Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Re: Dodge RAM 3700, 218KM

Napisal/-a gepl83 Pe dec 26, 2014 9:51 pm

Res, komentarji za nasmejat. Če bi ljudje več avtov kupovali za srce, bi bil slovenski vozni park veliko bolj zanimiv. Pa važen, da je Amarok. Verjetno ni boljšega od tega. :P
GQ

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe dec 26, 2014 10:18 pm

~toMmy~ je napisal/-a:@cruiser1: Mater bi bilo lepo, če bi znal vsaj na momente bit objektiven, namesto da začneš takoj cvilit, stokat in žalit vse po vrsti, pa resno premisli, kdo tu izpade zaplankani slovencelj, kavbojski škornji gor ali dol!

Ja seveda :lol: . Daj preberi si vse še enkrat pa povej kdo tukaj cvili in žali. Jaz razen prvega posta kjer sem dejansko odgovarjal avtorju teme, ves čas samo repliciram brezveznim in za temo nepomembnimi pripombami osebkov, ki so tukaj samo za to da serjejo in očitno si se jim pridružil tudi ti. Prosim odgovori mi zakaj jaz nisem objektiven vsi ostali pa so? In zakaj sem jaz obdolžen žaljenja vsi ostali pa ne? Vključno s tabo? Mimogrede, nobenemu nisem rekel zaplankan slovencelj!

~toMmy~ je napisal/-a:Z veseljem vidim kaj takšnega na cesti in razumem lastnike, ampak komentirala se je omemba resnega dela in za resno delo tako velika zadeva s tako majhno nosilnostjo (B kategorija) in brez možnosti odpiranja stranic (in visoke strehe) enostavno pade na celi črti in to povem iz izkušenj s prevozom (daljšega) tovora, montaž, takšnega in drugačnega terenskega dela,... ne pa poziranja.

Kako primeren je za delo se da v nedogled razpravljati. Jaz trdim, da je primeren za resno delo ampak odvisno kakšno delo. Vsekakor ni primeren za čisto vse. Ampak le zakaj imajo pick upe po vsej Kanadi, ZDA, in J. ameriki pa še marsikje drugje za zelo resna dela? In so to dejansko tudi službena vozila, ki prinašajo kruh. Tudi jaz sem svoj pick up prve štiri leta po nakupu uporabljal za resno delo s katerim sem si služil denar in se je odlično obnesel, priznam, da bi za to delo, ki sem ga jaz opravljal bil primeren tudi čisto običajen kombi npr. Renaultov ali Citroenov... ampak bi pa kombi bil manj primeren za mnoge druge stvari, kjer se je pick up tudi odlično obnesel ali je enostavno bolj primeren. Seveda pa kot sem tudi že omenil imajo tudi kombiji nekatere prednosti pred pick upom. Odvisno je zakaj ga uporabljaš in kaj ti bolj odgovarja. Za dodaten avto pri hiši, za hobi, občasno delo in o čisto običajnem veselju v vožnji, kot bi to bil pri avtorju teme M4rko je pa pick up zagotovo bolj primeren, kot kombi. Torej zakaj je potrebno srati, da je tak avto zanič in mu težiti naj kupi kaj drugega?

peroRS je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
primozek68 je napisal/-a:v Ameriki, in sem se vozil kilometre in kilometre mimo farm ob cestah sem opažal samo starejše in sklumpane pick-upe ameriškega porekla,kar je pa novejšega,je pa večino jap. porekla.

Jah kvaliteta pač traja in traja. Japonca enostavno ne boš dočakal in videl starega in sklumpanega. Kaj tu ni jasno? :lol:

Hahaha, si kdaj gledal poročila iz vojnih območij po svetu? Katera vozila vidiš? :D

Recimo kaj takega ;)

Slika

In to očitno potem, ko se ga je znebil nekdo, ki ga je uporabljal za resno delo, čeprav v tej temi lahko preberemo, da za kaj takega ni uporaben ;) Vzdržljiva zadeva, ni kaj ;)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe dec 26, 2014 10:33 pm

Po tretjem svetu se vozijo lokalne različice Hilux in B2500 pa razni Pajeroti še LR Defender90 je oskubljen.
Ena dobra stran
http://www.autotrader.co.za/

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Pe dec 26, 2014 10:40 pm

Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 27, 2014 11:14 am

@cruiser1: Pri nas praktično ni dela, kjer bi tako velik pickup samo z zadnjim pogonom (vozen z B kategorijo) imel prednost pred kombijem s kesonom (če že potrebuješ odprt tovorni prostor). Edino kar mi pade na pamet, je večji odmik od tal, ampak to redko kdo potrebuje brez 4x4.

Evo primerjave novi Ram 1500 Regular Cab 4x2 dolga izvedba in Mercedes Sprinter kesonar kompaktna izvedba:

Dolžina(cm): 586.74 / 547.0
Širina brez ogledal(cm): 201.67 / 199.3 + keson
Masa(kg): 2289.73 / 1.970–2.060
Obračalni krog(m): 13.838 / 12,3 | 11,3 (levo, desno)
Dimenzije kesona(cm): 249.682x168.656(129.54 med blatniki) / 2.850x2.035 (lahko tudi širši, blatnikov ni)

Se pravi Sprinter je manjši, bolj okreten, ima večji, bolj robusten (ni lakiranega pleha v bližini) in bolj praktičen (stranice se dajo odpret in odstranit) nakladalni prostor + spodaj boxi za orodje, ... s tem da lahko že do 3.5t daš zadaj na šasijo relativno enostavno kar hočeš, keson, kišto, cerado, hladilnik, rampo, dvigalo, ...

Večina teh Američanov in Kanadčanov, ki se po snegu po svojih širokih in relativno ravnih cestah vozijo brez težav z (celo)letnimi gumami, bi se direkt zasrala, če bi jih poslal v snegu v kakšno našo vas (oz. tudi mesto) po ovinkasti, strmi in predvsem ozki cesti, kamor mora včasih že povprečen slovenski obrtnik, če hoče normalno preživet mesec. Že po lepem vremenu je pogosto vsak odvečen centimeter težava! Čakanje na kakšen del 5-10 dni lahko pomeni za koga, da bo toliko dni stal posel, ko npr. govorimo o kakšnih namensko predelanih vozilih, včasih je pe 5 ur preveč. Toliko o resnem delu...

Preden si začel zmerjat z raznimi "slovenčki" ipd., bi lahko malo podrobneje prebral komentarje in bi ugotovil, da se je ločeno komentiralo omembo "resnega dela", kjer Ram 1500 za naše razmere enostavno ni racionalen nakup (ali pač, argumentiraj) in avtorjeve želje/potrebe, pa bi opazil, da mu noben nič ne sere, da je zanič in da naj kupi kaj drugega, ravno obratno!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 27, 2014 12:20 pm

M4rko ti napiši, da si se odločil kupiti nemca in bojo neverjetno ratali sami pozitivni komentarji :mrgreen:

Če boš kupil avto za dušo in za občasno upozabo kasona, ti priporočam, da kaj takega pač kupiš.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream So dec 27, 2014 12:56 pm

Saj avtor ni spraševal ali je avto kot tak racionalen nakup, niti ga ni zanimalo. Ni bilo vprašanje če je optimalen, ampak če je vsaj približno primeren. Jaz sem nekako dobil vtis da se sedaj dokazuje kaj vse je primernejše in bolj oh in sploh. Če je tema o dodge ramu, od kje potreba po kombijih itn.?

Poznam nekaj obrtnikov (električarjev) ki nimajo kombija ampak pick-upa. Pa je kombi racionalnejši in oh in sploh. Ima pa pickup fun factor, je pogosto lažji za naložit, je boljši za vozit, itn.. stroškovno pa popolnoma tam-tam z transporterjem, oz. je nekaj cenejši ob nakupu (več konj/opreme za enak denar). Aja, pa še po gozdu gre, tam kjer je awd kombi mnogo pre visok (veje dreves). Da ne omenjam da razni kombi dizli tudi niso pretirano veseli non stop prestavljanja gor in dol, brez nekih relacijskih voženj.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So dec 27, 2014 1:39 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Večina teh Američanov in Kanadčanov, ki se po snegu po svojih širokih in relativno ravnih cestah vozijo brez težav z (celo)letnimi gumami, bi se direkt zasrala, če bi jih poslal v snegu v kakšno našo vas (oz. tudi mesto) po ovinkasti, strmi in predvsem ozki cesti, kamor mora včasih že povprečen slovenski obrtnik, če hoče normalno preživet mesec.

A ti misliš, da v Severni Ameriki nikjer nimajo snega ter hribovitih območij? Daj no...
Le kako so doslej preživeli (aja saj niso, njihov edini up je, da VW tudi tam začne prodajat Amaroka :lol: )

Sedaj pa resno - ne vem zakaj ste eni sploh začeli s takimi žolčnimi odzivi.
Je sicer treba priznati da se v ZDA med fullsize pickupi daleč najbolj prodaja Ford F-series, manj pa Chevrolet SIlverado/GMC Sierra, še manj pa Dodge Ramov. Tudi v zadnje čase pogostih 'dokumentarno'/zabavnih oddajah (Shipping Wars, Storage Wars itd. neštete oddaje o šravfanju avtov) se med delovnimi konji največkrat opazi Ford ali GM, Dodge zelo redko.

Tudi Japoncev jaz ne bi kar tako dajal v koš. Kar je namenjeno za evropske trge, je večina japonskih avtov sicer res bolj skret (pišem iz lastnih izkušenj), ampak za ameriški trg delajo par spodobnih vozil. Sicer sem ravno pred dnevi na LJ obvoznici videl nekaj kar je izgledalo kot ameriški pickup, dejansko je pa bil Nissan Triton, ki menda sploh ni slab pickup.
V Ameriki se največ pickupov sicer proda od domačih znamk, za kar gotovo obstaja dober razlog. Med drugim gotovo tudi nabavna cena ter cena vzdrževanja. Spomnim se nekega članka, ko je človek sicer na drugem področju (SUV) primerjal izkušnje, ki so jih pri hiši imeli z njegovim Chevy Tahoejem in ženinim Toyoto LandCruiserjem, oba iz sredine 90ih let. Priznal je, da je bil japonec bolj dodelan in bi ga raje imel, če cena ne bi bila faktor - ampak v realnem življenju cena pač je faktor in zato bi raje izbral Chevyja, če bi moral izbrati med obema. Na dolgi rok sta oba približno enaka glede vzdržljivosti in zanesljivosti - morda bo GM prej zahteval kak poseg, a so popravila lažja in precej cenejša kot pri japoncu...

Če se vrnemo na temo, Američani niso neumni in že vedo, zakaj največ kupujejo pickupe. Saj so tudi tam že od nekdaj v prodaji tudi kombiji, tako ameriških znamk kot uvoženi, ampak jih je prodanih manj kot pickupov.
Mogoče je prav tako dober razlog, zakaj je pri nas več kombijev kot pickupov. Nekaj je že tik pred mano napisal @gasolinedream.

V glavnem pa, če avtor teme ali kdo drug rabi kaj informacij glede ameriških avtov, je bolje da gre vprašat kar na V8 forum. Tukajle je to čisto brezveze, ker večina nima nobenega znanja in vedenja o ameriških avtih, zelo radi pa dajejo bedaste komentarje.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica So dec 27, 2014 2:55 pm

sonic je napisal/-a: Sicer sem ravno pred dnevi na LJ obvoznici videl nekaj kar je izgledalo kot ameriški pickup, dejansko je pa bil Nissan Triton

Si Mitsubishija zamenjal za Nissana ali si dejansko videl Nissanovega Titana 5.6L V8?!
Če je bil Titan in po vrhu še zelene barve, mi je poznan ;) Uvožen je bil leta 2006 in na servisu dodobra razkopan, ker so med transportom izgubili ključe :huh:

V glavnem pa, če avtor teme ali kdo drug rabi kaj informacij glede ameriških avtov, je bolje da gre vprašat kar na V8 forum. Tukajle je to čisto brezveze, ker večina nima nobenega znanja in vedenja o ameriških avtih, zelo radi pa dajejo bedaste komentarje
.

Morda-tudi iz tega razloga- ne bi bilo odveč še enkrat prebrati citat, ki ga je podal @esem... in ga tudi upoštevati ;)

esem je napisal/-a:Morda bi zdaj zaklučili s komentiranjem in zaželeli avtorju vso srečo?
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So dec 27, 2014 4:06 pm

yashica je napisal/-a:
sonic je napisal/-a: Sicer sem ravno pred dnevi na LJ obvoznici videl nekaj kar je izgledalo kot ameriški pickup, dejansko je pa bil Nissan Triton

Si Mitsubishija zamenjal za Nissana ali si dejansko videl Nissanovega Titana 5.6L V8?!
Če je bil Titan in po vrhu še zelene barve, mi je poznan ;) Uvožen je bil leta 2006 in na servisu dodobra razkopan, ker so med transportom izgubili ključe :huh:

Ja, videl sem Titana, ker je tako pisalo na tailgate-u. Bil je temne barve, možno da res zelene.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream So dec 27, 2014 4:35 pm

Word. To da slovenci premoremo hujše vremenske razmere kot kanadčani in američani skupaj je res nekoliko mimo, prav tako kot oznaka da je nek narod po večini nespoosben vozit v snegu :D

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So dec 27, 2014 6:14 pm

~toMmy~ je napisal/-a:@cruiser1: Pri nas praktično ni dela, kjer bi tako velik pickup samo z zadnjim pogonom (vozen z B kategorijo) imel prednost pred kombijem s kesonom (če že potrebuješ odprt tovorni prostor).

Torej praviš, da jaz lažem, da sem štiri leta pick upa uporabljal za službene namene na terenu s katerim sem si služil denar? Pravzaprav mi že vseh deset let še vedno občasno prinese nekaj denarja. Priznam, da mi nikoli ni bilo potrebno v snegu v kakšen strm hrib ali po totalnih brezpotjih saj nisem bil gozdar ampak ne boš zdaj rekel, da imajo vsi, ki delajo na terenu stalno takšne poti.

~toMmy~ je napisal/-a:
Se pravi Sprinter je manjši, bolj okreten, ima večji, bolj robusten (ni lakiranega pleha v bližini) in bolj praktičen (stranice se dajo odpret in odstranit) nakladalni prostor + spodaj boxi za orodje, ... s tem da lahko že do 3.5t daš zadaj na šasijo relativno enostavno kar hočeš, keson, kišto, cerado, hladilnik, rampo, dvigalo, ...

Vsekakor nemški vagen je superioren, kako si sploh drznem oporekati!??! :roll: Kaj takega na pick upih ni možno :roll:

Vem, da nekateri nikakor nočete dojeti kar sem v zadnjih desetih letih na tem forumu že prevečkrat napisal. Pick up je nekaj drugega, kot kombi in ima svoje prednosti pred kombijem tudi, če je samo z zadnjim pogonom, se pa z 4x4 in večjo nosilnostjo njegova uporabnost še veča. Predvsem je pick up veliko bolj "multipraktik", primeren je za za precej več stvari, kot kombi in po vožnji in udobju je bolj podoben avtomobilu oz SUVju zato je tudi popolnoma primeren za prvi avto. Kombi pač ni. Ima pa kombi seveda druge prednosti, predvsem v nosilnosti in nakladanju večjega tovora, je pač primernejši za dostave inpd. Drugi svet. Je to res tako težko razumeti in sprejet brez teženja z mercedesovim kombijem in Amarokom? :roll: Čeprav čez lužo obstajajo zelo razširjene nadgradnje res da predvsem večjih pick upov v reševalna vozila, gasilska, policijska, vlečna in tovorna... kombiji jim tudi blizu ne pridejo.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So dec 27, 2014 6:23 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Evo primerjave novi Ram 1500 Regular Cab 4x2 dolga izvedba in Mercedes Sprinter kesonar kompaktna izvedba:

Dolžina(cm): 586.74 / 547.0
Širina brez ogledal(cm): 201.67 / 199.3 + keson
Masa(kg): 2289.73 / 1.970–2.060
Obračalni krog(m): 13.838 / 12,3 | 11,3 (levo, desno)
Dimenzije kesona(cm): 249.682x168.656(129.54 med blatniki) / 2.850x2.035 (lahko tudi širši, blatnikov ni)

Sprinter je že super duper oh in sploh, ampak da pa te "sposobne" švabe ne zanjo sestavt gajbe,ki bi imela enak rajdni krog v levo in desno si pa res nisem mislu....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne dec 28, 2014 4:02 am

Ok, kup obračanja besed, še vedno pa nobene omembe prednosti pickupa pred kombijem na naših tleh za delo, pa še kar čakam... Seveda se pa mora vsak nadrkanec vpiknit v to, da sem za primerjavo dal nemca, kot da jebeni nemci edini proizvajajo kombije na tem za vas očitno zelo neprimernem kontinentu! Tako btw se najde še kar nekaj kombijev s podobnimi specifikacijami in če tako sovražite svoje sodržavljane, mi res ni jasno, zakaj se enostavno ne preselite na kak drug kontinent, selitve niso več tako zahtevne in drage, po izjavah sodeč bi vas pa itak zelo toplo sprejeli!

Kupa neandertalcev, ki se je konstantno sposoben distancirat od svojih slovenčkov oz. ovc verjetno ne bi niti najbolj razgledan človek v tej deželi pretirano pogrešal!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne dec 28, 2014 8:43 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kupa neandertalcev, ki se je konstantno sposoben distancirat od svojih slovenčkov oz. ovc verjetno ne bi niti najbolj razgledan človek v tej deželi pretirano pogrešal!

Slika

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 28, 2014 8:58 am

ameriški avti še dan danes porabijo deset litrov goriva več na 100 kilometrov od evropskih.Edina izjema so njihovi dizli,ki imajo fiatove jtd motorje.Na veliko jih vgrajujejo v ameriške avte.
Na primer alfa z 200 plus ks porabi do 11 litrov američan v tej moči pa okrog 20 l.
Nikoli ne bi kupil kaj takega.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Ne dec 28, 2014 9:06 am

Tale je pa res pravi.
Slika
Slika
Slika

Avtor teme je pač izbral le pozerja :|

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne dec 28, 2014 9:07 am

~toMmy~ je napisal/-a:Ok, kup obračanja besed, še vedno pa nobene omembe prednosti pickupa pred kombijem na naših tleh za delo, pa še kar čakam... Seveda se pa mora vsak nadrkanec vpiknit v to, da sem za primerjavo dal nemca, kot da jebeni nemci edini proizvajajo kombije na tem za vas očitno zelo neprimernem kontinentu! Tako btw se najde še kar nekaj kombijev s podobnimi specifikacijami in če tako sovražite svoje sodržavljane, mi res ni jasno, zakaj se enostavno ne preselite na kak drug kontinent, selitve niso več tako zahtevne in drage, po izjavah sodeč bi vas pa itak zelo toplo sprejeli!

Kupa neandertalcev, ki se je konstantno sposoben distancirat od svojih slovenčkov oz. ovc verjetno ne bi niti najbolj razgledan človek v tej deželi pretirano pogrešal!

@ivan: poglej na prvi sliki medosno. Malo višji pločnik,pa si mrzel,po terenu pa zagotovo ne prideš daleč. Obadva sta pa itak preširoka za naše kurje gase po vaseh.

Prednost pickupa je zagotovo večji clearance, nižji in ožji avto in pa če je možnost double cab. Lep primer je prevoz goriva do strojev na terenu-500+ kg v kasonu in prostor za orodje, potnike. Po terenu AWD z reduktorjem, po asfaltu sprednji pogon izklopljen in si na cca. 10l/100km, kar je še vedno sprejemljiv kompromis.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Ne dec 28, 2014 9:14 am

Za tole bi pa bil baje
Slika

A tudi tale je 4x4 :roll:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 28, 2014 11:33 am

Ja kje je pa sneg :lol:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten