Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe avg 06, 2010 5:49 pm

Antiznačkar je napisal/-a:Star je 8 let, ima pa 100000km, kdo bi si mislil, da tolikšno kilometrino po mestu zdrži ta mlinček, kajne? ;)

A zate je to velika kilometrina al kaj?
Za primerjavo, prijatelj ima Ibizo 1.4TDI PD 51kW letnik 2007, pa dela ca. 50.000km na leto (vsak dan v LJ, 70km v eno smer, od tega polovico avtocesta) pa ga nič ne špara in po nekem čudežu ta TDI po principu črpalka-šoba še dela kot prvi dan (nobenih okvar), pokuri pa 4.5-5 litrov ;)

Pa da ne bo kdo narobe razumel. Tole ni mišljeno kot kritika francoskih dizlov (v take debate se sploh ne bom spuščal), me pa moti ko morajo nekateri takoj začeti obrekovati TDI-je :roll:

ON-TOPIC:
@maja: vzemi dizla če delaš 30.000 na leto. Tista razlika v nabavni ceni se ti bo zihr kmalu povrnila (če šteješ da bencinar kuri ca. 2 litra več).
Zadnjič spremenil peroRS, dne Pe avg 06, 2010 5:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

denis,mag.
aka Fiatfan

Napisal/-a denis,mag. Pe avg 06, 2010 5:56 pm

primozek68 je napisal/-a:
zgolj Delphijeva vodna črpalka in morda kakšna druga malenkost.

Ha ha ha. Ne bi rekel, da je malenkost, ko na servisu streseš čez 2000 evrov za popravilo.

Dejstvo je: euro 3 je bil zelo problematičen motor, euro 4 je zelo problematičen motor, v glavnem dizel za francoza je enako kot kamnit krof za etiopijca.

tudi za italijane so govorili včasih, da so zanič dizli, sedaj pa narekujejo razvoj dizelskih motorjev do 2.0 prostornine.

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar Pe avg 06, 2010 6:16 pm

peroRS je napisal/-a:
Antiznačkar je napisal/-a:Star je 8 let, ima pa 100000km, kdo bi si mislil, da tolikšno kilometrino po mestu zdrži ta mlinček, kajne? ;)

A zate je to velika kilometrina al kaj?
Za primerjavo, prijatelj ima Ibizo 1.4TDI PD 51kW letnik 2007, pa dela ca. 50.000km na leto (vsak dan v LJ, 70km v eno smer, od tega polovico avtocesta) pa ga nič ne špara in po nekem čudežu ta TDI po principu črpalka-šoba še dela kot prvi dan (nobenih okvar), pokuri pa 4.5-5 litrov ;)

Pa da ne bo kdo narobe razumel. Tole ni mišljeno kot kritika francoskih dizlov (v take debate se sploh ne bom spuščal), me pa moti ko morajo nekateri takoj začeti obrekovati TDI-je :roll:

ON-TOPIC:
@maja: vzemi dizla če delaš 30.000 na leto. Tista razlika v nabavni ceni se ti bo zihr kmalu povrnila (če šteješ da bencinar kuri ca. 2 litra več).

Verjemi, da je za dizelski motor mnogo bolje v enem letu 50000km po AC kot v istem obdobju štirikrat manj po mestu. Zato se tudi sam čudim, da pri mojemu Peugeotu ob zelo dinamično vožnji in vožnji s praktično stalno hladnim motorjem ter prestavljanjem ne pod 3000 obr/min , še ni šel kakšen vitalni del kot je recimo turbina ipd.

Mamina kolegica ima enakega Peugeota kot jaz z enakim motorjem, zgolj da je leto novejši in da ima skoraj 140000km, pa ob nadvse grdi vožnji in strahovitim prestavljanjem avto dela kot prvi dan.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe avg 06, 2010 6:45 pm

Antiznačkar je napisal/-a:
Verjemi, da je za dizelski motor mnogo bolje v enem letu 50000km po AC kot v istem obdobju štirikrat manj po mestu. Zato se tudi sam čudim, da pri mojemu Peugeotu ob zelo dinamično vožnji in vožnji s praktično stalno hladnim motorjem ter prestavljanjem ne pod 3000 obr/min , še ni šel kakšen vitalni del kot je recimo turbina ipd.

Po eni strani imaš prav, po drugi pa spet ne. Kolikokrat ti v mestu pozimi prižigaš avto zjutraj na temp -20 ali pa še manj. Pri nas je to pozimi vsakodnevnica (okolica Babnega polja). Potem pa z mrzlim motorjem pospešiš v hrib, pa ravno ko se začne segrevati se začne klanec navzdol itd. Motor se dobro segreje šele po kakih 10-ih kilometrih. Poleti se ta razdalja skrajša za polovico, vendar je 5km še vedno toliko kot rabiš npr. v LJ od Viča do Šentvida (prevoziš praktično celo mesto, toda po ravnem). Da ne omenjam, ko se vozimo po par 100 metrov do trgovine ali pa kam na obisk, obravnava se lahko enako kot mestna vožnja. Tako, da ne mislit, da imaš ti v mestu kaj več kratkih fur z mrzlim motorjem kot mi na podeželju. ;)

Portos
Nov uporabnik

Napisal/-a Portos Pe avg 06, 2010 8:56 pm

Gospodična/gospa Maja, jst bi ti isto svetoval kot nekateri drugi, vzami cenejše nekaj let rabljeno, ne gledat na kilometre preveč, ker dizli so namenjeni, da se z njimi dela več km. Pozorna bodi samo na ohranjenost,1.lastnik, servise, pa če je ali star cc.6let ali recimo nekje 180 000km( odvisno od modela), da ma opravljen velik servis, in mislim da ne bi smela zgrešit.
Jst osebno ne zaupam Dci motorjem (pa naj bo nov ali rabljen), bi rajši imel HDI, TDI, JTD (ob rednem vzdrževanju, skoraj neuničljivi motorji) ampak to je sam moje mnenje. Tako da, dizla ti priporočam, Renaultovega dizla ti pa toplo odsvetujem. Probleme ma espace, vel satis, laguna, probleme majo megani, ne verjamem da je clio kaj bolši. Bolši nakupi ( liniki samo za primer) : -golf SDI ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3825328&show=1 )
-ford fiesta 1.4 TDCi ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3962429&show=1 )
-potem razni Peugeoti in Citroeni z 1,6Hdi

Shooter: :lol: , zanimiv komentar, se človek nasmeji. Drgač pa nisi nč naredu razen, nekej številk in besed dal nakup da zgledajo kot stavčna oblika in ljudem dvignu pritisk da so moral komentirat tvoj post, namesto odgovorit Maji.

Upam da sm ti malo pomagal Lp

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI So avg 07, 2010 6:48 am

Ok, komentarje sem samo preletela, ko pridem domov, bom še enkrat podrobno prebrala, ker se mi rahlo mudi. Bi pa samo nekaj odgovorila, ker sem videla, da gre nekaterim vnos to, zakaj kupujem nov avto, če nimam pošlihtanih financ.
Torej, tako gre - oba sva stara pod 30, če bova čakala na pogodbe za nedoločen čas, je isto kot če bi čakala na penzijo.... Pri njemu pogodbe za nedoločen čas ne obstajajo, pri meni sicer obstajajo, ampak do njih težko prideš brez vez ali velike sreče. Službe so sigurne, sicer sva pa vedno do zdaj našla delo, karkoli je bilo. Jaz delam honorarno, redno... Tako da denar je, možnosti za kredit pa ne.

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar So avg 07, 2010 9:50 am

MajaI je napisal/-a:Ok, komentarje sem samo preletela, ko pridem domov, bom še enkrat podrobno prebrala, ker se mi rahlo mudi. Bi pa samo nekaj odgovorila, ker sem videla, da gre nekaterim vnos to, zakaj kupujem nov avto, če nimam pošlihtanih financ.
Torej, tako gre - oba sva stara pod 30, če bova čakala na pogodbe za nedoločen čas, je isto kot če bi čakala na penzijo.... Pri njemu pogodbe za nedoločen čas ne obstajajo, pri meni sicer obstajajo, ampak do njih težko prideš brez vez ali velike sreče. Službe so sigurne, sicer sva pa vedno do zdaj našla delo, karkoli je bilo. Jaz delam honorarno, redno... Tako da denar je, možnosti za kredit pa ne.

Ne razumi naših besed v tem smislu, da nam nakup novega avtomobila gre v nos... vsaj meni ne gre. Moja mama je recimo ravno zdaj v nakupu novega avta in sem jaz tisti, ki ji pri tem najbolj pomagam.

Nakup novega avtomobila nikakor ni racionalen, zato ti vsi glede na vaše finančno stanje svetujemo nakup rabljenega avtomobila, starega 3-5 let, ki ga bosta dobila za polovično vsoto

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 So avg 07, 2010 1:01 pm

Ampk, najbolj so glasni pa tisti, ki nikol niso vozil renaulta in majo tok čez za povedat! Vedno se začne tako: poznam nekoga k je meu renault dci....

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Ne avg 08, 2010 9:35 am

Zaenkrat bo itak treba še mal počakat, še vedno so odprte vse opcije. Je pa na splošno tako, da je pri okvarah težko posplošit, danes se kvarijo kar vsi avti. Kangoo dizel, ki sva ga nekoč imela, je imel dobro mašinco, prodala sva ga pri 180.000, poraba je bila zelo majhna. Tudi Fiati se nasplošno zelo kvarijo, zdaj imava 15 let starega Puntota, ki sva ga dobila zastonj (ker se ga skoraj ne izplača prodajat), pa še kar dela. Prej bo pleh razpadel.
Yetija sva odmislila, ker dražji avto prinese dražje stroške in ker bo Punto kmalu šel, zato raje ta denar investirava v 2. vozilo, ki bo nadomestilo Punotota, namesto da prodajava Fabijo za Yetija.
Pa še neki - poznam nekoga, ki je delal na Renaultu. Stalna praksa je bila, da so notr dajal staro olje in stare dele, tko da je vse jasno zakaj okvare.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne avg 08, 2010 9:51 am

off:
neprimerni posti pobrisani. sodelujoči v off postih ne bodo sankcionirani, za zdaj.
ko nekdo sprašuje po nakupu takšnega ali drugačnega vozila ne začenjajte debat z servisi itd. kateri se več kvari, katerega ste videli kako se šlepa, katerih je več v delavnicah...

in še nekaj:
zato pa so servisne delavnice, da se vozila POPRAVIJO in ne zato, da se ustvari statistika kvarljivosti vozil.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Ne avg 08, 2010 9:51 am

Drugače ni nujno, da je avto zelo majhen, lahko je tudi večji. Mora pa imet 5 vrat, obvezno.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Ne avg 08, 2010 9:58 am

MajaI je napisal/-a:Drugače ni nujno, da je avto zelo majhen, lahko je tudi večji. Mora pa imet 5 vrat, obvezno.

Nič nisi komentirala že podanih predlogov.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Ne avg 08, 2010 10:43 am

/miha je napisal/-a:
MajaI je napisal/-a:Drugače ni nujno, da je avto zelo majhen, lahko je tudi večji. Mora pa imet 5 vrat, obvezno.

Nič nisi komentirala že podanih predlogov.

Ok, ja - Hyundai i20 je luškan, sam je kr drag, rabljenih nisem našla (najbrž nov model). Clio (ta nov) nama je notr zelo grd (če primerjam s Fabio, ki je isti cenovni razred). Ford je sicer ok, sam me kr mal skrbijo stroški vzdrževanja na uradnih servisih. Tisti Golf je bil kr ok, če bi imel 5 vrat, al pa kakšen rabljen Megan se da tud dobit za sprejemljivo ceno. Mal sva nesigurno do nakupa rabljenega preko avtohiš, ker radi prevrtavajo km, pa prikrivajo kakšne napake. Drugače pa rabljen pride v poštev do 50.000 prevoženih, ker se ne misliva takoj ukvarjat z velikimi servisi. Nakup od fizične osebe bi bilo najbolj, pa se pozanimat za kredit direkt pri banki, ampak velika večina se prodaja preko avtohiš. Al pa nov - sam pol je Storia res najcenejši.
VW Fox bi bil tud ok, sam dizla sploh ni.

Portos
Nov uporabnik

Napisal/-a Portos Ne avg 08, 2010 10:49 am

Pomoje najbolši nakup za tako ceno (seveda nov avto), dost nizka poraba, pa tud vzdrževanje pomoje ni drago, mislim da bi vam bolj ugajal kot clio. Pa ta panda je dost prostorna zarad svoje višine, edino prtljažnik verjetno ni neki http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3541569&show=1

tu še poraba: http://www.poraba.com/usage_view.php?carid=2084

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Ne avg 08, 2010 10:50 am

bolje nov clio storia kot pa rabljen avto. drugače bi pa jaz izbral dizla. vsekakor pa boljša odločitev nov clio kot pa neki 5 let ali pa še več star golf :roll:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar Ne avg 08, 2010 10:53 am

Tudi sam bi se avtohiš res izogibal... čeprav se tudi tukaj da dobiti dober avto, ampak bolj težko. Če imaš živce poskusi, meni se ne bi dalo hodit gledat 10 avtomobilov in da na koncu ne kupim ničesar.

Pred dobrimi dvemi leti sem kupoval peugeota 206 HDI, moje zahteve so bile:
- 5 vrat
- črne ali temno sive barve
- max 6000€

Avtomobil sem na internetu iskal pol leta, nič ni bilo pametnega. Šel sem gledati nekega uvoženega 4 leta starega po mojih kriterijih, s 60000 km na števcu, vendar je bil, ko sem prišel tam, cel popraskan in nevozen, ker je bil pokvarjen račiunalnik - tako so oni zatrdili - po telefonu me seveda na to niso opozorili, jaz pa sem prevozil BV polovico Slovenije. Kilometrov je imel bog-ve-koliko, ker je bil ohranjen zelo slabo. Pa še uvoženo sranje. Takrat sem se odločil, da na AH in uvoženo sranje pozabim.
Čez kakšen mesec sem na internetu opazil 6 let straega po kriterijih, od prve lastnice, ki je fizična oseba in s potrjeno servisno knjigo. Ohranjenost je bila ob ogledu na vrhuncu, kilometrov je imel 70000. Skratka, kupil sem ga brez pomiselkov.
Služi mi kot urca in sem zelo zadovoljen. Moja izkušnja pravi v prid slovenskim avtomobilom od 1. lastnikov.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Ne avg 08, 2010 11:08 am

Pozabila sem napisat, da bo ta avto za drugo polovico, torej ne direktno zame, ampak niti nima smisla, ker kupujeva skupaj, mam pa jaz malo več navdušenja nad avti, zato se tud jaz s tem ukvarjam. Tko da vozil ga bo večinoma on, za službo. Pa tud jaz včasih seveda, bova najbrž mal menjala avte. Glede na to, da on malo bolj stiska po gasu, mislim, da bila Panda prešvoh, recimo pri Fabiji C. imam jaz brez težav porabo 5,5, on pa 6,5, če se res potrudi. Zato tud mislim, da je bolj dizel. Sicer niti ne divja, ampak način vožnje (speljevanje, prestavljanje itd.) se očitno zelo pozna. Je pa bil na testni vožnji s Storio in ga je zelo navdušil, ker je baje zelo udoben in se dobro vozi (jaz takrat nisem šla zraven). Sej je že prej večkrat vozil Storio, ampak ta stare modele.
Sicer pa sestra ravno zdaj kupuje C1, odločala se je pa med Peugeot 107, Pando, Fiatom 500 itd. in zdaj ima enega C1 ogledanega, tako da ga najbrž nasl.teden kupi (rabljen z zelo malo km).
Ja, z rabljenim imaš lahko res srečo, lahko te pa fajn zaj***. Tist, k bo kupil Cliota od mojega dedka, bo imel recimo srečo. Sva tud že o tem razmišljala, ampak je 1.2 (nima 16V), nima klime itd. in potem se nama še najbolj splača ostat pri Puntotu, ki je vsaj S model, pa fajn potegne, poraba je pa tud majhna. Je pa letnik 95, tko da nima prov velik še pred sabo.

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Ne avg 08, 2010 11:26 am

OK, ker mam clio-ta tri leta, bencinarja 1.2 16v-2001, ki je odvrtel 150.000 km, od tega pri meni 90.000, si dovolim posredovati izkušnje in razloge zakaj bencinar. Pri porabi 6.0 l /100km, kolikor jo dosegam po računalniku in minimalnih popravilih (cinšpule pa žarnice) me ne skrbi. Al je dobra nafta, a je zmrznila, a bo šla turbina, ... je pač čista mehanika-beri zanesljiva. Kolegi z dizli 5,0-5,5 l/100km naredijo, kar pomeni, da prihranijo 0,9€/100km ali 900€/100000km. Bo pa naslednji avto številko večji, posledično težji in zato diesel.
Mojih 5 centov, če se najdeš, OK, vem pa do bo tudi buren odziv ˝dizelašev˝.

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Ne avg 08, 2010 11:31 am

Za 120 km po AC na dan bi ti jaz iskreno priporočil vsaj za številko večji avto kot je clio, pa četudi to pomeni, da bi morala kupiti nekaj rabljenega. Recimo kake 2 do 3 leta star dizel z vsaj 90,100 KM in po možnosti s tempomatom. Bo vožnja precej bolj udobna in manj utrujajoča.

Če pa že na vsak način mora biti clio pa absolutno dizel. Pod pogojem, da ima štiriletno garancijo :lol:

Aja, pa kdor ti za avtocesto predlaga 55 konjsko Pando... no, raje ne bom nadaljeval..., recimo, da se je samo hecal ;)

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Ne avg 08, 2010 11:32 am

Kama je napisal/-a:OK, ker mam clio-ta tri leta, bencinarja 1.2 16v-2001, ki je odvrtel 150.000 km, od tega pri meni 90.000, si dovolim posredovati izkušnje in razloge zakaj bencinar. Pri porabi 6.0 l /100km, kolikor jo dosegam po računalniku in minimalnih popravilih (cinšpule pa žarnice) me ne skrbi. Al je dobra nafta, a je zmrznila, a bo šla turbina, ... je pač čista mehanika-beri zanesljiva. Kolegi z dizli 5,0-5,5 l/100km naredijo, kar pomeni, da prihranijo 0,9€/100km ali 900€/100000km. Bo pa naslednji avto številko večji, posledično težji in zato diesel.
Mojih 5 centov, če se najdeš, OK, vem pa do bo tudi buren odziv ˝dizelašev˝.

Ja, jaz sem računala pri 30.000 letno bi bil prihranek 540€, računala sem pa isto ceno bencina in dizla, torej lahko zaokrožim navzgor. V petih letih je to cca. 2700€, razlika v eni je pa 1.600€. Če so stroški vzdrževanja isti seveda.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 12 gostov