Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nov avto, golf VII

Napisal/-a sonic So nov 02, 2013 12:11 pm

kx500 je napisal/-a:Najprej en lep pozdrav vsem.
Kot zanimivost sem vam v priponki priložil primerjavo golfa VII z 1.2TSI in 1.6TDI motorjem iz nemškega časopisa Autozeitung.

Hja, elastičnost 60-100 in 80-120 je res opazno boljša pri TDI - no pa saj ni čudno, 75 Nm večji navor se mora nekje poznati.
Se pa to kar sklada z mojimi opažanji ko sem vozil različne motorje v Golfu in sicer da je 1.2 TSI vsekakor boljši od starega 1.6 bencinarja, ni pa kos 1.9 TDI. Slednji bi v taki primerjavi morda imel še malo boljše rezultate kot 1.6 TDI, ampak ne vemo. Zanimivo bi bilo na tak način izmeriti tudi primerjavo z starim 1,6 bencinarjem.

Me je pa presenetila zelo majhna razlika (na testu, ne tovarniški podatki!) med 1.2 TSI in 1.6 TDI, samo 1 liter.
Pri navedenih prodajnih cenah (v Nemčiji 2300 EUR razlike! me zanima koliko je razlike pri nas) in pri tako majhni razliki v porabi ne vem, kdaj to razliko finančno prineseš noter...
...oziroma saj se da izračunati, pri nas je razlika med motorjema malo manjša (1.928 EUR), kar je še vedno veliko, pri današnjih cenah goriv in navedeni razliki v porabi jo noter prineseš po 107.000 prevoženih kilometrih - aja pa letna registracija 1.6 motorja je 34 EUR dražja kot 1.2, torej še malenkost bolj neugodno za TDI...
Skratka tudi pri 20.000 letnih kilometrih je kar za premislit, če res rabiš dizla, pri manjši kilometrini (10-20 tisoč letno) pa s finančnega vidika, IMO sploh ni razumno sploh razmišljati o TDIju...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So nov 02, 2013 2:06 pm

1.2 tsi bi moral bit še vedno 8 ventilski.

Tisti 80-1209 pa so bli delani pri 1.6 tdi v eni prestavi nizje kot tsi. Ko so napisali v 6. prestavi za tsi pomeni to 5. prestava za tdi. Tale tsi ima zelo dolgo šesto prestavo, zato pridejo slabi rezultati pri "proznosti". sam motor pa je zelo prozen, manj kot 2000 rpm in vleče tudi v 6. prestavi, ker ima takrat ze maksimalen navor.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan So nov 02, 2013 2:54 pm

sonic je napisal/-a:
kx500 je napisal/-a:Najprej en lep pozdrav vsem.
Kot zanimivost sem vam v priponki priložil primerjavo golfa VII z 1.2TSI in 1.6TDI motorjem iz nemškega časopisa Autozeitung.

Hja, elastičnost 60-100 in 80-120 je res opazno boljša pri TDI - no pa saj ni čudno, 75 Nm večji navor se mora nekje poznati.
Se pa to kar sklada z mojimi opažanji ko sem vozil različne motorje v Golfu in sicer da je 1.2 TSI vsekakor boljši od starega 1.6 bencinarja, ni pa kos 1.9 TDI. Slednji bi v taki primerjavi morda imel še malo boljše rezultate kot 1.6 TDI, ampak ne vemo. Zanimivo bi bilo na tak način izmeriti tudi primerjavo z starim 1,6 bencinarjem.

Me je pa presenetila zelo majhna razlika (na testu, ne tovarniški podatki!) med 1.2 TSI in 1.6 TDI, samo 1 liter.
Pri navedenih prodajnih cenah (v Nemčiji 2300 EUR razlike! me zanima koliko je razlike pri nas) in pri tako majhni razliki v porabi ne vem, kdaj to razliko finančno prineseš noter...
...oziroma saj se da izračunati, pri nas je razlika med motorjema malo manjša (1.928 EUR), kar je še vedno veliko, pri današnjih cenah goriv in navedeni razliki v porabi jo noter prineseš po 107.000 prevoženih kilometrih - aja pa letna registracija 1.6 motorja je 34 EUR dražja kot 1.2, torej še malenkost bolj neugodno za TDI...
Skratka tudi pri 20.000 letnih kilometrih je kar za premislit, če res rabiš dizla, pri manjši kilometrini (10-20 tisoč letno) pa s finančnega vidika, IMO sploh ni razumno sploh razmišljati o TDIju...

če ga prodas pri 107.000 si že krepko v izgubi zaradi nižje prodajne cene, če ga vozis dalje, pa tudi

kx500
Nov uporabnik

Napisal/-a kx500 So nov 02, 2013 3:13 pm

Kar se razlike v porabi tiče, so porabe izmerili na njihovem testnem ciklu. To pomeni vglavnem vožnjo po omejitvah in pri ogretem motorju.
V praksi bi bila razlika v porabi občutno večja. Sploh če bi primerjali porabe pri malo hitrejši vožnji in neogretem motorju pri mestni vožnji.
Na autobildovem 100.000km testu polota 1.2TSI (105ks) je znašala celotna povprečna poraba goriva 8,45l/100km.
Povedali so še, da pri hitrostih nad 130km/h začne piti kot "žolna".

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So nov 02, 2013 3:57 pm

fanj so ga stiskali ja, da so dosegli 2 litra večjo porabo kot je povprečje ostalih vozniikov

http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2

v tem povprečju so tudi kakšni dirkači z tezko nogo in 335/30/20 gumami, tako da z normalno voznjo pride povprečje še nizje.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So nov 02, 2013 5:02 pm

8.5 je mogoče malo veliko, ampak na AC pri 130 žre tak avto 8 litrov....seveda VW delničarji trdijo da se lažem :mrgreen: ( polo tsi namreč, golf verjetno žre nekje isto )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So nov 02, 2013 5:04 pm

golfko di zlodko je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:osebno če bi recimo delal 20kkm letno (včasih sam v avtu, včasih skoraj poven) bi sigurno vzel 1.6tdi, ker 1.2tsi je podrtija od mašine večina ima slab priokus, ko bo avto imel 100kkm ga noben ne bo hotel povohat kar je za 1.6tdi čisto druga zgodba.

ps.:zanimivo bi bilo oba avta 1.2tsi in 1.6tdi naložit 5 oseb v avto in sprobat pospeške..... 1.6tdi-12s/100km, 1.2tsi-14s/100km

Pozdravljen.

Mislim, ti pa si res "stručko", ni kaj. Govoriš nekaj na pamet, da bo avto z motorjem 1.2 TSI po 100000 prevoženih kilometrih nekakšna podrtija. Lepo te prosim, umiri konje. Najprej si ga kupi, z njim naredi toliko km in potem sodi. Kar se tiče 1.6 TDI motorja - kako pa veš, da boš avto s tem motorjem in 100000 prevoženimi kilometri res prodal?
Kar pa se tiče pospeškov, ki si jih navedel - a se ti sploh zavedaš, kaj ti pomenita 2 sekundi v celem življenju. Mislim, da ljudje, ki kupujejo avtomobil (takšen ali drugačen), primarno ne dajejo poudarka nekim sekundam ... verjetno pa nečemu drugemu, se ti ne zdi?
Jaz na vse skupaj gledam bolj realno, predvsem pa funkcionalno.
Sicer pa imajo vsake oči svojega malarja in vsaka pamet svoj prav.

Lp! :D

Sem ga kupil, brat prav tako, ampak sam sem ga prodal pri 16kkm, bratu so pri 38kkm menjali motor, tako da z 1.2 tsi narediti 100000 km je res težko, vsaj s prvim motorjem :mrgreen: mogoče s tretjim ....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack So nov 02, 2013 6:02 pm

maniaxxx je napisal/-a:Sem ga kupil, brat prav tako, ampak sam sem ga prodal pri 16kkm, bratu so pri 38kkm menjali motor, tako da z 1.2 tsi narediti 100000 km je res težko, vsaj s prvim motorjem :mrgreen: mogoče s tretjim ....

In koliko si bil na zgubi ko si ga pri 16.000km prodal?

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So nov 02, 2013 6:05 pm

LeQuack je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Sem ga kupil, brat prav tako, ampak sam sem ga prodal pri 16kkm, bratu so pri 38kkm menjali motor, tako da z 1.2 tsi narediti 100000 km je res težko, vsaj s prvim motorjem :mrgreen: mogoče s tretjim ....

1000e

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne nov 03, 2013 2:06 pm

maniaxxx je napisal/-a:
LeQuack je napisal/-a:

1000e

Pa še po pravici je povedal. Pa še to, da so se skor stepl zanjga... pa iz kje je človek prišel... Tok o tem. Bi se dalo. ;)

lp

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne nov 03, 2013 3:29 pm

King1 je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:
LeQuack je napisal/-a:

1000e

Pa še po pravici je povedal. Pa še to, da so se skor stepl zanjga... pa iz kje je človek prišel... Tok o tem. Bi se dalo. ;)

lp

Zakaj pa ne bi po pravici povedal? Nisem VW delničar al pa delničar kake druge znamke, da bi se lagal...človek je prišel iz KP, stepli se za njega ravno niso, je bilo pa precej zanimanja predvsem zaradi opreme in boavista paketa, katerega si takrat pri naročilu čakal 4 ali 5 mesecev zarad Fukušime. No pa zaradi imagea, da je VW oh in sploh avto, ni pa v resnici nič posebnega, sploh pa ni tako oh in sploh kot eni trdijo, aja pa o TSI napakah se takrat še ni na veliko govorilo, je bil moj eden prvih , danes dvomim da je neko pretirano zanimanje za TSI =P

Kot zanimivost sem malo več ( 1300e natančno ) zgubil na 9 mesecev mazdi, ki je bila dražja kot nova, tako da ni VW edini ki drži ceno

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 03, 2013 4:04 pm

maniaxxx je napisal/-a:Zakaj pa ne bi po pravici povedal? Nisem VW delničar al pa delničar kake druge znamke, da bi se lagal...človek je prišel iz KP, stepli se za njega ravno niso, je bilo pa precej zanimanja predvsem zaradi opreme in boavista paketa, katerega si takrat pri naročilu čakal 4 ali 5 mesecev zarad Fukušime. No pa zaradi imagea, da je VW oh in sploh avto, ni pa v resnici nič posebnega, sploh pa ni tako oh in sploh kot eni trdijo, aja pa o TSI napakah se takrat še ni na veliko govorilo, je bil moj eden prvih , danes dvomim da je neko pretirano zanimanje za TSI =P

Kot zanimivost sem malo več ( 1300e natančno ) zgubil na 9 mesecev mazdi, ki je bila dražja kot nova, tako da ni VW edini ki drži ceno

Mi se je ves čas svitalo, da bi tvoj polo lahko bil od mojega soseda. Zdaj pa vidim, da je res! :)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne nov 03, 2013 4:15 pm

S kje si pa doma? On je bil iz OSP-a

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 03, 2013 5:03 pm

maniaxxx je napisal/-a:S kje si pa doma? On je bil iz OSP-a

Koper. Potem pa ni tapravi, je pa enak kot je bil tvoj.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne nov 03, 2013 5:05 pm

hahehihoh je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:S kje si pa doma? On je bil iz OSP-a

Koper. Potem pa ni tapravi, je pa enak kot je bil tvoj.

Če ima ročno klimo pol je mogoče moj...jaz sem ga prodal maja 2011

izotop
Nov uporabnik

Napisal/-a izotop Sr nov 06, 2013 8:25 pm

Lp vsem, bom si temo izposodil, glede na to, de gre debata o golfih, mazdah ipd. Namreč kopujem nov avto in dobivam en dejavu (ravno gledam svoje prispevke, ko sme kupoval prejšnjič viewtopic.php?f=18&t=45188 , in ko berem vse to tukaj:
.gledam za dizla karavan, v igri je oz je bilo marskaj:

-vw golf VII variant, po možnosti 2.0 tdi,
-octavia combi, tudi 2.0 tdi če gre..
-mazda 6 cd 150 2.2
-kašen rabljen a4 recimo, ampak nad tem sem očasi obupal,
-volvo in bmw je pravtako izven dometa (trojka karavana mi je zelo všeč), čeprav se mi ne dopade zadnji pogon preveč (zaradi snega, poznam pa x-drive iz prve roke)

torej, vozil sem golfa in octavio, pravtako mazdo, imam izkušnje z audijem, tudi bmw ipd, torej lepo prosim, brez nekih komentarjev v smislu to je j**c, to je super ipd, sem se naučil, da takšne kritike ne pomenijo nič, z argumenit če le gre. nekako se vedno golf vrača v prvi izbor, imam že kar konkretne dogovor v salonu ipd, malo pa me je zmedlo tole z vidranjem vode v prage in kjukami. v članku je bilo omenjeno, da se zadeve zna dogajat na vseh modelih, ki bazirajo na isti osnovi (škoda, audi, seat, vw), vendar vem tudi, da se včasih zanačašč iz muhe nardi lsona, nenzadnje je vag velik konkurent svetovni avt,. industriji, preko neta to danes ni problem. je res to takšene problem, kako to preverit recimo?
koliko sem prebral prispevke, se tudi ne bi strinjal, da je vw (ki recimo zame ni neka premium znamka, pač neka zlata sredino in to je to) tolik dražji (imam konrektno preštudirane cen, tudi realne, ko se resno pogovarjaš za prodajo) in recimo v ceni za isto oprema med škodo in vw ni razlika (vsaj relacija golf-octavia recimo), mogoče je vw še malenksot bolj opremljen, je pa vsako dodatno naročilo mogoče cenejši pri škodi (alu platišča ipd).
mazda je bila precej prva ljubezen na prvo vožnjo, moram rečt, vendar je malce izven mojega buđeta, pogojno bi mogoče šla kakšen testna ipd, ampak smo spet pri cinkanju ipd. je pa kr precej večji avto to, dolg 4.80 m recimo (limuzinski varianta še večje, se mi zdi).

audi še nisem uspel probat (ima izkušnje s starejšim modeloma in z njim ni bilo problemov), se pa vidi že po teži recimo, da gre za bolj obdelan avto ipd. pri vw so dosegli recimo nižjo težo (cca 100 kg manj), ampak to sem prepričan z uporabo tanjšega pleha (kar dokazuje, ko omenjeno neki novi ojačan pleh), ker mi ne diši preveč, tako zaradi rjavenja kot ostalih zadev. glede tega so "nemci" bili znani (vem, kako se upogne pločevina na bmw, audi ali pa recimo renuju ipd), škoda da to opuščajo. sicer pa je štirka šele pravi audi, kot pravijo in to deloma vrjamem, ker gre za njihov agregat, v trojki je enak kot pri ostali vag grupi, vsaj gelde na papir in izgled. najbolj robustno in kvalitetno obdelova ima trenutno bmw, po mojem, ampak,ok pustimo to, se to precej plača..
v igri bi bil še kakšen japonc, ampak ali so mi enostavno vsi preveč grdi, ali pa pač ni ustreznega modela..
kam torej zagonit denar (ja vem, na banko dat, pa obresti vlečt, hehe)? avto mi je žal nuja in številka sedanjega (ford focuc tdci) se bliža 250k, tudi je že malo v letih..

p.s. poznam vse te probleme z egr, dpf, vztrajniki, sklopkami potisnimi ležaji, filtri, injektorji, podložkamii, rjo, slabo in nepremirno obdelovo plastike ipd, ampak očitno se temu danes ne moreš ognit, sploh na dizlih (sem še toliko ne cesti, da zaenkrat je le dizel opcija). nasploh se mi zdi, da ti dpf filtri naredijo večino težav (mašijo turbine itd). po dursi trsani rinejo turbin tudi na bencinarje, višajo kompresijo, kar spet sigurno obremenjuje materiale in spet postaneš stalni obiskovalec servisov. torej novega avta se veselim in me je hkrati groza ali pa vsaj malo slabe volje. upam na čim manj groze..

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr nov 06, 2013 9:52 pm

Med temi, ki si jih naštel, bi jaz osebno zožal na Octavio (mogoče celo Superb karavan) ali Volvo (verjetno gledaš V60 ali V70) iz preprostega razloga - lepote. Golf karavan je meni osebno grd, o mazdi osebno vem premalo (stric je s starejšimi mazdami bencinarji izredno zadovoljen - kako je z novimi ne vem), A4 se mi osebno zdi precenjen/predrag. Dobro vzdrževane Škode in Volvi so zanesljivi, a kaj bi ti o tem govoril, saj si se čitno zelo pozanimal.

Sedaj pa ti preostanejo le testne vožnje in iskanje čim bolj ohranjenega primerka (če kupuješ čisto novega pa iskanje najboljše kupčije).

Pa veliko sreče.

izotop
Nov uporabnik

Napisal/-a izotop Sr nov 06, 2013 10:21 pm

octavije ni nobene 2.0 na zalogi (po naročilu pridejo zadev v najboljše primeru šele februarja-tako za vw kot škodo-, ne bi pa rad čakal zime preveč), in večinoma v tej cenovnem obsegu ni v paketih iz nasploh park senzorjev (kar mi je od opreme skoraj najbolj pomembno, poleg recimo tempomata in bluetooth povezave). golfov 2.0 imajo kr nekaj na lagerju, vendar so 4motion (kar me niti ne toliko moti, kot me moti dejtsvo, da so spet precej izropani glede opreme).
glede lepote ne vem, meni osebno novi golf variant ni grd (za razliko od prejšnjih modelov, ki so mi bili neprebavljivi glede dizajna), se ga splača v živo pogledat, seveda pa skoraj mora imet pravo opremo, sicer zgleda bolj bogo. pač detajli, ki naredijo avto, ampak to je itak pri vseh znamkah. octavia me znotraj ne prepriča, se mi zdi, da je vw tukaj še vedno malo v prednosti, ni ji pa kaj dosti za očitata, tudi vozi se suvereno, se mi zdi. še ena zadeva je pri škodi (verjetno je pri golfu enako): model 2.0 ima šele drugačno neodvisno vzmetenje zadaj (baje, to mi mora kdo potrdit), kar sigurno vpliva na vozno dinamiko. take reči si mi recimo bolj pomembne, kot neka lučka na armaturi..
glede volva pa ne vem, mislim da je cenovno preveč visoko, sploh ko hočeš malo bolj konkreten motor ipd. rabljenih pa tudi kaj dosti še ni, imam občutek.. bmw-jeva nova trojka karavan bi bila verjetno top izbira, če bi bil denar, ampak kot pravim, ni osnove za to, hehe, že tako ali tako se preveč dnarja zmeče za ta prokleti pleh.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr nov 06, 2013 10:30 pm

rnisan je napisal/-a:Med temi, ki si jih naštel, bi jaz osebno zožal na Octavio (mogoče celo Superb karavan)

Se pridružujem. Imel sem tud novega Golfa, imel sem OII 1.9 TDI, zdaj imam starega Audija, ki je pravi tank glede izdelave (dobra kvaliteta -stara šola), ampak ljubezen je pri Škodi. Pred 10 leti sem to znamko sicer gledal z viška, zdaj mi je pa top! Pa še bolj prijazen suport in boljši servis kot pri VW, čeprav je ista hiša.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr nov 06, 2013 10:39 pm

Če je želja volvo, je za razmislit o naročilu na tak način:
http://www.fever-auto.de/liste-volvo-v6 ... 4-A417.php

Recimo Kreativni najemi jemljejo volvote pri njih (če so moje informacije pravilne).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: emozul in 9 gostov