Energetik81 je napisal/-a:peroRS je napisal/-a:Pri klasičnih in tiptronic menjalnikih je večja poraba, pri DSG pa ne, še posebej če ročno prestavljaš.

Marginally worse overall mechanical efficiency compared to a conventional manual transmission, especially on wet-clutch variants (due to electronics and hydraulic systems);
Vir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct-Shift_GearboxŠe vedno so malce večje izgube prenosa, kot pri ročnem menjalniku, kar je logično, saj je ročni najbolj enostavna varianta menjalnika z najmanj gibajočimi se deli. Se pa strinjam, da je DSG odlična zadeva (dokler deluje elektronika...

)
Pri DSG mislil da so prihranki v gorivu drugje, ker recimo (golf gti) pri 60kmh avtomatsko menja v 6. prestavo, če nič ne pospešuješ, kar pri ročnem verjetno ne bi delal.
Pač veliko več prestavlja, so večkrat nižji obrati - torej večkrat nižja poraba.
Isto ko pospešuješ.. pri ročnem lahko daš v nižjo prestavo ali pa ne, avtomatika bo pa (če nimaš ravno v ročnem načinu prestavljanja) v vsakem primeru prestavila in je spet včasih bolj ugodno..
Andraz3d je napisal/-a:jasno, drzat bremo, ne tiscat. Gre res za minimalno bremzanje, ampak glih dost, da gorijo štop lampe in da kuriš mal več goriva, ker je avto v resnici v pogonu,
To se strinjam. Pač spotaknil sem se ob tisto govorjenje tipa "kako se ti da tiščat bremzo" k zgleda kot da se trudiš da slepiš vse za sabo, v resnici bi pa lahko rekel da ti noga počiva na bremzi..
Sicer se pa lahko izračuna glede porabe.. Razlike med N in D pri stoječem avtu je koliko? 1dcl/h? 2?
Pa čas povprečnega stanja na semaforju..
Deliš 3600 sekund s časom čakanja na semaforju in dobiš na koliko semaforjev z rdečo lučjo moraš naletet, da prišparaš 1dcl. Pa recimo krat 10, da mamo 1 liter. Potem pa odvisno od posameznika na koliko semaforjev dnevno naleti pa če je gneča ali ne in vidiš v koliko dneh bi prišparal 1 liter oz. 1 dober evro.
Upam da nisem kej zafrknil, k se mi mal mudi zdele. Bom štel danes pri sebi, me v bistvu kr zanima ta podatek zase.
Čeprav jaz to prestavljanje iz D v N ob dolgih čakanjih na semaforju ali drugje prakticiram bolj zaradi tega, ker mam slab občutek da se avto matra neki za brezveze, ne zaradi porabe..