugih morebitnih bralcev, ki morda potrebujejo nasvet/mnenje,- razni Ogiji me ne ganejo kaj dosti, ampak zakaj bi se širile napačne informacije.

Še enkrat: podal sem izkušnje vožnje golfa 1.9 TDI 105 KM in Toyote Auris 1.6 16v non-turbo (mislim d aima na papirju 115 KM).
Pa tu ne gre za benz VS dizel: pred leti sem imel Opel vectro z 1.6 8v bencinarjem; enkrat sem testno vozil Hyundai Getza z 1.3 mašino, ki je uradno imela 85 KM, torej 10 več - uradno sicer šibkejši vectrin motor je bil za običajne vozne zahteve občutno zmogljivejši, v realni vožnji na cesti.

Za to ugotovit v vožnji ne rabiš diplome strojništva (ki je očitno tudi Ogi nima, saj pravi, da ga je študiral, ni pa izrecno napisal, ali je tudi kaj DOštudiral)

In brez skrbi da vem, kako je treba voziti bencinarja če hočeš iz njega iztisniti max, sem po vectri nekaj let imel cliota 1.4 16v. Golf TDI je pa moj prvi dizelaš sploh.

Če si bo Ogi kupil Toyoto, pa me tudi še najmanj moti. Tudi če se bo odlogiral, ne bo kake škode, če misli takole srat.

@evilson: pomojem si sicer čisto vredu napisal, ampak tvoja primerjava je drugačna kot moja - TURBO bencinar 1.8 je vse kaj drugega kot non-turbo 1.6...

Ne moreš pomagat, prešibek 1.6 bencinar očitno pač tudi pri 5000-6000 obratih ne zmore toliko kot TDI pri 2000+. Mogoče komu številke v tovarniških podatkih kažejo drugače, ampak jaz iz izkušenj dobro vem, kateri bolj suvereno leti po ovinkih navzgor v hrib po kakšnem Ljubelju ali tisti cesti med Koprom in Dragonjo...

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo Sr jul 16, 2008 11:37 am

Toyota Auris 1.6 Dual VVTi je brez turbača in ima po papirjih 124 KM (DIN) pri 6000 vrtljajih, do 100 km/h pride v 10,4 sekunde, končna hitrost pa je 190 km/h.

VW Golf V 1.9 TDI (močnejši) ima po papirjih 105 KM pri 4000 vrtljajih, 11,7 sekund naj bi rabil do 100 km/h, končna hitrost pa 187 km/h.

Vsekakor Golf ni slab, vendar je vseeno za 1,3 sekunde prednosti pri bencinskem Aurisu. Se pa tudi jasno vidi slabosti Aurisa - ker je višji, ima slabše aerodinamične karakteristike, za kar plačuje performančno ceno, kljub precej močnemu motorju. Je pa zato zanimivo gledat Golf Plus karakteristike, kjer je račun za isti aerodinamični zapitek prišel tudi na VW. ;)

Torej je treba reči gledat z glavo in ne s čim drugim.

Ogo

SpeedyRS
večni novinec

Napisal/-a SpeedyRS Sr jul 16, 2008 11:44 am

hladni je napisal/-a:
Ogo je napisal/-a:Sonic, oprosti, ampak sedaj resno nakladaš. Imam za seboj 200.000 km v dizlih in 150.000 km v bencinarjih in vem kaj govorim ter pišem, tako, da mi ni treba nakladat, kako dizli bolje "potegnejo". Ne potegnejo bolje od bencinarja z 20 KM več. ;)

Ogo

Mislim da boš s takimi zelo hitro letel s foruma.

Se strinjam. Navor je varljiva stvar.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr jul 16, 2008 12:52 pm

Ogo je napisal/-a:Toyota Auris 1.6 Dual VVTi je brez turbača in ima po papirjih 124 KM (DIN) pri 6000 vrtljajih, do 100 km/h pride v 10,4 sekunde, končna hitrost pa je 190 km/h.

VW Golf V 1.9 TDI (močnejši) ima po papirjih 105 KM pri 4000 vrtljajih, 11,7 sekund naj bi rabil do 100 km/h, končna hitrost pa 187 km/h.

Vsekakor Golf ni slab, vendar je vseeno za 1,3 sekunde prednosti pri bencinskem Aurisu.
Ogo

V realnosti oz. vsakdanji vožnji so vsaj zame veliko bolj kot štarti od 0 do 100 km/h iz mesta pomembni podatki o prožnosti, se pravi koliko rabi določen avto v npr. 4. prestavi od 40 do 100 km/h ipd. Tu pa ne bi bil več prepričan v Aurisa. :?
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jul 16, 2008 1:51 pm

Polo78 je napisal/-a:V realnosti oz. vsakdanji vožnji so vsaj zame veliko bolj kot štarti od 0 do 100 km/h iz mesta pomembni podatki o prožnosti
Točno tako. Ko bi rad prehiteval v klanec navzgor z 1.6 bencinarjem, ti podatki o pospešku 0-100 na papirju nič ne nucajo, s tistim papirjem si lahko samo nekaj obrišeš. S TDIjem (al pa verjetno tudi npr. z 1.9 dCi-jem, da ne bomo samo VAG hvalili) bo šlo pač ponavadi občutno lažje....

evilson
Novinec

Kraj: Mežiska dolina

Napisal/-a evilson Sr jul 16, 2008 2:10 pm

Polo78 je napisal/-a:
Ogo je napisal/-a:Toyota Auris 1.6 Dual VVTi je brez turbača in ima po papirjih 124 KM (DIN) pri 6000 vrtljajih, do 100 km/h pride v 10,4 sekunde, končna hitrost pa je 190 km/h.

Vsekakor Golf ni slab, vendar je vseeno za 1,3 sekunde prednosti pri bencinskem Aurisu.
Ogo

V realnosti oz. vsakdanji vožnji so vsaj zame veliko bolj kot štarti od 0 do 100 km/h iz mesta pomembni podatki o prožnosti, se pravi koliko rabi določen avto v npr. 4. prestavi od 40 do 100 km/h ipd. Tu pa ne bi bil več prepričan v Aurisa. :?

Se cisto strinjam glede proznosti. Samo, kot sem ze napisal.Od 50km/h do 100km/h bos pri dizlu v četrti fajn pospesu. Bencinarja bos dal pa v drugo (če je močnejši avto) ali tretjo, bo pa rezultat pri isti konjenici enak ali bolje receno v korist bencinarju.

Poglejte naprimer primerjave med BMW-ji dizli in bencinarji, ko merijo hitrost od 80-120km/h v četrti prestavi. Vsi dizlaši imajo boljši čas, vendar dizelna pri takšni hitristi neboš dal v tretjo, bencinarja pa lahko in takrat bo bencin od 80-120km/h imel boljši pospešek.

Menjalnik ni zastonj v avtu!
Po passatu 1.8T sem tudi sam hotel dizla, predvsem zaradi navo in porabe, vendar mio je vseeno vecji uzitek vozit bencinarja, pa lahko ga dobro natureras.

Kakorkoli, sami veste kaj potrebujete..

Lp,
Matej
Passat 1.8T ---> BMW 523i

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr jul 16, 2008 2:15 pm

Ce pa tale auris 1.6 ima navor pri 5200 rpm :)
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jul 16, 2008 2:21 pm

Spet TDI loverji trosijo neumnosti.. :roll: ..ne vem kaj ste se spravili na Ogo-ta, ker popolnoma normalno in argumentirano trdi svoje ( pa še prav ma ;) ), vi pa da ga je treba banat ipd..ka ste normalni? TDI ni vse kar obstaja na tem svetu, pa se upam it z vsakim tdi-jem podobne moči tekmovat kadarkoli in kjerkoli.

@ogo..pust golfa pri miru, sicer ni slab avto ampak so nekateri lastniki tega avti milo rečeno čudaki, za auris pa lahko rečem samo da mi je ogabno grd ( moje mnenje ), notranjost mi ma pa vredu...priporočam ti da pogledaš še malo pri konkurenci..Lp
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jul 16, 2008 2:54 pm

Ogo je napisal/-a: In ja, Toyota Auris 1.6 Dual VVTi z 124 KM (bencinar) performančno brez nobenih težav "naščije" VW Golf V z 1.9 TDI motorjem in 105 KM. To je jasno vsem, razen par fanatikom. V potrditev temu pa gredo tudi tovarniški podatki obeh vozil.

....Hondam "kapo dol", ampak ta ToYotin j**c.... :roll: številke ne lažejo: 124 konjev/10.4 sek do 100/ 190 končne/ 9 lit porabe/ 157 navora pri 5200 (haloooo) avto za "vragu rep spipat" pa čist nov motor...........skratka, še ena j***a, kar tudi prodajne številke povedo....Astra in Golf sta že v letih, pa Aurisko "pelejo scat" na vseh trgih v Evropi.....

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jul 16, 2008 3:38 pm

sašo5 je napisal/-a:
Ogo je napisal/-a: In ja, Toyota Auris 1.6 Dual VVTi z 124 KM (bencinar) performančno brez nobenih težav "naščije" VW Golf V z 1.9 TDI motorjem in 105 KM. To je jasno vsem, razen par fanatikom. V potrditev temu pa gredo tudi tovarniški podatki obeh vozil.

....Hondam "kapo dol", ampak ta ToYotin j**c.... :roll: številke ne lažejo: 124 konjev/10.4 sek do 100/ 190 končne/ 9 lit porabe/ 157 navora pri 5200 (haloooo) avto za "vragu rep spipat" pa čist nov motor...........skratka, še ena j***a, kar tudi prodajne številke povedo....Astra in Golf sta že v letih, pa Aurisko "pelejo scat" na vseh trgih v Evropi.....

Sej to da sta v letih sploh ni tako slabo, v tem času so vsaj vse napake odpravl. Pa še neki glede bencincev, jst ga mam tud 102 HP, 148Nm/3800, 11.4 s 0-100 km/h, 185 km/h končne (po števcu 200). Čist dober vleče od 3000 rmp naprej pa vse do 6000, če hočeš prehitevat pa daš pač v nižjo in čist dober potegne, če se peleš 70 pol ne greš v 4 prehitevat ampak daš v 3 pa gas.

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Sr jul 16, 2008 4:36 pm

Ogo je napisal/-a:
Pri Toyoti vem, da bi iztržil kvečjemu za par 100 EUR popusta na ceno iz cenika, vendar mi pa ponujajo za trenutno Toyoto, ki jo vozim skoraj 2000 EUR več, kot ostali, ki se kot pijanci plota žele držati EuroTAXa. Sicer bi lahko avto prodajal sam, samo če si od avta v celoti odvisen, ti je pač prednost, da greš do prodajalca X in tam pustiš stari ter prevzameš novi avto, kot pa da imaš komplikacije z logistiko prodaje starega, pa potem iti peš po novega, vzet dopust v službi, ker si brez avta in podobne male komplikacije. ;)

Ogo

Predvsem mi ni jasno kaj sploh hočeš, sprašujem se ali ti je pomembno, da se kregaš na forum-u ali kupit dober avto po karseda dobri ceni in zraven starega dobro prodat ?

Voziš TOYOTO, si (predvidevam) z njo zadovoljen, dobiš dobro ceno ob menjavi, zate je AURIS 1,6 bencin boljša izbira kot GOLF TDI … pa še vedno o GOLF-u razpredaš - v čem je smisel debate, ki si jo začel ???

Začet kregarijo TOYOTA:VW, bencin:dizel, povedat vsem, da ti GOLF ni všeč … ?

Osebno bi na tvojem mestu enostavno kupil TOYOTO.
Mogoče bi pogledal še za HONDO CIVIC, ki ji po mojem prepričanju boljša izbira v primeru bencin agregata.

LP

Ogo
Nov uporabnik

Napisal/-a Ogo Sr jul 16, 2008 8:40 pm

Karl, prosim ne posploševat. ;)
Ne kupujem bencinskega Aurisa, če vzamem Aurisa, bo to dizelaš. Primerjavo Golf 1.9 TDI in Auris 1.6 Dual VVTi sem dal ven zato, ker je Sonic omenjal tovrstnega Aurisa in kako nikamor ne gre napram 1.9 TDI, da pač razbijem mit o dizelaših. :)

Ker štancam 45.000 km na leto pri meni itak ni dileme - dizelaš bo zaradi porabe goriva. Nisem pa fanatik, ki bo trdil da je dizelski motor oh in sploh in da se lahko še močnejši bencinci nekam skrijejo. Skrijejo se lahko zaradi porabe, zaradi performanc pa praviloma ne. :)

Sedaj pa pojdimo nazaj "on topic". Debato sem začel, ker si ogledujem tudi VW Golf 1.9 TDI in še marsikaj drugega in ne samo Aurisa, da bo vsem jasno. In pač želim pridobiti čimveč informacij o prej omenjenem vagnu.

Je pa očitno res, da bom verjetno za mojo trenutno Toyoto največ iztržil ravno pri Toyoti. In to za par k EUR več. Razmišljam pa vseeno tudi o možnosti, da Toyoto sam prodam in kupim nekaj neToyotastega. Zato pa zbiram podatke. Več kot veš, lažje se odločiš. Svet tudi ni črno bel, je tudi dosti sivega vmes. Idealnega avta itak ni, so samo kompromisi, nekateri ti ustrezajo manj, nekateri več.

Pa lep dan še naprej.

Ogo
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov