Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

DeJones
Nov uporabnik

Napisal/-a DeJones Pe jan 11, 2008 11:45 pm

Dr.M3 je napisal/-a:
ps: nekateri jamrajo da bo šel bencin gor. A dizel pa ne bo šel? Zna pa v enih 10 letih cena goriv hudo poskočiti. Razvija se Kitajska, Indija ... Me ne bi prav nič čudilo če bo v roku 10 let bencin/dizel tja 2EUR/liter. Na srečo delajo čedalje bolj na varčnosti :roll:

Kolega.... jaz se pa bojim da bo to že čez kakšno leto, dve, morda tri...

DeJones
Nov uporabnik

Napisal/-a DeJones Pe jan 11, 2008 11:50 pm

lisko je napisal/-a:
406 je napisal/-a:
mega_ne je napisal/-a:zakaj bi blo zavarovanje dražje? konji so konji, kubiki pa kubiki.

ja sej placas se mi zdi cestnino drazje..(zaradi izpusnih plinov)..pa se ce uzames dizla in bencinarja primer 150 konjev bos meu prostornino pri bencinarju 1.8 pri dizlu pa 2.5..tko da je tuki tud razlika

Kaj vse ne zvem tuki gor..... :har :cry
R5 1.6D cestnina 78 evrov...... pasat 1.6bencinar cestnina 78 evrov.....
Jeep 2.5TD cestnina 127 evrov..... merkla 200 compresor cestnina 127 evrov.........

1.8T motor ima 150 konjev...... in pa 1.9 TDI ima 150 konjev.....zavarovanje in cestnina enako......

Kolega tole pa ne bo držalo.
1,8 ni isti razred pri cestnini kot 1,9

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 So jan 12, 2008 2:41 am

Glede odpadnega jedilnega olja me zanima kje ga sploh še dobiti, ker imajo itak vsi sklenjene pogodbe za odvoz odpadnega olja in ga ne smejo oddati komu drugemu. Novega pa še nisem zasledil po dovolj nizki ceni da bi kaj dosti prihranil.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So jan 12, 2008 8:40 am

DeJones je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:
406 je napisal/-a:
mega_ne je napisal/-a:zakaj bi blo zavarovanje dražje? konji so konji, kubiki pa kubiki.

ja sej placas se mi zdi cestnino drazje..(zaradi izpusnih plinov)..pa se ce uzames dizla in bencinarja primer 150 konjev bos meu prostornino pri bencinarju 1.8 pri dizlu pa 2.5..tko da je tuki tud razlika

Kaj vse ne zvem tuki gor..... :har :cry
R5 1.6D cestnina 78 evrov...... pasat 1.6bencinar cestnina 78 evrov.....
Jeep 2.5TD cestnina 127 evrov..... merkla 200 compresor cestnina 127 evrov.........

1.8T motor ima 150 konjev...... in pa 1.9 TDI ima 150 konjev.....zavarovanje in cestnina enako......

Kolega tole pa ne bo držalo.
1,8 ni isti razred pri cestnini kot 1,9

My bad ja.... :oops: Zavarovanje pa je enako.....Kok je pa razlika v cestnini pa imaš napisan zgoraj ......vse iz lastnih primerov.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So jan 12, 2008 11:51 am

Jaz bom pa takole rekel. Do zdaj sem vozil samo in izključno bencinarje. Glavni razlog je bila pač cena avtomobila. Ker je bil bencinar pač vedno cenejši od dizla. govorimo seveda o novih avtomobilih. Za trenutnega sem pa rekel zakaj pa ne bi vzel dizla? Glede na to, da v dveh letih prevozim cca 60.000 km kar je na leto cca 30.000 km se mi že splača ne? In lahko rečem, da mi ni žal. Še posebej, ker sem imel ugodno ponudbo za ta avto. Lahko rečem, da bi bil neumen če ga ne bi vzel. Dizla namreč. Razlika je velika. Tako v porabi kot tudi v samem komfortu vožnje. Moje mnenje je da se dizel dandanes še kako splača vzet. Če le imaš finance in če narediš vsaj 20.000 km letno. O stroških vzdrževanja pa kdaj drugič. Ogromne razlike ne bi smelo biti. Torej če ti le omogoča finančno stanje nakup dizla se še kako splača. To je moj prvi avtomobil z dizelsko mašino in lahko rečem, da nevem kaj sem toliko časa okleval z nakupom dizla!

cc
Nov uporabnik

Napisal/-a cc So jan 12, 2008 3:03 pm

v 6ih mescih naredu z bavarcem dizlom cca 20.000 km - benz bi meu vrjetn porabo usaj 3l vec - tj cca 600€ razlike..ob nakupu pa ni biu drazji od benzinarja (kupljen rabljen), ma vec navora, itd...edin pr dizlih me mot to, da so traktorji...naslednja masina bo 3.0d 8)

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak So jan 12, 2008 3:09 pm

Vsekakor nekaj privarčuješ z dizlom. Meni se tudi zelo dopade stil vožnje pri dizlu.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka So jan 12, 2008 3:25 pm

Sam mam punta 1.7TD kupil sm ga rabljenga in je bil res drazji od konkurence, res je tudi da so npr koncniki, zglobi, ploščice, termostat in ostali potrošni deli drazji. Rabljenih delov ne najdeš ker je takih modelov premalo, od bencinarja pa nic ne paše.
Delam premalo km letno da bi se denarno izšlo, pa še kot traktor ropota masina, pa vseeno uzivam ob vožnji dizlaša. To pa tudi nekaj šteje.
lakom lačen hoče papico

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So jan 12, 2008 3:35 pm

Sam nebi v vozilih premium razred nikoli kupil 4 valjnega dizelaša. Ropotanje in tresenje nič kaj ne pridoda premium občutka in je meni osebno moteče (sploh če za vozilo odšteje precejšnje denarce). 6 valjniki so druga pesem. Tudi po samem zvoku. Osebno mi navor pri 4 valjnih dizlih napram 4 valjnih bencincih ne pomeni dovolj, da utiša minuse dizlašev. Razen če ne bi prevozil >30,40k km

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So jan 12, 2008 4:51 pm

Dr.M3 je napisal/-a:Sam nebi v vozilih premium razred nikoli kupil 4 valjnega dizelaša. Ropotanje in tresenje nič kaj ne pridoda premium občutka in je meni osebno moteče (sploh če za vozilo odšteje precejšnje denarce). 6 valjniki so druga pesem. Tudi po samem zvoku. Osebno mi navor pri 4 valjnih dizlih napram 4 valjnih bencincih ne pomeni dovolj, da utiša minuse dizlašev. Razen če ne bi prevozil >30,40k km

Sam zvok in posledično "ropotanje" pri veliko novejših mašinah ni več tak problem. Kot tudi tresenje ne. Sam sem presenečen nad tem dizloam katerega vozim. Res da je glasnejši od bencinarja. To je dejstvo. Nikakor pa ni razlika velika. Pri vožnji je razlika še manjša. Edino v leru je opazno glasnejši. Tako, da pri novejših dizelaših jaz osebno ne vidim več veliko minusov ki bi bili odločilni za odlašanje nakupa le tega.
Govorim kot sem že povedal o novejših dizlih.

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker So jan 12, 2008 6:14 pm

the_man je napisal/-a:prvotni problem je že ker kupujemo avto in pri tem gledamo kako bomo v 5-10letih prisparali 2000€...mislim koja logika ne...tak ko da bi pol tista dva evra k bi jih prišparal na sto kilometrov metal v šparovček ej...kupi si avto ki ti ugaja,si ga lahko privoščiš,in ga boš z užitkom vozil.ne pa da ga boš vozil in študiral ha zaj pa šparam...še 80km pa bom na dveh evriv...svašta ej

lp

:tomidelej:
Če je ravno, ni zabavno.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So jan 12, 2008 9:00 pm

tomzzi je napisal/-a:
Dr.M3 je napisal/-a:Sam nebi v vozilih premium razred nikoli kupil 4 valjnega dizelaša. Ropotanje in tresenje nič kaj ne pridoda premium občutka in je meni osebno moteče (sploh če za vozilo odšteje precejšnje denarce). 6 valjniki so druga pesem. Tudi po samem zvoku. Osebno mi navor pri 4 valjnih dizlih napram 4 valjnih bencincih ne pomeni dovolj, da utiša minuse dizlašev. Razen če ne bi prevozil >30,40k km

Sam zvok in posledično "ropotanje" pri veliko novejših mašinah ni več tak problem. Kot tudi tresenje ne. Sam sem presenečen nad tem dizloam katerega vozim. Res da je glasnejši od bencinarja. To je dejstvo. Nikakor pa ni razlika velika. Pri vožnji je razlika še manjša. Edino v leru je opazno glasnejši. Tako, da pri novejših dizelaših jaz osebno ne vidim več veliko minusov ki bi bili odločilni za odlašanje nakupa le tega.
Govorim kot sem že povedal o novejših dizlih.

Dizli se seveda razvijajo. Vendar mene tudi novejši modeli ne prepričajo v celoti (govorim za 4 valjnike). Sem vozil BMW 318d (novi model), torej 4valjni dizel in še vedno se čuti tresljaje očitno bolj kot pri bencincu (kar mene osebno nervira - sploh pri avtomobilu za 30k EUR+). Prav tako na A4i 1.9 TDI (prejšnji, faceliftan model - tukaj še bolj). Pravi gosposki dizli se seveda začnejo s 6 valjniki (vendar so za večino težko nedosegljivi). Konkretno sem peljal 325d (novo) in s tem bi pa že preživel. :-P Vendar pa so tukaj tudi že zmogljivi bencinci, ki imajo precej dober navor (tako da navor ni več problem kot pri 4 valjnih atmosfercih), kar nekaj več konjev za kubaturo in odličen zvok. Vendar, če bi delal po 30 in več K km bi vzel vsekakor 325d.
Če vas to ne moti - go for it :D
Pred nakupom se je potrebno z avtom zapeljati in potem primerjašti kaj bolj paše.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Ne jan 13, 2008 4:30 am

problem dostih je še vedno ta,da ob debati o dizlih še vedno najprej pomislijo
na golfa 2 in njegov značilen ropot ter ob tem pozabljajo,da je dizelska tehnologija že daleč naprej.so pa ponavadi pametni taki,ki vozijo 1.2 do 1.6 B mlinčke z max. 140 navora,zato jim je pol oproščeno.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
GooDieZ
Nov uporabnik

Kraj: tu pa tam

Napisal/-a GooDieZ Ne jan 13, 2008 7:47 am

Prej sem vozil 1.6 bencinarja poraba okol 7l pa je bila vožnja kar ok dokler nisi zavil na AC, delam okol 30-35k km.
Servisi isto stanejo tud zdaj ko vozim 2.2dti poraba okol 6-6.5l z občutno več navora. okol 220€ za servis z menjavo vsega olja (mašina, menjalnik, diff) filtri, manšeta pa en semering... Sicer je registacija nekaj dražja, vendar govorimo o različnih razredih avtomobilov, in to pač požrem ker udoblje in vozne lastnosti so neprimerljive.
Sam ropot motorja je slišen pravih par minut dokler se agregat ne ogreje, pol pa ni več neke opazne razlike v avtu.

Dolgi vzponi na AC so postali neopazni z dizlom, še kdo drug ki se strinja z tem? :D
Slika
Slika

Nasty
Uporabnik

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 13, 2008 12:51 pm

Čim je razlika med avtoma 2l v porabi prišparaš na letni ravni z 25kkm takoj 500€. Zdej pa v mojem primeru, če računam, da sem imel prej avto enake vrednosti (kot ga imam sedaj), imel je 1.6 mlinček, ki ni šel nikamor zaradi teže in je brez problema porabil 8-9l/100km, danes pa imam 1.9 diesla, ki gre relativno bolje od prej, porabi vsaj 2 litra manj in še vožnja mi je veliko boljša....

... torej kolikor danes manj porabi, glede na prej, mi je čisti ostanek denarja (prišparan).

Vse je odvisno od razmerij med modeli (navadno je največja razlika nakupna cena (sploh če gre za isti model)), ki jih hočemo imeti. Pri meni je razlika velika.

In še nekaj. Vsi vedno, ko govorijo toliko o nakupni razliki med bencinarjem in dieslom... ...me zanima koliko jih dejansko (če kupijo bencinarja) tisti denar ki so ga dali manj za avto potem špara, zato da lahko več tanka. Noben... in ker smo slovenci tipični primer kupcev "daj kolkor moreš", si vsak potem pač kupi bencinarja za toliko več, kot bi sicer prišparal napram dieslu.... se pravi kupil je avto za isti denar, kot bi sicer dal za diesla, potem ga mora pa še vsaj 2l/100km več tankati. Da ne omenjam, da cenovno avto veliko več izgublja, kot bi sicer diesel. ,...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jan 13, 2008 3:10 pm

O novih avtih nem pisal.,...ker se mi zdi bedn kupovat novi avto samo zato da bom nekaj imel, če pa lahk starga kamot uporabiš...ampak pač nisi "in"....kar pa je očitno v sloveniji trend... daj denar samo da je novo... ma jebeš tako razmišljanje....

Ko pa je nekdo omenil, da kao če tist prišparan denar vedno vržeš v šparovček....itak da ne ampak ga porabiš za druge namene . V primeru da maš bencinca ga pač porabiš za bencin v primeru pa da imaš dizla ( pa da se ti splača) pa porabiš denar v druge namene.

Če recimo nardim na teden 600km in mam bencinarja ki mi pije 8 bom porabil 48 litrov bencina.... če pa imam diesla , ki mi pije 6 bom pa porabil 36 litrov nafte....... in če predpostavimo da pride liter vsakega 1 evro....bom na teden dobil razliko 12 evrov....za to pa imam plačano malco za celi teden v službi ( sendvič za 2 evra) x4 da prideš na mesec..... je to 48...... x12 je 576......Itak da je to samo teorija... da ne dajaš vsaki dan nekaj na stran.... ampak ko potegneš črto videš da si na bolšem.... kvarijo se vsi avti..... servise imajo vsi avti... vzdrževanje pa je praktično enako.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne jan 13, 2008 3:46 pm

Seveda v službo z busom v trgovino peš ali pa mopedom ali skuterjem in se definitivno splača :shock: Drgač se bo men splačal vozit se v službo če bo potreba dobim na dan 46€ 8) torej 1012€ mesec :shock: 8) pa še en dizelček kupim no vsaj 2200 ccm pa bo profita za pomfrita.

Uporabniški avatar
m.a.t
Nov uporabnik

Napisal/-a m.a.t Ne jan 13, 2008 4:27 pm

Odvisno koliko na leto prevoziš. Kakšne relacije delaš. Jaz ko sem prej imel benzinarja sem imel povprečno porabo 9,2 l normalne vožne. Tam nekje do 3000 obratov oz 90-100 km/h. Čim sem ga teral je šlo tudi 15 l če ne več. Takrat sem za benzin dal nekje 75000 sit/mesec oz mal več kot 300 eur. Zdaj imam dizla. Km so enaki. Poraba je 6,8 l. Na mesec pa dam cca 110 eur. Zaenkrat se še splača. Bomo pa počasi začeli razmišljati tudi o drugi alternativi (plin).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov