Energetik81 je napisal/-a:Torej se da zaporo diferenciala zrihtati le z zamnavo cele difa?
Sicer nam pa še vedno ostane "tapocen" zapora dif - malce pritisnjena zavora :P
Zadnjič je ta način deloval celo na avtu s sprednjim pogonom in nožno bremzo - 1 kolo sem imel na ledu, drugega na asfaltu. Seveda se je vrtelo v prazno; potem sem pa dodal malo zavore in avto je čudežno speljal.
mišek je napisal/-a:Evan je napisal/-a:Moja logika:
verzija full time 4wd, recimo Outlander: KOLIKOR SEM SE JAZ USPEL POZANIMAT, pri normalnih režimih vožnje visko ne dela nič, ko so razlike v hitrosti med gredema povečujejo/zmanjšujejo, se "aktivira" visko in se moment prenese v nekem razmerju spredaj/zadaj.
Pri CRV pa se namesto prenašanja spredaj zadaj, torej porazdelitve, v tem momentu uklaplja/izklaplja zadnji kolesni par. Pomeni, da ko je kopanja prednjih koles konec, se zadnji kolesni par preneha "gnati", recimo pri Outlanderju pa to razmerjesamo pade na 50:50, ker Visko kot tak ne "dela" nič. Tako jaz razumem informacije, ki sem jih pridobil.
Se pravi, da pri vseh pogonih, ki nimajo stalnega prenosnega razmerja, recimo 50:50 ali pa kako drugače, ves čas, (ko je potrebno, da poganjajo vsa kolesa), tista, ki so stalno pogonska oz. imajo večji del navora malo spodrsujejo, ker drugače sistem ne dobi komade, da mora na drugi osi povečati pogonski navor, oz. v primeru visko sklopke le ta sploh ne more delati, če ni nobene razlike.
Pri pogonih, kjer pa ima vmes prste še elktronika (elktro-magnetne sklopke) pa se verjetno da to spodrsavanje bolj odpraviti, če vsako kolo nadzira računalnik, pa tudi z volanske letve ima podatek, če voziš v ovinek. Verjetno pa čistu brez zdrsa tudi ne more delovati, ker elktronika tudi rabi neko spremembo, da lahko potem to popravlja po drugi strani pa je to zapleten sistem, ki lahko zataji in ne dela kot bi moralo.Da, tako si to jaz predstavljam glede part time "AVTOMATSKIH" 4wd pogonov.
Jaz si zdaj to tak razlagam; za resnejše namene oz. če hočeš, da se tak pogon nabit z vso elektroniko obnaša tako kot stalni, je dobro, da ima možnost, da ročno nastaviš na stalni pogon.Ja, saj vglavnem sedaj to vsi imajo, recimo Santa Fe, novi Outlander, ...; das gumb na LOCK in imas full time 4wd, samo predivdevam da ce ga recimo vklopis na avtocesti pri 40 st. C in 200 km/h ne verjamem, da ga elektronika vklopi, oz. ga vklopi samo do določene hitrosti.
Pa nekaj me še zanima. Če je nek tak pogon sposoben prenesti do 50% navora na eno os, kaj pa potem, če je to premalo? Potem začnejo verjetno te razno razne sklopke drseti ne? Kolesa pa stojijo in na mestu nekaj melje. Kaj pa drugih 50%, ki bi moralo poganjati drugo os in ta izgubi oprijem, ali se potem tisti navor porabi v tej sklopki, ki razporeja to razmerje? Veste kaj mislim, jaz si to tak predstavljam kot pri navadnem dif., če hočeš na drugem kolesu več navora moraš tistega, ki vrti v prazno zavirati in se isto porabi vsa moč samo na podlago ne pride vsa, ker jo porabi zavora. Pri 4x4 pa si jaz isto predstavljam samo, da potem tam zavira os z več obrati in na ta način poveča navor na nasprotni osi in s tem pride do drugega para koles več moči
Ja, navor kot tak nekam more biti posredovan, ne more se kar nekje "izgubiti". Ampak kateri del absorbira to energijo oz. kje se sedaj nekaj bolj vrti v prazno ali ne, to je pa vprasanje na katerega ne verjamem da obstaja odgovor... .
nebivedu je napisal/-a:
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov