Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Avto za starejše starše

Napisal/-a abbe Sr feb 18, 2015 3:51 pm

5cenic je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:kera bedarija.a zj če maš pa dobr avto je pa kao ok?
pa bol važn od avta je kdo vozi ta avto,oz kok je tist k ga vozi pri stvari, in babica k ma 80 let pr 160 na uro sigurno ni pri stvari...
ma brezveze pisat ker nekateri mislte da elektronika dela čudeže..
nj ma vsak svoj mišljenje in bo še najbolj.

1. elektronika ne dela ćudežov, lahk pa zelo pomaga. Raje vidim nekoga, ki gre v dobrem avtu po avtocesti 160, kot nekoga, ki se vozi z neprimernim vozilom po avtocesti 130. Razlika med 130 in 160 ni velika, razlike v odzivnosti in zavornimi potmi itd. med različnimi avti pa so lahko ogromne. Zakonsko ni ok in bo tisti, ki vozi prehitro že plačal odmerjeno kazen. Z varnostnega vidika je pa drugo vprašanje.
2. zakaj babica pri 80 letih nebi bila pri stvari. Verjetno nima telefona v rok, se ne ukvarja z otroki na zadnjih sedežih, ne išče svoje najlubše pesmi ali radijske postaje. Nasprotno, veliko več možnosti je, da je babica pri 80 letih bolj pri stvari na cesti (ker dejansko je) kot pa ljudje pri 18-40 letih, ki imajo vsi različne motilne dejavnike v avtu.

in če pogledaš statistiko kok ljudi vozi kontra po ac so to večinoma starejši.starejši tut večinoma sranja delajo v krožnih...
zakaj že? če so pa tok pr stvari pa ne brskajo po telefonu pa ne brskajo po radiju....
a ti si zmožn zastopit da človek pri 80 letih pač nima več refleksou in velko počasneje dojema okolje okol sebe?(prašaj katerega koli zdravnika pa ti bo povedal zakaj je temu tako)pa saj 30% ljudi sploh te starosti ne dočaka kaj šele da bi sploh vozili avto..
pa če temu dodamo še 160 kmh poj veš ke si.
pa lahko ti obračaš pa pišeš kar koli.
jaz se pri 30-tih z recimo cliotom letnika 2004 hitreje in bolje izognem (sploh pa bolj znam predvidet nevarnost, ker se bol zavedam okolice na ac pri 160 kmh) kot pa katerakoli babica/dedek pri 80-tih v katere koli avtu pri 160 km/h
če ti to lahko zastopiš poj ql,če ne ti pač ni pomoči (pa nič žaljivega s tem nisem mislill, le to da drugače dojemava stvari).

zj pa nam več teme smetil.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Sr feb 18, 2015 4:33 pm

ma_hi je napisal/-a:Hvala za odgovore. Najverjetneje si bosta šla ogledati še P 2008. Zaenkrat ima vse, kar si želita. Ostali pa, ki ponujate razne rabljene za 4k EUR pa se zresnite. Pogoji so bili namreč takoj na začetku jasno definirani.

Ravno danes sem ga imel na testni vožnji. Zame osebno sicer ni; nekoliko previsok za moj okus, ampak pelje se lepo. Bil je sicer precej dobro založen z opremo (start&stop, navi, usnje...), motor je pa 1.6 hdi res nekaj boljšega za tak avto (ne vem, ali iščeta dizla ali bencinca). Prtljažnik sicer ni med največjimi, zmotilo me je tudi, da nimajo "o-shit-holderjev" in pa naslona za roko. Avtomatskega parkiranja nisem preizkusil, pohvale gredo na smeg+ vmesnik.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Sr feb 18, 2015 4:58 pm

abbe je napisal/-a:in če pogledaš statistiko kok ljudi vozi kontra po ac so to večinoma starejši.starejši tut večinoma sranja delajo v krožnih...
zakaj že? če so pa tok pr stvari pa ne brskajo po telefonu pa ne brskajo po radiju....
a ti si zmožn zastopit da človek pri 80 letih pač nima več refleksou in velko počasneje dojema okolje okol sebe?(prašaj katerega koli zdravnika pa ti bo povedal zakaj je temu tako)pa saj 30% ljudi sploh te starosti ne dočaka kaj šele da bi sploh vozili avto..
jaz se pri 30-tih z recimo cliotom letnika 2004 hitreje in bolje izognem (sploh pa bolj znam predvidet nevarnost, ker se bol zavedam okolice na ac pri 160 kmh) kot pa katerakoli babica/dedek pri 80-tih v katere koli avtu pri 160 km/h
če ti to lahko zastopiš poj ql,če ne ti pač ni pomoči (pa nič žaljivega s tem nisem mislill, le to da drugače dojemava stvari).

1. kontra v avtocesto in krožni - zdaj zaradi dveh, ki so narobe peljali po avtocesti so vsi starči dementni in nesposobni za vožnjo. Grem stavit, da je veliko več tistih, ki vozijo v nasprotno po AC mladih, ki to delajo za stavo. Pa kaj nekateri delajo po krožnih raje da ne govorim (driftanje, poln gas čes krožnga, imel sem primer, ko je pred mano direkt čez krožnega zapeljal ker je verjetno gledal na telefon). Ne poznam statistike vendar verjamem, da je veliko več nesreč povzročenih z strani mlajših od 45 kot z strani starejših od 45. Je razlog zaaj zavarovalnice starejšim dajejo večje popuste ;)
2. ti si zgleda pri 30-tih idealni primer slovenskega voznika. Imaš sposobnosti Schumacherja in nihče razen tebe, mlajši, ki divjajo ali starejši, ki nimajo več refleksov, ne znajo voziti okoli tebe in verjetno vsak dan zgubiš živce v našem prometu. Le kako so lahko sami nesposobni okoli tebe ane? Zdrav človek (kar mora večkrat dokazati na zdravniškem pregledu kot ti) dojema stvari tako kot ti, reflekse ima slabše vendar zgleda da dovolj dobre za na cesto in po 60 letih izkušenj na cesti bi se uspel trditi, da zna bolje predvidevati nevarnosti kot ti, ki imaš 12 let izkušenj. Ali se motim?

Mislim, da tisti, ki tukaj že dva dni ne nekaj ne zastopi (to da pretiravaš) si ti. Starejši vozniki so dokazano bolj varni in težko boš dokazal drugače.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr feb 18, 2015 5:56 pm

Pa ja de. Treba je ločit med zrelimi vozniki in starimi vozniki. Ogromno je voznikov,ki jim 30% ni jasno,kaj se okoli njih dogaja. Ne slišijo,ne vidijo,refleksov itak ni. Niso sposobni dojemat okolice,sploh danes,ko je vse več motorjev in vse poteka dosti hitreje. Krivo je zdravstvo,ki z neizdajanjem zdr. potrdil takih ne izloči iz prometa. Ponavadi morajo ukrepat njihovi potomci,da jih spulijo iz avta.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas Sr feb 18, 2015 8:57 pm

5cenic je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:in če pogledaš statistiko kok ljudi vozi kontra po ac so to večinoma starejši.starejši tut večinoma sranja delajo v krožnih...

1. kontra v avtocesto in krožni - zdaj zaradi dveh, ki so narobe peljali po avtocesti so vsi starči dementni in nesposobni za vožnjo. Grem stavit, da je veliko več tistih, ki vozijo v nasprotno po AC mladih, ki to delajo za stavo. Pa kaj nekateri delajo po krožnih raje da ne govorim (driftanje, poln gas čes krožnga, imel sem primer, ko je pred mano direkt čez krožnega zapeljal ker je verjetno gledal na telefon). Ne poznam statistike vendar verjamem, da je veliko več nesreč povzročenih z strani mlajših od 45 kot z strani starejših od 45. Je razlog zaaj zavarovalnice starejšim dajejo večje popuste ;)
2. ti si zgleda pri 30-tih idealni primer slovenskega voznika. Imaš sposobnosti Schumacherja in nihče razen tebe, mlajši, ki divjajo ali starejši, ki nimajo več refleksov, ne znajo voziti okoli tebe in verjetno vsak dan zgubiš živce v našem prometu. Le kako so lahko sami nesposobni okoli tebe ane? Zdrav človek (kar mora večkrat dokazati na zdravniškem pregledu kot ti) dojema stvari tako kot ti, reflekse ima slabše vendar zgleda da dovolj dobre za na cesto in po 60 letih izkušenj na cesti bi se uspel trditi, da zna bolje predvidevati nevarnosti kot ti, ki imaš 12 let izkušenj. Ali se motim?

Mislim, da tisti, ki tukaj že dva dni ne nekaj ne zastopi (to da pretiravaš) si ti. Starejši vozniki so dokazano bolj varni in težko boš dokazal drugače.

Super tole. Pa imaš drugače za avtorje tele teme tudi kak predlog?
Po tolikih letih bi bil čas, da se preimenujem v Citroenovec.

Uporabniški avatar
Novinec1968
Novinec

Napisal/-a Novinec1968 Sr feb 18, 2015 9:05 pm

a4 je napisal/-a:dokler ti stari ljudje najdejo prave tipke za razna speljevanja na klancu.... sicer pa če imaš avtomatika tega nekako ne rabiš, ali ?

Ne potrebuješ tipke. To deluje samodejno in vsaj pri meni zelo dobro.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr feb 18, 2015 9:13 pm

5cenic je napisal/-a: Starejši vozniki so dokazano bolj varni in težko boš dokazal drugače.

To drži samo s klasično statistiko ker je starost voznikov, ki povzročijo prometno nesrečo med cca 30 in 45 let.
Če to statistiko daš na prevožene kilometre se ta leta dvignejo krepko čez 60 let.
Sem tako statistiko iskal po netu pa je nikjer nisem našel. Je pa bila že lep čas nazaj v eni oddaji povedana.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr feb 18, 2015 9:42 pm

Starejši voznik in velik avto............ nastane nekaj takega

https://www.youtube.com/watch?v=9JctH9xwfuQ
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Sr feb 18, 2015 10:15 pm

Dobro en primer vse dokazuje.

Zdaj pa se vprašajmo, kdo ima najboljšo evidenco/statistike o varnosti voznikov. Po mojem mnenju zavarovalnice. In komu zavarovalnice dajejo največ popusta. Starejšim voznikom, nekatere imajo prav posebne ugodnosti za upokojence.

Slabi vozniki so vseh starosti. Najbolj pomembno je, da se vozniki zavedajo svojih limitov in po mojih izkušnjah se starejši še kako dobro zavedajo svojih limitov. Nekateri pozabljajo, da se marsikateri pri 80-90 letih še v zelo dobrem psihofizičnem stanju.

Tudi sam sem omenil, da bi morali zdravniki biti morali bolj previdni komu dajejo zdravniška potrdila, ker so primeri, ko nekateri dajejo potrdila na lepe oči. Celo na tem forumu obstajajo teme, h kateremu zdravniku moreš, da dobiš potrdilo četudi prideš k njemu brez glave.

Iz tega, ko sem omenil, da niso vsi starejši počasni vozniki se je razvila čisto prevelika debata, ki je preveč zasmetila to temo. Priznam, da sem tudi sam kriv zato bo tole moj zadnji post na to temo. Se pa opravičujem za to ustvarjalcu teme.

In, da nebo tale post zame še en dodaten spam bom ponovil tisto, kar sem že prej kateri avto se mi zdi primeren z mnenjem na še nekatere druge.

Ford C-Max - super avto, ga ima tudi moja teta. Zadošča vsem zahtevam razen cene nevem, če z vso to dodatno opremo ne pride preveč. Res da je velik vendar se ga da navaditi. Ford velja kot zelo zanesljiva znamka.

Peugeot 2008 - tašča je pred kratkim kupovala majhnega SUV-a in je med drugim gledala tudi omenjen avto. Na koncu se je odločila za Mokko, ker ji je bil premajhen, je pa kljub temu zelo dober avto, sem ga sprobal tudi sam. Kakor vem ima tudi ta sistem za bočno parkiranje. Manjši od C-Maxa, kar bi lahko bil plus, imam pa občutek, da se C-Max bolje vozi in da je Ford kot znamka bolj zanesliv avto.

Opel Mokka - mislim da nima sistema za bočno parkiranje. Ima pa sistem za speljevanje v klanec, sistem za pomoč spusta po klancu in še kup drugih. Mogoče z kakšno kamero dobra izbira, minus - malo je nepregleden odzadaj po mojem okusu. Minus je verjetno tudi cena, kot vem je tašča za avto brez 4x4 pogona dala okoli 22k - za dizla (bencinar se verjetno dobi tudi ceneje).

Renault Scenic - sam si lastim ta avto in je zadnji, ki ga poznam in bi bil primeren za starejše. Res, da je malo velik, vendar je zelo zelo pregleden. Žena je do Scenica vozila le Opel Corso vendar se je zaradi dobre preglednosti v trenutku navadila Scenicovo velikost. Za omenjeno vsoto bi morali dobiti Scenica z top opremo, ki vsebuje tudi kamero odzadaj. Nima pa sistema za bočno parkiranje. V primeru, da je avtomatik pa ne potrebuje sistema za speljevanje v klanec.

Jaz bi izbiral med C-Max-om in Scenic-om. Res da sta največja od omenjenih vendar imata druge pluse. C-Max izpoljuje vse pogoje in Ford je znan po svoji zanesljivosti, Scenic je zelo pregleden avto na katerega se v trenutku navadiš. Scenic ne izpoljuje vseh pogojev (sistem za bočno parkiranje) vendar je za premislit koliko bi ta sistem bil sploh v uporabi.

Na koncu preostane le, da starša stestirata in se odločita za tistega, ki jim je najbolj pri srcu.

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor Sr feb 18, 2015 10:33 pm

Če že C-max naj se počaka na prihod prenovljenega, da bo imel vsaj spodobno notranjost. Vseeno se mi zdi P2008 boljša izbira.

off:@5cenic A lahko podaš kakšno povezavo ali dokazilo, da je Ford tako zelo zanesljiv. In tudi kje si dobil, da je bolj od PSA grupe oz. Peugeota.

Mimogrede meni se Mokka ni zdela nič kaj bistveno prostornejša od P2008. Oba nimata nakladalnega roba prtljažnika, prtljažnik je pa za samo 6 litrov večji pri Mokki. Na zadnji klopi sta pa tudi tam tam, prostora za glave je zaradi višine itak veliko. V notranjosti pa imata oba en minus za moj okus, Mokka ima preveč gumbov, P2008 pa nima naslona za roke. Če k temu dodamo še težo in ceno vemo kdo je v prednosti, je pa res da P2008 ni na voljo s 4x4 ampak le z grip control, no to pa v tem primeru itak ni pomembno.
Zadnjič spremenil metor, dne Sr feb 18, 2015 10:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Don't worry, be happy ;)

Tinerine
Novinec

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Sr feb 18, 2015 11:06 pm

metor je napisal/-a:off:@5cenic A lahko podaš kakšno povezavo ali dokazilo, da je Ford tako zelo zanesljiv. In tudi kje si dobil, da je bolj od PSA grupe oz. Peugeota.

Mimogrede meni se Mokka ni zdela nič kaj bistveno prostornejša od P2008. Oba nimata nakladalnega roba prtljažnika, prtljažnik je pa za samo 6 litrov večji pri Mokki. Na zadnji klopi sta pa tudi tam tam, prostora za glave je zaradi višine itak veliko. V notranjosti pa imata oba en minus za moj okus, Mokka ima preveč gumbov, P2008 pa nima naslona za roke. Če k temu dodamo še težo in ceno vemo kdo je v prednosti, je pa res da P2008 ni na voljo s 4x4 ampak le z grip control, no to pa v tem primeru itak ni pomembno.

Uf si me našel pri tej zanesljivosti. Nekih uradnih podatkov nimam, če rabiš dokaze si bom vzel urco časa in malo pregooglal vendar verjamem, da bodo isledki pokazali kar sem rekel. Mam pa izkušnje od znancev, ki so imeli Forde in Citroene. Za Forda naprimer še nisem slišal, da bi se kdorkoli pritožil, da se je kej pokvarilo. Če vem pravilno je Ford najbolj prodajan avto vsaj v Veliki Britaniji, če ne v Evropi in mora biti razlog zakaj je tako. Pri Citroenu pa vemo kako je. Vsaj moje izkušnje oz bolj natančno izkušnje ljudi ki jih poznam so, da jim elektronka ne leži najbolje pa jo kljub temu veliko vgrajujejo.

Glede Mokke in P2008 je pa tako. Nisem ravno z metrom stal in okoli skakal vendar se je tudi meni Mokka zdela bolj prostorna od P2008. Je pa res kar si rekel, za tak avto ima prtljažnik presenetljivo majhen. Zadnja klop pa je pri Mokki mirno lahko rečem prostorna, pri P2008 pa nemorem trditi kako je, ker sem bil enkrat v njemu in se nisem posvečal zadnji klopi.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Če feb 19, 2015 7:36 am

Suzuki sx4 s cross

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Če feb 19, 2015 7:42 am

Včeraj sta podpisala pogodbo za P 2008. Ima vse, kar želita, za vožnjo jima je bil všečen in tudi višina je primerna. Motor je 1.2 z 80 KS kar je za lokalno vožnjo več kot dovolj. Tako ali tako pa bo avto 90% bil vožen lokalno.
Cena je bila okoli 18.000 EUR, ker pa ga bosta plačala v gotovini je prišla okoli 16.000 EUR.
Stvar je zaključena in tema se lahko zaklene. Hvala vsem za koristne nasvete.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 12 gostov