Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Kupujem zanesljiv nov avto

Napisal/-a DePalmo Sr mar 06, 2013 10:00 am

Če ima avto dvomasni vztrajnik, bo odpovedal slej kot prej. Tle nima veze če je avto letnik 2013 ali letnik 2000, če je dvomasni bo odpovedal.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr mar 06, 2013 4:09 pm

Če iščeš zanesljiv avto, pozabi na dizla. Do 300k km ti bo zagotovo crknil dvomasni vztrajnik, fap filter je veselica, in če dizla ne segrevaš/ohlajaš pravilno gre tudi turbina, le vprašanje km je kdaj. Še pa imaš naftno pumpo, EGR ventil, injektorje.... vse odvisno od znamke, sreče in načina vožnje. Novi dizli se kupujejo do izteka garancije, vse kar je po izteku je loterija,.... seveda je to moje mnenje in na žalost izkušnje
Če bi rad zanesljiv avto kup bencinarja z prostornino do 1,6 litra, kot že predlagana Mazda3, Nissan ali Toyota.Poraba novih bencinarjev se kosa z dizli ali malo večja kot dizl, zagotovo pa manj (potencialnih) stroškov.

5 let splošne grancije, 7 let mehanske, vodilna znamka po zanesljivosti....
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6991221&show=1

p.s. Statistično zelo zanesljiva je Toyota Prius s smešno porabo, minimalni stroški vzdrževanja....oblika, vožnja itd stvar okusa :)

LP
Uspešen nakup
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 06, 2013 4:43 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Če iščeš zanesljiv avto, pozabi na dizla. Do 300k km ti bo zagotovo crknil dvomasni vztrajnik, fap filter je veselica, in če dizla ne segrevaš/ohlajaš pravilno gre tudi turbina, le vprašanje km je kdaj. Še pa imaš naftno pumpo, EGR ventil, injektorje.... vse odvisno od znamke, sreče in načina vožnje. Novi dizli se kupujejo do izteka garancije, vse kar je po izteku je loterija,.... seveda je to moje mnenje in na žalost izkušnje
Če bi rad zanesljiv avto kup bencinarja z prostornino do 1,6 litra, kot že predlagana Mazda3, Nissan ali Toyota.Poraba novih bencinarjev se kosa z dizli ali malo večja kot dizl, zagotovo pa manj (potencialnih) stroškov.

Tudi sodobni bencinarji se kvarijo, sploh če govorimo o 300k km... totalen absurd, praktično niti ne moreš sklepat, koliko stroškov bo z bencinarjem pri toliko prevoženih, ker ni skoraj nobenega z aktualnim motorjem in toliko prevoženimi kilometri. Tudi par let stari bencinarji z malo prevoženimi kilometri končajo na avtovleki, ker raznese kuplungo, crkne loputa ipd. Tudi če ti v desetih letih vse kar si naštel pri dizlu odpove, boš finančno gledano še vedno v plusu pri takšni kilometrini, če se seveda ne odločiš vedno za najdražje možno popravilo.

Največja neumnost, ki jo lahko napišeš, je pa to, da se lahko poraba novih bencinarjev kosa z dizli! :roll: Mogoče je sodobni turbobencinar konkurenčen kakšnemu staremu ali pa zastarelemu dizlu, nov atmosferski motor se pa po porabi lahko skrije pred sodobnim dizlom, to lahko vidi vsak, ki se mu da obiskat spritmonitor.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

renault_dti
Novinec

Napisal/-a renault_dti Sr mar 06, 2013 6:22 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Tudi sodobni bencinarji se kvarijo, sploh če govorimo o 300k km... totalen absurd, praktično niti ne moreš sklepat, koliko stroškov bo z bencinarjem pri toliko prevoženih, ker ni skoraj nobenega z aktualnim motorjem in toliko prevoženimi kilometri. Tudi par let stari bencinarji z malo prevoženimi kilometri končajo na avtovleki, ker raznese kuplungo, crkne loputa ipd. Tudi če ti v desetih letih vse kar si naštel pri dizlu odpove, boš finančno gledano še vedno v plusu pri takšni kilometrini, če se seveda ne odločiš vedno za najdražje možno popravilo.

Največja neumnost, ki jo lahko napišeš, je pa to, da se lahko poraba novih bencinarjev kosa z dizli! :roll: Mogoče je sodobni turbobencinar konkurenčen kakšnemu staremu ali pa zastarelemu dizlu, nov atmosferski motor se pa po porabi lahko skrije pred sodobnim dizlom, to lahko vidi vsak, ki se mu da obiskat spritmonitor.

Dejstvo je, da ti pri bencinarju ne more crknat dvomasni vztrajnik. Večina bencinarjev nima turbine (so izjeme) ni EGR ventila, praviloma vse bencinske pumpe zdržijo 300k....tudi inejktorji so problematični pri dizlih zaradi slabe nafte.... praviš, da crkne kuplunga, loputa ? ja seveda, isto se ti lahko zgodi pri dizlu. Pri obeh lahko poči fedra, predre guma, ..... so pa stvari ki pri bencinarju ne morejo crknat, in to drage stvari, kot npr vztrajnik, cene izpod jurja skoraj ni.
Koliko porabi Auris 1.33 iz zgornjega linka? Koliko porabi Clio 1.4 ? Astra 1.4? Ford Fiesta? To so vsi bencinarji, ki porabijo 5-7 litrov, odvisno od vožnje! Koliko pa porabijo dizli? Tu nekje, odvisno od prostornine, vožnje,itd... Ne primerjaj 3.0 dizl vs. bencin, tukaj so veliki prihranki pri dizlu.
Pa ne glej SDI motorjev, ki jih vozijo do trgovine, realno računaj koliko pije Fabia SDi, da jo vsak dan tiščiš 130 kmh po AC ? 4,7 litra ? :roll:
Meni je pil Clio 1.4 98km 5,5 litra, medtem, ko mi je bmw 318d pil 7 litrov. Zakaj? Cliota sem vozil umirjeno relacijo, bmwja pa vse prej kot nežno. Veliko je odvisno od stila in načina vožnje, in na AC med vozili do 2000 ccm ni bistvene razlike med porabo.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Sr mar 06, 2013 7:14 pm

Jaz vam lahko povem, da sem imel Astro 1.6 16v 105 KM. Poraba je bila 7.4 povprečna (vendar je bilo zelo malo mestne vožnje, na avtocesti pa ne več kot 140 km/h). Medtem, ko sem se pa ca. 4-5 mesecev vozil bolj mestno vožnjo je bila poraba 8.6-9l !
Je pa res, ko je že govor ali dizel/bencin.
Jaz sem imel opla-je kao sinonim za pokvarljivost, jaz do 130000, ko sem ga prodal brez problemov.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr mar 06, 2013 7:40 pm

Hmm..

Mislim,da tudi toyota ni več to kar je bila, kot tudi nissan, mazda. Seveda to rečem na podlagi tega kar sem jih videl, testiral (vsi so bili novi avtomobili). Zato je pol človek mogoče še bolj zmeden saj se raje odloči za kakšno bolj "neznano" znamko. Sicer pa škoda ,da mi noben subaru "ne potegne" ker pravite,da to naj bi bilo tisto pravo zame.

ps: A že kdo ve ali ima C-elysee ali Dacia lodgy dvomasni vztrajnik?

Resnično že kar malce obupujem. :cry:
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 06, 2013 7:57 pm

renault_dti je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Dejstvo je, da ti pri bencinarju ne more crknat dvomasni vztrajnik. Večina bencinarjev nima turbine (so izjeme) ni EGR ventila, praviloma vse bencinske pumpe zdržijo 300k....tudi inejktorji so problematični pri dizlih zaradi slabe nafte.... praviš, da crkne kuplunga, loputa ? ja seveda, isto se ti lahko zgodi pri dizlu. Pri obeh lahko poči fedra, predre guma, ..... so pa stvari ki pri bencinarju ne morejo crknat, in to drage stvari, kot npr vztrajnik, cene izpod jurja skoraj ni.
Koliko porabi Auris 1.33 iz zgornjega linka? Koliko porabi Clio 1.4 ? Astra 1.4? Ford Fiesta? To so vsi bencinarji, ki porabijo 5-7 litrov, odvisno od vožnje! Koliko pa porabijo dizli? Tu nekje, odvisno od prostornine, vožnje,itd... Ne primerjaj 3.0 dizl vs. bencin, tukaj so veliki prihranki pri dizlu.
Pa ne glej SDI motorjev, ki jih vozijo do trgovine, realno računaj koliko pije Fabia SDi, da jo vsak dan tiščiš 130 kmh po AC ? 4,7 litra ? :roll:
Meni je pil Clio 1.4 98km 5,5 litra, medtem, ko mi je bmw 318d pil 7 litrov. Zakaj? Cliota sem vozil umirjeno relacijo, bmwja pa vse prej kot nežno. Veliko je odvisno od stila in načina vožnje, in na AC med vozili do 2000 ccm ni bistvene razlike med porabo.

Auris iz linka v prejšnji generaciji porabi v povprečju 6.8l http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Najbolje prodajan avto v tem razredu s 105KM dizlom pokuri v povprečju 5.37l http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

Zdaj si pa računaj, kakšne so razlike v porabi, pa upoštevaj še, da je bencin precej dražji, pri njegovi letni kilometrini (cca. 25k km letno) to pomeni, da tudi če bi bencinar in dizel oba imela porabo 6 litrov, bi to na bencinu letno naneslo dobrih 200€ več stroška pri današnjih cenah!

In nehajte prosim že enkrat nabijat o jurjih pri vsaki dizelski okvari, ker toliko plačajo le tisti, ki se ne znajdejo! Obnova turbine z enoletno garancijo se začne pri 250€ (pa jih ni malo, ki tudi čez 300k km preživijo), komplet nadomestni vztrajnik+sklopka dobiš že za slabih 400€, dvomasnega za dobrih 500€, EGR je okrog 200€, se pravi mene osebno to vse skupaj z menjavo vred ne bi prišlo (dosti) več kot 1000€! Aja potem maš še šobe (bolj velja za dCi-je), obnova po komadu 100€.

Pa upoštevaj, da bo (najmanj) prva štiri leta oz. 100k km imel garancijo! Pa še nekaj, koliko % dizlov od prvih lastnikov misliš da ima v desetih letih (kolikor ga bo verjetno imel) okvaro vseh "rizičnih" delov?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr mar 06, 2013 8:46 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Auris iz linka v prejšnji generaciji porabi v povprečju 6.8l http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Najbolje prodajan avto v tem razredu s 105KM dizlom pokuri v povprečju 5.37l http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

Zdaj si pa računaj, kakšne so razlike v porabi, pa upoštevaj še, da je bencin precej dražji, pri njegovi letni kilometrini (cca. 25k km letno) to pomeni, da tudi če bi bencinar in dizel oba imela porabo 6 litrov, bi to na bencinu letno naneslo dobrih 200€ več stroška pri današnjih cenah!

In nehajte prosim že enkrat nabijat o jurjih pri vsaki dizelski okvari, ker toliko plačajo le tisti, ki se ne znajdejo! Obnova turbine z enoletno garancijo se začne pri 250€ (pa jih ni malo, ki tudi čez 300k km preživijo), komplet nadomestni vztrajnik+sklopka dobiš že za slabih 400€, dvomasnega za dobrih 500€, EGR je okrog 200€, se pravi mene osebno to vse skupaj z menjavo vred ne bi prišlo (dosti) več kot 1000€! Aja potem maš še šobe (bolj velja za dCi-je), obnova po komadu 100€.

Pa upoštevaj, da bo (najmanj) prva štiri leta oz. 100k km imel garancijo! Pa še nekaj, koliko % dizlov od prvih lastnikov misliš da ima v desetih letih (kolikor ga bo verjetno imel) okvaro vseh "rizičnih" delov?

Sem tudi jaz veliko premišljeval o tem in se morem kar strinjat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr mar 06, 2013 9:06 pm

če izbiraš med c elyse in dacio pol vzam citroena...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr mar 06, 2013 9:09 pm

maniaxxx je napisal/-a:če izbiraš med c elyse in dacio pol vzam citroena...

Se strinjam. Vsaj varnejši je. ;)

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr mar 06, 2013 9:11 pm

Jah konec koncev sem veliko na morju in bi mi včasih prav prišel še kakšen dodaten prostor ni pa nujno. Se pa kar nagibam k temu citroenu...

A res noben ne ve a ima dvomasni vztrajnik ali enomasnega? Lahko podate kakšen link kjer bi to pisalo iščem ko zmešan po netu... :huh:

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr mar 06, 2013 9:12 pm

nooblette je napisal/-a:

Jah konec koncev sem veliko na morju in bi mi včasih prav prišel še kakšen dodaten prostor ni pa nujno. Se pa kar nagibam k temu citroenu...

A res noben ne ve a ima dvomasni vztrajnik ali enomasnega? Lahko podate kakšen link kjer bi to pisalo iščem ko zmešan po netu... :huh:

Nimam pojma kak vztrajnik ma, sam glih iz putra tud niso vztrajniki
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

renault_dti
Novinec

Napisal/-a renault_dti Sr mar 06, 2013 11:15 pm

~toMmy~ je napisal/-a:

Sicer pa mogoče sem kaj zgrešil, ampak naslov teme je zanesljiv avto, kar Citroen in Dacia dizel (po statistiki ) sodeč nista blizu besede zanesljivost! Avtorju teme priporočam še pregled Citroen forum in renault(dacia) za več informacij. Ne vem kako lahko sploh primerjaš Dacio in Citroen? Drugi svet....

P.S. Vsi novi Citroeni imajo FAP filter in dvomasni vztrajnik. Nekateri modeli so imeli težave z zadnjo premo, pozanimaj se pred nakupom. Pa srečno!

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Če mar 07, 2013 9:46 am

Otroc! :D
Med dacio in citram bi osebno raje vzel citrarja. Oziroma nobenega od teh.
Naredi so ozji seznam kandidatov, ki bi prsl v postev (so ti ze to tudi svetovali nekateri).
Pa se potem odloci.
Doloc si budget. Ce bos pa kupoval novi avto imas res za prvih par let garancijo. Vazne so okvare po izteku garancije.
Iz svojih izkusenj ti ne bom nic predlagal pri znamkah, ker sem imel vecinoma slabe.
Zal je loterija nakup vozila.
Glej, da ti bo kanta usec, da ima dobre vozne lastnosti, udobnost, malo porabo. Ko bos vse to nasel, pa nabavi.
Pa srecno
Slika

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Če mar 07, 2013 4:10 pm

~toMmy~ je napisal/-a:

Sicer pa mogoče sem kaj zgrešil, ampak naslov teme je zanesljiv avto, kar Citroen in Dacia dizel (po statistiki ) sodeč nista blizu besede zanesljivost! Avtorju teme priporočam še pregled Citroen forum in renault(dacia) za več informacij. Ne vem kako lahko sploh primerjaš Dacio in Citroen? Drugi svet....

P.S. Vsi novi Citroeni imajo FAP filter in dvomasni vztrajnik. Nekateri modeli so imeli težave z zadnjo premo, pozanimaj se pred nakupom. Pa srečno!

Tudi Dacia ima dvomasnega? Pri vseh modelih? Hvala za odgovor. :)

Ps. Je predelava pri novem na enomasnega zahtevna in koliko okvirno stane?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če mar 07, 2013 6:43 pm

nooblette je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Tudi Dacia ima dvomasnega? Pri vseh modelih? Hvala za odgovor. :)

Ps. Je predelava pri novem na enomasnega zahtevna in koliko okvirno stane?

Jao, berem to temo že ves čas in se ne morem načudit, kako si tečen s tem vztrajnikom. Vztrajnik je le ena stvar, ki se lahko pokvari (in ni nujno, da se bo!). Najbolje, da kupiš kar kolo. V bistvu se lahko tudi na kolesu strga ketna in moraš na servis. ;) Skoraj 100% je, da se ti bo pri vsakem novem avtu v 10 letih nekaj pokvarilo. Pa naj bo to turbina, vztrajnik, sklopka ali čisto kaj banalnega. Tako da ne bit toliko obseden z vzdržljivostjo, ker imajo taki ponavadi največje sranje in kupijo nekaj, kar se jim non-stop kvari. Kupi nekaj, da bo ekonomično (troši malo) in nekaj kar ti je všeč.
Srečen nakup!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe mar 08, 2013 12:14 pm

Glede na dokajšen (že v veliki meri kar iracionalen) strah pred tem, da se bo avtomobil dobesedno razpadel že po treh letih normalne uporabe, ostaja zgolj in edini predlog, da vzameš avtomobil z dobrimi garancijskimi pogoji! Največ mirnega spanca bo ob tem prinesla znamka Kia, s svojo sedemletno splošno garancijo (oz. 150.000 km), pet let spanja brez lucidnih nočnih mor bo zagotavljala tudi znamka Hyundai ter morda še katera, ki ponuja akcijskih 5 garancijskih let!

Ker trenutno pogleduješ k nizkocenovnim predstavnikom - Dacijinemu Lodgy-ju ter Citroenu C-Elysee (oz. nj. dvojčku Peugeotu 301), si najprej postavi osnovna vprašanja, kaj sploh iščeš (in se ne obremenjuj že na začetku, kakšen vztrajnik so stlačili v te avtomobile!). Iščeš enoprostorca, v katerega boš lahko stlačil še 5 (svojih, sosedovih, vrtčevskih) otrok ali klasično limuzinsko zasnovo, skozi katere odprtino zna biti dokaj velik problem stlačiti malce večjo potovalko ali pa smuči-sulice, s katerimi bi paradiral na RetroFestu na Krvavcu? Resda sta oba predstavnika dokaj ugodna, vendar sta žal v veliko segmentih tudi precej cenena. Pa najsi gre za dokaj "nizkocenovne" rešitve v notranjosti (dvojčka PSA: katastrofalna obdelava prtljažnika, nepraktično odpiranje le tega, prtljažni nosilci se zažirajo v prtljažni prostor, brez tretjega vzglavnika zadaj, prenizko nameščena vzglavnika zadaj, nenastavljiv pas po višini; Lodgy: posamezne moteče ergonomske nedoslednosti, ki so pri konkurenci bolje dodelane, slaba zvočna izolacija, ...).

Za malenkost višjo ceno (ob akcijah morda niti to ne!), se da dobiti na trgu bistveno prepričljivejše modele. Že bežna ekskurzija po salonih bo pokazala na razlike med zgoraj omenjenima modeloma ter ostalimi. Tako npr. Kia ponuja (prostorninsko dovolj velikega) karavanskega Cee'da (ob Joker popustih za okrog 12 evrskih tisočakov) s 100 konjskim atmosferskim bencinarjem (ki je zmogljivostno povsem dovoljšen - krajši petvratni verziji Cee'da in Hyundaja I30 me s tem motorjem nista razočarali!). Ter Hyundai I30: http://www.hyundai.si/modeli/i30 . Nekaj starejših modelov Kie Cee'd imajo tudi v akciji: http://www.kia.si/pricelist/?model=288 . Če je všečnejša limuzinska oblika, je opcija Kia Rio Sport Sedan za podobno ceno: http://www.kia.si/pricelist/?model=344 ali pa malenkost večja Hyundajeva Elantra za 14 tisočakov: http://www.hyundai.si/modeli/elantra

Interesanten je že omenjeni Toyotin Auris (mislim, da ponujajo trenutno 5 letno garancijo brez omejitve km), vendar je (trenutno) zgolj v kombilimuzinski petvratni verziji (kasneje se pridruži karavan). A, še enkrat - ob strahu na napake, zaradi otroških bolezni, NE pogleduj k modelom, ki so šele prišli na trg (tudi Lodgy in C-Elysee!!!)!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe mar 08, 2013 12:29 pm

Predlagam ti ene dobre Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe mar 08, 2013 12:39 pm

Nekaj podobnega kot je napisal chan, sem hotel tudi sam napisati. Bom pa še malo dodal: postavi si prioritete kaj sploh hočeš od avta oz. predvsem kakšnega (hatchback, limuzina, kombilimuzina, karavan, kombi, ...), kaj potrebuješ in kaj si enostavno želiš imeti (avt. klima, tempomat, sončna streha, drugo udobje...). Potem ko boš imel izbranih par kandidatov, se lahko pozanimaš o dimenziji pnevmatik, da neboš izbral kakšnega ki ima eksotično dimenzijo in boš plačeval smešno visoke zneske na komad gume. Nato se pozanimaš še, koliko pridejo redni ter glavni servisi. Sicer boš glavni servis dal čez 2x, mogoče 3x ko si boš lastil avto, a vseeno. Če je servis preko 1000e, je že kar malo huda. Sploh pa ker boš imel avto z garancijo in ga ne smeš delat pri popoldancih.

Ter seveda, izgled in poraba naj tudi igrata nekaj vloge :)

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe mar 08, 2013 9:43 pm

Zadeva se je obrnila za 500 stopinj. Prosim za zaklep teme, oziroma če bi jo še kdo želel koristiti naj ostane odprta. Vsem forumašem pa bi se rad iskreno zahvalil za vse nasvete.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov