Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Pe okt 30, 2009 11:43 am

Sem šla še 1x gledat.. res sem se trudla najt, pa ni šlo- maloma blatne gume... pa je kar nekaj št.

še posebaj na zadnjih ne najdem, pa mislim tudi, da so letno- zimske... sodeč po oznaki.

Misliš, da so gume prestare? več kot 5 let ne morejo bit, razen, če so jih vzeli od katerega drugega avta... So pa zimske...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe okt 30, 2009 11:59 am

To imaš neko mešanico cenenih zimskih gum na avtu. Če so starejše od 3 let, bi jaz na tvojem mestu zamenjal vse 4 z nekimi kvalitetnimi - tukaj poglej prve 4. Vredestein, Fulda, niso drage, so pa sigurno boljše od teh, ki jih imaš gor.
Meni so tudi tresle letne gume, potem sem jih pa zamenjal s Fuldo, in tresenja ni več.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Pe okt 30, 2009 12:56 pm

Kleber so priporočljive... kaj če pa menjam samo dvoje? ta zadnje npr.?
Klko pa stanejo te, ki jih priporočaš?
No, na centriranju mi je reko, naj samo sprobam bremzat na mokrem- je pa bil malo skeptičn...
Moj mehanik je pa reko, da še bojo za letos...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe okt 30, 2009 3:06 pm

vlkapika je napisal/-a:Kleber so priporočljive... kaj če pa menjam samo dvoje? ta zadnje npr.?
No, na centriranju mi je reko, naj samo sprobam bremzat na mokrem- je pa bil malo skeptičn...

Punca pa kdaj se boš naučila, da na lastni varnosti se ne varčuje? Kupila si 5 let star avtomobil, ki ima na vsaki osi drugo znamko gum. Ne veš ali so zimske ali letne... Osebno bi takoj zamenjal gume, saj očitno prejšnji lastnik ni veliko skrbel za gume. Približuje se čas deževja in snega na cesti in s tem precej poslabšanih voznih razmer. Poskrbi da bo tvoj avtomobil zimo pričakal primerno pripravljen (gume, brisalci, tekočina za pranje stekel), sicer boš v teh dneh namesto da bi se vozila pešačila ali celo zbirala denar za popravilo zvite pločevine.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe okt 30, 2009 4:03 pm

tristan01 je napisal/-a:
vlkapika je napisal/-a:Kleber so priporočljive... kaj če pa menjam samo dvoje? ta zadnje npr.?

Punca pa kdaj se boš naučila, da na lastni varnosti se ne varčuje? Kupila si 5 let star avtomobil, ki ima na vsaki osi drugo znamko gum. Ne veš ali so zimske ali letne... Osebno bi takoj zamenjal gume, saj očitno prejšnji lastnik ni veliko skrbel za gume. Približuje se čas deževja in snega na cesti in s tem precej poslabšanih voznih razmer. Poskrbi da bo tvoj avtomobil zimo pričakal primerno pripravljen (gume, brisalci, tekočina za pranje stekel), sicer boš v teh dneh namesto da bi se vozila pešačila ali celo zbirala denar za popravilo zvite pločevine.

LP Tristan01

Se popolnoma strinjam.
Lahko ti mi (forumaši) pridemo kaj pogledat/zamenjat/pomagat.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe okt 30, 2009 4:17 pm

vlkapika je napisal/-a:Sem šla še 1x gledat.. res sem se trudla najt, pa ni šlo- maloma blatne gume... pa je kar nekaj št.

še posebaj na zadnjih ne najdem, pa mislim tudi, da so letno- zimske... sodeč po oznaki.

Misliš, da so gume prestare? več kot 5 let ne morejo bit, razen, če so jih vzeli od katerega drugega avta... So pa zimske...

Če imajo oznako M+S potem so zimske. Najboljše bo, da greš do nekega mehanika ali vulkanizerja, pa ti naj pogleda oz. pove kakšne gume imaš kje in koliko so stare, ter koliko profila imajo. Na podllagi tega ti bo lahko razjasnil neke stvari in ti svetoval, ali se ti splača oz. je potrebno kupiti nove ali ne. Lahko obiščeš tudi več strokovnjakov, če imaš čas, tako da boš prepričana v stanje gum.
Če misliš kupit nove samo za eno os, potem jih namontiraj na pogonsko, predvidevam da je to spredaj, kot pri večini avtov.
Je pa tudi zelo pomembno kje živiš, če si v hribih in rabiš vsak dan avto, potem obvezno rabiš odlične gume, če pa si nekje v mestu oz. ravnini, lahko vzameš taksi ali bus takrat kadar je sneg, v takem primeru nove gume niso nujne. Je pa tudi odvisno od financ, če ti 200 eur ne pomeni nič, potem kupi nove brez pomisleka, če pa ti to predstavlja dost velik strošek, potem pa v snegu avto v garažo pa na štop ali za toplo peč :)

LP
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe okt 30, 2009 7:32 pm

Marangoni meteo in kleber krisalp hp so zimske gume, tako da zdaj vsaj nekaj veš. :D

Uporabniški avatar
ChuckNorris
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ChuckNorris So okt 31, 2009 11:23 am

zdaj je kupovala 10 strani avto, zdaj bo pa ene 8 zimske gume :lol:

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci So okt 31, 2009 6:19 pm

Kar se tiče tresenja volana so te fieste imele problem s tem.Kako so to reševali lastniki teh fiest ti bojo oni povedali ali pa se obrni na fordov forum.
Kar se pa tiče gum ne šparaj ampak si kupi nove zimske gume.Letno zimske ni pravilen izraz ampak se reče celoletne ali v angleščini allseasons.Se pravi poznamo letne,celoletne in zimske.Celoletne in zimske imajo oboje oznako M+S.Poleg te oznake M+S je še en znak ki definira ali gre za zimsko ali za celoletno gumo.Zimska ima narisano snežinko celoletna pa štiri kvadratke v katerih so znaki (list, dežna kapljica....) ki ponazarjajo štiri letne čase in zraven na boku gume je napisano še allseasons.Vsi proizvajalci ne proizvajajo celoletnih gum jih pa vedno več ima takšno gumo v ponudbi zato ko boš šla kupovat gume letne,celoletne ali zimske se prej pozanimaj na spletnih straneh proizvajalcev gum da te ne bo mogel vsak vulkanizer okrog prenesti ker si ženska in seveda nič ne veš.Kot primer recimo ti bo rekel da je savina S3 celoletne guma ker ima oznako M+S in da jo lahko voziš čez celo leto brez problema.
Upam da ti bo to v pomoč.

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Po nov 02, 2009 9:34 am

Res je to problem fiest? Nisem zasledila nikjer tega... Kar se tiče gum- jih bomo probali rešit na 3h straneh (avto smo iskali na 11ih) :pray:

Drugače pa rešujemo tresenje... Na ford forumu sem našla samo primere, ki jih niso rešili! Mah, petke mi pa ni treslo (razne nad 140km/h)

V glavnem sta bila dva vulkanizerja mnenja, da so ok gume- mogoče zadnji dve na meji... Po moje so kupli dve gumi in dali sprednje nazaj (zaradi pogona spredaj)

Tekočina je bila pregledana, prvo kar sem naredila je pa bila tekočina za stekla (do -20).

Živim na vasi (čez vikend), sama ravnina... V Lj. pa se res mislim vozit z buso (v večini primerov). Je tak škoda bencina, če mam do dela 20 min z busom...

Bi pa zeloooo rada odpravla to vibracijsko masažo volana :vrum :wiihuu :clapclap
:pij: :)=(: :D

Forumaši pogledat in popravit? - jeej :pivo ;) bom vesela :)

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci Po nov 02, 2009 9:47 am

Te fieste so imele problem s tresenjem.Ni pa bilo neke rešitve v smislu da bi z menjavo kakšnega dela rešili zadevo.Mislim da se tudi uradnim servisom ni sanjalo kaj bi lahko bilo.Niso bile pa vse fieste take.
So pa eni centrirali gume na nek drug način kot klasičen in naj bi to rešilo zadevo samo je problem da če ti guma poči in jo dol snameš se tresenje spet vrne.
Upam da ti bo kdo bolj točno povedal.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 02, 2009 9:47 am

Ne priporočam, da menjaš samo sprednje. Ti bo na kakšnem ovinku zadek odneslo, če boš imela zadaj slabe.
Ne vem, marangoni ne slovijo glih kot neke kvalitetne gume, lahko da ti one tresejo. Lahko da je avto dolgo stal na mestu in so gume ratale jajčaste zaradi teže avta. Vse to je možno. Zato bi na tvojem mestu menjal vse 4, še posebno, ker so ti tud vulkanizerji povedal, da so na meji. Preveri še feltne - avto z dvigalko dvigni pri vsakem kolesu in vsakega zavrti ter glej, če rob feltne kaj opleta ali skače.

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Po nov 02, 2009 10:40 am

Aha, mi je na renault-u reko, da je možno, da je kdo ful zabremzal in s tem obraboenem del gume, pa bi se naj to poznalo... kot kaže bom mogla res menjat gume...
če bo le pomagalo.

Sicer pa mam jaz kot zgleda srečo z avti in sem naletela na fisto, ki ma te težave... smrk

ales3112
Nov uporabnik

Napisal/-a ales3112 Po nov 02, 2009 11:34 am

Glede na dimenzijo fiestinih gum bi dobila kvalitetne gume že za okoli 40€/kom (Sava, Fulda,...) tak da naj ti ne bo škoda tega denarja. Poleg tega ti bo to verjetno rešilo problem tresenja volana.

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Po nov 02, 2009 12:43 pm

Uf, bog požegnaj tvoje besede ;) :pray:
zaj še morem pa počakat na plačo, da plačam gume- jeej, pa gre 200 €... hja, tak je z avti, saj vem.
Klko bi le felne stale? Pol treba pa verjetno na Ford it za to, ne?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 02, 2009 1:37 pm

Ne, imajo tudi vulkanizerji jeklene feltne za praktično večino avtov, in stanejo okoli 40-50€ komad. 200€ za letne + 200€ za zimske gume vsake 4-5 let pa ni glih tak strošek, no. Če še za gume nimaš, potem nima smisla avta nabavit.

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika Po nov 02, 2009 2:39 pm

Zato pa čakam na plačo :) to so pač stroški, ki pridejo polek avta, vem...
če bo le kaj pomagalo... Ker pol je pa "kakec", če to ni to, ne?
Drugače je pa blo praktično, ko sem mela prej vse gume na felnah- je blo dosti majn stroškov za menjavo (včasih nič, ker si rak domam menjal).

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To nov 03, 2009 12:53 pm

vlkapika je napisal/-a:Zato pa čakam na plačo :) to so pač stroški, ki pridejo polek avta, vem...
Drugače je pa blo praktično, ko sem mela prej vse gume na felnah- je blo dosti majn stroškov za menjavo (včasih nič, ker si rak domam menjal).

Upam da je danes avtomobil ostal doma, ker z gumami kot si jih opisala je prava tempirana bomba na današnjih cestah. Glede na napoved za naslednje dni pa čimprej po nov komplet gum.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
vlkapika
Novinec

Napisal/-a vlkapika To nov 03, 2009 1:01 pm

Emn, ni ostal doma :oops:
je pa bil v Lj samo malo dež zjutraj, pol pa nič več. Gume, kot sem jih opisala? ? Samo letnice ne vem...
Hja, naj bi še ble ok- bom pa probala nabavit nove čim prej.

:pray: :___o :)

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To nov 03, 2009 1:17 pm

tristan01 je napisal/-a:
vlkapika je napisal/-a:Zato pa čakam na plačo :) to so pač stroški, ki pridejo polek avta, vem...

Upam da je danes avtomobil ostal doma, ker z gumami kot si jih opisala je prava tempirana bomba na današnjih cestah. Glede na napoved za naslednje dni pa čimprej po nov komplet gum.

LP Tristan01

Ne vem zakaj delate tako paniko glede gum, saj ima zimske, poleg tega pa razmere še niso tako slabe, da se tudi s slabimi letnimi ne bi dal lepo vozit.
Sicer pa fiesta ne sme nič trest, če je vse ok scentrirano. Naša ne trese nič.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov