Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kseb
Novinec

Re: Nategatorji !!!!

Napisal/-a kseb Sr jan 28, 2015 5:58 pm

Indel je napisal/-a:Najlažje med vsemi je dokazati število prevoženih kilometrov oziroma zbijanje.

Če je vse (kupec, prodajalec, prvi lastnik, serviser, posrednik...) v Sloveniji potem bi to še nekako šlo. Pač malo vožnje in lastnega časa in boš verjetno zbral vse podatke.
Če pa je avto kupljen v tujini pa recimo prodan preko posrednika v drugo državo novemu posredniku v recimo treji državi pa se stvar zaplete. Pa to mogoče niso vsi v verigi. Zdaj kateri (ali njih več) je zbil kilometre?

Ampak ni vse tako črno: imajo štirje moji znanci Passate in BMW iz uvoza pa vsi še delajo. Mogoče se malo pokvarijo, ampak to se pač "zgodi".
Pa vsi so imeli ob nakupu magične kilometre od 120 do 160 kkm. Vsi so avte preverili in imajo baje prave kilometre in redne servise.
Zdaj pa vedi, kako je.

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Sr jan 28, 2015 6:02 pm

Glede metod kako se to dela, nimam pojma. Tudi ne morem govorit za inšpekcijski nadzor in kakšne so globe. Lahko pa povem kaj kazensko pravo o tem meni.
Avto kupujem glede na zatrjevane lastnosti. Sprintam oglas, napisano je kdaj je avto bil prvič registriran in koliko kilometrov ima na števcu. To mi je ključen element pri izbiri. Če prodajalec ve, da številka na števcu ni prava, da torej ne odraža dejanskega stanja prevoženih kilometrov in mi tega ne pove, me je zadržal v zmoti. S tem je izpolnil zakonske znake kd goljufije.
Pri dokazovanju velja svobodna dokazna ocena. Praktično povedano to pomeni, da "zmaga" tista stran, ki prepriča sodnika. Ni nekih vnaprej zapovedanih dokazov, ki, če jih ni, zadeva pade. Storilci so že bili obsojeni za goljufije pri prodaji sesalcev starim mama preprosto na pričevanjih starih mam. V danem primeru: če bi se ta nategun znašel v kazenskem postopku, bi mu tožilec moral dokazati, da je vedel (ali povzročil, storil) za nerealno stanje števca in da je za to iztržil boljšo ceno. Od tu pa je tako kot pravi Indel: če imamo dokaz o stanju števca prej (npr. pogodba v kateri so navedeni kilometri) in dokaz o stanju, ko je naš nategun prodajal to vozilo (spet pogodba), je sklep dokaj samoumeven. Ampak pri kakšnem dojemljivejšem sodniku verjetno sploh ni potreben fizičen dokaz v obliki pogodbe, ampak po načelu proste presoje dokazov, sodnik lahko na podlagi pričevanja prvotnega lastnika o stanju števca sklepa, da je bil števec kasneje prirejen.
Slišal sem že, da je "friziranje" števcev precej razširjen pojav. Kar me preseneča, ker to res je kaznivo dejanje. Še bolj me čudi, da tožilstvo in policija zadeve bolj načrtno ne preganjata. Verjamem, da je v praksi pregon bistveno bolj zapleten, kot sem ga zgoraj predstavil jaz, pa vseeno: stvar ni strašansko zapletena in malo bolj entuziastičen tožilec lahko doseže precej.

@fordus: ne več.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 8:37 am

Indel je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:težko je dokazovati,da si to storil oz da si vedel da so kilometri zbiti.

Najlažje med vsemi je dokazati število prevoženih kilometrov oziroma zbijanje. V drugih državah so za ta prekršek oziroma kaznivo dejanje kar visoke kazni, posebej za pravne osebe. Če je pogodba med kupcem(nategun) in prodajalcem črno na belem, torej je napisano število kilometrov v pogodbi potem je dokazovanje mala malica.
Ko nategun torej v vlogi prodajalca proda vozilo naprej in kupec(nedolžna fizična oseba) kupi vozilo so spet navedeni kilometri. Če se pogleda pogodbo ko je bil nategun najprej kupec, nato prodajalec je vse jasno kot beli dan in se bi ga dalo hitro obsoditi če bi bila volja države oziroma inšpekcijskih služb.
Tudi elektronske servisne knjige pooblaščenih servisov veliko pomagajo pri preprečevanju goljufij in sklepam glede na to da se doba jamstev novih vozil viša, da bo vse težje goljufati, saj ob rednem servisu zabeležijo kilometre. Sklepam, da če bi kdo pred servisom zbil kilometre da bi na servisu opazili poseg v računalnik vozila.

Težje je dokazovati skrite napake(mislim predvsem na mehanske dele, motor, mnenjalnik, itd.) saj prvi prodajalec po navadi pove kaj je narobe oziroma nategun ugotovi kaj je narobe in na ta račun zbije ceno, v pogodbo se pa te pomanjkljivosti ne napišejo. Ko nategun proda naprej lahko enostavno reče da ni vedel, ker tudi v svoji pogodbi odkupa nima ni nič navedeno.

Poštenih preprodajalcev je nekaj, vendar zelo malo. Večina so goljufi, ki avto samo dobro operejo napake zamolčijo in kilometre prevrtijo. To je vse kar naredijo.

tipičen odgovor nekoga ki nima pojma o avtih pa sam tm sedi v eni pisarni in se guli ene zakona,pa misl kok je vse enostavno.
pridi po moj avto preveri kolk ma km in mi dokaži kdo jih je zbil.
jst sm 2. lastni v slo
da te vidim frajerja.

enostavno to sploh ni mogoče.
res ne
lahko se dokaže da ma avto zbite kilometre,sam težko je dokazat kdo jh je stolu dol če si nekje al 4 lastnik.
če je uvožen s tujine je še tolk težje.
tisti km k so na kupoprodajni pa niti niso neki pomembni.ker tja lah napišeš kar kol in noben ne preverja tega.tko da to ne drži vode....
enako velja za cene na kupoprodajni.tja se lah napiše kar kol...
niti pa nisi dolžan kazat pogodbe ko si kupu avto...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 10:30 am

Indel je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:tisti km k so na kupoprodajni pa niti niso neki pomembni.ker tja lah napišeš kar kol in noben ne preverja tega.tko da to ne drži vode....
enako velja za cene na kupoprodajni.tja se lah napiše kar kol...
niti pa nisi dolžan kazat pogodbe ko si kupu avto...

Karkol se lahko v pogodbo napiše, če se strinjata kupec in prodajalec, vendar sta potem oba v prekršku. Če pa se kdo izmed obeh ne strinja pa ne moreš kakorkol pisat. Še kako se mora razkrit pogodba v primeru preiskave... Pri novejših vozilih, ki imajo večinoma že vsi elektronsko servisno pa verjetno tako takoj vidijo na servisu, če je kdo zbijal kilometre, tako da bo takšnim luzerjem kmalu odklenkalo. Če ga pa ne voziš na servis pa izgubiš jamstvo, tako da...

še en dokaz mojega prvega stavka.
ko gre a to vn z garancije se praviloma več ne servisira na pooblaščenem.
sepravi vozila starejša od 2 oz. 4 let se v 90% ne servisirajo na pooblaščenem.
tut jamstva po preteku garancije ni.
vozila ki se v povprečju prodajajo so stara cca 6 let.tko da čist brezveze.
kar se tiče elektronskega ključča.
kar mi je znano v italiji tega ni zaradi varstva podatkov....al kokr kol.
pa recmo da je ravno zarad tege 1/3 avtov iz italije pripeljana...
spet ne moreš nč kle poj vidt...

res boš moral mal mn teoritizirat pa mal pogledat kako gredo stvari v praksi..
v kupoprodajno pogodbo nisi sploh dolžan napisat kilometrov vozila....večina ljudi jih niti ne piše.in niso čisto nič v prekršku..

ti pa kr teoritiziraj naprej kokr želiš....
Ni vse res kar napišem

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Če jan 29, 2015 11:15 am

abbe je napisal/-a:Karkol se lahko v pogodbo napiše, če se strinjata kupec in prodajalec

To je res. Seveda lahko kupec zahteva v prodajno pogodbo še dodatno npr. vpis kilometrov, ampak ga prodajalec hitro odpravi, da njihova pogodba tega ne vsebuje, da se vidi koliko je km, da ima servisno knjigo in podobno. In potem velika večina kupcev zaradi neizkušenosti popusti in se s tem strinja. To pa je narobe in to je prodajalec želel doseči.
Povprečen človek kupuje avto nekajkrat v življenju in ne pozna teh zadev. Ni izkušen, lahko kupuje prvi avto ali pa se za avte sploh ne zanima. On pride k prodajalcu in pričakuje pošteno stanje vozila in realne kilometre. Ko pa vidi še servisno knjigo pa itak vse verjame.

Mogoče bi morali res preko kakšega interesnega združenja (AMZS) dati pobudo za spremembo zakonodaje na tem področju. Ali pa preko kakšne poslanske pisarne izpostaviti vprašanje vladi ali ima namen to področje kaj urediti, kdaj in kako.

Sedanja ureditev je res zajeta v KZ-1 v členu goljufije, vendar če bi šlo za posebno kaznivo dejanje ali pa prekršek bi bilo bolj opaženo, javnosti bolj poznano in verjetno bi ti prekupčevalci malo premislili ali se bodo v to spustili.

Nova vlada se mora dokazati in narediti kaj, kar bo všeč ljudem in jih bo zaščitilo. To bi lahko bil dober primer. Sej verjetno ni tak problem narediti kakšne analize in izpostaviti npr. zbijanje km ter zakonodajo spremeniti v smislu Nemčije. Baje je zbijanje km tam kaznovano po tarifi 1 zbit km = 1 EUR kazni. Ne vem, če to drži, je pa kazen lahko hitro visoka, saj poznam primer kolega, ki je prodal lepo ohranjen avto z vsemi servisi in ga čez nekaj dni našel v nadaljnji prodaji pri tretjem preprodajalcu z točno 113 kkm manj. Kazen bi bila torej 113.000 EUR. Šlo pa je za vozilo vredno slabega tisočaka. Tukaj pa bi verjetno vsak šmugler premislil ali bo zbil km ali ne.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če jan 29, 2015 11:29 am

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... ima.%20abs

A je to od našega sončka ibiza? Če je ta njegova, potem so ji malo kilometri padli :/:o:/

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če jan 29, 2015 12:13 pm

Indel je napisal/-a:Očitno pa je da imaš ti na tem področju veliko prakse malo manj pa teoretične znanja. Samo pazi da mogoče ne boš kdaj igral kakšen klavir, nikoli se ne ve. lp

Kolikor vem je @abbe mehanik.

Ponovno "drezaš" nekam kamor ni potrebno :evil: Bo kasneje sledilo moledovanje, naj se določene prispevke briše??
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 1:29 pm

jst nisem preprodajalec.
diagnostike sem...pa mehanik ker to pač zraven pride...

kaj je kateri modrec rekel mene ne zanima.očitno si ti bl ta k se uči na netu pa na papirjih.
manjka ti pa prakse niti se ne zavedaš koliko.
niti pa ne slediš zadevam...zato pa pišeš te bedarije kle po forumu ,kako lahko je vse dokazat pa kako lahko je sledit pa nevem kaj še vse...(in se obešaš samo na kupoprodajno pogodbo kot da je to sveti gral...)
brez zamere sam res drezaš v nekaj, čemur nisi dorasel (govorim o konstruktivni debati)
pač pjt v podforum pravni nasveti pa tam deli nasvete ,ker o tem pa očitno veliko veš (mišljeno kot kompliment),
prakso pusti drugim.

p.s. misliš da še nihče ni probal dokazat kaj?
pa mogoče veš za koga da mu je uspelo?
pred časom se je nekdo promoviral da bo začel dokazovanje o prevrtenih kilometrih (pa gre za človeka ki ima toliko znanja in izkušenj(o elektroniki,pisanju,branju,programiranju..... da jih verjetno vsi na formu nmamo skupaj) pa ni o njem več ne duha ne sluha.
očitno je v praksi nekatere zadeve težko dokazati...
oz se jih da na sodišču izpodbijat....
Ni vse res kar napišem

fordus
Nov uporabnik

Napisal/-a fordus Če jan 29, 2015 1:33 pm

Anon je napisal/-a:Glede metod kako se to dela, nimam pojma. Tudi ne morem govorit za inšpekcijski nadzor in kakšne so globe. Lahko pa povem kaj kazensko pravo o tem meni.
Avto kupujem glede na zatrjevane lastnosti. Sprintam oglas, napisano je kdaj je avto bil prvič registriran in koliko kilometrov ima na števcu. To mi je ključen element pri izbiri. Če prodajalec ve, da številka na števcu ni prava, da torej ne odraža dejanskega stanja prevoženih kilometrov in mi tega ne pove, me je zadržal v zmoti. S tem je izpolnil zakonske znake kd goljufije.
Pri dokazovanju velja svobodna dokazna ocena. Praktično povedano to pomeni, da "zmaga" tista stran, ki prepriča sodnika. Ni nekih vnaprej zapovedanih dokazov, ki, če jih ni, zadeva pade. Storilci so že bili obsojeni za goljufije pri prodaji sesalcev starim mama preprosto na pričevanjih starih mam. V danem primeru: če bi se ta nategun znašel v kazenskem postopku, bi mu tožilec moral dokazati, da je vedel (ali povzročil, storil) za nerealno stanje števca in da je za to iztržil boljšo ceno. Od tu pa je tako kot pravi Indel: če imamo dokaz o stanju števca prej (npr. pogodba v kateri so navedeni kilometri) in dokaz o stanju, ko je naš nategun prodajal to vozilo (spet pogodba), je sklep dokaj samoumeven. Ampak pri kakšnem dojemljivejšem sodniku verjetno sploh ni potreben fizičen dokaz v obliki pogodbe, ampak po načelu proste presoje dokazov, sodnik lahko na podlagi pričevanja prvotnega lastnika o stanju števca sklepa, da je bil števec kasneje prirejen.
Slišal sem že, da je "friziranje" števcev precej razširjen pojav. Kar me preseneča, ker to res je kaznivo dejanje. Še bolj me čudi, da tožilstvo in policija zadeve bolj načrtno ne preganjata. Verjamem, da je v praksi pregon bistveno bolj zapleten, kot sem ga zgoraj predstavil jaz, pa vseeno: stvar ni strašansko zapletena in malo bolj entuziastičen tožilec lahko doseže precej.

@fordus: ne več.

Tu je še ena manjša zanka, ki pravi, da oglasi (npr. na avto.net) le vabijo k ponudbi in glede podatkov niso zavezujoči ali nekaj podobnega. V glavnem oni vabijo.

pridi po moj avto preveri kolk ma km in mi dokaži kdo jih je zbil.
jst sm 2. lastni v slo

mislim da sploh ni važno kdo jih je zbil (kot že neštetokrat povedano, mojster, ki jih zbija ni v prekršku - ker lahko na svojem avtu počneš karkoli hočeš). Prekšek (ali KD, teh nomenklatur in razločnic ne poznam dobro) nastane, ko prodajalec kupcu ob prodaji ne pove, da so bili kilometri manipulirani. Tako ti ni treba iskat nazaj katera ŽNJ oseba je to naredila, krivda gre le 1 nivo nazaj, torej do človeka, ki ti je avto prodal. Mislim pa da manipulirani kilometri spadajo tudi pod stvarno napako, ki se običajno uveljavlja v takih primerih. Naj me kdo popravi in še kaj doda.
Hecno je bilo, ko je nekdo nekoga nategnil, da avto nima toliko kilometrov, kot jih je na števcu. Zavrtel jih je naprej bojda zaradi nekega davka :)

Lep dan, danes bo sneg

@kseb dober prispevek

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Če jan 29, 2015 1:55 pm

fordus je napisal/-a:Tu je še ena manjša zanka, ki pravi, da oglasi (npr. na avto.net) le vabijo k ponudbi in glede podatkov niso zavezujoči ali nekaj podobnega. V glavnem oni vabijo.

mislim da sploh ni važno kdo jih je zbil (kot že neštetokrat povedano, mojster, ki jih zbija ni v prekršku - ker lahko na svojem avtu počneš karkoli hočeš). Prekšek (ali KD, teh nomenklatur in razločnic ne poznam dobro) nastane, ko prodajalec kupcu ob prodaji ne pove, da so bili kilometri manipulirani. Tako ti ni treba iskat nazaj katera ŽNJ oseba je to naredila, krivda gre le 1 nivo nazaj, torej do človeka, ki ti je avto prodal. Mislim pa da manipulirani kilometri spadajo tudi pod stvarno napako, ki se običajno uveljavlja v takih primerih. Naj me kdo popravi in še kaj doda.
Hecno je bilo, ko je nekdo nekoga nategnil, da avto nima toliko kilometrov, kot jih je na števcu. Zavrtel jih je naprej bojda zaradi nekega davka :)

Vsak oglas je dejansko vabilo k stavljenju ponudb, razen če je oglas naslovljen specifično na naslovnika (takrat je ponudba). Ampak to niti ni tako relevantno, je vprašanje civilnega prava in sankcij za potencialni odstop od pogodbe in take.
Kar se kazenskega tiče je pa točno tako kot si napisal. Mimogrede: razlika med prekrškom in kaznivim dejanjem je v "hudosti". Prekršek je manjša stvar (npr. prehitra vožnja ali pa prometna kjer samo razbiješ svoj avto), kaznivo dejanje pa je "huda stvar", resen kriminal, če hočeš (npr. povzročitev prometne nesreče s smrtnim izzidom). Ampak kar si napisal čisto drži: irelevantno je kdo je prevrtel števec. Bistveno za kd goljufije bo, da jaz pridem glede na oglas na avto.net (pa četudi je samo vabilo k stavljenju ponudb) do prodajalca in že če rečem, da sem tu glede "tistega vozila z avto.net" on pa odvrne "ja, ja, vem" sva končala. Če on ve, da je napisal neresnične kilometre, me je prevaral, da sem kupil vozilo, ki ga drugače ne bi. Ključen element je torej a) da on ve, da števec ni ok in b) da mi tega ne pove, jaz pa kupim vozilo.
Kar se tiče dokazovanja: res ni taka znanost. Če najdeš predhodnega lastnika, ki zaslišan pove, da je ob prodaji imel avto npr. 300.000 km, jaz pa povem, da sem ga kupil s 150.000 km, potem bo dokazno breme (kdo mora kaj dokazati) na obtožencu! Da, tožilstvo mora obtožencu dokazati kd. Vendar ko dokaže, da je stvar očitno taka in taka, potem se mora obtoženec razbremeniti obtožb in logično razložiti od kje 150.000 km razlike med prvotnim prodajalecem in mano kot kupcem. Če mu ne uspe: obsojen.

Absolutno pa se strinjam, da je prevrten števec stvarna napaka, še več, gre za skrito stvarno napako! Kar pomeni, da veljajo občutno daljši roki za njeno uveljavitev. Da, pravda stane, ampak ne bit lahkoverni: sodniki niso taki papki kot jih kakšen medij kaže. Če imaš na eni strani sumljivega preprodajalca vozil, ki trdi, da on pa že ni vedel za napako, čeprav bi moral izpolnjevati standard dobrega strokovnjaka!, na drugi pa avtomobilskega laika, ne bo dolgo, ko bo sodnik vedel koliko je ura. Potem pa: povrnitev stroškov, z dobrim odvetnikom še odškodnina za izgubljeni dobiček, stroški odvetnika in še zamudne obresti. Vse to plača fraudulentni nategator. Da, to je teorija, ne vem kako gre v praksi, ampak ni pa ta teoretična predstava znanstvena fantastika.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 2:05 pm

vse je to lepo in prav.

kok pa je takih primerov v praksi šlo skos?
jst ne poznam nobenega.
kako boš našel prejšnjega lastnika če je vozilo kupljeno iz tujine?
oz je kupljeno od kakšne avtohiše v tujini ali pa v slo.
ne moreš tja poklicat pa rečt da te zanima kok je mel km?
nben ti tega nebo povedal..niti pa tebi ni dolžan povedati.
Ni vse res kar napišem

fordus
Nov uporabnik

Napisal/-a fordus Če jan 29, 2015 2:13 pm

Fino. :) Kako pa se postopa v primeru, če te preprodajalec 'vabi' k temu avtomobilu? Spodaj: Možnost napak pri vnosu podatkov, za točne podatke preverite pri prodajalcu.. Koliko teže ima ta izjava, ki se jo na avto.net zelo pogosto vidi pri preprodajalcih?
Ali pa na sami kupoprodajni pogodbi npr. piše: Za skrite napake ne odgovarjamo. Ti pogodbo podpišeš in ta preprost stavek izniči možnost pritožbe na skrito napako? Pomojem ne. Je kupoprodajna pogodba in kar se v njo zapiše nad zakonom?
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... -NAVI-vs...

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Če jan 29, 2015 2:22 pm

Kolk je primerov šlo skoz ti noben ne more povedat. Lahko npr. ugotoviš koliko kd goljufije se letno sprocesira (koliko je ovadb, obtožb, obsodb), ampak niso pa klasificirane v smislu zavarovalniška goljfija toliko, avtomobilska toliko,... Reči hočem, da ni vodene statistike specifično glede vrtenja števcev, ampak samo, koliko goljufov letno ujamejo.

Če je stvar v kazenski obravnavi:
Kako bom našel prejšnjega lastnika: predstavljam si, da po registerski ali pa št. šasije. Tu se pozna moje nepoznavanje prakse, ampak je pa tako: če je kjerkoli kakršnakoli papirna sled, jo bom našel.
Če je kupljeno od avtohiše pa še lažje: poklical jih bom. Če so pa iz tujine, bom pa poslal dopis preiskovalnemu sodniku (ali ekvivalentu) v državi članici EU in zaprosil za pravno pomoč. In potem bo on zame pisal v njihovem jeziku tej avtohiši, da podajo odgovore na moja vprašanja.
Lahko pokličem in vprašam vse. Od tega kdaj in kje so ga kupili, do tega za koliko in koliko kilometrov ima. Če mi paše, dam odredbo in mi morajo dobavit vse papirje in vse spise, ki jih imajo v zvezi s tem vozilom.

Zdaj pa: a mi je dolžan povedati? Meni trenutno ne, ampak kar sem napisal zgoraj je ravnanje preiskovalnega sodnika. Ali pa tožilca, ki predlaga PSu poizvedbe. Če pa še to ne, potem pa prav mene mene v vlogi subsidiarnega tožilca. Ko pa enkrat začnejo tvoja vprašanja bit opremljena z žigom Okrožno sodišče v X Preiskovalni oddelek in gor koda Kpr... so ti vsi državni organi in vse pravne osebe v državi dolžne dajati vse informacije, ki jih imajo o stvari. Če ugotovim kdo je bil predhodni lastnik: vabilo na zaslišanje kot priča. Če ne pride: globa. Če ne pride še enkrat: prisilna privedba. Če se prej sliši s prodajalecem nategatorjem, da bosta onadva to upacupa: ovadba zaradi krivega pričanja, ovadba nategatorja zaradi napeljevanja k krivemu pričanju. Pa to kar ti zdaj opisujem pa ni več teorija, to je pa praksa kako kazenskopravosodje deluje.

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Če jan 29, 2015 2:35 pm

fordus je napisal/-a:Fino. :) Kako pa se postopa v primeru, če te preprodajalec 'vabi' k temu avtomobilu? Spodaj: Možnost napak pri vnosu podatkov, za točne podatke preverite pri prodajalcu.. Koliko teže ima ta izjava, ki se jo na avto.net zelo pogosto vidi pri preprodajalcih?
Ali pa na sami kupoprodajni pogodbi npr. piše: Za skrite napake ne odgovarjamo. Ti pogodbo podpišeš in ta preprost stavek izniči možnost pritožbe na skrito napako? Pomojem ne. Je kupoprodajna pogodba in kar se v njo zapiše nad zakonom?

Oglasi (vabila k stavljenju ponudb) na avto.net niso kaj preveč relevantna za kazensko obsodbo. Ker ti skleneš pogodbo na osnovi pogovora s prodajalecem, vlada greš pogledat vozilo. Če dava hipotetično situacijo: nekdo napiše, da ima vozilo 50.000 km, ampak ko prideš do prodajalca je fer in ti pove, da jih ima 150.000 km. Potem ni kaznivega dejanja. Ker bistveno je samo kaj je on tebi rekel, da si ti potem na osnovi tega kupil. Vse ostalo (vrtenje števcev, "laž" pri objavi,...) so kvečjemu prekrški. Tako da človeka bi potencialno obsodili, ker ti poveš, da ti je rekel... ne pa, da je v oglasu pisalo.

Ta dostavek, da za napačno zapisane info ne odgovarjajo je pomojem relevanten samo, če bi bil nekdo res p3zd3 in bi zatrjeval, da je videl oglas na netu za avto za 3.000 €, ko pa je prišel do Murske Sobote ga pogledat, je pa prodajalec rekel, da se je zmotil, cena je 30.000 €. In naš p3zd3 bi rekel, da mu je nastala škoda (bencin, vožnja do Murske) in bi tožil na povrnitev. V takem primeru, tudi brez takega pisanega dostavka, bi sodišče gledalo realno stanje: če je očitno!, da vozilo stane 30.000 in ne 3.000 potem bi pač moral prej po telefonu preveriti.

Dostavki na pogodbah v smislu, da za skrite napake ne odgovarjajo je BS. OZ (Obligacijski zakonik) ima prav specifično določbo za take dostavke: so nični in se štejejo, da sploh niso zapisani! Vedno se za napake odgovarja po določilih zakona, dispozitivnost teh pravil je omejena. Da ne omenjam Zakona o varstvu potrošnikov, ki ima sploh močno varstvo potrošnika.

Še samo tole: pogodba, ki jo dva skleneta je tisto, za kar sta se zmenila! Lahko, da jo napišeta na papir in to nedvomno ima dokazno moč in vrednost. Ampak večinoma ljudje napačno pojmujejo kaj je pogodba. Pogodba je dogovor, je vsebina tistega kar se zmeniš, na papir zapiseš, da je bolj "zazihrano". Ampak še vedno lahko dokazuješ, da si se npr. zmenil, da prvi generalni servis po nakupu krije prodajalec, čeprav to ni zapisano v pogodbi. Seveda, težje boš to dokazal, če boš trdil, da "si se zmenil", zapisano ni pa nič. Ampak imaš situacije kjer bo to res in bo sodišče temu sledilo. Velja pa, seveda, da te mora prodajalec opozoriti na vse napake. V dvomu se šteje da te ni! Zato se dejansko prodajalcu splača, da se na papir napišejo tapravi kilometri in vse napake vozila (če je pošten, seveda), ker drugače se ti lahko namala človek, ki si mu povedal, da nekaj ne dela čez 2 meseca in reče: popravi avto. Če nimaš ti (prodajalec) črno na belem, da si ga opozoril na napako, potem te bo on tožil, zatrjeval skrito napako in po vsej verjetnosti zmagal.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 3:10 pm

Anon je napisal/-a:Kolk je primerov šlo skoz ti noben ne more povedat. Lahko npr. ugotoviš koliko kd goljufije se letno sprocesira (koliko je ovadb, obtožb, obsodb), ampak niso pa klasificirane v smislu zavarovalniška goljfija toliko, avtomobilska toliko,... Reči hočem, da ni vodene statistike specifično glede vrtenja števcev, ampak samo, koliko goljufov letno ujamejo.

Če je stvar v kazenski obravnavi:
Kako bom našel prejšnjega lastnika: predstavljam si, da po registerski ali pa št. šasije. Tu se pozna moje nepoznavanje prakse, ampak je pa tako: če je kjerkoli kakršnakoli papirna sled, jo bom našel.
Če je kupljeno od avtohiše pa še lažje: poklical jih bom. Če so pa iz tujine, bom pa poslal dopis preiskovalnemu sodniku (ali ekvivalentu) v državi članici EU in zaprosil za pravno pomoč. In potem bo on zame pisal v njihovem jeziku tej avtohiši, da podajo odgovore na moja vprašanja.
Lahko pokličem in vprašam vse. Od tega kdaj in kje so ga kupili, do tega za koliko in koliko kilometrov ima. Če mi paše, dam odredbo in mi morajo dobavit vse papirje in vse spise, ki jih imajo v zvezi s tem vozilom.

Zdaj pa: a mi je dolžan povedati? Meni trenutno ne, ampak kar sem napisal zgoraj je ravnanje preiskovalnega sodnika. Ali pa tožilca, ki predlaga PSu poizvedbe. Če pa še to ne, potem pa prav mene mene v vlogi subsidiarnega tožilca. Ko pa enkrat začnejo tvoja vprašanja bit opremljena z žigom Okrožno sodišče v X Preiskovalni oddelek in gor koda Kpr... so ti vsi državni organi in vse pravne osebe v državi dolžne dajati vse informacije, ki jih imajo o stvari. Če ugotovim kdo je bil predhodni lastnik: vabilo na zaslišanje kot priča. Če ne pride: globa. Če ne pride še enkrat: prisilna privedba. Če se prej sliši s prodajalecem nategatorjem, da bosta onadva to upacupa: ovadba zaradi krivega pričanja, ovadba nategatorja zaradi napeljevanja k krivemu pričanju. Pa to kar ti zdaj opisujem pa ni več teorija, to je pa praksa kako kazenskopravosodje deluje.

čist brezveze pisat kar kol.sami teoretiki.
vi bi kr osebno okol po papirje hodil pa nevem kaj še vse.in kr neki bi dokazoval.
in to zdrži na sodišču?
pa to ne gre tko

sj sm lepo napisal da v praksi to ni tko enostavno.
ljudje so probal pa jh je velik odnehal...
težko jr dokataz to tko da bo na sodišču zdržal.
tut če je nekod kupu avto z 120.000 pa v kupoprodajni pogodbi to piše.
pa je v 2 letihh naredu će 120.000 km in k je prodajal avto jh je zbil na 150.000.
kako boš poj to dokazal.
kle ti prejšnji lastnik nič ne pomaga,tut kupoprodajna pogodba nič.
kako poj postopat če ugotoviš da so bli zbiti?
kako zbrat dokaze?
Ni vse res kar napišem

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Če jan 29, 2015 3:20 pm

Ti verjamem. Da so probal in da, ko so prišli v stik s pravom, zadeve niso več tekle, kot so se namenili.
Podobno kot bi se meni v praksi, ker kot vidiš nimam pojma sploh, kje kaj piše glede kilometrov.
Ampak motiš pa se, ko misliš, da bi jaz kakšne papirje zbiral. Kot odvetnik (pooblaščenec oškodovanca v kazenskem primeru npr) imaš določena procesna upravičenja. In, če jih znaš izkoristit, deluje sodišče kot tvoj preiskovalni organ (ne čisto, pa vendar). Sumim, da večina od teh, ki jih opisuješ, da so se lotili pregona nategatorjev, ni imela izčrpne pravne podpore. Jaz bi rekel, da je predvsem v tem okvara. Jaz ne poznam prakse, oni pa niso poznali pravne teorije.

Ti dam še primer, da ne bo dvoma:
Če jaz nekako zvem, da je A prodal vozilo Bju, Bga je prodal meni in me pri tem nategnil. Potem lahko vložim ovadbo, navedem kako je bilo, sodišče pa pozove A-ja, da prinese njegovo pogodbo med njim in Bjem. A nima trte mrte za rečt: to je ukaz sodišča!
Kot sem (neštetokrat) že napisal: v avtomobilizmu niti teoretik nisem, nimam pojma, kaj šele praktik. Ampak, ker si ti tako prepričan, da je to nedokazljivo: na koliko kazenskih obravnavah pa si že bil? Pa ne mislim samo za nategatorje in števce: a veš "koliko" je potrebno, da se nekoga obsodi za npr. goljufijo? Tako mislim, iz prakse? Da si sedel tam, poslušal kaj so priče povedale in potem videl rezultat...

fordus
Nov uporabnik

Napisal/-a fordus Če jan 29, 2015 3:34 pm

Anon je napisal/-a:
fordus je napisal/-a:Fino. :) Kako pa se postopa v primeru, če te preprodajalec 'vabi' k temu avtomobilu? Spodaj: Možnost napak pri vnosu podatkov, za točne podatke preverite pri prodajalcu.. Koliko teže ima ta izjava, ki se jo na avto.net zelo pogosto vidi pri preprodajalcih?

Oglasi (vabila k stavljenju ponudb) na avto.net niso kaj preveč relevantna za kazensko obsodbo. Ker ti skleneš pogodbo na osnovi pogovora s prodajalecem, vlada greš pogledat vozilo. Če dava hipotetično situacijo: nekdo napiše, da ima vozilo 50.000 km, ampak ko prideš do prodajalca je fer in ti pove, da jih ima 150.000 km. Potem ni kaznivega dejanja. Ker bistveno je samo kaj je on tebi rekel, da si ti potem na osnovi tega kupil. Vse ostalo (vrtenje števcev, "laž" pri objavi,...) so kvečjemu prekrški. Tako da človeka bi potencialno obsodili, ker ti poveš, da ti je rekel... ne pa, da je v oglasu pisalo.

Ta dostavek, da za napačno zapisane info ne odgovarjajo je pomojem relevanten samo, če bi bil nekdo res p3zd3 in bi zatrjeval, da je videl oglas na netu za avto za 3.000 €, ko pa je prišel do Murske Sobote ga pogledat, je pa prodajalec rekel, da se je zmotil, cena je 30.000 €. In naš p3zd3 bi rekel, da mu je nastala škoda (bencin, vožnja do Murske) in bi tožil na povrnitev. V takem primeru, tudi brez takega pisanega dostavka, bi sodišče gledalo realno stanje: če je očitno!, da vozilo stane 30.000 in ne 3.000 potem bi pač moral prej po telefonu preveriti.

Dostavki na pogodbah v smislu, da za skrite napake ne odgovarjajo je BS. OZ (Obligacijski zakonik) ima prav specifično določbo za take dostavke: so nični in se štejejo, da sploh niso zapisani! Vedno se za napake odgovarja po določilih zakona, dispozitivnost teh pravil je omejena. Da ne omenjam Zakona o varstvu potrošnikov, ki ima sploh močno varstvo potrošnika.

Še samo tole: pogodba, ki jo dva skleneta je tisto, za kar sta se zmenila! Lahko, da jo napišeta na papir in to nedvomno ima dokazno moč in vrednost. Ampak večinoma ljudje napačno pojmujejo kaj je pogodba. Pogodba je dogovor, je vsebina tistega kar se zmeniš, na papir zapiseš, da je bolj "zazihrano". Ampak še vedno lahko dokazuješ, da si se npr. zmenil, da prvi generalni servis po nakupu krije prodajalec, čeprav to ni zapisano v pogodbi. Seveda, težje boš to dokazal, če boš trdil, da "si se zmenil", zapisano ni pa nič. Ampak imaš situacije kjer bo to res in bo sodišče temu sledilo. Velja pa, seveda, da te mora prodajalec opozoriti na vse napake. V dvomu se šteje da te ni! Zato se dejansko prodajalcu splača, da se na papir napišejo tapravi kilometri in vse napake vozila (če je pošten, seveda), ker drugače se ti lahko namala človek, ki si mu povedal, da nekaj ne dela čez 2 meseca in reče: popravi avto. Če nimaš ti (prodajalec) črno na belem, da si ga opozoril na napako, potem te bo on tožil, zatrjeval skrito napako in po vsej verjetnosti zmagal.

Ok, super prispevek.
Kaj pa naprimer v tem primeru (http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=9282334&show=1). V tej isti temu je na 171. (prejšnji) strani 14. prispevek o tem Golfu, ki naj bi imel slabšo opremljenost, kot oglaševano. Predvidevam, da se niso zares zmotili ... Tak oglas nikomur ne koristi: oni poskušajo avto prodati po višji ceni, čakajo na nekoga, ki ne pozna razlike v opremi, da avto pač kupi; ko pa ljudje to opazijo, to meče slabo luč na avtohišo, ki je član avtoneta že 10+let. Tudi ta oglas ima spodaj ...za morebitne napake ob vnosu podatkov ne odgovarjamo... Ti prideš tja, pričakuješ oglaševano opremo in vidiš da je nima, prodajalec pa: "Uf, izgleda, da smo se zmotili!?" :evil:

Kje pridejo v celotno zgodbo inšpektorji (mislim bolj za preprodajalce in avtohiše)?
Mislim, da je za običajnega kupca, ki samo išče avto, bolj praktično, če se preprosto izogne avtu, ko nekaj zasmrdi in ga pozabi. Vendar potem ta avto vseeno ponavadi nekdo kupi in prodajalec goljuf zmaga. Bilo je že nekaj govora o tem, da inšpektor ne more nič, dokler avto ni prodan, se sam nateg zgodi ali nekaj takega. Kaj točno je inšpektorjeva naloga? Jaz si predstavljam, da razišče vse primere, ki so na podlagi opisa primera utemeljeno sumljivi?
Poznam primer (po kupljenem avtu-nateg), kjer je inšpektor svetoval, da je najbolje, če se kupec in preprodajalec zmenita med sabo (najbolj praktično, najhitreje(stvari se včasih kar vlečejo) in najbolj ugodno). Mislim, da tudi zato ni veliko govora o prijavah, tožbah ipd.

Najhitreje, najbolj ugodno je torej, če s (pre)prodajalcem prideta do kompromisa (npr. prodajalec se strinja z vračilom celotne kupnine in vračilom avta). V tem primeru (če je za kupca uspešen), dobi kupnino, je ves srečen, avto pa se vrne v identičnem stanju z identičnimi podatki in zneskom na avtonet in past je spet napeta.
Druga opcija je prijava inšpektorju.
Tretja pa daljša - sodna pot.

Veliko ljudi se ustavi pri 1. opciji, ker: a) požrejo nateg avto in ga popravijo/vzdržujejo, kot da nič ni bilo. b) pridejo do zadovoljivega kompromisa s prodajalcem.
Zato ostanejo goljufije nekaznovane.

fordus
Nov uporabnik

Napisal/-a fordus Če jan 29, 2015 3:35 pm

Indel je napisal/-a:Avtohiša Jarc, tipičen primer arogance ko označijo vozilo z višjim paketom opreme kot je dejansko:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=9282334&show=1
Slika

Avto je trendline in NE comfortline, ker:
ima železna platišča
nima tempomata
nima potovalnega računalnika Maxi dot
ima slabši radio(manjši ekran) Radio Compositon Touch s 4 zvočniki v Comfortline je Radio Compositon Colour z 8 zvočniki
ima ročni pomik zadnjih stekel
ima trendline sedeže in trendline prevleke na sedežih

Če bi jaz imel primere rabljenih vozil na sodiščih bi me to izučilo, njih očitno ne(vrtenje kilometrov, napačno oglaševanje št. lastnikov, itd.)

Naj naredi kdo printscript, ker sam ga ne znam.

Sem jim pisal, so že popravili ...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jan 29, 2015 3:43 pm

Anon je napisal/-a:Ti verjamem. Da so probal in da, ko so prišli v stik s pravom, zadeve niso več tekle, kot so se namenili.
Podobno kot bi se meni v praksi, ker kot vidiš nimam pojma sploh, kje kaj piše glede kilometrov.
Ampak motiš pa se, ko misliš, da bi jaz kakšne papirje zbiral. Kot odvetnik (pooblaščenec oškodovanca v kazenskem primeru npr) imaš določena procesna upravičenja. In, če jih znaš izkoristit, deluje sodišče kot tvoj preiskovalni organ (ne čisto, pa vendar). Sumim, da večina od teh, ki jih opisuješ, da so se lotili pregona nategatorjev, ni imela izčrpne pravne podpore. Jaz bi rekel, da je predvsem v tem okvara. Jaz ne poznam prakse, oni pa niso poznali pravne teorije.

Ti dam še primer, da ne bo dvoma:
Če jaz nekako zvem, da je A prodal vozilo Bju, Bga je prodal meni in me pri tem nategnil. Potem lahko vložim ovadbo, navedem kako je bilo, sodišče pa pozove A-ja, da prinese njegovo pogodbo med njim in Bjem. A nima trte mrte za rečt: to je ukaz sodišča!
Kot sem (neštetokrat) že napisal: v avtomobilizmu niti teoretik nisem, nimam pojma, kaj šele praktik. Ampak, ker si ti tako prepričan, da je to nedokazljivo: na koliko kazenskih obravnavah pa si že bil? Pa ne mislim samo za nategatorje in števce: a veš "koliko" je potrebno, da se nekoga obsodi za npr. goljufijo? Tako mislim, iz prakse? Da si sedel tam, poslušal kaj so priče povedale in potem videl rezultat...

nisem nikoli.
amapk ker sem diagnostik in mehanik vem kako težko je dokazat da so kilometri zbiti.
z določeno diagnostiko se da vidt ali so kilometri zbiti ampak
sam izpi tega še ni dokaz.
ker je lahko kdo zamenjal kontrolno enoto in so v njem ostali kilometri iz tega ecuja ki je sedaj v avtu ni pa orginalen ecu to ki je bil v avtu ob nakupu.
enako je z menjavo števca...
tisti listki ki jih mehaniki limajo (o servisnih storitvah) tut niso dokaz.
servisna knjiga sama po seb tut ni.ker jo lahko vsak kupi (novo na srevisu) in jo lahko poštempla vsak mehanik...

sepravi tut če pride do neskladja med kilometri se jih da izpodbijat na velikoo načinov.

kar se tiče tvojega a in b.
prodaš mi avto z 120.000 km. jst ga vozim do 200.000 in jih potem zvrtim na 150.000.
kaj ti tu pomaga kupoprodajna pogodba?
mislim da ne veliko...

jst sem zelo proti previjanju (predvsem zato ker je avto potem 1000+€ drazji)dejansko stanje je sicer lahko zelo dobro...
ampak je doazovanje res zežko sj to folk dela že 10 let pa nisem slišal da bi krga obsodil...
Ni vse res kar napišem

Anon
Nov uporabnik

Napisal/-a Anon Če jan 29, 2015 3:55 pm

Ok, obrneva primer, ker sem jaz pravnik, ti pa diagnostik...
Sklepam, da znaš z dokaj visoko verjetnostjo ugotoviti, ali je kdo šaril po števcu. Predstavljam si, da dober diagnostik z toliko in toliko leti izkušenj nekako že intuitivno ve, da "nekaj ne štima". Od splošne obrabe avta do čisto tehničnih neskladnosti. No, dokazuje se ravno z izvedencem diagnostikom. Sodnik v kazenski zadevi bi na mojo pobudo imenoval izvedenca - tebe. Avto bi ti bil pripeljan, ti bi ga pregledal nato bi napisal mnenje, potem pa bi te še zaslišali.
Dokazov bi bilo več, od kupoprodajne pogodbe do vse papirologije dalje. Ampak večina sodnikov nima pojma o tehniki in avtih. In povabijo zato izvedence in potem ti sodniku poveš, da glede na vse okoliščine npr. misliš, da je števec prirejen. Valda to ni zadosti, ampak še par posrednih dokazov in... Kakšnih posrednih dokazov? Ta primer, ki ga jaz opisujem in ti povzemaš: če je avto pri Aju do 120.000, ta ga proda Bju, B pa ga proda meni po dveh letih uporabe z 121.000 kilometri... nekaj smrdi. Ne toliko, da se človeka obsodi, ampak toliko, da če izvedenec (ti) reče, da je verjetno (!), da je števec bil friziran + nelogičnost, da je nekdo v dveh letih z avtom naredil 1000 km in si zelo blizu obsodbe.

Tudi sam ne vem zakaj policija in tožilstvo tega bolj ne preganjata. Ampak verjemi, da še česa drugega ne, pa bi se moralo in dalo preganjati! Na srečo imaš v Sloveniji možnost, da če tožilec noče preganjati, lahko preganjaš sam z odvetnikom. Po mojih izkušnjah pa: za obsodbo človeka za kd goljufije ni potrebno ne-vem-kako-veliko dokazov in papirjev. Stvar je včasih banalno jasna, sodniki pa tudi nisto tako tumpasti, kot jih mediji prikazujejo. Gre preprosto za to, da ljudje za "sitne pare" ne prijavljajo goljufij (cca 300, 400 €), tožilstvo ne vlaga obtožb in tako dalje. Ampak, če pa se zadeva sprovede in pride do kazenske obravnave (če ne drugače, ker oškodovanec vztraja pri pregonu), pa se kaj hitro spiše obsodilka.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov