~toMmy~ je napisal/-a:Jao kere debate spet, odvisno pač od živcev in posledično stila vožnje. Jaz recimo pri hiši podiram "rekorde" v najvišji in najnižji porabi, čisto odvisno od razpoloženja in razmer na cesti. Sem pripravljen tudi takrat, ko najbolj gonim, spravit na določenih odsekih porabo na čisti minimum, če vem, da nimam šans prit mimo kakšen kilometer. Še vedno je pa povprečje celega rezervoarja za liter ali več višje od nekaterih tukaj na forumu.
P.S.: Povejte pri kakšnem motorju imate kakšno porabo, če jih že več različnih preizkusite, da lahko tisti, ki smo probali le dva, tri(ali celo samo enega) od teh, primerjamo s svojo porabo in iz tega sklepamo, kakšna bi bila pri drugih motorjih!
Hren je napisal/-a:Polo 1.6 TDI(90-konjska verzija) - normalna vožnja cca 5,8 l / 100 km, kar je malo bolj dinamično, ne gre pod 7 l / 100 km pa tudi na 8 l nisem prišel povprečno gledano, sicer pa če voziš res penzionistično, lahko voziš s 4,5 l / 100 km, to pa je zgolj relacija v peti pri 100 km/h, ki se vleče v nedogled.
Z Golfom 2.0 TDI 110 KM (pet prestav, motor je umaknjen iz prodaje) sem dosegal pri normalni vožnji porabo cca 6,9 l / 100 km, penzionistična je šla tudi z okoli 5,5 l / 100 km, me je pa precej presenetilo to da sem imel ob precej dinamični vožnji porabo kar 8,4 l / 100 km. Ta 2.0 TDI se mi ni zdel najbolj varčen, predvidevam da je 1.6 TDI varčnejši.
Tako, na kratko povedano..
tristan01 je napisal/-a:No da dodam še odgovor na izziv. Službeno vozim Octavio 1.9 TDI (105km) računalnika nisem resetiral odkar sem prevzel ključe. Sedaj je to že tretja Octavia in skupaj imam prevoženih krepko čez 150.00km s tem avtomobilom. Na AC vozim med 140 in 150, ni pa redkost da preverim končno hitrost. Na magistralkah vozim med 100 in 120 km/h kjer razmere to dopuščajo Povprečna poraba se vrti 5,9 do 6,0 litra po BC. Kadar se mi ne mudi (npr. ko grem na dopust), pa poraba pade tudi pod 5 litrov. Lansko poletje sva prekrižarila Bosno, ter se nato ob jadranski magistrali vrnila domov. Po AC sem vozil le do Vstopa v Bosno, ostalo pa magistralke. Izračunana poraba neverjetnih 4,9 litra. Vozil sem tekoče s prometom brez izpadov s prehitevanji. Po jadranski magistrali od Maslenice dalje pa je bilo precej živahno (beri slovenci v koloni proti domu).
Punca ima dobre pol leta Golfa z omenjenim TSI motorjem. V glavnem se vozi na relaciji PO - LJ s tempomatom med 120 in 130 km/h. Poraba po BC se vrti okrog 6,1 litra. Kadar ga vzamem sam v roke vozim podobno dinamično kot s Škodo, takrat dosegam povprečno porabo okrog 7 litrov. Avtomobila sta po teži in velikosti med sabo primerljiva. Zato tudi trdim da TSI ni tak požrešnež kot ga nekateri skušajo prikazati. In poraba cca liter večja kot z 1.6 TDI ni nobena umetnost. Novi CR dizli iz VAG hiše pa so me žal močno razočarali.
Še kratek dodatek o slogu vožnje: o tem smo debatirali v tej temi: http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=81156. Dokler se vsaj približno držiš napisanega je vožnja lahko tekoča, hitra in precej varčna.
LP Tristan01
speedfreak je napisal/-a:
U primerjavi s 90 konsjki tdi je pol tsi dosti bolj logična izbira, ker imata praktično isto porabo. Najnižnja, ki sem jo za zdaj s tsi-jem dosegel je bila pod 4 litre, ampak to je na relacijo voznja s prometom.
Hren je napisal/-a:Z Golfom 2.0 TDI 110 KM (pet prestav, motor je umaknjen iz prodaje) sem dosegal pri normalni vožnji porabo cca 6,9 l / 100 km, penzionistična je šla tudi z okoli 5,5 l / 100 km, me je pa precej presenetilo to da sem imel ob precej dinamični vožnji porabo kar 8,4 l / 100 km. Ta 2.0 TDI se mi ni zdel najbolj varčen, predvidevam da je 1.6 TDI varčnejši.
Tako, na kratko povedano..
Jerch_ je napisal/-a:tristan01 je napisal/-a:No da dodam še odgovor na izziv. Službeno vozim Octavio 1.9 TDI (105km) računalnika nisem resetiral odkar sem prevzel ključe. Sedaj je to že tretja Octavia in skupaj imam prevoženih krepko čez 150.00km s tem avtomobilom. Na AC vozim med 140 in 150, ni pa redkost da preverim končno hitrost. Na magistralkah vozim med 100 in 120 km/h kjer razmere to dopuščajo Povprečna poraba se vrti 5,9 do 6,0 litra po BC. Kadar se mi ne mudi (npr. ko grem na dopust), pa poraba pade tudi pod 5 litrov. Lansko poletje sva prekrižarila Bosno, ter se nato ob jadranski magistrali vrnila domov. Po AC sem vozil le do Vstopa v Bosno, ostalo pa magistralke. Izračunana poraba neverjetnih 4,9 litra. Vozil sem tekoče s prometom brez izpadov s prehitevanji. Po jadranski magistrali od Maslenice dalje pa je bilo precej živahno (beri slovenci v koloni proti domu).
Punca ima dobre pol leta Golfa z omenjenim TSI motorjem. V glavnem se vozi na relaciji PO - LJ s tempomatom med 120 in 130 km/h. Poraba po BC se vrti okrog 6,1 litra. Kadar ga vzamem sam v roke vozim podobno dinamično kot s Škodo, takrat dosegam povprečno porabo okrog 7 litrov. Avtomobila sta po teži in velikosti med sabo primerljiva. Zato tudi trdim da TSI ni tak požrešnež kot ga nekateri skušajo prikazati. In poraba cca liter večja kot z 1.6 TDI ni nobena umetnost. Novi CR dizli iz VAG hiše pa so me žal močno razočarali.
Še kratek dodatek o slogu vožnje: o tem smo debatirali v tej temi: http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=81156. Dokler se vsaj približno držiš napisanega je vožnja lahko tekoča, hitra in precej varčna.
LP Tristan01
tole zagotovo drži, le da imam jst izkušnjue z octavio karavan in sicer dvema; 1.9TDI 2005 in enak motor 2009 (zadnji model)
off: si opazil mogoče, da ima starejša precej bolj robat zvok (mogoče slabše izolirana) in težje crkne- daljše odmerjeno sklopko?
s TSI-jem pa se občasno srečujem v polotu. poraba je ob varčni vožnji podobna, kot pri octaviji dizel. v mestu tudi. se pa dosti prej segreje in povprečna poraba začne prej padati kot recimo dizlu na mrzel dan.. ni pa res, da da se TSI-ja ne da spraviti v višave s porabo. nevem, z dizli še posebaj na AC nikoli nisem dosegal takih rekordov kot z bencinarji. to vam jasno pove že trenutna poraba pri cigla gasu blizu končne, ki je pri škodi malo manj kot 13l/100km. pri bencinarju pa kar za tretjino višja.. škoda gre po tovarniških podatkih 192, polo je omejen na 190.. tako, da mislim da bodo TSI-ji prevzeli velik trg tudi zato, ker VAGu manjka dizel s 120-130km, ter 150km. tam je 1.4TSI dobro skočil v zelje. tako kot pri malčkih 1.2TSI
Kael je napisal/-a:No js sem 1.2 TSIja vozil v Ibizi SC (105 KM varianta). Vsaj pri Seatu velika prednost 1.2 TSI napram 1.6 TDI zbledijo že pri menjalniku - saj je ta v vseh Seatovih modelih petstopenjski. Ibiza je imela res 300 km prevoženih ob prevzemu, vendar pa kakšnih posebnih presežkov o tem motorju ne morem napisat. V eno smer je deževalo in malo pihal veter, poraba na avtocesti 7.8 L / 100km pri vožnji 110 na uro. Ob resetu nazaj in prenehanju deževanja se je gibala okoli 5.5 litra, ko sem dodal že relacijsko vožnjo po regionalni cesti z nekaj mestne, pa se je zadeve ustavila na 6 litrih. Če ga pa malo pritisneš, pa je poraba takoj mnogo mnogo višja (raste hitreje kot pri TDI). Skratka če poenostavljeno povem, da tale motor po občutku nekje v rangu 1.9 TDI s 105 KM v avu velikosti Golfa, mogoče malo bolje potegne. Izmed motorje, ki so na izbiro v Polu / ibizi je ta motor vsekakor edina pametna izbira (1.4 s 85 KM v višnjegorskem klacu umre pri 100), v Golfu, Leonu pa moraš biti res nezahteven voznik, da je motor dovolj (ko enkrat avto naložiš je motor premalo), o Alteji XL pa nebi izgubljal besed - podobno kot 1.9 oz 1.6 TDI - dokler voziš praznega še že gre...
Strinjam se tudi s tem kar ste napisali ostali, 1.2 TSI je raketa proti 1.6 motorju - če druga ne pije debela 2 litra manj kot tisti motor.
Kael je napisal/-a:Dober si, sam v Leonu 1.6 (5000 prevoženih KM ko sem ga mel na testu) pod 7.8 litra nisem prišel.
Mislim da,no vsaj jaz se strinjam.lp.Polo78 je napisal/-a:Torej, če povzamemo, 1.2 in 1.4 TSI motorja se splača imet v Polu in Golfu, vse kar je večje in predvsem težje (Passat, Touran, Altea, Yeti,...) ne pride v upoštev, ker je treba avto bolj gonit, da se le ta kam "premakne", kar pa rezultira v precej povišani porabi. Pa tudi pri Polu ali Golfu TSI le ta pri dinamični vožnji kar precej naraste, ampak ok, recimo da še vedno ostane v mejah normale. Zraven lahko dodamo še rezultate raznih avtomobilskih testov, kjer pravzaprav povsod grajajo relativno visoko porabo, sploh pri večjih (težjih) vozilih. Tega recimo pri dizlih ni, tudi pri dinamičnejši vožnji, da ne rečem gonjenju, se poraba ne dvigne tako drastično.
Novodobnega turbobencinarja (ne velja samo za TSI) se torej splača imeti, če izpolnjuješ naslednje kriterije:
- če misliš nabavit manjši ali srednje velik avto (največ razred Golfa)
- če ne delaš velike kilometrine (do nekje največ 20-25k letno)
- če ti je v praksi v vseh aspektih poznan pojem "varčna vožnja" (vožnja po "hondaško" odpade)
Za vse ostalo je tu (zaenkrat še vedno) dizel.
PetS je napisal/-a:Pri Opel Astri 1,4 T (103 kW) mi pri zelooo umirjeni vožnji (po omejitvah) po regionalni cesti poraba ne pade pod 7,3l. V primeru normalne vožnje je poraba cca 8l/100 km s priganjenjem se brez problema dvigne na 12l s tem, da je po testih na netu cca 0,5 l nižja kot pri VW Golf 1,4 (122 KM).
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov