Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To jun 05, 2007 11:05 am

Najprej, na spletni strani seata http://www.seat.si imaš naveden seznam serijske opreme za posamezen model: greš Leon / Modeli / Serijska oprema. Pa maš vse pakete opreme opisane. Start je v ceniku zaradi lepšega, vsaj js nišem še vidu Leona Start, ali katerega drugega modela v prodaji. FR, Sport, Sport UP - veš zakaj kupuješ. Najbolj se prodajata paketa Reference in Stylance - razlika je tudi prikaza na spletni strani. Seveda pa se da Leona tudi še s paketom Nitro, v Stylance in Reference verziji. Dodatna oprema v Nitro paketu so lita plitašča, meglenke, pragovi, odbijači, spojler, izpušni sistem spremenjen pa mogoče še kaka malenkost.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR To jun 05, 2007 11:39 am

A ta stran sploh še dela?? Men so ne odpre že neki cajta..

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael To jun 05, 2007 11:50 am

CupraR je napisal/-a:A ta stran sploh še dela?? Men so ne odpre že neki cajta..

Stran še dela, vsaj preko Arnesa in Triera omrežja :).

Uporabniški avatar
cakani
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a cakani So jun 09, 2007 7:43 pm

@hladni sej leon je tudi meu akcijo pac 1mio sit cenejsi za vse modele ko je tanov prisel v prodajo, zato nevem zakaj bi biu zgresen nakup npr golf 5 ko pride 6 vn? auto je itak nov, ce ti je oblika vsecna nevem zakaj nebi izkoristil priloznost in kupil novi auto pa ceprav tastar model za nek normalen denar? Tudi ko je tanov leon prisel vn, so ljudje kot za salo kupoval stari model, ravno zaradi tega miljona popusta ;)

Uporabniški avatar
MrDeY
Nov uporabnik

Golf IV ali Leon II

Napisal/-a MrDeY So jun 09, 2007 9:54 pm

Tudi jaz sem nihal med Leonom II in Golfom V, potem pa sem se odlocil za Leona in ni mi žal... Lansko leto, ko sem kupovov sem za isto ceno pri Leonu dobil tako 5 vrat, alu platišča, 105 KM in ne 90... kot opremo, ki jo v golfu vidis zelo redko ali pa sploh ne npr. tempomat, multifunkcijski volan, original radio s podporo mp3 (moznost usb in ipod vmesnika z doplacilom), DSR, BSW,.. Pa kot ste ze omenjali - se nov model imas, pri golfu pride 2008 ven VI... Golf je za odtenek bolj udoben, Leon manj, ker ima trse podvozje, ceste se pa drzi kot da bi bil na tirnicah :) Priporocam Stylance ali Sport-Up opremo, ker dobis veliko vec kot pri Reference ali Sport...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Po jun 11, 2007 8:54 pm

@hladni in MrDey: dejta vidva men nekaj povedat: zdej je končno avto toliko uvožen, da lahko malo na gas pritisnem in upažam, da se Leon napram Ibizi na cesti čudno obnaša - takih problemov nisem imel niti z nobenim od testnih primerkov - namreč v ostrih zaprtih ovinkih zelo rado odnaša prednji konec v smeri zunanjega roba ovinka? A se vama tudi to dogaja? Naprimer: 90 stopinjski ovinek, spelješ malo hitreje od običnega cjazenja in prednji konec kar "odplava" brez kakšnega škripanja gum proti robniku, podobno se mi dogaja pri malo hitrejši vožnji skozi krožišča - avto bi šel naravnost kljub temu,... Podobno se mi je zgodilo zadnjič ko sem malo hitreje in ostro zavil na šparovo parkirišče - zavoj je uspel tja kamor sem si zadal, vendar je avto čudno odreagiral - škripanje gum in "zavijanje" prednjega konca, kot če bi vozil mali cik cak naravnem, sam da je blo to v ovinku (predstavljta si malo vijugasto ravno črto, iz katere naredita ovinek, vijuge pa ostanejo). Zaviral pa na parkirišče nisem, ker je bilo prazno. Sicer je jasno, da če prgeš v krožišče preveč, da te bo neslo ven z ovinka, vendar ibiza je drsela v takem primeru cela skozi ovinek, podobno se dogaja tudi z maminim Touranom, Leon pa kar plava :?

Podatki o avtu: 1.9 TDI s 105KM, pnevmatike: Michelin Energy+, 16 palčna lita platišča, pritisk 2.4 spredaj in zadaj. TCS da, ABS da, ESP ne.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Po jun 11, 2007 10:26 pm

Kael je napisal/-a:@hladni in MrDey: dejta vidva men nekaj povedat: zdej je končno avto toliko uvožen, da lahko malo na gas pritisnem in upažam, da se Leon napram Ibizi na cesti čudno obnaša - takih problemov nisem imel niti z nobenim od testnih primerkov - namreč v ostrih zaprtih ovinkih zelo rado odnaša prednji konec v smeri zunanjega roba ovinka? A se vama tudi to dogaja? Naprimer: 90 stopinjski ovinek, spelješ malo hitreje od običnega cjazenja in prednji konec kar "odplava" brez kakšnega škripanja gum proti robniku, podobno se mi dogaja pri malo hitrejši vožnji skozi krožišča - avto bi šel naravnost kljub temu,... Podobno se mi je zgodilo zadnjič ko sem malo hitreje in ostro zavil na šparovo parkirišče - zavoj je uspel tja kamor sem si zadal, vendar je avto čudno odreagiral - škripanje gum in "zavijanje" prednjega konca, kot če bi vozil mali cik cak naravnem, sam da je blo to v ovinku (predstavljta si malo vijugasto ravno črto, iz katere naredita ovinek, vijuge pa ostanejo). Zaviral pa na parkirišče nisem, ker je bilo prazno. Sicer je jasno, da če prgeš v krožišče preveč, da te bo neslo ven z ovinka, vendar ibiza je drsela v takem primeru cela skozi ovinek, podobno se dogaja tudi z maminim Touranom, Leon pa kar plava :?

Podatki o avtu: 1.9 TDI s 105KM, pnevmatike: Michelin Energy+, 16 palčna lita platišča, pritisk 2.4 spredaj in zadaj. TCS da, ABS da, ESP ne.

Probaj sprednje gume napolniti na 2.6 bara, mogoče bo pomagalo...
Kolk pa piše, v uni knjigici da more met napolnjene gume?
V skrajnem primeru so lahko sprednji amortizerji fuč, samo je malo vrjetno.
Predlagam ti da se malo "poigraš" s pritiskom v gumah, ker če so spredi bol prazne ti nos avta tišči ven
LP Rok

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael To jun 12, 2007 6:11 am

Da bi bili armotizerji zanič, pri novem avtu, skoraj dvomim, saj je sicer lega dobra (razen tega tipa ovinkov)- vsaj no za moje pojme :). Na keslu piše pritisik 2.4/2.2 kar mislim, da če mam gume na 2.4 da nebi smel bit problem. 2.6 je predpisan tlak če se prav spomim, za obteženo vozilo...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To jun 12, 2007 9:57 am

pol pa probaj zadnje gume spustit na 2.2, sej nazaj jih še zmeri lahko napumpaš. Skor 100% so gume spredaj premalo napumpane v primerjavi z zadnjimi gumami.
LP Rok

Uporabniški avatar
MrDeY
Nov uporabnik

Napisal/-a MrDeY To jun 12, 2007 10:07 am

Hm, tega zaenkrat pri leonu se nisem opazil (razn ce seveda na precej gladki mokri cesti pri majhni hitrosti kar se da sunkovito zavijem- takrat se za trenutek zaslisi globok zvok), poznam pa zadevo iz prejsnega avta (Golf IV), ki se je obnasal popolnoma drugace... Nevem ce ima to kaj veze s tem, ampak mocno mi je radiral sprednje gume po notranji strani, tko da sem ga moral peljati na optiko. Gume na leonu imava enake...

lp Dejan

Uporabniški avatar
AwsoMe
Nov uporabnik

Napisal/-a AwsoMe To jun 12, 2007 9:43 pm

Čao!

Mene neki zanima: trenutno mam na rentu tanovga Leona tega, 105 KM in kadar se vozm brez klime je fajn, kadar jo pa vklopim potem pa avto oz. moč kr usahne... zakaj to nardi? no sej vem, da neki moči pa pobere ta klima, sam tolk da avto "ne gre nikamor" mi je pa mal čudno....

No se morm mal pohvalt, danes sem imela priliko vozit tanovo Cupro... in je fantastična! Sam notranjost (in vse ostalo) pr ostalih se resnično lahko skrije...res mi je ful dobra! No res da je blo sam 100km ampak fenomenalen vtis!

Lep pozdrav,
BarBarA!
live your life while you have it

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Sr jun 13, 2007 6:28 am

AwsoMe je napisal/-a:Čao!
Mene neki zanima: trenutno mam na rentu tanovga Leona tega, 105 KM in kadar se vozm brez klime je fajn, kadar jo pa vklopim potem pa avto oz. moč kr usahne... zakaj to nardi? no sej vem, da neki moči pa pobere ta klima, sam tolk da avto "ne gre nikamor" mi je pa mal čudno....
No se morm mal pohvalt, danes sem imela priliko vozit tanovo Cupro... in je fantastična! Sam notranjost (in vse ostalo) pr ostalih se resnično lahko skrije...res mi je ful dobra! No res da je blo sam 100km ampak fenomenalen vtis!
Lep pozdrav,
BarBarA!

Pelji se še enkrat s tistim Leonom in med vožnjo prižgi klimo: pa če bo očitno, da je avto kr vlečt nehal (da ti hitrost napol upade), potem je nekaj narobe s tem Leonom. Js sicer res bolj zmerno vozim vendar občutne razlike ko imaš klimo prižgano in ko klime nimaš prižgane ni (avto pa je seveda malo manj živahen). Če imata podobna motorja, ti lahko to potrdita tudi hladni in še eden, ki ima Leona. Torej fanta, na das z besedo.

Glede motorja Awsome: Leon tehta prazen (odvisno od opreme) slabih 1400 kg (uraden podatek je 1365 kg). Sedaj če ni nezahteven voznik, avto brez problemov prenese klimo + poln prtlažnik, v pomenu tega, da je avto dostojno vozen, ne omogoča pa ta motor, zaradi teže, da bi norel brez klime, kaj šele s klimo. Okej - sej se ga da terat, vendar to preprosto ni to; z drugimi besedami, ne pokaže potenciala podvozja in zmogljivosti ki jih ima. Če voziš po avtocestah s prepovedanimi hitrostmi je pri tem motorju malus še samo 5 prestav (po zadnjih informacijah pridejo Leoni s 6 prestavami prihonje leto - za 1.9 TDI). In če bi rada poskočnega Leona je 2.0 TDI 140 KM prava odločitev - ta motor je silno močan in odziven in avto "dobesedno" leti - prejšnji teden sem bil cel teden brez avta, ker mi je nekdo treščil v vrata od avta in prag (škode 250€, ni blo krize). In sem dobil Seat Alteo s 2.0 in 140 KM. Motor vleče kot nor, do 170 gre brez težav in prehiteanja so napram Leonu mala malca. Tudi poraba ni pretirana: 400 km - vožnja v Celje-Maribor po avtocesti, 50km mesta, vožnja Celje-Ljubljana ena smer avtocesta, ena smer stara cesta. Skupna poraba 6.1l / 100km (kar je nekje 0.5l več od Leona s 1.9 TDI motorjem). Ob vožnji po stari ceste Ljublana-Celje, okoli 90 (vozu tempomat) je bila poraba npr 5.1, ob vožnji po avtocesti pa 5.4l / 100km. Brez problema lahko rečem, da če lepo voziš, ta motor žre isto, kot oni 1.9 TDI. Poleg tega moreš vedet, da je Altea manj aerodinamična od Leona, na njej so bile 17 al 18" platišča ipd fore. Preizkusi bilokaterega Seata s tem motorjem (razen Altea XL) pa boš videla, da je razlika ogromna - vprašanje je samo, ali si jo lahko privoščiš, v smislu zavarovanja, cene avtomobila in otalih skladov. Prav tako ima motor 6 prestav, kar je krasno za avtocesto. Če bi kupoval še enkrat + bi lahko plačal že razliko v zavarovanju, Leon 2.0 140 KM absolutno.

Kar se pa Cupre tiče: hmnja no cena je en ludski Leon in pol, motor je 2.0 TFSI s 240 KM, jasno da si navdušena. Vozil, parkiral in študiral kdaj ga lahko ukradem. Četudi bi imel to možnost ga imet, je poraba goriva tako visoka (13l na testih, rečmo če si nežn 11) kar je za študentski žep, brez očita z arabskega polotka nedosegljivo :). Kar se tilče zmogljivosti in lege ter tega, nesporono ogromno ogromno, kot piše v vseh testih... a tu se zgodba konča. Če se gremo HIgh-End avto neke znamke, bi človek pričakoval kaj več, kot ene druge lite felge, mal več plastike za zračnik, izpušno cev ter svetleče stopalke in živo drugačne števce. Preprosto, notranjost razočara. Četudi bi bil Leon Cupra dražji 1000€, bi moral biti tkao zunaj kot noter bolj strupen. O lepoti serijskega Nitro bodykita, naj sicer razmišlja vsak sam, vendar je taisti Leon zunaj bol strupen, kot CUpra. Noter dobiš malo več, vendar mene notrnjost ni očarala. Pri serijskem razumeš, pri High-ENd nikakor ne.

Uporabniški avatar
AwsoMe
Nov uporabnik

Napisal/-a AwsoMe Sr jun 13, 2007 5:21 pm

čao!

Kael hvala za razlago...te popolnoma razumem! Sicer sem danes avto že vrnila, tako da žal nimam še ene priložnosti, sicer pa tud tako vem, da je s tem avtom ziher blo neki narobe, ker kar tako pa ne more past moč.
pr moji corsi, ki ma 125 KM, skorajda ni občutit kdaj voziš s klimo in kdaj brez, edin če maš kak klanec in pališ oz. sklopiš klimo takrat pa je razlika!
no, ja sej avto majo v rent-a-car-ju tako da nč čudnega, še nikol nism dobila avta, s katerim je blo vse ok!
sem pa opazla, da tuki v Španiji skor ni tanovga Leona na cesti, mogoče sem v teh dneh vidla max dva ali tri :?
Čim pridem domov, morm it takoj sprobat tega 105KM, sploh ne vem več kaj naj si mislim... sej nism nek zahteven voznik, me pa vseeno zanima kako se obnaša avto v različnih okoliščinah!
to sem pa slšala, ja da bo drugo leto 6. prestava, sam sem pa čist pozabla vprašat če bodo še kaj druzga spreminjali! :?
kar se tiče pa Cupre, meni je ful všečna, zato ker ni preveč napihnjena, čeprav mi je nitro tud ful všeč... :P
se pa pridružujem mnenju da ni za študentske žepe, sicer pa tud za vse ostale ni racionalno....vsaj za moje pojme!

Pozdrav!
live your life while you have it

Uporabniški avatar
cakani
Novinec

Napisal/-a cakani Sr jun 13, 2007 6:39 pm

ja sej to je normalno ker pri 6 prestavah so pac krajsa prestavna razmerja, ampak na koncu si priblizno na istem ce ima auto enako km, neke panike zaradi tega ni treba delan in joj in nevem kaj se, pa se meni osebno se je lepse peljati v 105km cipanega na 140 kot v 2.0 140km ker pri cipanem ni une turbo jame kot pri 2.0 :lol:

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Sr jun 13, 2007 8:08 pm

hladni je napisal/-a:vsi ki mislite da se bo kaj spremenilo na boljše se motite. Ponavadi je tako, da vzamejo določene stvari stran oz. so za doplačat.izjave enega največjih prodajalcev seata! Glede izgleda pa tako nebo razlike saj je avto 2 leti komaj zunaj.

No ponavadi je res tako, čeprav pri Leonih so, kolikor je meni znano vsaj, pri zračnih blazinah malo izboljšali področje. Na avtonetu najdeš nekaj Leonov, ki so s samo 4mi airbagi, moj pa kljub temu, da je Reference, jih ima 6, pa verjetno tvoj tudi :). Tako, da vsaj področje varnosti so pri Seatu izboljšali, pa presenetljivo je tudi TCS postal serijski - škoda da ni tudi ESP ;).
P.S: a vama tudi zadaj piše AIRBAG, kljub temu da ga nimata?

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Sr jun 13, 2007 8:58 pm

MAh TCS je čist brezvezen, sam zamori vse skupaj..

Uporabniški avatar
MrDeY
Nov uporabnik

Napisal/-a MrDeY Sr jun 13, 2007 11:53 pm

Glede klime: Ponavadi ob prizigu klimatske motor malo zamori, oz. vsaj zatrese ker kompresor porabi toliko moci. Avto sem postavil v prosti tek, odrpu sem vse sipe in ter ugasnil in prizgal klimo. Presenetljivo se ni ne slisalo na motorju, tudi zatreslo ne ko sem prizgal klimo nazaj, ceprav se je videlo po trenutni porabi da je zalaufala. Tko da ce je vse prav se pri 105KM klima sploh nebi smela poznati oz. clovek tega ne opazi. Mozno pa je, da so polavtomatske klimatske drugacne od avtomatskih (slisal sem celo da polavtomatskih ne smes vklapljati med tem, ko med voznjo drzis gas ker prevec zabije kompresor pa se lahko pokvari).

Glede TCS: Super je, poleg tega, da prisparas na gumah, te se super povlece iz ovinka 8)

Uporabniški avatar
cakani
Novinec

Napisal/-a cakani Če jun 14, 2007 6:36 am

Ma kaksen tcs? te super zvlece iz ovinka? ce ze hoces uletavat v ovinke se sam zvleci ven ne pa da te elektronika vlece :D

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jun 14, 2007 8:15 am

MrDeY je napisal/-a:
Glede TCS: Super je, poleg tega, da prisparas na gumah, te se super povlece iz ovinka 8)

Se strinjam..
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
pilotgirlmaja
Nov uporabnik

Kraj: Bovec

Napisal/-a pilotgirlmaja So jun 30, 2007 12:19 pm

Lep pozdrav. Že en lep čas prebiram tale forum,ker sem tudi sama pred nakupom Seat Leon.

Prvo sem mislila vzeti paket reference,ko pa sem malo bolj preučila opremo,se mi zdi da za 200.000 sit več,dobiš pri stylance,tko da sem se odločila za stylance.

Vzela pa bom 1.9 tdi 77kw/105km, v črni barvi.

Ta se mi zdi za moje potrebe čist dobra izbira. A ma kdo takega (ne nitro serija)
Kako je s porabo goriva,obnašanje na cesti,....
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov