McLaren je napisal/-a:_jerry_ malo pojasni zakaj so PSA motorji na psu.
Do zdej nisem sam zasledil niti slišal od drugih da bi bil kdo nezadovoljen z PSA motorjem. Morda to da so bolj leni? Jah, folk si kupi tisto kar spada njegovemu stilu. Če je človek "sunday driver" mu bo tako naravnan motor čisto kul. Če je pa wannabe dirkač pol bo pa že kupu kaj živahnejšega.
To še ne pomeni da so na psu

Zadnjic sem napisal dokaj obsiren odgovor, potem pa mi je crknil racunalnik in se mi je vse zbrisalo, tik preden sem pritisnil "poslji"...
Zato se enkrat

in bolj na kratko (ker se mi ne da se enkrat obsirno)
PSA V6 motorji nimajo radi niti visokih obratov, niti niso izrazito prozni pri nizkih. Vrtijo se z odporom in neradi. Taksen motor bo vedno porabil vec kot zivahen in poskocen motor, kar je znacilno za konkurencne izdelke. Razlika je opazna ze pri umirjeni voznji, pri norenju pa sploh ni primerjave. Njihov V6 porabi v povprecju priblizno toliko, kot porabijo konkurencni V8 motorji, kar je obcutno prevec...
Zanimivo je to, da ima PSA tudi odlicno alternativo, a je skoraj nic ne uporabljajo, prakticno se jo branijo kot hudic kriza. To ni nic drugega, kot hisni 2.0 turbo bencinski agregat. Ta motor porabi tudi pri enakih obremenitvah in enaki tezi vozila tudi po 1/3 manj goriva kot njegov "zgreseni" bratranec, V6. Celo kombi (kar je pravi izraz za tisto, cemur danes moderno recejo "enoprostorci") kot je Pizo 806, s tem motorjem postane zivahen skoraj kot osebni avto in tudi poraba je cisto znosna, skoraj primerljiva kakemu dizlu. Ta biser je tudi zelo zdrzljiv, saj sem videl ze precej primerov, ko je tudi se po 400.000 km in vec delal popolnoma brez problemov (celo turbina je bila se iz prve vgradnje)...
In kaj ponuja konkurenca? Nemci, Japonci in Americani imajo odlicne V6 motorje, ki so prakticno neunicljivi, varcni in povrhu vsega se zelo poceni za vzdrzevanje. Dolocene komponete PSA motorjev zdrzijo komaj 40-70.000 km, medtem ko je cel "halo" ko pri BMWju ali Mercedesu nekaj crkne pri "vsega" 150.000 km... Lahko grem tudi v detajle in povem nekaj primerov, ker vcasih za rekreacijo tudi razstavim kak avto in ga prodam po delih -ce kdo zeli. Deli za BMW mi ponavadi oblezijo na policah, medtem ko so zadnjega Pizoja (letnik 2000) kupci dobesedno RAZGREBLI... j***a...