Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Marek_
Poznavalec foruma

Re: Škoda Rapid Spaceback vs Golf 7, izračun modreca

Napisal/-a Marek_ Sr jul 02, 2014 1:51 pm

ban je napisal/-a:Verjetno hoče povedat, da ti te dodatke pri konkurenci prodajalec ponudi še preden ti ponudi avto :lol:

Ne, ti niti ne ponudi, ker je samoumevno, da danes avti razreda astra, focus te stvari imajo, samo pri Rapidu je to ultra luksuzna oprema.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr jul 02, 2014 2:42 pm

Audi a3 vs Golf, pri TDI 105 je že razlika v menjalniku. Audi ima 6 prestav, a je vprašanje, kako uporabno je prestavno razmerje. Pri Golfu TDI 1.9 je bolj posrečen Golf s 5 prestavami, kot s 6.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Sr jul 02, 2014 2:52 pm

Komu ne pomeni veliko značka in pa malenkost boljša zvočna izolacija, je namesto a3 1.6 dizla, ki se začne pri 24.000eur, bolje vzeti 1.6 tdi dsg golfa za 21.700. Potem jih imaš 7 prestav namesto 6 ;)

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr jul 02, 2014 3:03 pm

Audi mi je znotraj zelo lep, a ga Golf po zunanjosti prekaša.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr jul 02, 2014 3:15 pm

Iz Rapida :arrow: Golfa7 :arrow: Audi A3

Če to ni napredek :mrgreen:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Sr jul 02, 2014 3:25 pm

bucko_99 je napisal/-a:Komu ne pomeni veliko značka in pa malenkost boljša zvočna izolacija, je namesto a3 1.6 dizla, ki se začne pri 24.000eur, bolje vzeti 1.6 tdi dsg golfa za 21.700. Potem jih imaš 7 prestav namesto 6 ;)

in ker imaš 7 (sedem!) prestav, je kao bolje ali kako??? - ne-umno razmišljanje... žal...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr jul 02, 2014 3:44 pm

yashica je napisal/-a:Iz Rapida :arrow: Golfa7 :arrow: Audi A3

Če to ni napredek :mrgreen:

vmes sem še napisal, da je optimalen nakup, če bi vzel novega Transporteja, da bi s tem dobil največ "avtomobila" za ta denar :lol:

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Sr jul 02, 2014 5:10 pm

@.com potem pa razloži zakaj je to neumno razmišljanje kot pa da uporabljaš ne-umne pridevnike, da se še kaj novega naučim.

Letos so v f1 prav zarad zmanjšanja gorivo šli iz 7 na 8 prestav in so mnenja da če je več prestav manjša je poraba. Se oni tut motjo al v čem je bolš met manj prestav?

@yashica: lestvica je dolga, ko zmanjka audi, je na vrsti porsche, potem kakšen bentley, nato pa lamborghini, na koncu pa nas čaka še bugatti :D

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr jul 02, 2014 5:30 pm

pa prihajajo na trg tudi menjalniki auto z 10 prestavami. tekmujejo kdo bo naslednji dodal še eno prestavo. pripomore predvsem h boljši prodaji :D
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jul 02, 2014 8:57 pm

ejsim je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:A si vzel oskubljeno Octavio al nisi slišal za 40 let akcijo pri Golfu, da si se tako odločil? Razlik v velikosti pri MQB generaciji, če govorimo o karavanih, ni omembe vrednih, vsekakor pa z malo treznega opazovanja prej porineš Golfa ob bok zasterelemu Passatu, kot nekoliko bolj ubogo Octavio. Imam občutek, da je pri tebi premagal predvsem jasno izkazani odpor do VW-ja, ne pa racionalno razmišljanje...

Jetta je v primerjavi z Golfom 6 slabša, prosim ne enačite je z MQB avti...

Rapid, ki ga marketinško rinejo v golfov razred je sicer zelo dober avto, ampak ga še 10 let star Golf poščije na skoraj vseh področjih!

Kakšen napad :lol: Ne vem kaj se razburjaš. Sploh nisem bil nastrojen proti VW, niti nisem sedaj. Že v svojem postu sem dejansko "zagovarjal" višjo ceno Golfa, ker sem napisal, da Rapid ni primerljiv z Golfom, ampak bolj z Octavio.

Pa če sem rekel, da je bil v igri tako VW Golf kot Octavia (sicer je bil v igri tudi Hy. i40 wagon, ki sem ga kasneje v "finalih" izločil), potem sem verjetno bil naklonjen tudi VW ? Pa sej z mojega stališča so VW, Škoda, Seat vse skupaj zelo podobno sr**.. :) Če je taka huda razmejitev med njimi, potem se opravičujem, ker na to ne gledam tako.

Kar se opreme tiče..pa niti ni nekaj ekstra oskubljena -> oprema Ambition + prostoročno telefoniranje, radio bolero pa še nekaj je pisalo na seznamu, ampak sem že pozabil. Končna cena vozila je bila okrog 21.600 eur s popustom vred, tako da ja, za ta denar dobiš tudi Golfa. Ampak glej, pač sem se raje odločil za Octavio, ker mi pač ustreza kot celota, cenim tudi tistih nekaj več cm, ki jih ponuja, vizualno mi je všeč, poleg tega mi zaradi kraje vozil (predvsem tujina, kamor dosti krat grem) bolj ustreza Škoda kot VW..čeprav se žal tudi tu zadeva izenačuje.

Mislim ne vem zakaj tako ogorčenje..brezskrbi da se za toliko denarja nisem odločil čez noč in da sem pretipal in probal kar nekaj avtomobilov in se odločil za takega, ki mi pač najbolj ustreza z več vidikov. Pač mi je avto všeč. Ne vem v čem je problem. Se pa jaz ne počutim nič drugače če sedim v Škoda, VW ali Hyundai-u. Pač znamka kot znamka. Edino drugi te drugače dojemajo.

Kar se mojega "jasno izkazanega odpora" do VW tiče..sem večkrat izražal kako nestrinjanje, pa tudi pohvale so že bile.. Sploh pa sem sedaj pohvalil s ceno, ker niso več toliko dražji (ali sploh) od konkurence. Mislim pa, da je bila ta tvoja zgoraj obarvana izjava mal prehuda.. Golf 2004 in Rapid 2014..

Sploh ni nek napad to, niti se nisem pretirano razburjal, ampak ne razumem niti izbora avta glede na trenutne cene (no razen pač subjektivnega mnenja in verjetnosti kraje, ...), niti primerjave s Passatom, ker mu je Golf bolj blizu kot Octavia...

Drugače sem pa imel pred par tedni en vikend doma Rapida, en vikend novo Octavio, Golfa V 8 let in pol (dokler ga niso ukradli pred kratkim), jutri pa pade 3 leta stara Octavia Combi, da ne boš slučajno mislil, da sem nastrojen proti Škodi :mrgreen:

Iz tega tudi izhaja moje mnenje glede 10 let starega Golfa (se pravi V) in Rapida. Golf V ima boljše vozne lastnosti, več prostora (vsaj v širino občutno več), boljšo ergonomijo, možnost dvoconske klime s hlajenim sovoznikovim in nastavljivim sredinskim predalom/naslonom, pri Rapidu je sredinski naslon totalna katastrofa že zaradi tega, ker ne moreš ročne zategnit, preden ga ne dvigneš, potem ti pa manjka za komolec prostor, menjalnik je prenizko glede na njega, stikala za šipe so razen voznikovega enostopenjska, prtljažnik zadaj ni v celoti tapiciran, avto zgleda "nizkocenovno" izdatno odmaknjen od tal itd. Kot sem že povedal, avto ni slab za to, kar dejansko je, ampak cene pri nas niso normalne, ker Leonu, Focusu, 308-ki ipd. pa res ne more konkurirat...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Če jul 03, 2014 8:26 am

bucko_99 je napisal/-a:@.com potem pa razloži zakaj je to neumno razmišljanje kot pa da uporabljaš ne-umne pridevnike, da se še kaj novega naučim.

eksplicitno sem napisal z vezajem; pa se še zmeraj vtikaš...
ker se mi preprosto ne da razlagati in pisati v tri dni, ti bom na kratko napisal:
eden je ''suh'' menjalnik, drugi se ''namaka'' v olju = suh je 7 stopenjski, v olju pa 6 stopenjski. (oba naj bi zdržala enako kilometrino, vendar je vseeno nekaj bolje, če je podmazano, ne pa da se na ''suho'' vrti...)
7 stopenjski ne prenese več kot mislim da! 350Nm navora in zato ni primeren za čipanje
obrati pri obeh menjalnikih, sprobano pri večih modelih VWja pri hitrosti npr. 130km/h so tam tam... mislim, da ima 7 stopenjski 2. prestavo krajšo... - torej sta npr. v VW polotu porabi z 6 ali 7 stopenjskim DSG praktično enaki...
-------------------
bottom line... vseeno je kateri menjalnik imaš, so pa razlike med hišnimi modeli (vw, audi, bugatti, porsche... =) )
večina ''mladih'' ali pa žejnih čipanja ter raznoraznih hitrostnih prebliskov bi raje izbrala 6 stopenjski DSG...

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Če jul 03, 2014 8:55 am

Kakšne veze imata 6 stopenjski automatski in 7 stopenjski automatski menjalnik, če smo se v prejšnjem postu pogovarjali o 5 in 6 stopenjskem ročnem in 7 stopenjskem automatskem. Ti pa razlagaš o neki oljni kopeli. Zanima me preprosto zakaj meniš da je 5 prestav bolje kot 6 ali 7?

Drugo kot drugo, nekateri menjalniki vw grupe imajo tudi 7 stopenjske dsg menjalnike, ki prenesejo navor nad 260nm. Npr audi a4 imajo vsi 7 stopenjski, ne glede na navor. V zda so že na prodaji nekaj časa audiji a4 z osemstopenjskim automatskim dsg menjalnikom. Pri nas v evropi imajo 8 stopenjski dsg menjalnik samo nekateri dražji modeli. Logika je več prestav manjša poraba? tako jaz sklepam, pa naj se kopajo v oljo ali brezzračnem prostoru to nima veze pri razlagi... -pri audiju a4 se vsi kopajo, pri a3 je pa isti menjalnik kot v golfu 1.6- 7 stopenjski, 2.0- 6 stopenjski.
Po moje bo pri 7 stopenjskem 1.6 tdiju manjša poraba in lepše razporejena prestavna razmerja kot pri "dolgem" ročnem 5 stopenjskem ali ročnem 6 stopenjskem..

Zdej pa odgovori kar sem te vprašal že v prejšnjem postu: zakaj bi ti mel raj petstopenjskega ročnega kot pa 6 stopenjskega ročnega ali pa 7-st. automatskega, oziroma manj prestav je bolje kot več kot praviš.
(Najbolje bi bilo brez prestav ala cvt ali električno vozilo ki nima prestav samo očitno gredo proizvajalci v drugo smer z dodajanjem prestav.)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jul 03, 2014 10:28 am

bucko_99 je napisal/-a:V zda so že na prodaji nekaj časa audiji a4 z osemstopenjskim automatskim dsg menjalnikom. Pri nas v evropi imajo 8 stopenjski dsg menjalnik samo nekateri dražji modeli.

Tisto je navaden 8 stopenjski avtomatik (tiptronic). DSG z 8 prestav ne obstaja.

bucko_99 je napisal/-a:Logika je več prestav manjša poraba?

Ne

bucko_99 je napisal/-a:lepše razporejena prestavna razmerja

Ja (=občutek da avto bolj potegne oz. da ima več navora).

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Če jul 03, 2014 2:10 pm

a navaden tiptronic je 8 stopenjski? Tega pa nisem vedel...

Kak ni manjša poraba pri menjalniku z več prestavami, zakaj so pa pr formuli šli iz 7 prestav na 8 prav zarad manjše porabe?
s tvojim "Ne" se ne strinjam perors.

več prestav lahko pri isti hitrost omogoča nižje število obratov in s tem manjšo porabo...

sigurno ima 5 stopenjski 1.6tdi večjo porabo kot isti 1.6tdi z 7 stopenjskim menjalnikom.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jul 03, 2014 2:43 pm

8-st tiptronic? Možno, da je dsg. Katero ime pa mu dajo pa je odvisno od marketinga. tiptronic. PDK. DSG. S-tronic. RSGTRRDSG
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jul 03, 2014 2:48 pm

bucko_99 je napisal/-a:več prestav lahko pri isti hitrost omogoča nižje število obratov in s tem manjšo porabo...

sigurno ima 5 stopenjski 1.6tdi večjo porabo kot isti 1.6tdi z 7 stopenjskim menjalnikom.

Nima, saj to ti hočem povedat.
Večina ljudi misli, da je večje število prestav samo dodano prejšnjim, kar ni res.

Če smo že pri 1.6TDI konkretno....končni obrati so enaki ca. 2300 pri 130kmh tako pri 5-stopenjskem ročnem kot pri 7-stopenjskem DSG.
Oba povprečno popijeta enako pri enako hitri vožnji (ti povem iz lastnih izkušenj z obema). Nimam razloga, da zagovarjam enega ali drugega.

Razlika je, da ima avto s 7-stopenjskim DSG krajša vmesna prestavna razmerja, kar pomeni, da se avto dosti lepše pelje.
Ne čutiš nobene turboluknje, tresljajev je minimalno, enako kot če bi vozil TSI-ja. Vse klance brez težav vzdržuje s 7. prestavo ;)
Vsekakor je zadeva vredna svojega denarja 8)

Blinder je napisal/-a:8-st tiptronic? Možno, da je dsg. Katero ime pa mu dajo pa je odvisno od marketinga. tiptronic. PDK. DSG. S-tronic. RSGTRRDSG

Ni DSG oz. ni menjalnik z dvojno sklopko, ampak je navaden avtomatski. Ne vem ali je res to tako težko zastopit :D

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po jul 07, 2014 2:40 pm

No nekaj razlike je tudi v porabi - namreč pri višjih hitrostih je vrtljajev posledično manj - seveda če je tako zoptimiziran menjalnik.

Mislim, da bo konec leta VW predstavil prvi 10 stopenjski DSG menjalnik skupaj z novim 2.0 TDI biturbo motorjem.

Kar se tiče oljne kopeli - tudi DSG7 jo ima ( sicer okrog 1,5l ) - ampak jo uporablja samo za mazanje zobnikov - medtem ko pri 6 stopenjskem uporablja olje še za hlajenje.

DSG7 poživi len 1.2 TSI in 1.6 TDI motor in zato je dobra izbira.

Kot ste že omenili - 8 stopenjski je multitronic - pač CVT.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Po jul 14, 2014 2:33 pm

bucko_99 je napisal/-a:Kakšne veze imata 6 stopenjski automatski in 7 stopenjski automatski menjalnik, če smo se v prejšnjem postu pogovarjali o 5 in 6 stopenjskem ročnem in 7 stopenjskem automatskem. Ti pa razlagaš o neki oljni kopeli. Zanima me preprosto zakaj meniš da je 5 prestav bolje kot 6 ali 7?

Drugo kot drugo, nekateri menjalniki vw grupe imajo tudi 7 stopenjske dsg menjalnike, ki prenesejo navor nad 260nm. Npr audi a4 imajo vsi 7 stopenjski, ne glede na navor. V zda so že na prodaji nekaj časa audiji a4 z osemstopenjskim automatskim dsg menjalnikom. Pri nas v evropi imajo 8 stopenjski dsg menjalnik samo nekateri dražji modeli. Logika je več prestav manjša poraba? tako jaz sklepam, pa naj se kopajo v oljo ali brezzračnem prostoru to nima veze pri razlagi... -pri audiju a4 se vsi kopajo, pri a3 je pa isti menjalnik kot v golfu 1.6- 7 stopenjski, 2.0- 6 stopenjski.
Po moje bo pri 7 stopenjskem 1.6 tdiju manjša poraba in lepše razporejena prestavna razmerja kot pri "dolgem" ročnem 5 stopenjskem ali ročnem 6 stopenjskem..

Zdej pa odgovori kar sem te vprašal že v prejšnjem postu: zakaj bi ti mel raj petstopenjskega ročnega kot pa 6 stopenjskega ročnega ali pa 7-st. automatskega, oziroma manj prestav je bolje kot več kot praviš.
(Najbolje bi bilo brez prestav ala cvt ali električno vozilo ki nima prestav samo očitno gredo proizvajalci v drugo smer z dodajanjem prestav.)

narobe prebral... my fault!!!-se opravičujem.... če je govora o NOVEM ali ročnem ali DSGju, izberem slednjega 10000%
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov