Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To jan 12, 2010 3:47 pm

Poglej ta kakšnim daihatsu charade-om 1.0TD. Izjemno varčen avto. Ali pa kio picanto 1.1TD.

Lupo 3l pije okrog 4l/100km na relacije.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R To jan 12, 2010 3:49 pm

mislim, da ti tukaj noče noben soliti pameti in se delati norca iz tebe. ampak dejstvo je, da je avto tak in tak strošek in po svoje tak in tak luksuz, kakršnega si vsak ne more privoščiti (vsaj v neki veliki meri ne, kupiti je lahko, težje je imeti)

in spet, dejstvo je, da je lupo dosegel porabo manj kot 2.5l na testu, kater je zajemal relativno raven teren, relacijo, kjer se je vozil z najvišjo hitrostjo, ki je še bila v tem smislu ekonomična, torej to je bilo cca 60km/h, če se ne motim (nekje sem bral o tem testu, ampak ne me zdaj držat točno za besedo)

in tak avto ti bo ob normalni uporabi spil 3.5 minimalno, raje 4l na 100km, kar je danes izredno ekonomično, to dosegajo pa tudi že avtomobili tipa polo 1.4 tdi, clio 1.5 dci, twingo 1.5 dci, corsa 1.3 ecoflex pa še marsikateri.

če ti je to preveč (gledano stroškovno, kar danes ni to nič takega, saj se bencin draži in draži in je 10l porabe skrajni nesmisel z ekonomskega vidika (vem, tudi sam vozim avto s porabo 8.5-10.5l)), in če ne moreš sprejeti finančnega udarca, ki ga avto prinaša (avto je luksuz in vzdrževanje le-tega zna bit mnogo prevelik zalogaj), potem ti žal, žal ne preostane drugega kot javni prevoz z mesečno karto.

glede 3 litrov porabe:
meni je 3l pila yamaha 125cc 4T z 10 konjskimi močmi in 120 kilogrami, upoštevaj tukaj še upor zraka, ne mislit, da bi ob normalni uporabi lahko enako ali celo manj spil 800 kilogramov težak avto s 50 konjiči...

pa pustimo ekstreme.

to je pač tehnika, ki zahteva svoje, tako, kot ti sam zahtevaš svoje in veš da samo ob vodi ne boš preživel, če ti pa uspe avto navadit na vodo pa vsaka ti čast... če ne pa kupi golf 2 dizeŁ pa tankaj na mcdonalds odpadno olje...kolikor dolgo bo šlo

povrhu vsega pa denarno dolgoročno ne boš prišparal dosti, ker so taka vozilca visoko cenjena

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc To jan 12, 2010 3:51 pm

zuzek je napisal/-a:

eni se vozmo u avtih za 500€, doma poštimamo kar je... pa pol k gre v 5h letih npr. pa greš po druzga za 500. vprašaj se kolk boš zgubil ti v 5h letih v avtu za 5000€ ;)

V končni fazi naj dela folk, kar če s svojim gnarjem, izgube so nenormalne in po 2 letih prav šokantne, ko izgubiš 2t evrov, eden je napisal, da je v dveh letih pri seniku izgubil 4000 evrov.
Jaz sem samo v enem letu izgubil na avtu za 700 evrov, ampak avto je že tako star. Pred 1 letom dal za njega 1200 evrov danes dobim 500 evrov in še to je vprašanje.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To jan 12, 2010 3:55 pm

Matjazy je napisal/-a:Poglej ta kakšnim daihatsu charade-om 1.0TD. Izjemno varčen avto. Ali pa kio picanto 1.1TD.

Lupo 3l pije okrog 4l/100km na relacije.

...naj dodam še AX-a in R5.

cky2k je napisal/-a:... kolo nabavit... :lol:

...pa take fore... pol boš pa zašvicu fuł :lol:

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R To jan 12, 2010 3:58 pm

abcabc je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:

eni se vozmo u avtih za 500€, doma poštimamo kar je... pa pol k gre v 5h letih npr. pa greš po druzga za 500. vprašaj se kolk boš zgubil ti v 5h letih v avtu za 5000€ ;)

V končni fazi naj dela folk, kar če s svojim gnarjem, izgube so nenormalne in po 2 letih prav šokantne, ko izgubiš 2t evrov, eden je napisal, da je v dveh letih pri seniku izgubil 4000 evrov.
Jaz sem samo v enem letu izgubil na avtu za 700 evrov, ampak avto je že tako star. Pred 1 letom dal za njega 1200 evrov danes dobim 500 evrov in še to je vprašanje.

v enem letu sem izgubil z astro dizel, ki je pila cca 6l in to ne v malo kilometrih (45.000) hmm...cca 6.000€, samo ok...pač je šla po gobe

če mi gre danes po gobe bmw, ki mi pije 9.5l, pa ga imam le pol leta, bom lahko izgubil max 2500€...

BC
Novinec

Kraj: LJ

Re: podobni avtomobili kot lupo 3l?

Napisal/-a BC To jan 12, 2010 4:18 pm

Energetik81 je napisal/-a:In koliko stane potem ves ta aluminij, magnezij? Prineseš to potem notr z 1deci manjšo porabo? In kaj ima tukaj veze dsg menjalnik?
Če nabaviš malo rabljen avto, že v štartu profitiraš veliko več, kot bi kadarkoli s takim dragim šparovčkom.
2000 letnik se prodaja za malo manj kot 3000EVR na avtonetu. ne vem, če je dosti cenejših avtomobilov z enako porabo, zato sem v bistvu odprl to temo.
kolikor jaz vem ima dsg veze z manjšo porabo (avtomatski in ročni menjalnik) zaradi optimalnega prestavljanja ter avtomatskega ugašanja in prižiganja motorja, ko stoji nekaj časa na miru...
http://www.vwvortex.com/artman/publish/ ... _319.shtml

a4 je napisal/-a:ob tem da letno nardiš 10.000 km je smiselno met avto za 2.000€ ki troši 6-7 litrov, kot pa avto za 5.000€ ki troši 3 litre
torej goriva maš za vsaj 4 leta (3000€) :!: na istem sta pa malo kasneje. po tistem pa umreš zaradi živčnega zloma
ekonomija štima ? kalkulacija, pa to ?
pa čimveč užitka v škatlici za šibice pri 70km/h
10Mm je dokaj malo za eno leto. razlika ni 3000 ampak 1000EVR in se povrne v malo več kot enem letu (če računaš 20000km in 3 proti 6l porabe), avto pa kupujem za dosti več časa.
živčnih zlomov tudi ni, sem se že veliko prevozil v navadnem lupotu - recimo morje 550km, kakih 6-7ur brez težav ;)

CHAN je napisal/-a:Lupo 3l je bil prodajni "kiks", kar je priznal tudi VW - cena. Čeprav ni šlo za slab avto. Podobno se zna zgoditi tudi z novim Polom Bluemotion, ki ravnokar prihaja na trg. Nemške cene se začnejo pri cca 16.000€, ob podobnih slovenskih cenah bi znal igrati stransko vlogo.
če je bil kiks samo cena, potem je to super, ker ne kupujem novega avtomobila in 3kEVR ni nek hud znesek.

=ZiAn= je napisal/-a:To je bil čisto resen predlog. Torej zakaj, kot si vprašal?
1. Glede na to, da gledaš na nekaj litrov porabe, sklepam, da pri vas denar ne raste na drevesu, ali pa si popolnoma mahnjen na ekologijo in ne želiš onesnaževati (v tem primeru nehaj brati tu, saj bi ti moral ustrezati predlog kolo, ker pravi fanatik bi za čistočo žrtvoval tudi malo samega sebe in šel večkrat do trgovine in nazaj po vrečke).
2. Cena AXa proti Polu, slednji je vsaj 10x dražji in izhajajoč iz prve točke, se ga glede na cenovno ugodnost precej bolj splača kupiti.
3. Kljub temu, da da AX popije liter več kot Polo, boš moral prevoziti zeeeeelo veliko kilometrov, preden bo Polo računsko ustreznejši.
4. Vemo da so francozi pogovorno pokvarljivi, vendar tudi VW ni vsemogočen kot nas skuša prepričati večina lastnikov dotične znamke. Servisi pa so pri AXu veliko cenejši kot pri Polu. Vsak avto je treba vsaj tu in tam servisirati, drugače prej ali slej kaj "zruži". Torej tudi tu je AX v prednosti.
5. Udobje. AX je že staro vozilo ampak po mojem mnenju se vozi zelo udobno (kot skoraj vsak Citroen) in si ne bi upal trditi, da je v tej točki slabši kot Polo. Klime pa tako ali tako ne potrebujemo, ker rabi bencin. tu bi morda lahko rekli, da je neodločeno, če bo Polo imel tempomat (zopet €).
1. ekologija me niti malo ne zanima, važna je samo cena transporta (in vzdrževanja)
2. tema je o lupotu, ki najbrž ni 10x dražji
3. če je res razlika samo 1 liter, potem je lahko AX zanimiv
4. v mojem primeru ne, ker imam ,,zastonj" vw servis
5. udobje in ostalo ni pomembno
nimam nič proti AXu ampak, če ni hude razlike v ceni imam raje lupota

jaz bi samo rad kupil en ne preveč drag avto s čim manjšo možno porabo.
in lupo 3l za 3000EVR se mi zaenkrat zdi najboljši nakup.
zanimalo me je pa, če se pri nas dobi kak drug avto za podobno ceno z enako ali manjšo porabo. to je to.
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jan 12, 2010 5:22 pm

BC je napisal/-a:1. ekologija me niti malo ne zanima, važna je samo cena transporta (in vzdrževanja)
2. tema je o lupotu, ki najbrž ni 10x dražji
3. če je res razlika samo 1 liter, potem je lahko AX zanimiv
4. v mojem primeru ne, ker imam ,,zastonj" vw servis
5. udobje in ostalo ni pomembno
nimam nič proti AXu ampak, če ni hude razlike v ceni imam raje lupota

jaz bi samo rad kupil en ne preveč drag avto s čim manjšo možno porabo.
in lupo 3l za 3000EVR se mi zaenkrat zdi najboljši nakup.
zanimalo me je pa, če se pri nas dobi kak drug avto za podobno ceno z enako ali manjšo porabo. to je to.

Torej si za nekaj 100 EUR letno prihranka na porabi goriva pripravljen tvegat kup težav z okvarami. Meni osebno bi več pomenila zanesljivost vozila. Konec koncev Lupo 3l je bil svoj čas čudo tehnike. Majhen navit TDI z minimalno porabo (okvare turbine, šob...) in robotiziranim menjalnikom ki BTW ni nek poseben biser uglajenosti. Če si zaradi majhnega prihranka pripravljen tvegat okvare polovice vozila go for it. Sicer pa imaš možnost brezplačnega servisa VW, zato iz prve roke preveri kako zanesljivi so ti avtomobili in kakšne okvare lahko pričakuješ. Kajti v tej zgodbi ni tema prihranek na račun nižje porabe temveč koliko te lahko prihranek stane v primeru okvare.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

BC
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a BC To jan 12, 2010 5:41 pm

700EVR zame ni majhen prihranek in ne vem zakaj bi tvegal kup težav?
imaš slabe izkušnje s tem avtom ali kar nekaj na pamet pišeš?
kolikor jaz vem vw ne slovi ravno po tem, da bi delal hudo pokvarljive avtomobile, prej obratno.

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ To jan 12, 2010 5:56 pm

zate bo najbolj da si kupis Fiata Cinquecentota 900ccm
-prisparas ze na ceni avtomobila namesto 5000 bos dal 500€... in imas ze za 4500€ bencina usparanga :lol:
-avto ce ga bos na smrt teru bo pil 5,5litrov ... seveda ko vozis ves cas 150 (po stevcu).
-ce ga lepo vozis in neprekoracis 90km/h bos imel 3,2l porabe. seveda more biti avto ispraven
- gume so poceni saj ima 145/70/13 :lol:
-poven tank 30€

sam pomoje ni avta ki bi v normalnem prometu porabil pod 3l. ze kar je do 4h litrov je super dosezek.

zgleda da se bom moral zamisliti nad sabo ker zadnja poprecna poraba je bila 17l pa mi je bilo vseeno, saj so bile zimske radosti :twisted: .
je pa res zanimivo ko se vsedes iz enega avta ki pije cca 10 litrov v avto ki pije max 5 litrov. Kar vozis in vozis se kazalec se pa nepremakne
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 12, 2010 6:16 pm

tads je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:zdj da bi sam zaradi porabe šel kupit taki mali avto, k tudi nikamor nebo šel jaz nebi..

se strinjam, jaz si niti predstavljati ne morem porabe 3l/100km. vendar pa vrjamem da te kar zasvoji, ko vidiš da se voziš skoraj zastonj, če odmisliš vsa mogoča prehitevanja in pospeševanja.

Moja ex R5 1.6 dizlka.....4.3 litra....če k temu prištejem odpadno olje iz fritez ki sem ga mešal 50:50 je pil točno 2.15 litra.....Za normalnega voznika je bil dovolj.....po tej mašini se mi še zdej kolca....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS To jan 12, 2010 6:40 pm

_B3yBo_ je napisal/-a:zate bo najbolj da si kupis Fiata Cinquecentota 900ccm
-prisparas ze na ceni avtomobila namesto 5000 bos dal 500€... in imas ze za 4500€ bencina usparanga :lol:
-avto ce ga bos na smrt teru bo pil 5,5litrov ... seveda ko vozis ves cas 150 (po stevcu).
-ce ga lepo vozis in neprekoracis 90km/h bos imel 3,2l porabe. seveda more biti avto ispraven
- gume so poceni saj ima 145/70/13 :lol:
-poven tank 30€

sam pomoje ni avta ki bi v normalnem prometu porabil pod 3l. ze kar je do 4h litrov je super dosezek.

zgleda da se bom moral zamisliti nad sabo ker zadnja poprecna poraba je bila 17l pa mi je bilo vseeno, saj so bile zimske radosti :twisted: .
je pa res zanimivo ko se vsedes iz enega avta ki pije cca 10 litrov v avto ki pije max 5 litrov. Kar vozis in vozis se kazalec se pa nepremakne

Samo če pa to ni poceni, potem pa nevem kaj je :D
Poln tank 30 €, gume lahko vzameš iz samokolnice, če se ti kakšna predre, poraba nizka.
Pa si našel svoj avto z porabo ;)

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ To jan 12, 2010 6:44 pm

pozabil sem omenit povna registracija z mladim voznikom 300€ :lol:
Slika

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To jan 12, 2010 6:50 pm

BC je napisal/-a:700EVR zame ni majhen prihranek in ne vem zakaj bi tvegal kup težav?
kolikor jaz vem vw ne slovi ravno po tem, da bi delal hudo pokvarljive avtomobile, prej obratno.

namesto kupt avto za 1000€ pa ga met 5 let, pa zgubiš malo pa pije pač 7-8
raje ti kupiš avto za 5000€ samo da bo pil 3-4 :roll:

to je vse lepo in prav ampak človek šparaj drugje!!
Alergičen na rjo

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV To jan 12, 2010 7:07 pm

BC je napisal/-a:poraba okrog 6l, ki jo imam zdaj v sciroccotu se mi počasi zdi prevelika, zato mi je vedno bolj všeč lupo 3l...
je še kak avto, ki ima porabo res okoli treh litrov?
ni pomembna znamka, velikost, oblika itd.
samo, da je poraba 3l ali manj (ne 4 ali 5l) in cena nekje do 5000 EVR.

LP

peški !!! :roll: :roll: :roll: :roll:

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R To jan 12, 2010 7:08 pm

@tristan01:
ravno v tem je keč, kar si povedal. moj lasten primer: astra dizel, super avto, fino fajn, dokler ni začel pit vodo in ni noben vedel zakaj, ali je počena glava ali celo blok. rabljen, zanesljivo cel komplet blok in glava bi me stal 2000€, kje je še montaža?

avto sem kupil za 7.700€, pokvarjenega prodal za 2600€. če mi danes karkoli na bmw-ju crkne, za max 2000€ dobim CEL IZPRAVEN in REGISTRIRAN avto. pa naj pije 12l, bo še vedno cenejši pa če mu niti 1x olja ne zamenjam in mi čez 1 leto totalno zariba, bom za tak denar spet drugega kupil. pa bosta 2 bmwja stala 4000€ za 2 leti, astra mi je požrla pa 5000€ v enem letu. za 1000€ pa tud ni razlike v porabi bencina (mislim, da sem naračunal okoli 600€ na leto)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To jan 12, 2010 7:17 pm

Hecno kako kar naenkrat na tem forumu ni nobenega več, ki bi se obremenjeval s porabo! Še več! Celo posmehujete se nekomu, ki si želi avto z manjšo porabo! :shock:

Kaj vse bom še doživel na tem forumu :roll:

:EE

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy To jan 12, 2010 7:30 pm

BC je napisal/-a:700EVR zame ni majhen prihranek in ne vem zakaj bi tvegal kup težav?

Kupi si tisto, kar ti je všeč in kar se ti zdi ekonomično. Osebno imam glede Lupota svoje mnenje, mama ga vozi od 2000 leta, jaz pa samo kadar "je bolančkan"-in to je na žalost zeeelo pogosto.

suhokranjec
Novinec

Napisal/-a suhokranjec To jan 12, 2010 7:42 pm

Avto z ekstremno majhno porabo ima mašinco kot ročna ura. MAJHNO. S tem tvegaš kup težav.
Jst bi vzel nekaj zanesljivega, če bi hotel šparat bi vzel avto za 2 jurja. Te bo več stala izguba vrednosti avtomobila kot pa nek "prihranek" na gorivu ki je zelo relativen.

Zame je poraba od 5 do 6L trenutno minimum. 3L je utopija in na polovico pešhoja.

Bo treba počakat še kakih 20 let da se bomo vozili pod 3L porabe. ;)
Pa veliko sreče pri nakupu. Upam da ti bo res porabil pod 1L. ;)
L.P.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To jan 12, 2010 7:42 pm

Res, da Lupo ni najbrž lih ne vem kva hudo udoben avto ipd. ampak kko lahko zraven dajete stare gajbe (AX, Daihatsu Charade itd.)!?!?!?

In... jebiga, ljudje smo si različni. En bo dal 500€ za avto, ki pije 15 litrov, nekdo drug ma pa raj avto za 10000€ s porabo 2 litra....
Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To jan 12, 2010 7:56 pm

Težava teh lupotov je v tem, da so po večini zmahani, saj so jih vozili načeloma ljudje, ki se dosti vozijo. Poglej letnike, računaj recimo 40k (ali pa minimalno 30k) km na leto, pa poglej...
Kolega jih je kar nekaj uvozil in prodal, same dizle (poleg 1.2tdi tudi 1.7D), ki pa so bili zvoženi praktično do konca - takšen avto kljub nizki porabi ni ugoden.
Poraba ax-a dizla pa tudi ni večja od lupove za 1l, ampak manj (pri takšni vožnji kot pije lupo 3l pije ax definitivno pod 4, pa clio dci tudi, pa aygo 1.4d4d tudi, pa še kaj. ).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov