Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ To mar 14, 2006 4:45 pm

Ne prehitevam (z 70 KM se bolj tezko prehiteva), vozim se vecinoma po mestu, pa je poraba od prvega dne do danes po BCju 7.1 l/100 KM. Na relaciji MB-BOSNA-MB sem pri konstantni voznji 150km /H mel porabo (povprecno) 7.2

Bom pa res enkrat sou do kopra pa se bom peljal 120 km/h. Me zanima ce bo padla poraba kaj.

Pa ne pretiravam, povem pač kake so moje izkušnje.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 To mar 14, 2006 4:58 pm

Courage™ je napisal/-a:Pa ne pretiravam, povem pač kake so moje izkušnje.

Ja in zdej se vsem zamal zdi ki imajo dizle in listajo po manualih in berejo revije o porabah. Vse je odvisno od voznika pa če je to dizel ali pa bencinar, da pa bi enako žrla je pa seveda otročje neumna prijava.

P.S. minili so časi golfov 1.6D s 60 konji in AX-ov s še manj konji in porabami slabih 5, če si šofer da nimaš za seboj kolone imaš porabo pri zdajšnjih zmogljivostih dizlov porabo zagotovo 6+. Seveda se pa da počas vozit in lahko tudi meni baleno pije pod 7 litrov in sicer 1.6 motor 16V.
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi To mar 14, 2006 5:14 pm

Sazo je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:Vozim 1.4 HDI pa mam povprecno porabo 7.1 lit.

Pod 7 se nisem priso, pa se vozim normalno

Mislim da se na porabo 3.9 litra pride ce se na avtocesti od Maribora do Kopra peljes 90 km/h.

to je prva realna izjava...hvala bogu...pijačka pade...
ja 530d sm jst tud že dostkrat furu...pa sm meu porabo 12 pa sm čist lepo peljal...pa bmw ma nižjo porabo že s tem k majo vrstne motorje in ne V...majo dobro ekonomijo...sam če pa ti tišiš 3.0d vrjem da takoj skoč na 20...pa probi sej ni težko no...sej ti rečm da prestav pr 50 v drugo pa pr 100 v tretjo...pa jst večinoma skoz tko delam...večina folka ma pa pr 80 že v 4 al pa 5ti ane...

Večina folka, ki vozi dizle, ima v peti že pri 50 ali pa še prej, ker imajo dizli veliko navora, še posebej tisti z zelo močnimi mašinami!
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' To mar 14, 2006 5:27 pm

dve strani offtopica... :roll:
človek vpraša za nasvet glede avtomobila, vi pa se tukaj prepirate kolko komu avto pije. bravo. :?
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
kris
Novinec

Napisal/-a kris To mar 14, 2006 6:37 pm

Sazo je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:Vozim 1.4 HDI pa mam povprecno porabo 7.1 lit.

Pod 7 se nisem priso, pa se vozim normalno

Mislim da se na porabo 3.9 litra pride ce se na avtocesti od Maribora do Kopra peljes 90 km/h.

to je prva realna izjava...hvala bogu...pijačka pade...
ja 530d sm jst tud že dostkrat furu...pa sm meu porabo 12 pa sm čist lepo peljal...pa bmw ma nižjo porabo že s tem k majo vrstne motorje in ne V...majo dobro ekonomijo...sam če pa ti tišiš 3.0d vrjem da takoj skoč na 20...pa probi sej ni težko no...sej ti rečm da prestav pr 50 v drugo pa pr 100 v tretjo...pa jst večinoma skoz tko delam...večina folka ma pa pr 80 že v 4 al pa 5ti ane...

Ta bmw ima avtomatski menjalnik in ko ga tiščiš gredo obrati do konca tako da nič prej ne prestavljam ampak ga tiščim do konca, da bi pa poraba skočila na 20 litrov je pa nemogoče trenutna ja sam povprečna pa ne. Pa še to če si imel porabo 12 litrov nisi lepo peljal ampak si ga moral kr vredu tiščat, ker drugače je to nemogoče.
Slika
Slika

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz To mar 14, 2006 7:49 pm

Sazo je napisal/-a:kok vi folk prbijate da je jo......ke boš meu s 150konjiskim avtom porabo 7.5litra po tvojem pri hitri vožnji (razn če je zate hitra vožnja 61km/h tm k je omejitev 60km/h drugač ne gre)...a si neumn al pa vidš polovico od realnih številk...mi mamo doma tud 1.9TDI nemškega pa ma 130konjev in ma porabo 9.0...ampak fotr fura kt da je str 170let...k ga jst pelm mam povprečno porabo nič manj kot 16litrov...če dizla gonš ma še hujš porabo kt bencinar....fakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....3litre spije krava mleka za zajtrkkk!!!

Brez zamere ampak pomoje pa ti mal prbijaš. Moj golf IV ma deklarirano skupno porabo 4.9l. Zdej je čipan na 140km, ampak baje čip ob normalni vožnji ne porabi več. Tako, da ne vem kako loh vaš 130km porabi tolk, če praviš da fotr fura po penzionistično. To je z mašino neki narobe, če je to res.. Lahko pogledam še fotrovga Landcruiserja z 3.0 mašino, nekaj manj kot 170km in več kot 2 tone pa ma povprečno po računalniku 8.2-8.7. (avtomatik). pa rečmo da 1l premal kaže. Pa itak je od začetka dizlov znano da manj porabjo in tud če ga prtisneš, da se poraba ne zviša tolk kot pri kšnem primerljivem bencinarju. lol

cicotrica
Nov uporabnik

Re: Dizli

Napisal/-a cicotrica To mar 14, 2006 8:20 pm

Wrecker je napisal/-a:Zanimajo me dizli in sicer Alfa 1.9JTD,Ford 1.8 tddi in tdci,Seat 1.9 tdi,Renault 1.5 dci,Opel 1.3 1.7 tdci in pa mitshubisi did!Prosim da vsi ki imate izkušnje s temi vozili napišete svoja mnenja.Katerega se bolj splača kupiti in kakšna je cena vzdrževanja?
Za avto bi odštel 2 milijona ali malo več!
Hvala za vse inf.

Med naštetimi dizli je najbolj napredna in doterana mašina JTD od Alfe, Opel ima od fiata licenco za JTd vendar so jih poimenovali TDCi,je kool mašina predvsem 1.7TDCi, Renault kot vsi vemo ima težave z črpalko in šobami (problem je čistost goriva)za naše gorivo vemo da je k..c, SEAT 1,9TDi pa je odvisno katera mašina s kolkimi KM, koncern VW pa ni več tisto kot je nekoč davno bilo, za Forda še nisem slišal nič dobrega pa tud slabga ne, tko da je nekje v povprečju. med japonci pa sta kljub dizlu zakon honda in toyota z 2.0 oz.2.2 mašino.
stoškov boš imel najmanj pri japoncih honda oz. toyota, ostali pa so tam tam. Alfa mašina o.k.ostalo pa po starem vendar je tudi tu viden napredek.
Lahko si mal pogledaš teste od ADACA in MOTOREVIJE, AVTO bild pa boš vidu kaj pravjo tujci, praktičen kar sem ti jaz povedu.
Upam dasem ti kaj pomagu,mor pa vedet da ti bo vsak hvalu tist kar vozi in ti ne bodo dali objektivnih pogledov.

Uporabniški avatar
kris
Novinec

Napisal/-a kris Sr mar 15, 2006 3:36 pm

hladni je napisal/-a:to da je JTD najbolj modern je malo za lase privlečeno...konc koncev je common rail in zato nč posebnega. vw ma pumpe duse tehnologijo, edini! kiri je boljši...je težko ali nemogoče rečt. rečemo lahko samo to, da ima vw manjšo porabo in večji navor pr istih konjih. vw tdi brez pumpe duse, 110km im najnižjo porabo od vseh, sploh ni debate o tem. res pa je da ma manj navora (5-10) kot konkurenti z bolj modernimi motorji. navaden tdi je tudi najbolj vzdržljiv!
lp

Preberi si zadnji avtomagazin v katerem je test golfa 2.0 tdi in poglej kaj piše o porabi bom napisal kaj približno so napisali ker revije nimam tukaj zraven sebe: povprečna poraba je bila 7,5 litra in da tudi če voziš kot najhujš gorenc ne moreš priti pod 6 litrov če pa voziš normalno je poraba okrog 7 litrov na testu pa je bila 7,5 in da je sedaj tukaj dokaz za vse tiste ki trdijo da vw -jevi tdi -ji pokurijo zelo malo in da je debata o tem če res pokurijo tako malo končana. Boljši in bolj moderen je pa ziher common rail (že zaradi emisij) ker ga zdej že skoraj vsi vgrajujejo, in prav tako ga bo začel tudi vw sej mslim da je samo še 2.0 tdi star motor vsi večji so že common rail, in do leta 2007 ali 2008 bodo že vsi njihovi motorji common rail.
Slika
Slika

Uporabniški avatar
kris
Novinec

Napisal/-a kris Sr mar 15, 2006 3:44 pm

Courage™ je napisal/-a:Ne prehitevam (z 70 KM se bolj tezko prehiteva), vozim se vecinoma po mestu, pa je poraba od prvega dne do danes po BCju 7.1 l/100 KM. Na relaciji MB-BOSNA-MB sem pri konstantni voznji 150km /H mel porabo (povprecno) 7.2

Bom pa res enkrat sou do kopra pa se bom peljal 120 km/h. Me zanima ce bo padla poraba kaj.

Pa ne pretiravam, povem pač kake so moje izkušnje.

Mislim to je nemogoče punca ima clio-za 1.5 dci 85 km in ima povprečno porabo 4,8 litra, njen brat ima isti avto in ima porabo 5,6 litra ampak on vozi skoz kokr gre, pa živita v mestu tako da je 60% mesten vožnje ostalo pa po normalnih cestah in avtocestah. Tako da ne vem kako lahko imaš ti takšno porabo z avtom ki ima še manj konjev.
Slika
Slika

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr mar 15, 2006 4:52 pm

no, jst pa vidm na servisu, imajo nekateri clio motorji 1,5 (65 in 80 KM), povprečno porabo tut okol 4 litre, to je 4,1; 4,2,... manj kot 4 še nisem videl avta...
Slika

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Sr mar 15, 2006 5:10 pm

zupi13 je napisal/-a:no, jst pa vidm na servisu, imajo nekateri clio motorji 1,5 (65 in 80 KM), povprečno porabo tut okol 4 litre, to je 4,1; 4,2,... manj kot 4 še nisem videl avta...

O ja, js pa na lastne oči vidu pr kolegovmu 1.5 dci 80KM povprečna poraba 3,7, s tem da je bil on prvi v okoloni. :twisted:

Uporabniški avatar
AMG Kompressor
Nov uporabnik

Napisal/-a AMG Kompressor Sr mar 15, 2006 5:43 pm

@Sazo: verjetn si res gledal trenutno porabo na računalniku ki pa je nerealna na dalj časa kot samo trenutek!!!
ta poraba se namreč izračunava glede na položaj stopalke za plin!!!

pa tut vrstni al pa V motor nima veze pr porabi če sta enake prostornine in zmogljivosti ter tehnologije!!
vrstni motorji so edino bolj prožni in pa mirno tekoči, Vmotorji pa bolj odzivni in pa višje vrteči!! poleg tega V motorji omogočajo vgraditev v manjši avto kot pa vrstni ki ima dolžino dvanajstvaljnika :)
Slika

Uporabniški avatar
skeey
Novinec

Napisal/-a skeey Sr mar 15, 2006 6:07 pm

Hmmm
ja jst vozm 2 avta in sice enga 2.0Hdi, no tuki je poraba okrog 6.0l, če menjavam do 5 prestave tja do 2200tr/min, drugače če ga pa en tolk ganjam v nižjih brzinah pa po avtocesti 170, je pa poraba 7.2l tam okol. Sem šel tudi Postojna-Dubrovnik, pa skoz po avtocesti 140-150kmh pa sem mel porabo 6.6l.
Druga avto mam pa 2.2dci, pa naredim v povprečju 30km na dan, kaj je daljših fur je čez vikend je pa poraba okrog 7l včasih kaj čez, sem ga pa tudi spravil na 10l ampak sem res naganjal, mislim da z polhnim rezevarjem (80l) da bi imel povprečno porabo 15l skoraj ni mogoče.

Nevem od kje vam tko velike porabe, mogoče mal kontrolirajte rač. če vam prav kaže, ali papoizkusite povratek iz črpalke speljati nazaj v rezervoar :twisted:

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Če mar 16, 2006 1:20 pm

AMG Kompressor je napisal/-a:@Sazo: verjetn si res gledal trenutno porabo na računalniku ki pa je nerealna na dalj časa kot samo trenutek!!!
ta poraba se namreč izračunava glede na položaj stopalke za plin!!!

pa tut vrstni al pa V motor nima veze pr porabi če sta enake prostornine in zmogljivosti ter tehnologije!!
vrstni motorji so edino bolj prožni in pa mirno tekoči, Vmotorji pa bolj odzivni in pa višje vrteči!! poleg tega V motorji omogočajo vgraditev v manjši avto kot pa vrstni ki ima dolžino dvanajstvaljnika :)

Odebeljen tekst je podoben nesmisel kot ga je povedal Sazo, da vrstni motorji žrejo manj. Postavitev valjev ima z odzivnostjo in veseljem do vrtenja bore malo(praktično nič) skupnega. Ostalo je pa res kar si napisal, šestvaljnik V oblike je bolj kompakten kot vrstni šestvaljnik a ima rahlo nemirnejši tek(čeprav je tud to že relativno, glede na mirnost nekaterih V6)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Če mar 16, 2006 1:54 pm

no da še jst nekaj napišem na to temo
mam dva dizelaša. in sicer seat toledo 1.9 TDI (90KM) in R CLIO 1.5 DCI (80KM)

1. toledo
povprečna poraba (mesta+izvenmestna) je od 4,7-5,8l/100km. večje porabe še nisem imel(gledano po računalniku). rekord pa sem mel 3,9l/100km in sicer 80km relacijske vožnje.

2.clio
povprečna poraba (mestna+izvenmestna) je od 4,1-4,9l/100km. 4,9l je seveda poleti pri prižgani klimi.

p.s.: toledo nima klime

Uporabniški avatar
dmatoh
Nov uporabnik

Napisal/-a dmatoh Če mar 16, 2006 6:34 pm

Jaz priporočam Alfo JTD, vsaj nekaj poskočnega in ne požrešnega imaš! 156 JTD Mjet porabi povprečno 5,4-5,6, brez kakšnih posebnih relacij!
Renault Clio je pa tko, če rad hodš na servise potek kar (vsi vemo- naš Clio je Turški Clio)! Z ostalimi pa nimam izkušenj!

lp

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Če mar 16, 2006 7:04 pm

Evo še jst svoj piskerček predstavim.

Na relaciji Novo mesto, Ljubljana (mal mestne vožnje), Koper, Bled, Novo mesto. Poraba 4.5 l, s pržgano klimo, nekje od 130-150km/h po cesti.

Druga bolje ekstremna je bila Novo mesto - Maribor (čez Zidani most), slaba cesta (nesplužena pa še sneg je padal) poraba 3,8 litra! Računalnik mi je kazal celo 3,6... zato sem ga šel tankat, isto čisto poln tank kot sem ga pred vožnjo...

Gre pa za Cliota DCI 100hp.

Drugi je Audi A4, 4je v avtu, Novo mesto - Fernetiči, v 59 minutah - hitrost nekje med 170-200km/h, poraba 7.8 litra. Motor 1.9 čipan na 160hp.

Še drug "ekstrem". Novo mesto - Ljubljana - Novo mesto, Puch G500 (2.5 tone, 300hp) poraba 16litrov. Pa je res pošast... Tko da ne pretiravat. Ne, nism je počas vozu, niti divjal.

Zdej pa res ne vem kva kurca počnete z avti, da tulk pijejo.

Uporabniški avatar
domi
Novinec

Kraj: Prekmurje

Napisal/-a domi Če mar 16, 2006 7:37 pm

Walker_P je napisal/-a:
zupi13 je napisal/-a:no, jst pa vidm na servisu, imajo nekateri clio motorji 1,5 (65 in 80 KM), povprečno porabo tut okol 4 litre, to je 4,1; 4,2,... manj kot 4 še nisem videl avta...

O ja, js pa na lastne oči vidu pr kolegovmu 1.5 dci 80KM povprečna poraba 3,7, s tem da je bil on prvi v okoloni. :twisted:

Takšna poraba je možan samo po bc, realna poraba je sigurno za 0,5-1l večja, meni ne uspe z enim tankom (45 l) narediti več kot 900 - 950 km vendar pri najbolj pazljivi vožnji in šparanju z gorivom, ponavadi pa naredim od 870-900 km; pri porabi 3,7 l pa bi moral tako narediti več kot 1200 km.
meni bc povprečno porabo vedno kaže 4,2-4.5 l realna poraba pa je 4,8 -5,3 l
Ko govorite o porabi jo dejansko izračunajte glede na porabljeno gorivo in prevožene kilometre, ker poraba po bc-ju je sigrno manjša kot dejanska.

lp domi

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če mar 16, 2006 7:47 pm

domi je napisal/-a:
Walker_P je napisal/-a:

Takšna poraba je možan samo po bc, realna poraba je sigurno za 0,5-1l večja, meni ne uspe z enim tankom (45 l) narediti več kot 900 - 950 km vendar pri najbolj pazljivi vožnji in šparanju z gorivom, ponavadi pa naredim od 870-900 km; pri porabi 3,7 l pa bi moral tako narediti več kot 1200 km.
meni bc povprečno porabo vedno kaže 4,2-4.5 l realna poraba pa je 4,8 -5,3 l
Ko govorite o porabi jo dejansko izračunajte glede na porabljeno gorivo in prevožene kilometre, ker poraba po bc-ju je sigrno manjša kot dejanska.

lp domi

pri cliu ti piše tud kolk l si porabu- men je na tank falil pol litra - na cliotu
lp

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo Če mar 16, 2006 8:54 pm

no eto zdej pa tkole...
zdele je blo zmerjen...zadne 2dni...
fotr je tankov, dau comp na 0km z polnim tankom, tank je 60litrski, naredil je pa 750km...mašina (1.9TDI 4MOTION)se prav da je bla poraba 8l/100km kar je 1l pod njegovo normalno porabo...

Jst sm tud natankov 45litrov, naredil sem 375kilometrov (mašina 2.0 16v), se prav da sm meu porabo 12l/100km točno tok kokr je kazal na compu...
eto...

podatki so čist točni...lp
Kdo je bl nor??? Jst al ti???
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov