Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Nakup prvega avtomobila (golf/passat?)

Napisal/-a mrtwelvetrees Pe avg 12, 2016 6:29 pm

Si se vprašal za cene rezervnih delov enega VW TDI ali pa enega bencinarja pri Renaultu, Hyundaiju, Toyoti... (bencinarji neuničljivi)
Koliko več možnosti imaš da se ti kaj večjega (dražjega) pokvari pri dizlu ki ima za sabo 300.000km ...

Če znaš sam popravit, šravfat avto ali imaš nekoga ki ti na pol zastonj to dela, potem izvoli, jaz vem da nebi šel v to.

Sicer obstaja možnost da dobiš kakšnega TDIja ki se bil redno servisiran, realni kilometri, samo takega dobit ... preveč živcev in časa :D
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Pe avg 12, 2016 7:43 pm

Necesa ne razumem, uporabnik ivan 36 ti je dau par linkov... vsi so dizli,vsi zgleda da so od fizicne osebe,vsi so v tvojem budgetu...

Kako to mislis da so zgonjeni?? Ja pa sj so 15let stari, z 300t km... bols k to ne gre. Po eni strani si si postavu zelo zelo ozek krog izbire,zelo si nedovzeten za vse DOBRONAMERNE predloge,po drugi strani pa apriori zavrnes realne predloge s teh linkov... ne mislit da te bo nekje caku super ohranjen passat l.01 z 100t km brez napak... je.at ga,ce si se odlocu za tak avto,vrz na mizo tista 2jurja,uzem neki od teh golfov,passatov, in upej d bo zadeva laufala. Sj kukr zgleda si ze odlocen v svoj prav.

Tistga kaj je vecji j**c,elantra al renault sploh ne bom komentiru,ker... brezveze. Bo izpadl kej izven konteksta.

Skratka,ker mi delujes odlocen kaj hoces,rabis in zmores in ker ne poznam nikogar, ki bi prodajal avto zate,ti na tem mestu lhk sam śe zazelim dobro izbiro in srecno voznjo.

Lp

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Pe avg 12, 2016 9:17 pm

Brez zamere,japonski avtomobili so nemcem lahko samo za vzgled po vzdržljivosti in zanesljivosti. In ne,nimam japonca...Sam si pa lahko na avto nasveti pogledaš kaj piše za to generacijo passata: precenjen,slabša zanesljivost od pričakovane...Je pa 1.9 tdi dober motor drugače. Svetla,če ne najsvetlejša točka koncerna VAG. Tudi meni ni všeč to z renaultom in jajci. Renault je slovensko nacionalni avto in pika. Proda se jih največ in zato tudi največ objav,da so z njimi težave. Marsikdo pa ne more dat rok stran od renaulta :). In ne,tudi renaulta nimam :)

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar So avg 13, 2016 11:37 am

Zanimivi pogledi na problematiko..

Dejansko si ti že odločen kaj boš kupil, in sicer bo nekaj iz družine vw z 1.9 tdi motorjem. Na forumu boš težko našel nekoga, ki je lastnik želenega vozila, še težje pa, da bi želeno vozilo tudi prodajal. Dejansko so tdi (še bolj pa sdi) v teh letih neuničljivi ob pravilni uporabi, kar za kasnejše tdi ne moremo več trditi (sploh za 2.0 tdi).
Če iščeš avto od lastnika naj bo po možnosti 1. lastnik ali pa drugi (s tem, da je lastnik že nekaj let). V opozorilo - veliko švercarjev prodaja avto kot fizična oseba, kjer je verjetnost vrtenja kilometrov enaka ali pa višja kot pri takšni ali drugačni avtohiši.
Zavedati se moraš, da je pri toliko starih avtih nekaj normalnega, da kaj gre k "hudiču". Preden kupiš avto, imej na strani vsaj jurja in pol, da narediš veliki servis, po potrebi poštimaš bremze, sklopko in še kakšne malenkosti ter tudi če bo potrebno zamenjaš turbino in urediš tudi morebitna ličarska dela. Ne glej kilometre, tudi če jih ima 350 k ampak, da je ostalo čimbolj v stanju, da bo obratovalo še nekaj časa.

Lahko pogledaš tudi nekaj v tem smislu:
http://www.avto.net/Ads/details.asp?id= ... DI%20Signo

Ker na forumu sprašuješ po mnenju forumaše je normalno, da ti vsak predlaga predlog, kateri ti bo po mnenju forumašev v pomoč pri iskanju in opozorila, katera te lahko obvarujejo pred nepredvidenimi stroški.

Glede nakupa japoncev in francozov - nisi si lastil nobenega in po tvojih "izkušnjah" je škoda, da jim celo rečemo avti, zato je nadaljne komentiranje predlogov brezpredmetno.

Pa velik sreče pri nakupu.

lp

Klemen97
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemen97 So avg 13, 2016 12:41 pm

Ziv, lepo napisano z prvim delom se strinjam popolnoma kakor si napisal.
Seveda imam zalogo, ravmo zato ne zelim povecati budgeta nad 2,5k... Lahko kupim nekaj za recimo 4k ampak ko bo pa treba to vzdrzevat pa nebo slo, ravno zato sem rekel, da budgeta visal nebom, ker zelim imet rezervo kakor si ti to navedel ;)

Am, za renaulte recimo. Osebno ne, si ga nisem lastil,so pa si ga in si ga se vedno ozji ter sirsi druzinski clani z katerimi sem vsakodnevno v stiku. Ne recem, da je vsak renault j**c ampak v primerih, ki jih osebno poznam, ni nic lustnega na teh renaultih :/
Za japonce naceloma nimam pripomb, swm pa navedel, da kupujem prostornejsi avto ter ne gajbice, sicer bi nabavil Punto, z katerim prakticno skoraj ni stroskov.

Pa da odgovorim se ostalim.
Nejc1986: ce so to zate konkretni primeri potem pa res nevem, ni cudno, da potem vsak pravi, da je 15 let star avto steran, ce pa ga vsak najprej zgoni brez primernega vzdrzevanja, potem pa prodaja. In kot naslednje veliko vozil iz njegovih predlogov je dalec pod letnikom 2000/2001 ;)

Pleomax: nevem kje si bral, da je passat 00-04 nezanesljiv avto?!? Res, da je avto drazji od svojih konkurentov, pa vendar verjamem, da je za to kar ponuja vredno dat malo vec.
Japonci za vzgled nemcem? Hehe no ce ti tako pravis potem bo to ze najbrz drzalo, sam se nisem in se nebom strinjal z tem. Se vedno sem pristas nemskih strojev ;)

Pa srecno :)
:)

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG So avg 13, 2016 1:38 pm

Preberi tole, se nasmej in razmisli o svoji odločitvi. Pa ne pravim da moreš kupit Megana, sploh pa ne toliko starega (stvar je stara toliko kot jaz, oziroma tudi toliko kot ti), tudi ne nujno Renaulta ampak razmili o kakšnem za vzdrževanje bolj nezahtevnem avtomobilu. Ti dam primer, doma imamo Laguno 2007 in pa na novo rabljenega VW up 2012. Pri Laguni me ne prepričaš da bi šel sam menjat kakšne filtre, pri Up je kabinski preprosto dostopen, za zračnega odviješ nekaj vijakov in je. Za olje je druga stvar pa vseeno kolikor sem gledal ni ravno zahtevno. Tudi z tem bi si lahko znižal nekatere stroške tega da imaš avtomobil tako da morda glej tudi tole.
Pa še nekaj, videl si da je v 9 letih v 19let starega Megana šlo 400 €, kaj kar je teoretično bolje narejeno bi znalo delati še z manju vložka. Če ti pa pri takem Passatu crkne kaj večjega boš lahko v trenutku presegel teh 400€, morda tudi za nekajkrat.

Če imaš pa res tako veliko željo po tem avomobilu pa kupi, če boš imel srečo se boš teh 5 let vozil brez problema, če ne boš pa teh 5 let ves čas nekaj popravljal.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 13, 2016 2:50 pm

In kot naslednje veliko vozil iz njegovih predlogov je dalec pod letnikom 2000/2001

Joj mene a si čist prtegnejn ali kaj ? Imaš 2000€ in potem pametuješ o letnikih 01 ali celo 02 ter realnih 99.000km prevoženih :shock:
Dober avto z res malo km prevoženimi je DRAG!!! Ne glede na letnik ali znamko!

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax So avg 13, 2016 4:07 pm

Slika pove več kot jaz...
Priponke
Screenshot_20160813-170449-800x450.png

Klemen97
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemen97 So avg 13, 2016 5:27 pm

Ivan36 je napisal/-a:
In kot naslednje veliko vozil iz njegovih predlogov je dalec pod letnikom 2000/2001

Joj mene a si čist prtegnejn ali kaj ? Imaš 2000€ in potem pametuješ o letnikih 01 ali celo 02 ter realnih 99.000km prevoženih :shock:
Dober avto z res malo km prevoženimi je DRAG!!! Ne glede na letnik ali znamko!

Imam veliko vec kot 2k€, to tebe niti ne briga koliko mam, ter koliko mam namen za avto odsponat.
Ti si mi nalimal sama j***a pod 1500€ z 300k,350k+ medtem ko sam vem da dobim avto okoli 250-270k letnik 2002 za slaba 2 čuka ;)
Ce pa si nepismen pa ne poznas niti letnikov po vrsti ter sanjas o avtomobilih z 99k km, kjer jih nikjer niti omenil nisem, ti pa nisem jaz kriv.
V originalnem postu sem napisal ce je kdo, ki ima omenjena avtomobila v lasti, drugo me ne zanima. Sem dovol izkusen v kupovanju ter preverjanju informacij, navsezadnje to ni ne prvo, niti ne zadnje vozilo,ki sem ga oz. Ga bom kupil.

Torej zanima me kaj, kar vsesplosno ni znano.

Napake, stroske, vzdrzevanje, nategi pri nakupu, itd., to pa vem ze sam ter nerabim nobenega pametovanja sploh pa ne od tebe ivan36.

Pleomax: noben avto ni popoln. Take napake ima lahko tudi 5 let star avto,.....

Renault VG, mehanika imam "svojega" al kako bi se izrazil. Torej stroski so ravmo toliko, kolikor stanejo deli za popravilo ;)

Popolnoma razumem tvoj point, kam meris ampak ja renaulta na zalost ali pa veselje ne bom kupil pod nobenim pogojem :) se vedno je kot druga opcija golf, ki ima, verjamem, nizje stroske vzdrzevanja od passata :) pa srecno

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 13, 2016 5:34 pm

Torej je name te teme nabijat brezvezne poste?

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax So avg 13, 2016 8:20 pm

Potem pa sploh ne rabimo debatirat. Ti si se že pred odprtjem teme odločil za passata,tako da go for it :)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo So avg 13, 2016 9:37 pm

Kolega ima sedaj že drugega Passata, oba letnika okoli 2000, oba s preko 300.000 km, oba 1.9 TDI. Sam imam Peugeota že skozi in dokler je še imel starega Audija, me je on zafrkaval da naj kupim avto, sedaj pa jaz njega. Ni en mesec da avto nebi bil na servisu, vedno je nekaj, kaj točno vse crkuje pa niti ne sprašujem več, vem samo da imajo tile avti probleme z rokami in jih menja na 10.000. Sam motor pa niti ni problematičen in je tudi kar varčen, s klimo in 110 po AC ima porabo okoli 5.

Tako da, 1.9 TDI ja, Passat ne. Raje poglej za kaj drugega iz VAG koncerna, mogoče kak Seat.

Klemen97
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemen97 Ne avg 14, 2016 8:50 am

Hvala za odgovor, točno kakšne take informacije iščem, od ljudi, ki avto dejansko imajo, oz. ga poznajo, ker ga imajo njihovi bližnji.
Dejansko sprašujem za 2 avta, torej golf/passat. Passat se mi dopade bolj samo zaradi opreme, čeprav je tudi golf ok...
Bom pogledal tudi za kakšnega seata, leon mi je še kar všeč.

Sicer pa za ostale, ta tema ni nabijanje postov, se mi niti ne gre za to ;) Želim samo izvedet čimveč kakšnih dodatnih informacij o navedenih avtomobilih, kot sem to navedel že najmanj 10x. ;) In ne to, da bom kupil passata nisem nikjer navedel, navedel pa sem, da je to ena izmed 2 izbir ;)

blaze11
Novinec

Napisal/-a blaze11 Ne avg 14, 2016 9:24 am

''V originalnem postu sem napisal ce je kdo, ki ima omenjena avtomobila v lasti, drugo me ne zanima. Sem dovol izkusen v kupovanju ter preverjanju informacij, navsezadnje to ni ne prvo, niti ne zadnje vozilo,ki sem ga oz. Ga bom kupil. ''

Jest sm pa mislu da kupuješ svoj prvi avto!?

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Ne avg 14, 2016 9:27 am

Še nekaj, če se boš vozil na faks vsak dan v LJ bi jaz raje gledal za Golfom ker Passat je kar konkreten avto in zna biti problem s parkiranjem. Razen če imaš tudi parking svoj...

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne avg 14, 2016 9:49 am

Oce je leta 03 kupil passata letnik 01,100t km 1,9tdi 74kw z avt.menjalnikom. uvozen iz nemcije. Nekako se nismo ukvarjali s tem,da bi bili km prevrteni , ker se nam je zdelo da je 100t km v dveh letih vrh glave... cena je bila enaka kot za novo takratno octavio combi z enakim motorjem in rocnim menj.

No,v roku parih mesecev je zacel menjalnik konkretno za.ebavat... nevem tocno,kaj je bila resitev,vem da se je ze skoraj narocil nov menjalnik,ko je oce malo bolj udaril po mizi in so prisli na kompromis, da je popravilo menjalnika stalo "samo"300 .000. Takratnih tolarjev...

Potem je avto delal bp.,obnovit se je dalo alternator,nedelejucega zadnjega brisalca se nikoli ni šlo rihtat...

Ob vsem tem je nas mehanik podal oceno,da je imel ob nakupu avto vsaj se 1x toliko km za seboj...

Skratka,avto se je leta 09 prodal za dobrih 5t eur... z prevozenimi 280t km na stevcu. Plus tist kar so prckali pred nami...
Avto je delal, je pa mehanik svetoval,naj se ga v izogib vecjim stroskom v kratkem, pocasi lahko znebimo. Se pravi,pri okoli 400t km.

Na koncu pa je ze kar konkretno pil... 7l proti zacetnim 6l

Potem je kupil octavio combi tour,enak motor. Novo iz stacune. Avto ima sedaj blizu 300t km,razen stikala za stop luci NIC drugega menjano. Razen potrosnega materiala. Aku.,sklopka,turbina,vse na podvozju-vse je še prvo. Poraba 5,5l. Lahko pa ju3 crkne kaj konkretnega

Skratka,kaj lhk jst izluscim iz tega:

avti kot so passat ipd... imajo lahko,sploh iz tujine,tudi po 100t km na leto... upanje da ima 15let star passat (ali karkoli podobnega) z tdi motorjem 250t km, je res samo upanje...

Nov avto je nov avto... tudi de je nizjega ranga. Nategunov je pac prevec. Ce si ne mores privosciti novega,si privosci nekaj kar je bilo vozeno na normalen nacin z normalnimi ljudmi. Pa še tu je taka loterija,pri taki starosti,da glava boli...

Naj povem,da je omenjeni vozili,v casu lastnistva, vozila samo ena oseba. In to na zelo,zelo nezen nacin. Se pravi,avto skoraj ne more biti bolj ocuvan...

Zakaj nisem te izkusnje prej povedal? Ker se mi zdi nepomembna,ampak ce jo hoces slisati... vsi vemo,da so 1,9tdi vzdrzljivi,vsi vemo da so old school vag-i trpezni....

Ampak...ne zanasaj se na to izkusnjo kaj prevec. Gledas stare avte z xy razlicnimi lastniki,ze novih avtov folk ne vdrzuje,kaj sele 15let stare. Katerikoli tok star dizel,ki je prvenstveno namenjen premagovanju vel.st.km in ki je (bil) visjega razreda, je zelo verjetno financna jama brez dna.

To ti tle hocmo dopovedat.... isto je mondeoti,c5,vectrami,lagunami ipd.

Ko kupujes rabljen avto,kupis tudi njegovo zgodovino... in tle passati in golfi ipd.niso lih najbolj varna izbira...

Klemen97
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemen97 Ne avg 14, 2016 3:27 pm

edit mod
Predhodnega posta se NE citira

Povsem razumem tvoj point ja. Za novo vozilo, tako veš, da pri 19 ima malo kdo, razen če "tastari" založijo ali celo kupijo avto pa še to verjamem, da so redki primeri.
No nekaj pa sem le ozvedel torej, da ima passat velike stroške v primeru okvar, kar je nekako razumljivo. To, da bi imeli malo km, ter, da se to na polno zlorablja vem, ter kakor si navedel, je passat avto, ki je namenjen za dolge ture torej je temu primerno bil vozen verjetno iz strani večine. Vzdrževanje pa itak, če je že prvi lastnik zasral mašino pol jo tud 3ji z lepo vožnjo nebo rešil (pa še kaj drugega). Torej tu je jama brez dna ja.

Renault VG vozim se na šiht v LJ, na faks ni računice, je BUS mnogo cenejša izbira, je pa res, da golfa utakneš skoraj kamorkoli :)

Blaze11: ja kupujem svoj prvi avtomobilil, navedel pa sem, da sem ze kupil "vozila". Torej vem, na kaj moram biti pri kupovanju posebej pozoren predvsem pri prodajalcu. To sem imel v mislih.

Sicer pa še eno vprašanje, tako simpl.
V oči mi je, po daljšem premisleku padel tudi 1.9 SDI motor. Vem, v prvem postu sem ga odpisal, vendar me vseeno zanima kako je kaj z SDI?
Konkretno pri Golf 4, ima le ta 68KM, kar je, verjamem za 1.9 mašino malo švoh vendar po preračunenem zavarovanju sem ugotovil, da bi to lahko bil ok nakup?
Torej če razumem prav, SDI se od TDI mašine razlikuje v tem, da nima turbine. Je še kaj, da SDI nebi imel?
Poraba, sem bral, da je majhna (okoli 5l na 100km). Ampak zanima me predvsem kako je avto, če se not usede 5 ljudi :) A to kam gre, sploh v klanec? Mislim, ne potrebujem avta, zato, da bi se bahal z močjo ali hitrostjo, saj itak več ko 130 nimaš kje it.
Torej mnenja glede samega SDI motorja? + in -?

Lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Ne avg 14, 2016 6:05 pm

Avto ima 1.170kg (suhe teže) in 68 konjev, to ti pove vse. Jaz ko sem gledal rabljene avte, sem gledal bencinarje z okoli 60 konjev (1.1 do 1.3 motorje), ampak avto mora imeti okoli 800kg da se spodobno pelješ ali pa še kdo zraven, prehitevanja odpadejo razen kakšnega kolesarja ali pa traktorjev. Čeprav kolikor grejo nekateri sodobni, bi še tega težko prehitel.

Za primerjavo, Citroen AX, internet pravi da ima težo od 640 do 850 kg, 1.0 motor s 45 konji gre v vrhniški klanec 80, pa je gas v podnu.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne avg 14, 2016 7:38 pm

Imeli sluzbenega golf 4 variant,1,9sdi... naredu kr neki km z njim. Tko je... po mestu je super,po ac tud kr dobr drzi hitrost,problem so prehitevanja na regionalkah. D nebi slo mim kolesarjev,se lih ne strinjam. Pac ne gre tko zlahka mim kamionov k se pelejo 20kmh manj kukr ostali... ampk cist tko,kolk pa je regionalk?

Nekega poslabsanja zmogljivosti ob polnem avtu nisem zaznal. Je pa res d sm izrazito umirjen voznik☺

Tle ti ni druge kukr probat pa vidt a ti je presvoh al ne.men se ne zdi tok slabo,kukr ksni pravijo. Sj pravim,za probat je.
Dvakrat probal cordobo 03 1,9sdi pa se pozna d je mal lazji...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Ne avg 14, 2016 7:50 pm

Sem rekel da kakšnega kolesarja bi še prehitel, potem se pa počasi neha ;) Pred leti sem imel nadomestni avto (od sestre) 206 z 1.1 motorjem, torej 60 konjev in 910kg suhe teže. Avto ni šel nikamor, pospeškov nobenih, porabo sem pa takrat imel vsaj 8, če ne več. Moram pa priznat da sem takrat jaz imel 206 1.6 HDi, mogoče se mi je zato zdelo da je avto neprmičnina ker moj je letel kot sneta skira.

O regionalkah pa čisto odvisno od vsakega posameznika, jaz imam nekje 10% mest, 10% AC ter 80% regionalk.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov