Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Zbijanje cene novega avtomobila

Napisal/-a Firediver Sr dec 24, 2014 7:25 am

No, saj v državi moramo hočeš/nočeš še marsikaj drugega neporebnega z davki vzdrževati, pa se nihče pretirano ne razburja.

Tudi vsak od nas ima svoje delo in svojo plačo, ki pa mora izvirat od nekega dohodka pravne osebe, pri kateri smo zaposleni. In tako morajo avtohiše tudi od nekje imeti dovolj dohodka za vzdrževanje svojih salonov (oblika, oprema, prenova na vsakih x let itak predpiše "centrala" v SLO, skupaj z zasoljeno ceno opreme za salone in delavnice, ki jo mora avtohiša plačati, + izobraževanja vseh delavcev, + obiski internih inšpektorjev in še marsikaj drugega).

V tej temi je bolj poudarek na teh trgovcih, meni pa gredo bolj na živce banke in zavarovalnice, vse okinčane v marmorju ali vsaj granitu, razkošno ogromne steklene površine itd...če jim gre slabo, jih je treba ali dokapitalizirati ali pa dvignejo premije - -v vsakem primeru so zmagovalci. Da ne rečem kakšne glede javne uprave (nekje velik manjko, nekje občuten presežek moštva)

Ampak je za živce bolje, da se ne vznemirjam...Srečen in vesel Božič vsem, pa po pameti danes na cesti, ker bo veliko voznikov vprašljive treznosti..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr dec 24, 2014 1:27 pm

Firediver je napisal/-a:No, saj v državi moramo hočeš/nočeš še marsikaj drugega neporebnega z davki vzdrževati, pa se nihče pretirano ne razburja.

Tudi vsak od nas ima svoje delo in svojo plačo, ki pa mora izvirat od nekega dohodka pravne osebe, pri kateri smo zaposleni. In tako morajo avtohiše tudi od nekje imeti dovolj dohodka za vzdrževanje svojih salonov (oblika, oprema, prenova na vsakih x let itak predpiše "centrala" v SLO, skupaj z zasoljeno ceno opreme za salone in delavnice, ki jo mora avtohiša plačati, + izobraževanja vseh delavcev, + obiski internih inšpektorjev in še marsikaj drugega).

V tej temi je bolj poudarek na teh trgovcih, meni pa gredo bolj na živce banke in zavarovalnice, vse okinčane v marmorju ali vsaj granitu, razkošno ogromne steklene površine itd...če jim gre slabo, jih je treba ali dokapitalizirati ali pa dvignejo premije - -v vsakem primeru so zmagovalci. Da ne rečem kakšne glede javne uprave (nekje velik manjko, nekje občuten presežek moštva)

Ampak je za živce bolje, da se ne vznemirjam...Srečen in vesel Božič vsem, pa po pameti danes na cesti, ker bo veliko voznikov vprašljive treznosti..

In še enkrat: In koga to klinac briga? Če to tebe briga...izvoli...daj jim 90% svojega mesečnega prihodka, da bojo imeli za pašteto...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr dec 24, 2014 4:43 pm

Prodajalci avtov, banke (tudi ostali niso nič boljši) imajo lahko take cene, marže ker narod to plačuje in ne vem zakaj bi zniževal obresti, klestili dobiček jaz ga ne bi.
Najlepše povedano je greš do prodajalca se pogajaš za ceno, kredit če je potreben in presodiš ali boš plačal ali pač ne in odkorakaš, ker te nobeden ne sili, da kupiš nov avto.

ps.: če so stene bank, avto hiš v marmorju, steklu hvala bogu imajo vsaj privatniki posel in denar kroži kot bi moral povsod.
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr dec 24, 2014 7:45 pm

pskoda je napisal/-a:Prodajalci avtov, banke (tudi ostali niso nič boljši) imajo lahko take cene, marže ker narod to plačuje in ne vem zakaj bi zniževal obresti, klestili dobiček jaz ga ne bi.
Najlepše povedano je greš do prodajalca se pogajaš za ceno, kredit če je potreben in presodiš ali boš plačal ali pač ne in odkorakaš, ker te nobeden ne sili, da kupiš nov avto.

ps.: če so stene bank, avto hiš v marmorju, steklu hvala bogu imajo vsaj privatniki posel in denar kroži kot bi moral povsod.

Seveda. Saj je vse lepo in prav, dokler se nekdo ne oglasi, da po nepotrebnem blatimo imena "dobrih" prodajalcev. Vsi bi radi maksimizirali dobiček in če upoštevamo standard v Sloveniji so njihove "default" cene nategunske in če en "revež", ki je pač manj priseben kar se tiče teh zadev želi kupiti nov avto, ga bo dobil npr. s par % prostovoljnega popusta. Medtem ko bo en za njim dobil 15% ker ve, kako avtohiše poslujejo. In avtohiša s tem ne bo v prav nikakršni izgubi.

To je definicija nategunskosti. Sej ni nujno, da to ravnanje izvira iz zlobe, nikakor ne. Vendar dajmo se nehat slepit, da obstajajo "dobre" avtohiše ki delajo v prid kupca. So samo tiste ki se bolj in tiste ki se manj potrudijo za to, da avto prodajo. In ker je Slovenija majhna so zmenjeni (hote ali nehote, prostovoljno ali neprostovoljno), da "default" cene ne bodo nizke ampak visoke. Konkurenca je majhna in narod je naiven.

Zato se jih pa na forumu ku"ca, da ljudje to vidijo in nehajo mislit, da so kralji. Ker pri kupovanju novega avtomobila v veliki večini primerov kupec NI kralj. Anomalija pač. Tisti, ki hoče kupit avto ga bo kupil tako ali drugače, samo morda se bo malo bolj potrudil in si izobril par %. Tista avtohiša, ki je pa posledično zaradi "nas" v izgubi pa...naj se grejo malo izobrazit o ekonomiji in etiki prodaje.

Sicer pa...edina resna skrb avtohiš, ki ne uvažajo tudi rabljenih avtomobilov iz tujine, bi moral biti trg rabljenih avtomobilov, ki je preplavljen z uvoženimi avtomobili katere ljudje kupujejo namesto novih - npr. raje rabljen avto višjega razreda kot nov avto nižjega. Se ti ne zdi, Firedriver? Pa še nisem videl ene avtohiše/družinskega podjetja, ki bi se javno v medijih proti temu borili oz. to vsaj obsojali in ljudi opozarjali, kaj se dogaja.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr dec 24, 2014 8:26 pm

Ceno avtomobila določata distributer oziroma uvoznik in proizvajalec, tema dvema gre glavnina zaslužka. Uvoznik določa RVC, kar pomeni, da določa razliko v ceni, ki jo ustvari prodajalec, ko proda blago, v tem primeru vozilo. Točno se ve koliko mora ostati prodajalcu in koliko ima manevrskega prostora.
V praksi so marže prodajalcev od nekje 5-15%, pri osnovnih modelih lahko tudi precej pod 5% ali celo 0. Malce zmotno je prepričanje, da se prodajalci valjajo v maržah. Oglaševane popuste za vozila iz zaloge, prednovoletne popuste in podobno, financira uvoznik in tudi višje popuste za količinski nakup vozil odobri uvoznik.

Glavnina zaslužka salonov in servisov je iz naslova oderuških marž na nadomestne dele in dodatno opremo, ne pa iz naslova marž pri prodaji novih vozil. Tisti, ki se hvalijo z rekordnimi popusti, se bodisi lažejo in verjamejo sami sebi ali pa imajo konkretne notranje veze.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr dec 24, 2014 9:45 pm

yashica je napisal/-a:Ceno avtomobila določata distributer oziroma uvoznik in proizvajalec, tema dvema gre glavnina zaslužka. Uvoznik določa RVC, kar pomeni, da določa razliko v ceni, ki jo ustvari prodajalec, ko proda blago, v tem primeru vozilo. Točno se ve koliko mora ostati prodajalcu in koliko ima manevrskega prostora.
V praksi so marže prodajalcev od nekje 5-15%, pri osnovnih modelih lahko tudi precej pod 5% ali celo 0. Malce zmotno je prepričanje, da se prodajalci valjajo v maržah. Oglaševane popuste za vozila iz zaloge, prednovoletne popuste in podobno, financira uvoznik in tudi višje popuste za količinski nakup vozil odobri uvoznik.

Glavnina zaslužka salonov in servisov je iz naslova oderuških marž na nadomestne dele in dodatno opremo, ne pa iz naslova marž pri prodaji novih vozil. Tisti, ki se hvalijo z rekordnimi popusti, se bodisi lažejo in verjamejo sami sebi ali pa imajo konkretne notranje veze.

Zanimivo. Veš iz prve roke? Ker če je tako bo od zdaj naprej treba zahtevat črno na belem o popustu od teh junakov. :mrgreen: In ČE je res tako, potem vzamem nazaj moje "hejtanje" kar se tiče prodaje novih vozil. Ampak težko, res težko verjamem...še posebej pa tisto o ~0% marži. To pa se mi zdi praktično nemogoče.

Pomoje je resnica nekje vmes...pomoje uvoznik dopušča določene popuste na svoje stroške - morda s kakšnimi kompenzacijami (deljenje stroškov popusta ali pa kaj drugega). Skratka, dokler nekdo iz prve roke ne pove kako in kaj lahko verjetno samo ugibamo.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr dec 24, 2014 10:08 pm

Meni je isto prodajalec, ki je dobri prijatelj rekel, da nimajo nekaj hudih marž, ampak oni bolj ciljajo na servise, ker če nekdo kupi avto imajo večjo možnost, da ga servisira pri njih

@daedalus iz mojega vidika "revež" nima kaj kupovat nov avto oz osebno sem še za ukinitev kreditov, lizingov za avto ;)
Zadnjič spremenil pskoda, dne Sr dec 24, 2014 10:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Sr dec 24, 2014 10:16 pm

Ja, ampak tako vozilo renault naredi za manjši denar kot novega clia. Razvoj je odplačan, proizvodni proces pa izpopolnjen. Cena po kateri prodajalec dobi avto med prvimi in zadnjimi meseci proizvodnje ni enaka.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 25, 2014 12:27 pm

yashica je napisal/-a:Ceno avtomobila določata distributer oziroma uvoznik in proizvajalec, tema dvema gre glavnina zaslužka. Uvoznik določa RVC, kar pomeni, da določa razliko v ceni, ki jo ustvari prodajalec, ko proda blago, v tem primeru vozilo. Točno se ve koliko mora ostati prodajalcu in koliko ima manevrskega prostora.

Vprašanje:
Fabriška neto cena za nek avto je 12.000€ s prevozom. Za koliko se ta avto prodaja pri nas?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Če dec 25, 2014 12:37 pm

računaj: dodaj ddv + dmv + verjetno je treba tudi homologacijo plačati (pri uvozu jo moraš, če gre tukaj tudi pa ne vem) + (če je kak športen avto, v tem primeru sicer ni, je treba upoštevat še davek na luksuz).

ddv=22%
dmv je pa odvisen od c02 izpustov:

Slika

če je pa ta odstotek še aktualen pa žal ne vem. bi pa to naj bilo vse.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 25, 2014 12:55 pm

@darkside: Vprašal sem, za koliko se ta avto prodaja pri nas...ne kakšni so odstotki dajatev...;) Pa btw: ker so včeraj naši vrli mojstri zbrisali tvoje sklepanje, te še enkrat vprašam: Po čem sklepaš, da sem nezaposlen?

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Če dec 25, 2014 1:04 pm

glede da z dajatvami pride slabih 15.000 eur bi rekel da se prodaja tam okoli 17.000 eur? ne vem, sklepam.

glede sklepanjapa se ne spomnim točno za katerim postom je bil ampak samo mislim si za katerim bi naj bil (sedaj ko si omenil vidim da je res izbrisan). če se ne motim je šlo tam okoli tega kaj mora vse avtohiša plačati in si omenil da kaj to tebe oz. koga to briga kajne? isto mora brigati tvojega delodajalca da bo plačal tebe in vse zaposlene, plačal sebe in ostale stroške ki so nastali (pustimo tukaj če si kaj nakradejo itd.) in da boš lahko prejemal plačo vsak mesec.

ne vem ali je pri meni tako ali kako ker vsak ki ga poznam in izjavi kaj podobnega je res brezposeln zato sem izjavil tole. če si zaposlen se pa opravičujem in vzamem nazaj.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 25, 2014 1:41 pm

No, bom počakal, da se še ekonomisti in trgovci iz te teme oglasijo....

Drgač pa ne, nisem nezaposlen. Imam šiht, reden, s pogodbo za nedoločen čas...kot sem že omenil stran/dve nazaj niti nimam minimalca, plača je redna na datum. Zaenkrat mi ga gledajoč moje mesečne stroške še pali (še pali = mi gre b.p.). Niti nisem stiskač, ampak lupit se pa ne dam na vsakem koraku in vedno probam zdilat % popusta.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 25, 2014 8:13 pm

A zdaj je že pomembno kakšno in če ima kdo službo da lahko komentira? Indel, mogoče imaš slabšo službo od TrijaAdija, sicer pa niti ni pomembno kakšno službo ima kdo.

@Trijo, katere znamke je tale avto za 12k? Predvidevam, da je MPC okoli 20k...koliko sem mimo usekal?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če dec 25, 2014 8:18 pm

maniaxxx je napisal/-a:tale avto za 12k? Predvidevam, da je MPC okoli 20k...koliko sem mimo usekal?

Vsaj 20.000.
Jaz to kar takole zaokrožim: tovarno stane 50% cene, DDV-ja je 22%, ostalo je DMV in marža.

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Če dec 25, 2014 8:27 pm

maniaxxx je napisal/-a:@Trijo, katere znamke je tale avto za 12k? Predvidevam, da je MPC okoli 20k...koliko sem mimo usekal?

nič nisi veliko mimo vsekal.

tovarno edino stane največ 8000 eur pa še to prej manj kot pa več. tebe recimo stane neka oprema za doplačilo recimo 300 eur, njih stane drobiž.

je delal znanec v slovenski fabriki ki ela luči za večino avtov pa je povedal da oni dajo za material drobiž, prodajo pa po visoki ceni (fabrike dalje, oz. kot rezervni del).

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 25, 2014 9:16 pm

maniaxxx je napisal/-a:
@Trijo, katere znamke je tale avto za 12k? Predvidevam, da je MPC okoli 20k...koliko sem mimo usekal?

Dosti mimo. Tak avto se je pri nas prodajal po MPC 27,5k€. Takrat so imeli akcijo s kao 5k€ popusta in je avto imel ceno 22,5k€.
Če pa omenim še stopnico večji model istega proizvajalca, je bila neto cena proizvajalca 14,5k€...avto se pa je pri nas prodajal po MPC 33k€, v "akcijski" ceni pa za 28k€.
Od takrat dalje, ko sem videl te podatke, ga ni dilerja, ki mi bo posolil pamet, da po enem avtu zasluži 300€, pa ni važno al je to en clio,al pa en bavarc....

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 25, 2014 9:22 pm

Znamka če ni skrivnost? Po popustih sodeč ali Opel ali korejec ( kia hyundai )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 25, 2014 9:26 pm

Znamka naj bo skrivnost...

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Če dec 25, 2014 10:14 pm

Točno tako!!!
Avtohiše služijo na servisih, kleparskih storitvah in rabljenih vozilih. Pri novih je zalužek minimalen :!:
AH NI NAM LAHKO!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov