Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Kraj: Chicago, USA

Napisal/-a chgotom To feb 26, 2008 4:07 am

EvoX je napisal/-a:40K $ je še zmeri ok za vso opremo. Sem resno zainteresiran za ta avto...Ko bo v prodaji računaj na to , da bi vzel 2 kom. sej dva gresta v en kontejner. Ali bi bil to problem?

Ja, v tem primeru se vzame manjsi (in cenejsi!) 20-feet kontejner namesto 40-feet orjaka.

Kdaj tocno avto bo zunaj v prodaji, te obvestim!

LP iz Chicaga!

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To feb 26, 2008 3:12 pm

boy36 je napisal/-a:Da še jaz postavim eno vprašanje.Primerjal sem cene za Mitshubishi EVO X v ZDA 34 do 36000 $(cca 25000 EUR).Pri nas naj bi bil okoli 42000 EUR.Mi mogoče kdo zna povedat kolikšni bi bili stroški da jaz ta avto v SLO postavim na cesto.

l.p.

Prelistaj celotno zadevo in boš kmalu našel vse davščine, ki so potrebne za izračun.

Iz glave ene par stroškov:
DDV 20%
DMV 25%
ekološka taksa (se mi zdi da 1€ na kilo)
carina (15% ??? se tudi ne spomnim več)

Potem so pa prčklarije ala.... ali ima avto evropske žaromete, stekla,... če se da dobiti vse to lahko narediš predelavo €€€, ali imajo števci kmh oznake, ... ...

Suma sumarum prideš na par sto evrov ceneje skozi oz. z časom in živci računano skupaj veliko več, kot z nabavo pri nas.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Me pa nekaj še zanima @chgotom. Kako ti kupcu garantiraš, da je avto točno tak, kot je bilo dogovorjeno in kdaj nastopi dejansko plačilo avta. Pred samo nabavo, uvozom ali potem, ko je avto že v Trstu.

Namreč npr. Jaguar, ki prodaja svoje avtomobile (rabljene) iz kjer koli na svetu, ti naprej predajo vse slike avta (vsaka praskica,...) in nato ti avto pripeljejo, če se strinjaš z nakupom. Avto plačaš šele ko ga vidiš, ampak v primeru, da ni tak kot je bilo dogovrjeno, ti ga ni potrebno kupiti. Kako za take zadeve garantirate vi?

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To feb 26, 2008 3:57 pm

@FBR: DMV je 13%, če stane avto od cca. 25.000€ dalje - kje si ti našel 25%??
Ekološka taksa pa je stala 14 bivših SITov, kar pomeni nekje 6 centov po kilogramu...

Daj se drugič malo bolj prepričaj v to kar pišeš...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To feb 26, 2008 4:37 pm

Shebo je napisal/-a:@FBR: DMV je 13%, če stane avto od cca. 25.000€ dalje - kje si ti našel 25%??
Ekološka taksa pa je stala 14 bivših SITov, kar pomeni nekje 6 centov po kilogramu...

Daj se drugič malo bolj prepričaj v to kar pišeš...

Sem lepo napisal da govorim iz glave.... DEJ SE TI DRUGIČ NAUČI MALO BOLJ BRAT!

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To feb 26, 2008 7:08 pm

Lep članek je bil napisan v zadnji številki "moje finance".

Prihraniš sigurno nekaj. Ampak kot vedno se zaplete pri homologacija ali oz. pri zamenjavi delov ki jih predpisuje EU. Ker določene dele sploh ni možno dobiti, ki jih je potrebno zamenjati za uspešno homologacijo se kaj hitro zatakne.

Če nimate vez na homologaciji oz. da to lahko storite mimo standardnih postopkov, uvoženih vozil iz USA skorajda ni možno homologirat pri nas. Pametni se znajdejo in avto pripeljejo v Nemčijo kjer je zadevo veliko lažje homologirat, kot vemo pa homologacija iz nemške v slovenske ni velik problem.
Vsekakor zadnji opisan postopek stane dodatni € in razlika ki bi jo prišparali z uvozomk vozila iz ZDA kaj hitro zbledi.

Ne splača se uvažat vozil ki se dobijo v EU, če pa si želite uvozit vozilo ki se ne dobi v EU, pa ga boste uvozili z malo daljšo ceremonijo. Vsekakor ne za-to da boste prišparali €€€.

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Napisal/-a chgotom Če feb 28, 2008 12:12 pm

FBR je napisal/-a:
boy36 je napisal/-a:Da še jaz postavim eno vprašanje.Primerjal sem cene za Mitshubishi EVO X v ZDA 34 do 36000 $(cca 25000 EUR).Pri nas naj bi bil okoli 42000 EUR.Mi mogoče kdo zna povedat kolikšni bi bili stroški da jaz ta avto v SLO postavim na cesto.

l.p.

Prelistaj celotno zadevo in boš kmalu našel vse davščine, ki so potrebne za izračun.

Iz glave ene par stroškov:
DDV 20%
DMV 25%
ekološka taksa (se mi zdi da 1€ na kilo)
carina (15% ??? se tudi ne spomnim več)

Potem so pa prčklarije ala.... ali ima avto evropske žaromete, stekla,... če se da dobiti vse to lahko narediš predelavo €€€, ali imajo števci kmh oznake, ... ...

Suma sumarum prideš na par sto evrov ceneje skozi oz. z časom in živci računano skupaj veliko več, kot z nabavo pri nas.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Me pa nekaj še zanima @chgotom. Kako ti kupcu garantiraš, da je avto točno tak, kot je bilo dogovorjeno in kdaj nastopi dejansko plačilo avta. Pred samo nabavo, uvozom ali potem, ko je avto že v Trstu.

Namreč npr. Jaguar, ki prodaja svoje avtomobile (rabljene) iz kjer koli na svetu, ti naprej predajo vse slike avta (vsaka praskica,...) in nato ti avto pripeljejo, če se strinjaš z nakupom. Avto plačaš šele ko ga vidiš, ampak v primeru, da ni tak kot je bilo dogovrjeno, ti ga ni potrebno kupiti. Kako za take zadeve garantirate vi?

Postopek je sledeci - velja za drazje avtomobile iznad $50K min oz. vec cenejsih v skupni vrednosti min $50K:

1.) Izberes avto(e) tukaj, dobis slike, tocen opis, VIN, Title kopijo.
2.) Potrdis narocilo, odpres neoperativen L/C na banki na obdobje 45 dni CIF Trst (ali drugo EU pristanisce)
3.) Na L/C damo Performance Bond do 10%, L/C postane operativen.
4.) Prev vkrcanjem se FOB East Coast Port (najvec delamo prek Baltimore) izvede SGS inspekcija (http://sgs-ebay.sgsauto.com/vehicle_inspection.htm)
5.) Prihod avta/avtov v EU pristanisce.
6.) Ponovna SGS inspekcija, certifikat - sprosti se L/C -> placilo (nam).
7.) Hkrati pod 6.) je prevzem vozila.

To je v osnovi, ce hoces prek L/C.

Lahko pa prides tudi sem, pogledas avto, preiskusis, placas.

Pri cenejsih je stvar dogovora.

Isti postopek velja tudi za jahte oz. drugo blago iz ZDA.

LP iz Chicaga!

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Pe feb 29, 2008 2:34 pm

Glede na to, da je chgotom v zgornjem postu napisal dva incotermsa (CIF Trst ter FOB pristanišče na vzhodni obali ZDA (primer Baltimore)) bom nahitro opisal kaj ti dve kratici pomenita, saj o tem sigurno 99,5% foruma ne ve nič...

Incoterms (International Commercial Terms - mednarodna pravila za tolmačenje trgovinskih terminov) je zbirka pojmov kateri se nanašajo na kupoprodajo, plačilo in transport v zunanjetrgovinskem prometu.

FOB (Free On Board) pomeni, da prodajalec dobavi blago v pristanišče (v tem primeru Baltimore), vsi stroški ter tveganja, ki nastanejo po dostavi blaga v pristanišče nosi kupec. Prodajalec mora izvozno blago ocariniti...

CIF (Cost, Insurance and Freight) je incoterm, pri katerem mora biti zapisano pristanišče namena (npr. Trst), s tem da je prvi del tega incoterma isti kot pri FOB, s tem da mora prodajalec skleniti prevozno pogodbo ter plačati voznino. Prodajalec tudi plača minimalno pomorsko zavarovanje za poškodovanje oz. izgubo tovora...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Napisal/-a chgotom Pe feb 29, 2008 6:56 pm

Shebo je napisal/-a:Glede na to, da je chgotom v zgornjem postu napisal dva incotermsa (CIF Trst ter FOB pristanišče na vzhodni obali ZDA (primer Baltimore)) bom nahitro opisal kaj ti dve kratici pomenita, saj o tem sigurno 99,5% foruma ne ve nič...

Incoterms (International Commercial Terms - mednarodna pravila za tolmačenje trgovinskih terminov) je zbirka pojmov kateri se nanašajo na kupoprodajo, plačilo in transport v zunanjetrgovinskem prometu.

FOB (Free On Board) pomeni, da prodajalec dobavi blago v pristanišče (v tem primeru Baltimore), vsi stroški ter tveganja, ki nastanejo po dostavi blaga v pristanišče nosi kupec. Prodajalec mora izvozno blago ocariniti...

CIF (Cost, Insurance and Freight) je incoterm, pri katerem mora biti zapisano pristanišče namena (npr. Trst), s tem da je prvi del tega incoterma isti kot pri FOB, s tem da mora prodajalec skleniti prevozno pogodbo ter plačati voznino. Prodajalec tudi plača minimalno pomorsko zavarovanje za poškodovanje oz. izgubo tovora...

Je, samo se tole za dopolnitev: tista dva FOB-a omenjena sta v zvezi z SGS pregledom. Preprosteje - avto je pregleda, naredi zapisnik itd. pred vkrcanjem in potem isto po izkrcanju. Popise se vse, "vsaka praskica" v kolikor pride do poskodb (redko, redko...) kupec lahko zavrne avto (ali pac karkoli se ze posilja), stroske pa pokrije zavarovalnica. Koncna dobava je pa tako vedno na pariteti CIF.

LP iz Chicaga!

Uporabniški avatar
boy36
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a boy36 Ne mar 02, 2008 9:43 pm

xxxl je napisal/-a:... carina ... 10% od od osnove (netto cena vozila s prevoznimi stroški)
... DDV ... 20% ... od osnove (cena s carino ... )
... DMV ...13% ... od osnove (cena s carino ... )
... eko taksa ... cca 0,57eur/kg

... zraven pa moraš prišteti predelavo (takšno in drugačno) ali pa vsaj storitev EU homologacije ... je pa še to cca. par jurčkov ... če ti rata ... seveda ... ;)

... 8)

Kolišen je pa davek na avtomobile v ZDA?
Jaz sem malo računal,da je EVO X (40000 USD)prepeljan v Slovenijo potem res cenejši samo še za dobre 2000 EUR,pa k temu prištejem še homologacijo in predelavo sem na istem kot bi ga kupil pri nas.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Re: vprašanje

Napisal/-a Ivan36 Po mar 03, 2008 12:57 am

chgotom je napisal/-a:
lextasy je napisal/-a:
chgotom je napisal/-a: Ta sicer bolj sepa, pa ne zaradi nas, se manj zaradi slovenskih kupcev, ampak zaradi nenormalnih predpisov, ki jih ima slovenska drzava za vozila iz ZDA. Brez pravega razloga (ali pac...) sciti domace uvoznike, ki nenormalno navijajo cene, pozresna drzava pa seveda pristavi svoj loncek k tej sliki...

ok..vidim da si neki nastrojen proti domačim uvoznikom..pa mi prosim razloži po kateri logiki, oz. od kje ti te informacije..in ja povej mi točno koliko bi me prišel dejansko k nam na cesto postavljen npr. Jeep Patriot bencinar 2.4 z avtomatskim menjalnikom in limited opremo..

no da primerjamo..ker je baje toliko ugodno..al kaj :?

Nov Patriot 2.4 v osnovni opremi (4x2) pride tukaj $16K, v Limited pa $21K in potem je se prevoz do EU luke $1600, pa racunaj..

Ze povrsen pogled na uradne slovenske cenike pove, da je isti v Sloveniji 2-3x drazji.

LP iz Chicaga!

Jap za 11000€ ali pa Limited za 14000€ +$1600 :shock: Ni pol čudno če veliko crkava saj je skoraj cenjši od našega Clio Storija Dci :P :shock: :twisted:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 16.000,00 USD = 10.450,69 EUR :shock:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 21.000,00 USD = 13.716,53 EUR
:shock:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 1.600,00 USD = 1.045,07 EUR :shock:

Koliko pride pol tale Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Overland 44.900,- € Slo 2007 :!:

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Napisal/-a chgotom Po mar 03, 2008 3:24 am

Ivan36 je napisal/-a:
chgotom je napisal/-a:
lextasy je napisal/-a:
chgotom je napisal/-a: Ta sicer bolj sepa, pa ne zaradi nas, se manj zaradi slovenskih kupcev, ampak zaradi nenormalnih predpisov, ki jih ima slovenska drzava za vozila iz ZDA. Brez pravega razloga (ali pac...) sciti domace uvoznike, ki nenormalno navijajo cene, pozresna drzava pa seveda pristavi svoj loncek k tej sliki...

ok..vidim da si neki nastrojen proti domačim uvoznikom..pa mi prosim razloži po kateri logiki, oz. od kje ti te informacije..in ja povej mi točno koliko bi me prišel dejansko k nam na cesto postavljen npr. Jeep Patriot bencinar 2.4 z avtomatskim menjalnikom in limited opremo..

no da primerjamo..ker je baje toliko ugodno..al kaj :?

Nov Patriot 2.4 v osnovni opremi (4x2) pride tukaj $16K, v Limited pa $21K in potem je se prevoz do EU luke $1600, pa racunaj..

Ze povrsen pogled na uradne slovenske cenike pove, da je isti v Sloveniji 2-3x drazji.

LP iz Chicaga!

Jap za 11000€ ali pa Limited za 14000€ +$1600 :shock: Ni pol čudno če veliko crkava saj je skoraj cenjši od našega Clio Storija Dci :P :shock: :twisted:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 16.000,00 USD = 10.450,69 EUR :shock:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 21.000,00 USD = 13.716,53 EUR
:shock:
Menjalniška tečajna lista za datum 01.03.2008: 1.600,00 USD = 1.045,07 EUR :shock:

Koliko pride pol tale Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Overland 44.900,- € Slo 2007 :!:

2008 Grand Cherokee Overland tukaj ni na voljo z 3.0CRD ampak le z V8 5.7L HEMI motorjem, Multi-Speed avtomatskim menjalnikom, usnjem in popolno opremo, cena: $41K, davka na izvoz ni. Drugace pa Americani placamo 6.5% davka v drzavi Illinois in to je to. Registracija: $100/leto za tablice in ze veselo vozis! Ce ti je se to prevec, se preselis malo severneje od mene v zvezno drzavo Wisconsin, ki pa davka na avte sploh nima...

LP iz Chicaga!

Uporabniški avatar
lextasy
Novinec

Napisal/-a lextasy Po mar 03, 2008 8:30 am

Ivan36 je napisal/-a:

najbrž si malo pomešal pojem..tule je govora o Patriot-u, ne pa o Grand Cherokee-ju..in primerjava s Clio-tom ni na mestu..

Pri nas se prodaja Patriot benc s 4x4 (ne pa s 4x2)..

kaj vse si pa pozabil prišteti, da dobiš realno ceno, so pa tukaj že debatirali..
The SKY is lightning yellow

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Po mar 03, 2008 11:50 am

lextasy je napisal/-a:
Ivan36 je napisal/-a:

najbrž si malo pomešal pojem..tule je govora o Patriot-u, ne pa o Grand Cherokee-ju..in primerjava s Clio-tom ni na mestu..

Pri nas se prodaja Patriot benc s 4x4 (ne pa s 4x2)..

kaj vse si pa pozabil prišteti, da dobiš realno ceno, so pa tukaj že debatirali..

Nene gre se za Patriot samo sem pol iskal naše cena pa ga ni več gor pa so bili in sem pač našel tegale za ta denar samo dodatno sem uprašal OK
je pa to cena v US ali ne :D kar ugodna je se bo treba tja preselt 8)
Ja cenovno je Clio tudi okol 11000€ DCi 100KM :-P
Priponke
jeep-patriot-6g.jpg
Zadnjič spremenil Ivan36, dne Po mar 03, 2008 11:59 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Po mar 03, 2008 11:57 am

Ekola naši ceniki za Jeep : http://www.jeep.si/pricelist/

Uporabniški avatar
lextasy
Novinec

Napisal/-a lextasy Po mar 03, 2008 9:12 pm

xxxl je napisal/-a:... carina ... 10% od od osnove (netto cena vozila s prevoznimi stroški)
... DDV ... 20% ... od osnove (cena s carino ... )
... DMV ...13% ... od osnove (cena s carino ... )
... eko taksa ... cca 0,57eur/kg

... zraven pa moraš prišteti predelavo (takšno in drugačno) ali pa vsaj storitev EU homologacije ... je pa še to cca. par jurčkov ... če ti rata ... seveda ... ;)

... 8)

Ivan36 po tehle izračunih si pa ravno tam tam s ceno pri nas za Patriota a? ;)
pa še garancijo imaš zagotovljeno..

btw..se opravičujem, če je bilo v tej temi že omenjeno..kako je s homologacijo vozil uvoženih iz Amerike, baje ne smejo biti starejši od 4 let..zaradi emisij izpušnih plinov ali kako :shock:
The SKY is lightning yellow

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Napisal/-a chgotom To mar 04, 2008 5:04 am

Ivan36 je napisal/-a:Ekola naši ceniki za Jeep : http://www.jeep.si/pricelist/

WOOOW! Tocno se enkrat drazje kot tukaj. Pa to ja ni za verjet.

LP iz Chicaga!

dsf
Nov uporabnik

Napisal/-a dsf To mar 04, 2008 11:43 am

Spoštovani !
Ali mi lahko okvirno poveste ceno tega
klikni
oz takšnega avta postavljenega na cesto v SLO.
hvala za vaš trud.

LINKI!!!! :!: :!:
Zadnjič spremenil dsf, dne Ne maj 18, 2008 12:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
chgotom
Stalni uporabnik

Napisal/-a chgotom Sr mar 05, 2008 9:39 am

dsf je napisal/-a:Spoštovani !
Ali mi lahko okvirno poveste ceno tega
klikni me nežno
oz takšnega avta postavljenega na cesto v SLO.
hvala za vaš trud.

Ponovno tebi in vsem forumasem: ne ukvarjamo se z uvozom avtov v Slovenijo, to se od tukaj iz ZDA tudi ne moremo. Nasa glavna dejavnost je izvoz iz ZDA (ne le avtov) sirom sveta. Lahko pa dobis izvozne cene oz. do evropske luke.

Pospeseno pa delamo na dogovoru, da bi podjetje/posameznik prevzel uvozno papirologijo v Sloveniji pa tudi urejanje homologacij in ostalega.

Zeljeni avto bi te tako prisel do evropske luke: $7K nabavna cena, 2.5-3.5% izvozni stroski in pa $1,600 prevoz za roll-on/roll-off do EU pristanisca.

LP iz Chicaga!

DC1990
Nov uporabnik

Napisal/-a DC1990 So mar 08, 2008 3:18 pm

Zdravo

Zanima me audi A8 4.2
Letnik 2004

Koliko pride vse

Cena + Transport + Slovenija (davki, pa ne vem kaj se vse) + Predelava za homoligacijo
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov