Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

norc89
Novinec

Napisal/-a norc89 Če feb 18, 2010 5:51 pm

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če feb 18, 2010 6:21 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3445000&show=1

tako smo imeli mi. super avto, ne pomnem se da bi bilo kdaj kaj narobe, gre solidno, poceni zavarovanje... oce jo je vozu vsak dan po 150km avtoceste in je imel porabo okoli 4,8. nad 6 je bilo nemogoce jo spravit. samo tezko se najde kaka da ima malo kilometrov.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 6:42 pm

@ norc: iscem uporaben avto, ne atraktiven - takega ze imam ;)

@furby: ja, sej mecem uc tudi na tele Astre. Focus mi je tudi super izbira ampak je zgodba s kilometri podobna...

LpF

norc89
Novinec

Napisal/-a norc89 Če feb 18, 2010 7:08 pm

gofra je napisal/-a:@ norc: iscem uporaben avto, ne atraktiven - takega ze imam ;)

Jaz sem ga objavil zaradi njegovih dobrih lastnosti. Km, letnik,dizl in cena. Za udobje pa prodaš felne in daš gor kake balonarce. Nerabiš pa limuzine za sam vozit se al?

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če feb 18, 2010 7:35 pm

gofra je napisal/-a:@ norc: iscem uporaben avto, ne atraktiven - takega ze imam ;)

@furby: ja, sej mecem uc tudi na tele Astre. Focus mi je tudi super izbira ampak je zgodba s kilometri podobna...

LpF

Še nekaj praktičnih izkušenj, ki sem jih nabral na podobnih in malce daljših relacijah ki jih delam dnevno. V lanskem letu sem se cca 7 - 8 mesecev vozil dnevno na relaciji CE-KP in nazaj (390km dnevno), od 4. avgusta 2008 do 31.12.2009 pa sem naredil astronomskih 124.000km, ob tem pa še vsak dan oddalal službo. Pri nakupu avtomobila bodi pozoren na naslednje:
Stroški rednega vzdrževanja naj bodo primerni za tvoj žep. Kot si sam ugotovil druga kot dizel ne pride v poštev. Morda kakšen večji bencinar predelan na plin. Motor naj ima dosti navora. Na poti iz LJ v KP te čaka Vrhniški klanec ki je prava muka za marsikateri avtomobil. Iz KP v LJ pa te do Nanosa (Razdrto čaka skoraj neprekinjen vzpon, ki se malce zravna le med Kozino in Senožečami). Motor zopet precej trpi, pri podhranjenem mlinčku pa bo poraba zašla v nebeške višave.

Drugi pomemben kriterij je udobje med vožnjo. Zato raje preskoči razred mestnih malčkov kot so P206, Clio in podobno kar so nekateri predlagali. Poglej za vozilom razreda Golf ali še bolje Passat. Morda se bo komu zdelo to nepotrebno razkošje, vendar ko dnevno preživiš za volanom 2 ali celo 3 ure postane nuja.

Torej preden se odločiš za katerikoli avtomobil ga temeljito preskusi. Osebno bi ti zaradi udobnega potovanja predlagal kakšno Xsaro ali celo C5, kot je nekdo pred mano rekel Lancia Lybra ali Alfo 156, Opel astro, morda celo Vectro.

Za lažjo oceno v kaj se podajaš ti lahko povem da na podlagi mojih izkušenj boš rabil cca 250 EUR mesečno za gorivo. Servise pa boš delal 3x morda celo 4x letno. Računaj da set gum ne bo zdržal več kot 2 sezoni lepe vožnje. V poletni sezoni ob zastojih računaj s tem da se čas vožnje lahko podvoji.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 7:48 pm

oops @ norc - se ti iskreno opravicujem

Sele zdaj videl kilometre in letnik - fanta sem klical in ga bom sel definitivno pogledat...

LpF

norc89
Novinec

Napisal/-a norc89 Če feb 18, 2010 7:56 pm

gofra je napisal/-a:oops @ norc - se ti iskreno opravicujem

Sele zdaj videl kilometre in letnik - fanta sem klical in ga bom sel definitivno pogledat...

LpF

Bodi edino pozoren, ker se že en čas prodaja

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 7:59 pm

@ Tristan: Golf je bil tudi izhodiscna izbira.

Zavedam se, da bo kilometrov ogromno, enako je s servisi - ravno zato iscem nekaj, kar je predvsem poceni vdrzevat in kar se ne kvari. Poceni servis mi ne pomeni nic, ce je avto podvrzen problemom in obratno...zanesljiv avto ne bo za vsako ceno, ce bo imel predrag servis. Iscem torej kompromis.

Kar se udobja tice je stvar relativna. Omenjeno relacijo sem prevozil n-krat, dve leti se zivel dobre pol ure iz Ljubljane in se vselej vozil vec ali manj s trdimi kocijami. Vecji problem bi bil manjko klime recimo.

Kako je z zanesljivostjo pri Xsari?

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar Če feb 18, 2010 8:30 pm

Torej gledaš le še avtomobile srednjega razreda (golf, megane) in višji?

Vsekakor poglej kakšno astro (recimo tisto iz mojega linka) ali pa recimo še:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3527038&show=1
Še ena astra, le da gre za limuzinsko različico.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3512276&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3470110&show=1
Pa še dve, zgolj da gre v tem primeru za 1.7 DTI dizelski motor.
Pri astrah se izogibaj 1.7 TD motorjev (večinoma v starejših astrah), ker so zelo neprožni in imajo visoko porabo (ker jih je neprestano treba gnati v vrtljaje - pod 2.500 vrtljajev/min pri neki normalni vožnji ne gre.

Pri tistem roverju ti pa svetujem, da paziš na to, kako je na avto pazil prodajalec - to je najbrž mlad fant (izgled avta pove svoje) in morda ga je hladnega priganjal v obrate - govorim na pamet, a malo pozornosti ne bo odveč.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3524114&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3468747&show=1
Citroen xsara z 2.0 HDI agregatom bi znala biti dobra odločitev, še posebej z opremo Exclusive. Glede na to, da v vsakem primeru dizelskega 2.0 motorja padeš v enak zavarovalni razen (90KM in 110KM), bi ti priporočal močnejšega. Motor je dober, vzdržljiv, če je bil redno servisiran (max. 20.000 km). Udobje je zadovoljivo, minusa sta da je avto star 12 let in sam izgled.
Zanimiva izbira z enakim agregatom bi bila tudi Peugeotova 307-ica.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2178568&show=1
Zanimiv bi znal biti tudi kak stilo, vendar bodi ob ogledu avtomobila zelo pozoren, saj so večinoma uvoženi in imajo precej kilometrov. Dobra stran je vsekakor 1.9 JTD dizelski agregat z 115KM, poraba se giblje med 5,5l/100km za izvenmestno vožnjo in 7l/100km za mestno vožnjo. Slaba stran tega avtomobila je pa neudobje ter neprivlačnost (še posebej pri karavanu) ter slabi materiali v notranjosti. Pri toliko preživetih urah v avtu ga sam ne bi izbral.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3486156&show=1
Predlagal bi tudi kakšnega megana l. 2004+ z 1.5 dizelskim agregatom DCI - po možnosti s 6-stopenjskim menjalnikom. Gre za udoben in varčen avtomobil.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3448859&show=1
Podobno dobra izbira je tudi l.2004+ megane z 1.9dizlom DCI - ti imajo vsi 6-stopenjski menjalnik. Motor je približno za en liter požrešnejši od 1.5 dizla.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3496224&show=1
Dobra izbira bi bila tudi škoda octavia z 1.9 dizelskim agregatom TDI z 110KM. Gre za udoben avto, ki nekoliko slabše požira neravnine, se pa izkaže z odličnim dizlom, ki zahteva približno 6l/100km dizelskega goriva.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če feb 18, 2010 8:39 pm

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 8:47 pm

@ Antiznačkar: ja, lahko bi rekel. Ampak precko ze pomikamo visje ;) Nekje 4000 sem pripravljen dat - tudi kakih 500 vec v primeru res super izbire. Nad 5 pod nobenim pogojem, ker se mi ne splaca vec.

Tile Volvi imajo posteno kilometrino - kako je z zanesljivostjo in ceno servisov pri teh?

LpF

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če feb 18, 2010 8:54 pm

gofra je napisal/-a:@ Antiznačkar: ja, lahko bi rekel. Ampak precko ze pomikamo visje ;) Nekje 4000 sem pripravljen dat - tudi kakih 500 vec v primeru res super izbire. Nad 5 pod nobenim pogojem, ker se mi ne splaca vec.

Tile Volvi imajo posteno kilometrino - kako je z zanesljivostjo in ceno servisov pri teh?

LpF

Tile kilometri niso nič za volvota. Moj ima 195.000, bencinar 1.8 in dela kot nov. Niti enega izrednega servisa. Prijatelj ima pa tegale dizla, 1.9 in ima 180.000, kupil ga je pri 120.000 in dela kot nov.
Razen menjave žarnic ni drugega, redni servisi. Samo moj ima porabo visoko, za dizla ne vem koliko ima.

Vseved
Novinec

Napisal/-a Vseved Če feb 18, 2010 9:00 pm

gofra je napisal/-a:Enoprostorec je prevec z obzirom na to, da se bom pretezno vozil sam, izjemoma v dvoje. Sicer sem ze dobil podobne predloge...

LpF

Potem bolje da gledaš male avte tipa clio dci, 206 hdi ipd. Mala poraba, poceni reg. in še cena je (večinoma) nižja od tvoje meje €.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 9:06 pm

...samo bom v njih prezivel po dve uri vsak dan ;)

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Če feb 18, 2010 10:00 pm

tadej92 je napisal/-a:pa če maš priliko vzami z ročnim menjalnikom in 6 prestavami, če se že dobi okrog tega letnika

Pa za 4000€ ????
KAterga pa...
Človek bi rad kupil za 4000€ avto od 1 lastnika, mal km, mal porabe...pa da po 3 letih proda za isti denar....takega avta v sloveniji ni.
Lahko z mojega lagerja dobiš avto...ni glih več rosno mlad..je pa dober....
Mercedes E klassa 270CDI, karavan, avandgarde oprema + usnje.
Avto brez praske in udrtin...prevoženih 200kkm....ima pa vso opremo
Od 1. lastnika
Vožnja več kot udobna, avto je praktično neuničljiv - tudi ročni menjalnik,....tko da ni za skrbet ničččč, le vozi do 500.000km...redni servisi...

Vseved
Novinec

Napisal/-a Vseved Če feb 18, 2010 10:09 pm

gofra je napisal/-a:...samo bom v njih prezivel po dve uri vsak dan ;)

Hočeš reči, da bi trpelo udobje in varnost? No, vsakemu svoje.

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Če feb 18, 2010 10:10 pm

norc89 je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:oops @ norc - se ti iskreno opravicujem

LpF

Bodi edino pozoren, ker se že en čas prodaja

MG ZR je v bistvu Rover 25 malo bolj športne izvedbe. Avto je vreden ogleda, cena je ugodna, je pa treba avto videt v živo. Kljub temu, da sem pristaš Roverjev, bi imel morda pomislek kar se tiče udobja na dolge proge.
Zadnjič spremenil Sigor, dne Pe feb 19, 2010 8:01 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če feb 18, 2010 10:52 pm

@ pugi, zanima subjektivna ocena avta - ce si lastnik dlje casa in ves kaj so haklci, kaksno je dejansko stanje potem evo, z besedo na dan. Zanima me dejanski strosek vozila, poraba goriva, zanesljivost...

Pa da se enkrat razjasnim, ker se tudi jaz bojim, da bo tole postal spet bojni poligon:

Iscem avto, s katerim se bom dnevno vozil na relaciji Lj - Kp in imel z njim CIM MANJ stroskov....vkljucno z gorivom. To je vse kar potrebujem. Seveda, zazeljeno je, da je avto znosno udoben, ne iscem pa luksuzne krizarke lepo prosim. WMB to se nanasa predvsem na tvoj zacetek in nadaljevanje trapastega komentarja.

Rover mi je bil odsvetovan zaradi pregresno dragih servisov...

Glede na podano situacijo (do zdaj sem jo omenil ze ene trikrat) bi rad najbolj smotrno zapravil denar. Tako :)

Zaenkrat vsem ful hvala za vse prispevke - casa imam se nekaj, izbor se krci...

LpF

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Če feb 18, 2010 11:23 pm

gofra je napisal/-a:
Rover mi je bil odsvetovan zaradi pregresno dragih servisov...

Me zanima, od kod ta nasvet.
Ko smo že pri Roverjih, sam sem s svojo 75-ko diesel naredil do sedaj 93.000 km. Na vsakih 15.000 km (predpisan interval je 25.000 km) menjam olje in oljni filter, na vsak drugi servis še zračni iflter in filter goriva ter filter klime. Menjal sem še sprednje zavorne ploščice in filter oziroma oddušnik oljnih hlapov. Motor ima verigo. Od izrednih stroškov so bili ležaji na vrhu sprednjih amortizerjev ter črpalka goriva v rezervoarju.
Poraba 6 litrov, tiščanje po AC recimo 6,5 l.
Komplet vseh filtrov (olje, gorivo, klima, zračni, originalnih iz Anglije s poštnino ) pride 85 €, v motor gre pa nekaj manj kot 7 litrov olja. Imam zanesljivega mehanika na uradnem servisu ene druge znamke, tam mi delo vedno računajo toliko, kot dejansko porabijo časa.
Seveda ima tudi ta avto določene napake, značilne za ta model. Ampak do sedaj razen omenjenega ni bilo nič druga.

Ne prepričujem, da bi kupil Roverja, hotel sem samo povedat, kako drago je vzdrževanje Roveja, še posebej dizla.
Slika

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če feb 18, 2010 11:31 pm

Saj tak kakor si itak ne vidiš, da so najcenejši benzi do 1000€ :D Samo primer lantra 96 lahko isto dobiš še letnik 00 za 1200€ max oprema od 4.1 2010 do danes 4200km poraba do 9 litrov AC okol 145kmh 8) 130KM :!: Stroški poleg benza še 1 liter olja na 1200 km za 3,80€ 8) Če pa ribne pa drugo :idea: Možnost pri dizlih je, da boš glih TI menjal turbino :lol:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov