mrtwelvetrees je napisal/-a:moje mnenje da tak avto mora biti 4x4 če ni, je zgrešen nakup, jaz bi se tolku po glavi pozimi ker nebi mogu pridit v kakšen klanec.... zakaj že ker nisem dal tistih 1500 eur več![]()
To kar ima qashqai in podobni terenci ni pravi 4x4 pogon, je "inteligentni" ki se vklaplja po potrebi. Stari qashqai je imel še opcijo lock, kjer je bilo razmerje 50:50 pri novem pa ne vem kako je. Vem da novi MB A, B, CLA, Golf itd... imajo dejansko pogon spredaj po potrebi se pa vklopijo zadnja kolesa oziroma razmerje 90:10. Če je to pravi 4x4 pogon naj presodi vsak sam, za mene je to fejk

In nakup malo višjega terenca brez 4x4 pogona ni nič zgrešen, saj dobre kvalitetne 4 zimske gume so vredne ogromno. Včasih je za sneg dovolj le da je avto samo malo bolj dvignjen. Primer: pozimi sem vozil vozilo z 4x4 pogonom, ki je imelo letne gume. Nikamor ni šlo, ne v hrib, ne navzdol ko sem zavijal ni ubogal in je šel naravnost. Tisti 4x4 pogon je bil za okras.
Torej če je malo višji avto in dobre zimske gume je v 90% primerov dovolj. Če so pa gume slabe ti pa nič ne pomaga.