Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če jan 28, 2010 6:33 pm

Da ne bi o podatkih o porabi ki jih tvezijo....nikjer še nisem zasledil, da bi kakšen avto žrl več kot 7 v salonih...zadnjič sem spraševal za astro 1.4 turbo..poraba tam DO 7 :-P ...dizel mi žre pa 6.5...hmmm :roll:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če jan 28, 2010 6:33 pm

mihaing je napisal/-a:Ja tudi jaz sem srečal ogromno biserov v salonih, ki po izjavah premagajo vse; samo za primer:

FORD; večja imaš platišča hitrejši je avto (govorimo o homologiranih verzijah)

VW: da je DSG nov sistem kateri sploh nima sklopke in tako je ne moreš uničiti 8)

BMW: ko sem pogledal pod motorni pokrov in malo stikal mi je prodajalec rekel, da avto sploh nima akomulatorja, ker je toliko napredeno vozilo :shock: Da me ne vprašate kaj je rekel ko sem mu povedal, da je v pritljažniku :lol: :lol: :lol:

PEUGEOT: da ima tolike velike odprtine (na maski) ker motor rabi veliko zraka, saj so med najhitrejšimi bencinskimi motorji

.............

:rofl

Še bolj smešno pa je, da večina ovčic celo verjame takim izjavam!!

Pa tisti, ki zagovarjate nesposobnost prodajalcev, ki jim dol visi, ste bebci! Prodajalec MORA vedeti kaj prodaja! Imeti mora vsaj neko osnovno znanje in poznavanje artikla, ki ga prodaja. Prav vse res ne more vedeti ampak, da pa govori bedarije in se ne zna niti pozanimati o kakšni stvari, ki kupca zanima je pa totalna nesposobnost in aroganca! Pa ni važno a je to prodajalec v mercatorju ali pa v avto salonu.

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Če jan 28, 2010 6:53 pm

Nisem bral vsega, ampak, kot je napisal nekdo na začetku, so vprašanja glede
ventilov in sklopke podjebavanje. Nakup vozila po mojem prepričanju ni čisto
nič odvisen od teh stvari.

Velikokrat se naredi, da imata isti model vozila, isti letnik na vozilu določene
stvari različne. Tega prodajalec ne more vedeti. To stranke največkrat
ugotovijo šele na servisu. Ne rečem, da so prodajalci kakšne cvetke.
Kot pa povsod, tudi v tej branži obstajajo izjeme.

Me prav zanima kolikokrat je avtor te teme vprašal v trgovini npr. kateri
kvas uporabljajo, pa katero moko,..... za kruh, ki ga je želel kupiti. Tako,
da nima smisla o tem.

PS
Nisem prodajalec vozil. Sem pa iz avto branže.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če jan 28, 2010 6:58 pm

fora je v tem, da velika večina ljudi, ki se vozi z avtom, se niti toliko ne spozna, da ne vejo razlike med dizlom in bencinarjem. tukaj gor in na raznih podobnih forumih se družimo ljubitelji 4-kolesnikov in bencinskih hlapov, tako da nas zanima kakšna podrobnost več, ki jo pa tako ali tako zvemo prek interneta še preden se v avto vsedemo.

večina kupcev pa zanima samo opremljenost vs cena in stroški vzdrževanja, ker jim avto ne pomeni nič več kot kolo, razen tega, da imajo streho in brisalec za vetrobran in za take prodajalci vedo še preveč.

in še dandanes je prodajalec avtomobila nič več kot prodajalec česa drugega. manipulator s kupci. in ni važno kaj pove, ampak koliko in na kakšen način to pove.

ni to zagovarjanje prodajalcev, ne, ampak dejstvo je, da v resnici jim niti ni potrebno več znanja za 2 kupca, ki ju zanimajo prednosti dsgja pred "navadnim" avtomatikom na 10 ostalih, ki jih zanima samo to, ali bojo imeli 1000€ popusta ali 1001€

edit: se popolnoma strinjam z zgornjim postom

Gasper`
Novinec

Re: ali trgovci vejo kaj prodajajo?

Napisal/-a Gasper` Če jan 28, 2010 7:04 pm

moj-avto je napisal/-a:V torek sem slučajno šel mimo trgovine KIA pa sem se zagledal v Ceed-a. Tako sem stopil v salon, malo ga pogledal od zunaj, znotraj, se vsedel vanj, primil volan, dotaknil armaturko. Super, ni bilo težav. Noben ni rekel nič.
Kar dva prijazna trgovca sta me gledala in videl sem, da sta bila pripravljena pomagati pri moji morebitni izbiri. Govorila sta predvsem o ceni in odplačevanju, opremi ki mi avto nudi za določen denar, vendar pa mene je bolj zanimalo tehnični bodatki vozila, kot so vrsta ventilov, vrsta sklopke, določeni materijali,......itd.
O tem nista vedela nič. Govorila sta le, da je avto izjemno kvaliteten, napreden z nemško tehnologijo. Z tem odgovorom nisem bil zadovoljen, pa sem se jima vseeno lepo zahvalil.
Vendar pa sem od trgovcev pričakoval več informacij.

Si upam stavit kar imam, da četudi bi ti trgovec na ta vprašanja znal odgovoriti, tebi ne bi nič koristilo. Ker ga ni človeka z osnovnim znanjem o tehniki, ki bi spraševal takšne bedarije.
Lp, Gašper

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če jan 28, 2010 8:13 pm

Gosic je napisal/-a:
Točno to !!! Ker je 7miljard ljudi na svetu, ki ima plačo 6000€ na mesec. Le 30% je tistih revežev, ki nemorem verjetni, kupujejo avto za 10000€. Nemorem verjetni temu ! Kako nemorejo kupiti nekega mercedesa sls.

Kake pokaš ti. Na svetu mora nekdo nekaj narediti, nekdo mora fizično delati, se ti ne zdi? Krompir, solata,zvočniki,monitorji,kasete,cdji,CPU-ji,omare,čevlji.. vse to ne zraste/se ne naredi v škatli /v vrečki.
Koga briga za tvoje mnenje, za koliko denarja bi kupil avto. Vsak ga kupi za toliko denarja, kolikor ga je sposoben vzdrževat.
Zaenkrat pa delam/študiram, da sva si na jasnem. In vem kako je, ko si brez denarja, ko ti nekdo dolguje 'nekaj' stotakov €. Če dobro premisliš, so/smo ravno mi ljudje, ki kupujemo poceni robo, ovce tistih glavnih ljudi, ki nas izkoriščajo. Če bi se človek o tem malo bolj poučil, bi ta sistem bil hitro podrt. Ker fizično delo, ni cenjeno.

Pa ka ti si fuk*** mal? Pa kake pišeš ti? Pa koji falus se maš za razburjat, pa sem mogoče koga žalil, sem mogoče pljuval čez tvojo velecenjeno Kio? V čist vsakem jeb*** postu nabijaš kako hudo je zaslužit, pa kako ljudi delajo fizično in v čist vsako temo pribijaš o porabi! (v tej nisi, ker si bil očitno preveč znerviran!) Če ti je tako hudo, zakaj si si potem kupil nov avto? Pa s čim, če nimaš denarja? Potem nisi tako bogi kot se delaš! Sam si ne morem privoščit malo boljšega avta, pa moja plača tut ni bogvekaj, pa o tem ne najedam v vsaki temi in ne pljuvam po vsakem, ki vozi boljši avto od mojega.
Ker ti očitno ni potegnal, jaz sem samo povedal da izmed 1000 kupcev BILOKATEREGA avta ima samo eden malo več mehaničnega znanja, da ga zanima kakšna sklopka in bati so v avtu, in za tistega enega lahko prodajalec pogleda v knjižico ali pa ga tudi pošlje v PM, prodaja bo na koncu še vedno dobra. TO JE BISTVO mojega pisanja, in kot smo že ugotovili, je avtor teme samo podjeb**** trgovca, avta pa očitno ni kupil! Če bi bil resen kupec (kie, zastave ali mercedesa, bilokaterega avta) bi se mu sladko jeb** kakšni so bati in bi avto kupil! Ti je to jasno ali ti ni? Meni osebno se jeb* kaj si vsi tule mislite o moji najljubši znamki vozila in kakšni bati so v njem, meni so dopade in pika!

Energetik81 je napisal/-a:Ja, verjetno moram vedet praktično vse v zvezi z mojim delovnim mestom, sicer ne mogel nič narediti, a ne?
Če prodajalec ne ve kaj dosti o avtu, ga sploh ne potrebujemo tam. Potem potrebujemo samo nekega uradnika, ki bo zrihtal finančne zadeve.
Madonca, da za tistih 5 modelov in 7 mašin, ki so 1 leto in več enake, ne veš nekaj tehničnih podatkov je pa smešno (oz. bolj žalostno). Kaj potem morajo sploh vedeti? Da povejo kakšne oblike in barve je avto? Rolling Eyes

Si mogoče pomislil da obstaja tisoče različnih delovnih mest, in da je vedno več takšnih kjer preprosto ne moreš vsega vedet in se je treba vedno izpopolnjevat? Si mogoče pomislil zakaj se je tako povečala prodaja poceni avtov? Si mogoče pomislil da največkrat zastavljeno vprašanje trgovcu je koliko bo popusta, kakšni so plačilni pogoji, kako je z financiranjem v primeru da izgubiš službo, višina registracije in kaska, cena servisa, mogoče cena gum, zadnja stvar katero ima prodajalec v glavi je odgovor na vprašanje kakšno sklopko ima kia ceed. :roll: Ne bom rekel, seveda bi lahko vedel ta podatek, ampak zakaj? Zato da bo podal informacijo nekomu ki je iz dolgega časa prišel v salon, ker če bi resnemu kupcu odgovoril z; "Ne vem, bova pogledala v podatke" in bi človeku to povedal, bi se v 99% še vedno odločil za nakup. Nevem kaj delaš, ampak v vsakem primeru je treba pri sebi razčistit, potem pa po nekom pljuvat.

P.S. V veliko avtov se vgrajuje različne dele, npr. za moj avto so na voljo 3 različni kabinski filtri zraka. Pravega najdeš samo z št.šasije oz. da greš z rabljenim na servis! To bi moral verjetno tudi prodajalec vedet, ko prodaja avto?
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če jan 28, 2010 8:23 pm

zakaj se pa ti sedaj nerviraš? Mogoče si "trgovec"..............vsak pač pove svoje mišljenje, za nekoga res ni važno nič, razen da ima avto volan in 4 gume, pač drugega zanima "sve i švašta".........

....in dokler hodijo v salon tudi taki ljudje kot od moje žene sodelavec, ki je šel z namenom kupit clio storio za ženo(ker je pač službo v drugem kraju dobila) odpeljal se je pa z novim modelom in to 1.6 za 14.000 eur, trgovcem ne bo hudega.......važno, da so mu znali 6000 eur viška iz žepa potegnit....na konc je še vesel bil, ker so trije skakali okoli njega in mu pravilno svetovali, da se je odličil za novo tehniko in varnejši avto.... :lol:

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Če jan 28, 2010 9:42 pm

GiGi1985;
konkretno kakšen del je v kašnem avto vidiš šele ko pogledaš micro film.
Npr.: Lagune II 1,9 Dci imajo različen filter zraka, različen zobati jermen,....
Tega prodajalec sigurno ne ve. Le kako bi vedel? In zakaj bi moral vedeti?

Kdor kupuje nov avto definitivno ne pride v salon "iz nule". Prepričan sem,
da se je 99,9% bodočih kupcev o avtomobilu, ki ga je izbral, že pozanimalo
o vozilu "nekje": net, forum, revije, TV oddaje,...

Prodaja, vsa, neglede na branžo, v prvi vrsti sloni na psihologiji.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če jan 28, 2010 9:53 pm

Nasty je napisal/-a:GiGi1985;
konkretno kakšen del je v kašnem avto vidiš šele ko pogledaš micro film.
Npr.: Lagune II 1,9 Dci imajo različen filter zraka, različen zobati jermen,....
Tega prodajalec sigurno ne ve. Le kako bi vedel? In zakaj bi moral vedeti?

:bow ravno to jaz trdim že celo temo, zakaj bi naj to trgovec vedel. On ima druge naloge v salonu, Servisi pa se naj obremenjujejo z deli v vozilu, od batov do filtrov.Če pa nekoga tako močno zanima nek element vozila pa mislim, da bi mehaniki na servisu z veseljem pojasnili ali iz virov kot jih ti navajaš.
In ne, nisem trgovec. :)
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če jan 28, 2010 11:26 pm

pa sj se ne rabi učit detajlne podatke.naj pripravijo eno brošuro, kjer piše res detajlno o avtu oz. motorju.pa naj si kdo vzame, kogar zanima. čeprav to ni taka stvar, da se ne moreš naučit. kake težko bukve se morejo nekateri učit za sebe in tudi za "šiht", pa si zapolnejo. i

ko pa kupuješ avto za žensko, potem more bit točno tak in čisto nč drgač.takrat brezveze se zanimat za razne materiale, postavitve, diagrame...
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jan 28, 2010 11:26 pm

Mal nesmiselno je pričakovat od prodajalca to, da ve, kakšne ventile ma avto pa kakšno sklopko ma (al kako je že bilo rečeno na začetku?). Je pa dobro (za nekatere že kar nuja), da ve, a ima motor, katerega gleda stranka, jermen ali ketno - zakaj, najbrž večina ve. Al pa, če ima npr. dizel DPF filter al je brez (al je za doplačat). Pa najbrž bi se še kakšna taka stvar našla.

Sicer sem pa imel cca. 3 leta nazaj (ko sem kupoval avto) "lepo" izkušnjo z enim prodajalcem. Me je takrat že imelo, da bi ga vprašal, če je na dopustu al je na šihtu!? Človk ni ne bu ne mu rekel, ko sem mu govoril, kaj bi rad. Pa dobro, to še gre, ampak da ti na konc reče: "na, tuki mate cenik, pa si poglejte, kolk bi kej pršlo". Najbrž mi ni potrebno več govorit naprej, kako je bilo po tem.....
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Pe jan 29, 2010 1:21 am

Hja, če lahko nekateri poznamo na pamet dosti tehničnih podatkih o par 100 artiklih, ki se sproti spreminjajo, potem bi lahko tudi prodajalci avtomobilov poznali tistih 3x10 kombinacij motorjev in vozil. Čisto detajlno poznavanje se sicer ne pričakuje, ampak kolikor vem tip sklopke ni ravno tako zelo nepomemben podatek. Pač pride nov model, 5x preletiš brošuro in veš vse glavne stvari. Je pa res, da včasih kdo sprašuje "neumnost" in potem misli, da prodajalec nima pojma :D

No ja, za zeloo detajlne specifikacije se pogleda na internet (ker potem moraš imeti že dosti predznanja, da veš, kaj sploh sprašuješ), ampak pogost primer je ko pripelje nek "domači strokovnjak" svoje prijatelje (ki se na avtomobile ne spoznajo) v trgovino z avtomobili, in ga zanima par stvari o avtomobilu, katerega prvič vidi, potem bi lahko prodajalec znal tudi kakšne bolj detajlne stvari. Kaj naj bi prodajalec po vašem znal? Našteti par motorjev, mogoče njihovo moč in pa kakšno opremo in barvo lahko imaš? Pa potem vse to vtipka v računalnik pa ti sprinta račun? No, saj ponekod jih že plačujejo tako malo, da se zdi, da je to vse kar od njih pričakujejo...
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Pe jan 29, 2010 7:27 am

Nasty je napisal/-a:Nisem bral vsega, ampak, kot je napisal nekdo na začetku, so vprašanja glede
ventilov in sklopke podjebavanje. Nakup vozila po mojem prepričanju ni čisto
nič odvisen od teh stvari.

Velikokrat se naredi, da imata isti model vozila, isti letnik na vozilu določene
stvari različne. Tega prodajalec ne more vedeti. To stranke največkrat
ugotovijo šele na servisu. Ne rečem, da so prodajalci kakšne cvetke.
Kot pa povsod, tudi v tej branži obstajajo izjeme.

Me prav zanima kolikokrat je avtor te teme vprašal v trgovini npr. kateri
kvas uporabljajo, pa katero moko,..... za kruh, ki ga je želel kupiti. Tako,
da nima smisla o tem.

PS
Nisem prodajalec vozil. Sem pa iz avto branže.

Zame ni to zajebavanje in hec. Očitno ti nakupovanje in trošenje denarja ne jemlješ resno in odgovorno. Pač rad vem kaj kupim. Zame ni vseeno kaki so kosi v avtu in iz kakih materijalov narejeni. Nisem pa tip človeka, da bi napamet podcenjeval in hvalil določeno znamko in model. Zato se rad pozanimam. Odgovor, da je avto narejen po nemški tehnologiji ni zame noben odgovor.
Za Octavio (leta 1999) sem se po nekajmesečnem zanimanju določenim znamk avtomobilov odločil glede na ceno in kvaliteto, da je Octavia za mojo kupno moč še najboljša izbira. Odločal pa sem se z informiranjem po raznih avtohišah različnih blagovnih znamk in modelov. Pa sem za to mogoče kakemu trgovcu šel na živce, ampak zame to ni pomembno. Pa mi danes ni žal. Trud se je poplačal vsaj glede na današnje stroške vzdrževanja, saj avto razen rednega vzdrževanja pri 211000 prevoženih km mi dodatno ne prazni denarnice in dela sivih las.
Poglej eno stvar, kupec kupuje in daje svoj denar. Zato je prav, da kupec zve kar ga zanima v kolikor ga zanima. Mene pač zanima.
Jaz od trgovca zahtevam resnost in informacije.
Trgovca z avtomobili ne moremo primerjati z trgovcem z živili. Zakaj ne? Zato, ker za tistih par modelov avtomobilov bi ja moral biti dobro pripravljen in podrobno informiran glede stvari.
Tudi avto cenovno ne moremo primerjati z neko hrano. Če ti hrana ni všeč jo pač ne poješ in drugič ne kupiš več, za tistih nekaj € se ti bistveno ne bo spremenilo finančno stanje.

Mogoče pa tebi je vseeno kaj kupiš. To veš ti.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jan 29, 2010 8:33 am

Izjemno zanimiv odgovor Toyotine prodajalke med nedavnim ogledom novega modela Land Cruiserja: med pripombo o ceneni platičnosti notranjosti, ki ravno ne pritiče vozilu ranga cene 65.000 € je dejala, da je veliko strank na to že opozorilo ter podala argument, da je Toyota ekološko osveščena s težnjo po razgradnji vseh elementov, tudi plastike armaturne plošče - "ceneni" izgled notranjosti je zaradi razgradljive plastike! :bonk No comment!

Drugače pa je danes važnejši marsikateri drug argument pri prodaji vozila, kot pa detaljno poznavanje drobovja. Kaj ti pomaga prodajalec z znanjem inženirja, če dotičnega artikla ne zna prodati?!?!? Marsikdo ne bi verjel, da so velikokrat najuspešnejši prodajalci, ki vedo izjemno malo tehničnih lastnosti, imajo pa odlične pogajalske lastnosti pri prepričevanju strank. Vsak potencialni kupec je unikum, s katerim je potrebno ravnati drugače - ženske so še posebno zahtevna klientela, ki išče drugačne argumente pri nakupu. Zatorej sem mnenja, da je prodajalec v prvi vrsti dober "psiholog" ter suportilen v vseh ozirih. Velik plus dajem trgovcem, ki se ob nepoznavanju določenih detajlov potrudijo samoiniciativno najti odgovor - trud znajo stranke še kako pozitivno sprejeti! Konec koncev je znan rek: stranka bo pozitivno izkušnjo posredovala naprej 10 ljudem, negativno pa 100! Tega se naši trgovci še premalo zavedajo!

Kot je že nekdo omenil se hobiji in služba pač ne pokrivajo vedno - v prodaji avtomobilov pa se nemalokrat znajdejo študentje oziroma iskalci zaposlitev, ki ne najdejo poklica v svoji branži. VENDAR to ni opravičilo, delodajalci morajo stremeti k iskanju pravih kadrov, še posebej v kriznih časih.

Uporabniški avatar
ezzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ezzy Pe jan 29, 2010 9:19 am

No da še delim moje izkušnje. Kot prodajalec tehnike delam 3 leta (sicer kot študent).Videl in slišal že marsikaj :lol:

Dejstvo je da je kader neizobražen, ker enostavno firme ne dajo nič na to.Razen redkih izjem , se ne bo delavec doma še v prostem času jebal s tem,da bo zvedel čim več, in potem kvalitetneje delal za 500-650€ mesečno. Komu v čast?

Ko zaposlujejo ljudi gledajo samo na to kako zgledaš , če znaš nakladati, in iz kot si (stroški), ostalo če slučajno kaj veš o tem, jih boli, po principu - se boš že naučil.

Tudi tukaj kjer delam zdaj je bilo izbrano po tem principu...In seveda ko začnem delat, hitro ugotovim da vsi zaposleni okoli mene nimajo pojma, vključno z "vodjo" ki mi je to sam povedal na kavici...in glej ga zlomka, vodja hodi do mene pa me sprašuje katere artikle se splača nabavit za v trgovino...ker sam nima pojma.

Isto je z zaposlenimi, ki hodijo do mene glede XXXX stvari, o kater nimajo pojma...

In verjamem da drugje ni kaj drugače...in kot že rečeno, dokler firma ne bo dala nekaj na izobraževanje lastnega kadra, bo situacija ostala takšna kot je.

Ampak ne, njim je lažje vzet delavca za določen čas, ko neko zadevo narobe svetuje in to stranka ugotovi je pritožba tu,tega delavca vržejo in vzamejo drugega...

Thats the way it is!
1) Do it right first time.

2) Buy cheap, buy twice.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Pe jan 29, 2010 12:12 pm

Izpostavil bi ta dva posta:

esem je napisal/-a:
eljuero je napisal/-a:... je pa treba tudi razmeti, da to je njemu služba in ni samoumevno, da mu je tudi hobi...

Ravno zato - ker mu je služba, bi moral o avtih precej vedet! Tudi npr o tem, kakšna sklopka je. Ne zagovarjajte ljudi, ki službe sploh ne obvladajo, hkrati pa bi z leporečjem ali celo lažmi radi izvlekli težko prigaranih (več) 10 tisoč evrov. To ni mala nesposobnost, če ne veš kaj prodajaš - za take denarje!

Energetik81 je napisal/-a:To se vidi praktično na veliko področjih prodaje tehničnih izdelkov. Prodajalci pač poskušajo prodati, če pa kakšen ve kaj več tehničnih podrobnosti, je že čudež. Zato osebno najprej pregledam tehnične specifikacije na internetu, v štacuno pridem samo kupit. Ponavadi se samo smejem, s kakšnimi argumenti poskušajo pridobiti kupca...
Nekoč sem kupoval digitalca za mamo. Prodajalka me je prepričevala za nek model, da je super, ker ima tako malo funkcij in ni treba nič vedeti o fotografiranju. :lol:
Očitno je pri avtih enaka štorija...

Nekje sem videl pregovor: "Nevedni kupci - zlata jama prodajalcev."

Včasih naletiš na kakega prodajalca, ki ti zna povedati, zakaj je pomembna informacija "pri katerih vrtljajih avtomobil doseže max navor/KM", ali ima avtomobil vgrajeno verigo namesto jermena ipd.

Če pogledamo portfelj večine proizvajalcev vozil, res ni preveč informacij za vedeti no.. Če nekaj delaš, delaj 100%. Jaz tudi nisem niti kemik, niti pravnik, niti strojnik, pa moram pri svojem delu še kako poznati kemijsko zakonodajo, predpise, ki se tičejo dela, ki ga opravljam, novosti glede DDV-ja, novosti pri izvozu itd. Pa se pritožujem? Ne, logično da se bom moral doma (izven delovnega časa) pozanimati, kakšne so novosti na teh področjih, da kej na zaj**.., da bom izdelek znal pravilno tržiti, prodajati, da bom znal postaviti pravo ceno, vključiti stroške,.. ? Vsak mesec je kaj novega,..

Pa ne bi o plačah, ker moja niti približno ni dovolj visoka, glede na delo, ki ga opravljam - prav tako mi noben ne plača tistih "nadur", ko prebijem pred računalnikom in berem tiste male črke in drobni tisk o neumnih novostih. In? A bi delal drugje, imel višjo plačo..? Hja, seveda, tudi načrtujem. Do takrat je pa potrebno delo, ki ga delam narediti kot je treba.. Potem so pa samo direktorji krivi..ccc. No sej so, ker zaposlijo take ljudi, ki jih delo, ki ga opravljajo ne zanima. Ok tudi če te ne zanima, se pač moraš naučiti o teh zadevah in pika.

Jaz bi kot lastnik avto-salona pričakoval od zaposlenih, da vedo kaj prodajajo in da znajo to zadevo prodati (okej, če kupcev ni, jih pač ni). Morajo biti zanimivi, zagnani, morajo seveda znati izračunati tisti nek osnovni popust (itak je vse že vnaprej določeno), izračun za kredit, leasing in podobno, prav tako morajo poznati bistvene lastnosti in posebnosti vozila. Mislim res ne vidim nekih problemov tukaj.. Pa evo..sem se ravno spomnil. Imam 3 kolege, ki delajo v salonih kot prodajalci. Eden je v VW, drugi Renault, tretji pa Hyundai. Nisem jih še nikoli spraševal podrobnosti, ker se prej pozanimam po forumih ipd, bom jih pa enkrat ob kavi malce povprašal.

lp

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Re: ali trgovci vejo kaj prodajajo?

Napisal/-a juhica Pe jan 29, 2010 12:57 pm

moj-avto je napisal/-a: tehnični bodatki vozila, kot so vrsta ventilov, vrsta sklopke, določeni materijali,......itd.

jebanje prodajalcev u glavo na nivoju visokosolskega studenta metalurgije, ki na faksu prvis slisi da obstaja vec vrst rostfreja...

:roll:

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe jan 29, 2010 1:48 pm

Lepo vas prosim, saj ne rečem, da so prodajalci geniji. Sam take neumnosti kake bate, ima kako sklopko ima.... Kaj pa boš s temi podatki, tudi, če ti zna povedat, a boš v excelu naredil kosovnico vsakega avta, ki ga nameravaš kupit? :bonk
Če pa nameravaš kupit avto na osnovi tega kakšno sklopko ima je bolje, da prepustiš nakup komu drugemu.

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Pe jan 29, 2010 9:48 pm

moj-avto;
"Zame ni to zajebavanje in hec. Očitno ti nakupovanje in trošenje denarja ne jemlješ resno in odgovorno. Pač rad vem kaj kupim. Zame ni vseeno kaki so kosi v avtu in iz kakih materijalov narejeni. Nisem pa tip človeka, da bi napamet podcenjeval in hvalil določeno znamko in model. Zato se rad pozanimam. Odgovor, da je avto narejen po nemški tehnologiji ni zame noben odgovor. "

Jaz vedno točno vem kaj kupujem. Za tebe je pa, kakor kaže
odločilno kakšen avto boš kupil to, da kakšne ventile ali sklopko ima
neko vozilo. Mislim, da ne veš, da npr. zavore nekatere avtomobilske
znamke kupujejo na borzah. Zato ni rečeno, da boš dobil avto s točno
takimi deli, kot si ga gledal v salonu. Tudi vsaka znamka ima več različnih
dobaviteljev. Tako, da nima smisla o tem.

moj-avto;
"....Octavia za mojo kupno moč še najboljša izbira......"

Debata v tej temi ne govori o kupni moči, kot si sedaj začel govoriti.
Večina ljudi kupi avto, ki je primerna njihovi kupni moči.

moj-avto;
"...razen rednega vzdrževanja pri 211000 prevoženih km mi dodatno ne prazni denarnice in dela sivih las...."

Tudi jaz nisem imel nobenih problemov z Mareo - 8 let, 189000km. Pa
nisem hodil od ene do druge avto hiše. Pa spraševal kakšne ventile ali
sklopko ima vgrajeno.

moj-avto;
"....Poglej eno stvar, kupec kupuje in daje svoj denar. Zato je prav, da kupec zve kar ga zanima v kolikor ga zanima. Mene pač zanima...."

Te popolnoma razumem. Ampak ne smeš pričakovat od prodajalca, da
bo vedel take podrobnosti. Ti se zanimaš za točni določen model, o
katerem si se podrobno že pozanimal po razno raznih forumih. Potem
greš pa ves naspidiran morit (da prav si prebral) prodajalca s takimi
podrobnostmi.

moj-avto:
"Jaz od trgovca zahtevam resnost in informacije."

Ne moreš jih zahtevati, ampak jih pričakuješ. To sem pa prepričan,
da vsi to pričakujemo.

moj-avto;
"Trgovca z avtomobili ne moremo primerjati z trgovcem z živili."

Zakaj ne? Govorimo o prodajalcu kruha, ne trgovcu. Kako naj bi
on vedel katero moko ali pa koliko kvasa uporabijo za določen kruh.
Saj ima "samo" nekaj vrst kruha.

moj-avto;
"Tudi avto cenovno ne moremo primerjati z neko hrano. Če ti hrana ni všeč jo pač ne poješ in drugič ne kupiš več, za tistih nekaj € se ti bistveno ne bo spremenilo finančno stanje."

Se ne strinjam. Nihče (pustimo bogataše) nima take kupne moči,
da bi lahko hrano kupoval na preizkušnjo."Tistih nekaj €", ki bi bili
"zgrešen nakup" lahko na koncu meseca nanese obrok za avto.

Meni ni popolnoma nič vseeno kaj kupim. Kupujem manj, ampak
tisto (seveda moji kupni moči primerno) kar mi je všeč.Ne glede
na to kakšne ventile ali sklopko ima vgrajeno. Npr.: kupil
sem si Ducatija. Kljub temu, da je ventile potrebno nastavljati
kar zgodaj glede na prevožene kilometre (kar drag podvig je to,
verjemi). Kljub temu, da sklopka rožlja, kot ne vem kaj. Kljub temu,
da je vzdrževanje dražje, kot pri Japoncih. Ampak meni je to všeč.

Da se razumeva. Se ne kregava. Samo povedala sva vsak svoje mnenje.
Vsak ima pravico da pove kar misli. Hvala bogu. Ni pa rečeno, da se vedno
vsi s tem strinjajo(mo).

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe jan 29, 2010 9:52 pm

pri avtu ranga ceed 1.4 bencinar, clio 1.2, golf 1.6 al pa karkoli je bedasto in je dobesedno podjebavanje, da sprašuješ iz kakšnega materiala so ventili in bati, ker dejansko je čisto vseeno.

drugo je, če ti kupuješ avto ranga mercedes slr, lamborghini, ferrari ali karkoli oz. da se med slednjimi določaš, ker tam je pa že marsikaj pogojeno od uporabljenih materialov in prodajalec takega avta, mislim da bi ti to tudi znal povedat.

zdaj mi pa naj nekdo reče, da bi se pri 10.000€ vrednem avtu odločil za nakup na podlagi tega, iz česa so narejeni ventili. ma ne se hecat ljudje no, prosim vas
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov