Malner je napisal/-a:Še telefonska v tekstovni obliki da bo Google najdu nategatorja: 051 711917.
GoGo je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9264806&show=1&avto=Ford%20Focus%201.8%20TDdi%20Comfort
Tole sem danes na hitro pogledal. Možakar po telefonu pravi: avto v nulo, kot nov, sam tankat in vozit...
Realnost: že na prvi pogled zmatran avto, voznikov sedež dobesedno strgan celo sedalo, volana zgoraj pol manjka (ne le da je znucan, zgleda kot da so ga miši požrle...)
Prodajalec muti in muti, pogledam prometno dovoljenje, pa je vse jasno. Registriran par dni nazaj, prva registracija pa MNZ... Gre za bivše vozilo policije, po moji oceni mora imeti vsaj 400 k km, verjetno pa še precej več. Verjetno je možakar avto kupu za nekaj 100 evrov, in hoče na hitro zaslužit...
Toliko v vednost, da ne bo kdo izgubljal časa...
GoGo je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9264806&show=1&avto=Ford%20Focus%201.8%20TDdi%20Comfort
Tole sem danes na hitro pogledal. Možakar po telefonu pravi: avto v nulo, kot nov, sam tankat in vozit...
Realnost: že na prvi pogled zmatran avto, voznikov sedež dobesedno strgan celo sedalo, volana zgoraj pol manjka (ne le da je znucan, zgleda kot da so ga miši požrle...)
Prodajalec muti in muti, pogledam prometno dovoljenje, pa je vse jasno. Registriran par dni nazaj, prva registracija pa MNZ... Gre za bivše vozilo policije, po moji oceni mora imeti vsaj 400 k km, verjetno pa še precej več. Verjetno je možakar avto kupu za nekaj 100 evrov, in hoče na hitro zaslužit...
Toliko v vednost, da ne bo kdo izgubljal časa...
Anon je napisal/-a:Ej fantje, ampak zakaj pa jih nihče ne preganja? O praksi in preprodaji avtov nimam pojma. Imam ga pa kar dosti o tem kaj je kaznivo dejanje...
In vrtenje števca, da kupca prepričaš v nakup nedvomno izpolni zakonske znake kd. goljufije. Mislm... kaj se pa zgodi, če je že kdo kdaj ovadil kakšnega nategatorja?
Tudi za kaznivo dejanje ni pomembno kdo je števec prevrtel. Če je prodajalec vedel, da je števec prevrten in je kupcu rekel ali potrdil, da so navedeni kilometri pravilni, ga je zapeljal v zmoto, da bi le-te v škodo svojega premoženja kaj storil ali opustil... skratka: storil je kd. A v praksi pa to ne gre tako verjetno...
psak je napisal/-a:Še moj kratek prispevek.
Pred 3 leti sem imel zelo slabo izkušnjo z AVTOMIK iz kopra. Ko sem se ogrel za avto sem še malo raziskal in se je izkazalo da je bil avto cel barvan in imel zbitih 100 000 km. Sem našel vse dokaze... Toliko samo v opozorilo.
LP
Anon je napisal/-a:Ej fantje, ampak zakaj pa jih nihče ne preganja? O praksi in preprodaji avtov nimam pojma. Imam ga pa kar dosti o tem kaj je kaznivo dejanje...
In vrtenje števca, da kupca prepričaš v nakup nedvomno izpolni zakonske znake kd. goljufije. Mislm... kaj se pa zgodi, če je že kdo kdaj ovadil kakšnega nategatorja?
Tudi za kaznivo dejanje ni pomembno kdo je števec prevrtel. Če je prodajalec vedel, da je števec prevrten in je kupcu rekel ali potrdil, da so navedeni kilometri pravilni, ga je zapeljal v zmoto, da bi le-te v škodo svojega premoženja kaj storil ali opustil... skratka: storil je kd. A v praksi pa to ne gre tako verjetno...
Anon je napisal/-a:@esem: da, velja splošna dolžnost prijavitve kaznivega dejanja. Ampak maš 2 "tipa". Prvi je, da veš, da se pripravlja kd, pa ga ne prijaviš, ko bi se še dalo preprečiti. Prijaviti, da se pripravljaš moraš vsa kd, ki imajo zagroženo kazen najmanj 3 leta. Drugi "tip" pa je, da veš, da je bilo izvršeno kd. Takrat pa moraš prijaviti kd z zagroženo kaznijo 15 let in več.
Logika je torej ta: če ti znanec reče, da bo vlomil v trafiko in pokradel čike, ga moraš čisto po črki zakona prijaviti. Gre za vlomno tatvino, zagrožena kazen je nad 3 leta!
Če pa ti isti znanec pove, da je včeraj vlomil v trafiko in pokradel čike, ti ga pa ni treba prijaviti. Ker vlomna tatvina nima zagrožene kazni nad 15 let.
Zakaj tako? Ker je v interesu družbe, da se kd preprečijo, če pa so že storjena, pa je smotrno, da družba zahteva, da ovajaš znance samo, če so naredili res huda kd.
Kar se avtov in goljufij tiče: kot rečeno: nimam pojma o praksi. Kaj policija meni o stvari mi niti ni bistveno, še to kaj tožilstvo misli ne, ker lahko preganjam storilca kot subsidiarni tožilec. To pa pomeni, da veljajo standardi sodišča. In ne, ti niso količkaj podobni opisanim kriterijem, da si prvi lastnik ali da imaš vse dokaze (imaš jih pač kolikor jih imaš).
Še c/p o čem govorimo:
Goljufija
211. člen
(1) Kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno
premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali
prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga
s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori
ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.
Po forumu brska: jacobs in 12 gostov