spitbox je napisal/-a:Jaz sem laik in se na avtomobilr ne spoznam. Za grandtoura sva se s punco odločila zaradi tega, ker nama je vizulano všeč in ker je prostoren.
Če bi se moral odločiti v tem trenutku bi se odločil za dizel 1,5 100KM.
Sem ga testno vozil in ga ima tudi prijatelj in je zelo zadovoljen. Res pa je, da dela veliko km z njim.
Mene je strah, da bi dizlovemu motroji zelo škodovale krajšne tedenske razdalje (trgovina, fintes, prijtelji itd - do 5 km) in bi ga zaradi imel veliko stroškov, ki jih pri bencinu nebi imel....
Najprej bom rekel takole: Renault je verjetno po tržnem deležu na prvem mestu v Sloveniji, sicer pa med prvimi in "samoumevno" je (na žalost potrošnikov), da je nekaj vozil, s katerimi so sami problemi, mnogo pa takih s katerimi ni problemov. Zdrava pamet pa pove, da se tako ali tako za vsak model ve, kaj v kateri seriji crkuje in da se nikoli ne kupi prve serije avta. In meddrugim je zato toliko štorij o sfukanih renaultih. Če kr zdej vsem vsak mesec crknala na vseh modelih turbinah, bi se to pri kupcih MORALO začeti poznati, saj slovenci smo osli, vendar več kot dvakrat pa spet ne gremo na led. In crkujejo drugače vsi avtomobili: poznam primer Mercedesa S klase, ko se mu ni noben AIR BAG ofnil ob prometni na avtocesti, pa je fajn počlo, kupca alteje ko mu je to 100 km jermen vtrgal, primer kupca BMWja k mu je avto razpadu pred salonom itnp (s tem, da so slednji avto v 10minutah spravil v garažu, tipu dal najboljše testno vozilo, naročili drugega in dali čez nalepko shut da fak up...)
Druga stvar dizelskih in bencinskih avtovje, da v splošnem folk ne zna delat in pazit na avtomobile, zato so pri marsikaterem rabljenem problemi. Dejstvo je, da če mrzlega dizla teraš, bo slej k prej šel k hudiču. A mrzlega avta se tudi bencinskega ne tera.... Prav tako je nacionalni šport uvažanje avtomobilov, zbijanje kilometrov, njihovo popravljanje in podobne bedarije in zato težko veš, kakšen avto kupit. Sam sem videl dosti scenarijev, ko je folk kupil rabljen avto in prišel res dobro skozi, pa precej več, ko so se nategnal ko prasci kljub temu, da so mel zraven mehanika in nevemkogaševse. In zaradi v tej balkanski državi, js rabljenega vozila ne kupim. Prvi pogoj za nakup avtomobila je, da prekleto dobro poznam vse v salonu, da jim lahko v primeru problemov zavijem vrat (na mojem Leonu je neki drkala elektronika - mal se mu je zmešal po 6 mescih - sm zapelu avto tja, reku: nadomestnega prosim, so zrihtal in mir), naslednji pogoj pa da poznam ali imam mehanika zato znamko. Potem pride na vrsto denar in finančne sposobnosti, nato pa pogovor o modelu avta in pogajanja za kredit. Pač vsak ma svojo politiko, za našo vem, da se dobro obnese,... neskončno preračunavanje kuk boš s čim zgubu in nevem kaj še vse je pa tako: potem lahko tudi samo kruh pa vodo ješ, ker žreš vitamine, pa ravno tako zgubljaš na dnarju, ter pereš cote v bani, ker pride ceneje kot pralni in sušilni stroj - ja karikirana primerjava...
Glede bencinarja in dizla je pa tak: pelji enega, pelji drugega, primerjaj porabo & ceno ter se odloči. Ko sem se sam odločal med 1.9 TDI s 105 KM in 1.6 s 102 KM (MPI), je bilo razlike v porabi 3,87 litra / 100km. Odločitev povsem jasna zakaj sem vzel dizla. Drugače pa če bo sama mestna vožnja pol bencin absolutno, če pa bo mešano, pa paziš na dizla, je pa dizel ravno tako uredu, sej ne bo razpadel, če se 2x peleš do štacune pa nazaj.