Anon je napisal/-a:Ok, obrneva primer, ker sem jaz pravnik, ti pa diagnostik...
Sklepam, da znaš z dokaj visoko verjetnostjo ugotoviti, ali je kdo šaril po števcu. Predstavljam si, da dober diagnostik z toliko in toliko leti izkušenj nekako že intuitivno ve, da "nekaj ne štima". Od splošne obrabe avta do čisto tehničnih neskladnosti. No, dokazuje se ravno z izvedencem diagnostikom. Sodnik v kazenski zadevi bi na mojo pobudo imenoval izvedenca - tebe. Avto bi ti bil pripeljan, ti bi ga pregledal nato bi napisal mnenje, potem pa bi te še zaslišali.
Dokazov bi bilo več, od kupoprodajne pogodbe do vse papirologije dalje. Ampak večina sodnikov nima pojma o tehniki in avtih. In povabijo zato izvedence in potem ti sodniku poveš, da glede na vse okoliščine npr. misliš, da je števec prirejen. Valda to ni zadosti, ampak še par posrednih dokazov in... Kakšnih posrednih dokazov? Ta primer, ki ga jaz opisujem in ti povzemaš: če je avto pri Aju do 120.000, ta ga proda Bju, B pa ga proda meni po dveh letih uporabe z 121.000 kilometri... nekaj smrdi. Ne toliko, da se človeka obsodi, ampak toliko, da če izvedenec (ti) reče, da je verjetno (!), da je števec bil friziran + nelogičnost, da je nekdo v dveh letih z avtom naredil 1000 km in si zelo blizu obsodbe.
Tudi sam ne vem zakaj policija in tožilstvo tega bolj ne preganjata. Ampak verjemi, da še česa drugega ne, pa bi se moralo in dalo preganjati! Na srečo imaš v Sloveniji možnost, da če tožilec noče preganjati, lahko preganjaš sam z odvetnikom. Po mojih izkušnjah pa: za obsodbo človeka za kd goljufije ni potrebno ne-vem-kako-veliko dokazov in papirjev. Stvar je včasih banalno jasna, sodniki pa tudi nisto tako tumpasti, kot jih mediji prikazujejo. Gre preprosto za to, da ljudje za "sitne pare" ne prijavljajo goljufij (cca 300, 400 €), tožilstvo ne vlaga obtožb in tako dalje. Ampak, če pa se zadeva sprovede in pride do kazenske obravnave (če ne drugače, ker oškodovanec vztraja pri pregonu), pa se kaj hitro spiše obsodilka.
Kaj misliš s tem: "Če tožilec noče preganjati, lahko preganjaš sam z odvetnikom?" Državni tožilec, ki ga plača ... država? Odvetnika pa najameš sam in ga plačaš sam?
http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/51444/#
Tu je nek primer, pa si lahko tudi pogledate, koliko časa je trajal.