Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

baucek
Novinec

Napisal/-a baucek So jun 20, 2009 7:52 pm

Jaz pa mislim, da ni slabo, če je kakšen avtomobil že malo dlje na tržišču - so vsaj odpravljene morebitne otroške napake.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Ne jun 21, 2009 8:39 am

Mogoče še malce v razmislek, saj sem se s podobno situacijo (povečanje družine) ukvarjal pred nedavnim tudi sam. Primarno sem iskal kompaktne enoprostorce, ob primerjavi prtljažnega prostora s karavanskimi različicami, pa sem se na koncu odločil za slednje (v ožjem izboru sem na koncu povsem eliminiral enoprostorce). Prepričala me je velikost prtljažnega prostora napram enoprostorcev,kamor spravim brez problema otroški voziček (prijatelji z enoprostorci jih morajo že bolj "tlačiti"). Druga prednost so boljše vozne lastnosti; prednost enoprostorcev pa je višji položaj sedenja - boljša preglednost ter večja prilagodljivost zadnje klopi (katera me pač ni prepričala). Zato priporočam pri vseh ogled prtljažnega postora, ki bo na začetku glavni faktor.
Če pa je odločitev glede enoprostorcev že zabetonirana, priporočam zaradi večjega prtljažnika daljše različice (Grand Scenic, Grand Picasso C4,...), presenetljivo prostoren pa je tudi Touran. Golf Plus pa je namenjen kvečjemu upokojencem, da lažje sedejo vanj, v prtljažnik pa stlačijo nakupovalne vrečke s tržnice.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne jun 21, 2009 9:02 am

CHAN je napisal/-a:Mogoče še malce v razmislek, saj sem se s podobno situacijo (povečanje družine) ukvarjal pred nedavnim tudi sam. Primarno sem iskal kompaktne enoprostorce, ob primerjavi prtljažnega prostora s karavanskimi različicami, pa sem se na koncu odločil za slednje (v ožjem izboru sem na koncu povsem eliminiral enoprostorce). Prepričala me je velikost prtljažnega prostora napram enoprostorcev,kamor spravim brez problema otroški voziček (prijatelji z enoprostorci jih morajo že bolj "tlačiti"). Druga prednost so boljše vozne lastnosti; prednost enoprostorcev pa je višji položaj sedenja - boljša preglednost ter večja prilagodljivost zadnje klopi (katera me pač ni prepričala). Zato priporočam pri vseh ogled prtljažnega postora, ki bo na začetku glavni faktor.
Če pa je odločitev glede enoprostorcev že zabetonirana, priporočam zaradi večjega prtljažnika daljše različice (Grand Scenic, Grand Picasso C4,...), presenetljivo prostoren pa je tudi Touran. Golf Plus pa je namenjen kvečjemu upokojencem, da lažje sedejo vanj, v prtljažnik pa stlačijo nakupovalne vrečke s tržnice.

res je da imajo karavani daljši prtljažnik, vendar so načeloma tudi daljši avtomobili
je pa logično da od viška glava ne boli, tako da se lažje spraviš v grande- so pa bolj nepraktični za parkiranje...
lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne jun 21, 2009 12:19 pm

Ja, glede velikosti prtljažnika je res treba preveriti enoprostorce nasproti karavanom.
P
o golih številkah (prostornina v litrih) imajo enoprostorci res večje prtljažnike, ampak na račun večje višine. Torej lahko prostornino do konca izkoristiš samo, če prtljažnik po višini napolniš do vrha, kar pa se mi ne zdi posebej varno.

Tudi sicer je vsakdan bolj uporaben *tloris* prstljažnika in ne prostornina (se pravi, pomembna je dolžina in širina).

Večni problem je pa večja dolžina karavana (zaradi parkiranja in tlačenja avta v manjše garaže) ter nižje sedenje, če želiš vižji položaj, kot ga nudijo enoprostorci.

Višina sedenja se mogoče da malo popraviti, če pri karavanu izbereš varianto z malo dvignjenim podvozjem - ampak te možnosti nimajo vsi, pa tudi če jo imajo, je to ponavadi kak "allroad" paket, ki precej zviša ceno...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

stjurc
Nov uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a stjurc Sr jun 24, 2009 7:16 am

No, v začetku drugega meseca bova šla na prve testne vožnje (Scenic in Zafira).

Tretji kandidat bo najbrž Touran, kljub višji ceni. Lastniki so z njim zadovoljni, ima pa tudi zelo prostoren prtljažnik.

Sporočim, kakšni so kaj občutki :).

stjurc
Nov uporabnik

Napisal/-a stjurc Pe jul 03, 2009 6:58 pm

Evo, kot sem obljubil, se oglašam z vtisi po testni vožnji. Danes sem preizkusil Renault Grand Scenic 1.4 TcE. Zanimal me je predvsem motor, ki pa me je razočaral. Ne vem, kje se tistih 130 konjev skriva :).

Daleč od tega, da bi bil dirkač, ampak ta motor mi je deloval zelo leno in pri nobenih obratih ni vidno potegnil (če bi na magistralki naprimer hotel koga prehiteti sem imel občutek, da bi potreboval zalet :shock: ). Zdelo se mi je, kakor da turbina v tem motorju sploh ne obstaja in da je to navaden bencinar 1.4.

Potem sem se doma vsedel še v mamin Megane 1.5 DCI 85. S tem motorjem pa se razumem odlično. Če bi vzela Scenica sem tako ali tako predvideval, da bi vzela 1.5 DCI 105 (najbrž se bom s tem motorjem ujel ravno tako dobro kot z tistim v maminem avtu; tistih 20 dodatnih konjev bi pa prav prišlo pri težjem in višjem Scenicu).

Dosedaj sem bil navajen bencinarjev brez turbine, me pa 1.4 TSI v očetovem Superbu precej bolj prepriča kot tale Renaultov 1.4 TcE.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Pe jul 03, 2009 7:06 pm

Poglej kako turbin(ico) ma že na videz pa ti bo vse jasno.

jerco
Nov uporabnik

Napisal/-a jerco Pe jul 03, 2009 8:08 pm

lp

Probaj če imaš možnost Grand Senica 1.9 dCI 130 KM razlika je očitna.

Tudi sam sem probal omenjeni model 1.4 TCi 130 KM in sem se po parih prepeljanih kilometrih vrnil vozilo razočaran nad motorjem.

Ker pa mi nekako ni dalo miru predvsem zaradi preglednosti in prostornosti vozila sem probal še čez dva dni dCI 130 KM in sem bil nad njim navdušen pred vsem me je navdušil motor in pospeški, glede na to da gre še vedno za "enoprostorca". Presenetil me je predvsem navor motorja in njegova konstantna moč.

Če že grand senic potem po mojem mnenju dCI 130 km ali več, kajti avto je že sam po sebi težek cc 1500kg.

J.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe jul 03, 2009 9:04 pm

jerco je napisal/-a:lp

Probaj če imaš možnost Grand Senica 1.9 dCI 130 KM razlika je očitna.

Tudi sam sem probal omenjeni model 1.4 TCi 130 KM in sem se po parih prepeljanih kilometrih vrnil vozilo razočaran nad motorjem.

Ker pa mi nekako ni dalo miru predvsem zaradi preglednosti in prostornosti vozila sem probal še čez dva dni dCI 130 KM in sem bil nad njim navdušen pred vsem me je navdušil motor in pospeški, glede na to da gre še vedno za "enoprostorca". Presenetil me je predvsem navor motorja in njegova konstantna moč.

Če že grand senic potem po mojem mnenju dCI 130 km ali več, kajti avto je že sam po sebi težek cc 1500kg.

J.

ne vem kaj je narobe s tabo... itak lahko greš največ 130. je važno če do tja prideš v 20 sekundah ali 18 ? :roll:

slovenci: nikoli zadovoljni. imajo vse, pa bi radi še več.

oni v afriki se pa sprašuje zakaj vsi okoli njega umirajo

jerco
Nov uporabnik

Napisal/-a jerco Pe jul 03, 2009 9:25 pm

a4

Poglej v mislih nisem imel hitrosti, če si me tako razumel ampak vozne lasntnosti, tu sem mislil predvsem na navor zaradi katerega ni potrebo posegati pogosto po prestavni ročici " če me seveda razumeš". Recimo vožnja v dalši klanec npr. Rogla , Areh , itd. Kadar je avto polno naložen 5 ljudi plus kakšna oprema kolesa, smuči itd.

Večja moč motorja in predvsem navor nudi vozniku lažjo vožnjo vozila in s tem udobnejšo se pravi neutrujajočo vožnjo zaradi česar je voznik lažje dal časa zbran. Nikakor nisem imel v mislih HITROSTI, da se razumemo.

Pa lep pozdrav.

PS: sedaj razumem zakaj branje foruma s Pirom v roki kot sem nekje zasledil.

Gatsu
Nov uporabnik

Napisal/-a Gatsu Pe jul 03, 2009 9:56 pm

Samo za informacijo. Trenutno ima Mitsubishi orenk akcijo in lahko dobiš Grandisa z vag 2.0 TDI motorjem, opremo Invite in 5 letno garancijo za 22.500 eur. Definitivno boljša naložba kot Scenic imo.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Pe jul 03, 2009 10:03 pm

[quote="Gatsu"]Samo za informacijo. Trenutno ima Mitsubishi orenk akcijo in lahko grandis je sicer dost ql avto, ni pa enoprostorec ampak zgolj povišan karavan- se pa pomojem v novem senicu pelje bolše od grandisa
lp

stjurc
Nov uporabnik

Napisal/-a stjurc Po avg 17, 2009 11:35 am

Evo - update :) .

Preizkusila sva še Zafiro 1.9 dizel 120 KM, Touran 1.9 TDI in novega Scenica 1.5 DCI 150 KM. Vtisi: Zafira solidna, Touran traktor, Scenic zelo dober.

Na podlagi rezultatov testnih voženj sta nam ostala torej samo še 2 kandidata: Scenic in Zafira (za katero se čez 2 dni začne akcija s popusti do 6000 eur), ki bosta cenovno pri podobni opremi in motorju najbrž zelo blizu.

Bo pa hkrati (z nama z ženo) avto menjala tudi mama, ki se nagiba (oziroma je že precej odločena) za Renaulta. Upamo torej na kakšen večji popust, ker bomo najbrž vzeli 2 avtomobila hkrati pri istem prodajalcu (če se z ženo odločiva za Scenica). Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem? Se da dobiti kakšen ekstra popust za to?

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po avg 17, 2009 11:45 am

odvisno od prodajalca, pri kakšnem manjšem se najbrž da več iztržit..

poglej na avto.net kje so najceneje novi sceniki..

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3051730&show=1

tule je npr. 17.850, senic 1.5 dci..

za kolko so ga pa tebi ponujali?

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Po avg 17, 2009 12:26 pm

stjurc je napisal/-a:Evo - update :) .

Preizkusila sva še Zafiro 1.9 dizel 120 KM, Touran 1.9 TDI in novega Scenica 1.5 DCI 150 KM. Vtisi: Zafira solidna, Touran traktor, Scenic zelo dober.

Na podlagi rezultatov testnih voženj sta nam ostala torej samo še 2 kandidata: Scenic in Zafira (za katero se čez 2 dni začne akcija s popusti do 6000 eur), ki bosta cenovno pri podobni opremi in motorju najbrž zelo blizu.

Bo pa hkrati (z nama z ženo) avto menjala tudi mama, ki se nagiba (oziroma je že precej odločena) za Renaulta. Upamo torej na kakšen večji popust, ker bomo najbrž vzeli 2 avtomobila hkrati pri istem prodajalcu (če se z ženo odločiva za Scenica). Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem? Se da dobiti kakšen ekstra popust za to?

A so pri renoju iz 1.5 dci-ja, ki že pri 65km ni ravno večen, iztisnili že 150km??

stjurc
Nov uporabnik

Napisal/-a stjurc Po avg 17, 2009 12:42 pm

Matjazy je napisal/-a:

A so pri renoju iz 1.5 dci-ja, ki že pri 65km ni ravno večen, iztisnili že 150km??

UPS popravek :oops: : 105 KM.

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Po avg 17, 2009 3:15 pm

Sam bi svetoval še testno vožnjo z S-Maxom. Pod 20.000 eur se resda sobi "samo" 2.0 bencinraja s trend opremo, samo glede na št. kilometrov je dizel tako ali tako nesmisel, avto ima pa že v tej osnovni izvedbi vso potrebno opremo.
Pa tudi z Alteo XL bi priporčal vožnjo. Za to kar ponuja je cena ugodna, je pa res da ni neki lepotec...

cayzi
Novinec

Napisal/-a cayzi Če avg 20, 2009 9:24 pm

Edino kar mi je preostalo je še ogled novega scenica.

Danes sem imel cen dan na testu Zafiro 1.9 dizel,120km in z polno opreme je cena 20.000 + 7 let garancije.

Šel sem gledat še Mazdo 5 kjer pa je cena z enako opremo, podobnim motorjem 26.000e.

Zanima me kako je prostorsko primerljiv Scenic vs. Zafira saj imam občutek da je slednji večji. Po slihak sodeč mi Scenic deluje precej ceneno v notranjosti.

Hvala za report in replay.

lp

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če avg 20, 2009 9:51 pm

ja idi pogledat senica ne pa po slikah se odločat kiri avto boš uzel :roll:

cayzi
Novinec

Napisal/-a cayzi Če avg 20, 2009 10:30 pm

kolesar je napisal/-a:ja idi pogledat senica ne pa po slikah se odločat kiri avto boš uzel :roll:

itak da bom šel.

samo da zvečer cajt mine sem mislil malo katalog polistat pa ga niso sposobni dati na net.

:roll:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov