Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Če sep 09, 2010 9:56 pm

Madona sej se delajo samo še teme z debato o porabi...pa kok mi bo avto žru če bo dizl pa če ga bom počas pelu pa trlalala...

Tako kot je nekdo napisu, na ceno rezervnih delov noben ne pomisli,pa na zanesljivost kaj šele na to koliko bo avto zgubil na ceni v teh letih lastništva, pomoje bi moral nekdo pred nakupom vse to mal preštudirat ne pa samo kok bo avto žrl. ;)

Res da je dandanes bencin drag ampak če ti avto pije 1l več, pa je po drugi strani bolj zanesljiv, v tolk in tolk letih zgubi manj na ceni...bi se pa že vprašu kaj potem "prevaga".

Za 50km dnevno se da čist komot potrpet v avtih ranga corse ipd. Ne vem kako so včsih s fičoti hodil na morje pa vse s sabo vlačil? :lol:
Ljudje smo danes preveč razvajeni in bi radi vse najboljš, ampak včasih je treba kompenizarat.
Nasploh ljudje ki, jim avto pomeni samo prevozno sredstvo od točke A do točke B, se težko odločajo in gledajo samo nabavno ceno in porabo.

Ne vem no sej zarad litra porabe več pa res ni treba takoj avto skurcat da je j**c pa ne vem kaj še...

Kje so tisti cajti ko je veljal samo kok "konjev" maš ne pa kok ti avto žre.... :roll:

Drugače pa še vedno nismo zvedl kater rang avtomobila se kupuje, ampak če hočeš čim manj stroška, kupi majhnega, po drugi strani bi pa radi familijo vozil. Treba najt en kompromis kja je bolj pomembno, prostornost al cena vzdrževanja, ker otroke se lahko vozi tut v citroenovem saxoju, pa mal žre, je mejhna registracija...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Re: Iščem varčen avto

Napisal/-a Drocky Če sep 09, 2010 10:04 pm

_kitka je napisal/-a:Pozdravljeni!

Verjetno je bilo že na to temo veliko napisanega, vendar ste tukaj sami mojstri in z veliko hvaležnostjo bom prebrala vaše komentarje.

Zadeva je takšna. Dobila sem službo (juhu, čestitke zame), le da je lokacija oddaljena cca 50-70 km (odvisno od izbire poti) od mojega bivališča. Vsekakor vključuje mestno, regionalno in AC vožnjo. Delodajalec plača 70% mesečne vozovnice, moj požrešni avto pa bi mesečno pokuril malo več kot bi pokrili potni stroški (javni promet pa ne pride v poštev zaradi prevelike porabe časa - presedanje). Zato premišljujem o nakupu drugega, rabljenega, manj požrešnega avta.

Pa naj naštejem moje zahteve oz. želje. 5 vrat, ne prevelik-ne premajhen (načrtujeva družino v bližnji prihodnosti, avta pa ne mislim menjat čez leto oz. dve), majhna poraba goriva (raje bencin kot dizel), ne ekstremno veliki stroški vzdrževanja... se pravi "poceni" avto, ki pa bi bil tudi vsaj malo varen (vsaj 1x airbag), pa kakšen "luksuz" z daljinskim centralnim zaklepanjem in električnim pomikom šip tudi ne bi bil odveč. Denar, ki bi ga bila pripravljena vložit v avto, pa se suče okoli cifre 5.000 €.

Tako bi vas prosila za kakšne konkretne primere manj požrešnih avtomobilov, ki bi ustrezali mojim željam.

Hvala za vašo pomoč.

LP
vidim, da si iz Šmarja. Kam se voziš? Če se voziš proti Celju, ti zadostuje za v službo tudi corsa 1.0, če pa proti Mariboru ali Krškem, Brežicam(pri teh dveh sicer ni AC, tak da vrjetno nista?!) pa rabiš kaj močnejšega, drugače bo poraba s švohnejšim motorjem dosti višja.
LP Rok

Uporabniški avatar
niksson_
Nov uporabnik

Napisal/-a niksson_ Pe sep 10, 2010 12:26 am

Okej, recimo da "študent" rahlo pretirava, ampak tako zelo pa spet ne.

Tukaj vedno spregledate vrsto oz lokacijo vožnje. Pač, ali se nekdo vozi po mestu, AC, ali regionalkah, porabe so lahko zelo različne.
Povprečen voznik vozi malo mešano, poraba je povprečna.
In tako kot mestna vožnja poveča porabo za cirka 20-30% , jo lahko izvenmestna zniža za 20-30%
Torej: Če v povprečnem mešanem ciklu z varčno vožnjo nek avto požre 5 litrov, lahko z izvenmestno (90 kmh) brezproblema 4 litre/100km.
Fora je samo, da tukaj zelo zelo malo voznikov vozi take relacije, ker ima večina do službe bodisi AC, bodisi mesto. Zato pa prihaja do nerazumevanja takih oseb.

Sej mogoče tudi sam nebi verjel, ampak oče ima 1.3 jtd-ja v Astri. Vozi recimo 20% mestno, 20% AC in 60% regionalno. Avto vozi v prenizkih obratih, čez 2500 ne gre, po ravnem redno pod 1500 (saj ga ubija, ampak pustmo to, njegova stvar oz. navada) in porabi mu 4.7 l / 100km (izračunano). Z recimo 90% izvemestne, pa 250 kg manj kolikor jih ma GrandePunto, se bi verjetno zlahka dalo priti na 4 litre.
Manj je pa res maloverjetno...sploh na cel tank.
Recimo, tudi kakšni 1.5 clioti lahko požrejo ob pravi vožnji pod 4l.

Sam sem tudi mislil kakega požeruha imam, ko sem se vozil večinoma kratke relacije po nesemaforiziranem mestu (stari VW 1.3), je pil 7.5 - 8. Ko sem dobil službo izven mesta se je poraba spustila na ugodnih 6 litrov, ob nespremenjenem načinu vožnje (dokaj živahna).

In še da nebom čisto off topic.
Avtorici bi raje svetoval dizla. Ker dizel je lahko dovolj zmogljiv in velik avto (za normalno vožnjo, recimo 100hp), s tem bo precej udobnejši za vožnjo, in se bo zadovoljil s tistim 5 litri.
Da bencinar poje 5 litrov more biti 1.0 jajček - odsvetujem.
6 litrov bi spil recimo Clio 1.4 ipd.
Nižji srednji razred (golf) spije pa kamot 7 l.

Pri dizlu je večji riziko dražjih okvar. Čisto odvisno od sreče, oz smole.
Ob dizlu bi privarčevali 400-800 eur/leto, toliko bi pa zlahka šlo za dodatna popravila.
Stvar osebne izbrire: bencin vs. dizel :)
lp, nix
jst guvurim tku de me ldje zastuopjo

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe sep 10, 2010 1:01 am

niksson_ je napisal/-a:Okej, recimo da "študent" rahlo pretirava, ampak tako zelo pa spet ne.

Tukaj vedno spregledate vrsto oz lokacijo vožnje. Pač, ali se nekdo vozi po mestu, AC, ali regionalkah, porabe so lahko zelo različne.
Povprečen voznik vozi malo mešano, poraba je povprečna.
In tako kot mestna vožnja poveča porabo za cirka 20-30% , jo lahko izvenmestna zniža za 20-30%
Torej: Če v povprečnem mešanem ciklu z varčno vožnjo nek avto požre 5 litrov, lahko z izvenmestno (90 kmh) brezproblema 4 litre/100km.
Fora je samo, da tukaj zelo zelo malo voznikov vozi take relacije, ker ima večina do službe bodisi AC, bodisi mesto. Zato pa prihaja do nerazumevanja takih oseb.

Saj jaz sem s skoraj 20let starim chryslerjem 2.5l po BC tudi imel trenutno porabo 5l, če sem vozil v idealnih pogojih 90km/h :roll: .

Se pa strinjam z "dolenc46", da je na tem forumu nenormalno veliko debat o porabi. In to so že čisto obsedene debate z vsemi mogočimi preračunavanji in enačbami... Najbolje, da forum spremeni ime v "poraba.com" :roll: . Res je poraba del avtomobilizma, ampak avtomobilizem je še kaj drugega bolj zanimivega in prijetnega! Se mi zdi, da že večina v avtu vidi samo še nebodigatreba kos pleha, ki mu bo požrl bencin in nič drugega. Razumem, da je ta topic bil načet z vprašanjem po avtu s čim nižjo porabo (kot, da še ni bilo nobenega :roll: ). Ampak, da se skregate zaradi piškavih 3-4 deci bencina!
Hja zlati časi avtomobilizma so očitno res minili in z njimi že nekaj časa umira tudi proizvodnja resnično koolskih in dobrih avtomobilov.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Pe sep 10, 2010 7:38 am

študent je napisal/-a:
...če pa vw fani rečejo, da to ni mogoče pa res ne more biti? Daj no ne izmišljujva si več stvari, če mam pa porabo 15l :roll: :roll: :roll:
Zavist jih grize ko jim golfiči več kurjo kaj pa drugega.

LEP POZDRAV!!! bom raje čas zapravljal s kompetentnimi ljudmi.

Ko si se že spotaknil VW grupo in Golfa...
Jaz sem že pred desetimi leti z Seat Leonom (isto kot Golf IV) 1.9 TDI 110KM, dosegal porabo 4,6l/100km, tako da ne nekaj na pamet govorit.
Ti pa verjamem, da si z 1.3 jtd komot lahko dosegal porabo 3,5-4l/100km, saj je resnici na ljubo 1.3 dizel z 75 KM zmožen porabiti tako malo, gre pa tudi nikamor.

EDIT:
Porabo 4,6l/100km sem lahko dosegel na daljši poti po navadnih cestah, npr na relaciji MS-ZG, da ne bo pomote. Sicer je povprečna poraba na en tank znašala od 5,5-6,0 l/100km.
Zadnjič spremenil Clancy, dne Pe sep 10, 2010 8:51 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe sep 10, 2010 8:30 am

Kjerkoli se pogovarjamo o porabi opažam, da nekateri vedno zamešate trenutno in povprečno porabo. Če sem prav razumel, je @študent govoril o trenutni porabi Punta z 1.3 jtd motorjem pri 90 km/h, za katero povsem verjamem, da se lahko giba okoli 3 litrov. Če meni pri tej hitrosti v 6. prestavi Proceed 2.0 dizel pije pod 4 litre (najnižjo porabo do sedaj sem nameril na 25 km relaciji, prazna cesta, tempomat vso pot na 90 km/h - poraba 3,8 litra), potem je to povsem realno pričakovat od manjšega avta z varčnejšim motorjem. AMPAK, to je trenutna poraba oz. poraba, ki jo imaš lahko na specifični relaciji v idealnih pogojih!

Nikoli in nikdar pa v normalnih okoliščinah to ne more biti povprečna poraba celotnega tanka ali bognedaj dolgoletno povprečje, ker enostavno je nemogoče, da bi ga skuril v takih idealnih okoliščinah. Razen seveda če bi šel namenoma krožit na oval, si dal tempomat na 90 km/h in skuril vso nafto/bencin. Za "normalne" pogoje sam štejem veliko prižiganj in ugašanj mrzlega motorja, mestne vožnje in nenazadnje avtoceste, kjer se tudi zviša poraba. In tako je skupno povprečje lahko takoj za cca. 3 litre višje - jaz ga imam npr. 6,7 litra. In dajmo to vendar enkrat in za vselej ločit! :idea:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe sep 10, 2010 8:42 am

Mene pa zanima kje živite da imate porabe 3-4-5 litrov? na vrhu klanca, pa zvečer avto porivate navzgor?

(skoraj) Vsi imate nizke porabe, a 100 KM vam ni dovolj? Ne gre skupaj. Za vožnjo po omejitvah je tudi manj dovolj, kvečjemu boljša registracija je in nižji stroški.

Kitka: odtipkaj na avto.net izbor cene 4-5k, pa izberi dizla, z klimo, in preverjenimi kilometri (slovenska servisna knjiga). Pa vzami raje malo večji avto z manjšim motorjem. Vožnja bo bolj udobna!

študent
aka Fiatfan

Napisal/-a študent Pe sep 10, 2010 8:46 am

Me veseli, da se nekateri pa vendarle spoznate na avte oz. veste, kaj govorim jaz in vi.
Polo78, Cruiser in še nekateri- tako je se popolnoma strinjam z vami. Ravno o tem sem govoril, kar ste tudi vi.

Polo, dejstvo je, da js tle nimam nobenga semaforja, večinoma tekočo vožnjo pa tudi nekaj avtoceste.
Nič drugega nisem hotel kot povedati, kakšno porabo imam na 2 avtih ( oz. sem jo imel na puntu). To je bil ves namen, potem pa poglejte, kako "mojstri foruma" komunicirajo itd.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe sep 10, 2010 8:49 am

Polo78 je napisal/-a:Nikoli in nikdar pa v normalnih okoliščinah to ne more biti povprečna poraba celotnega tanka ali bognedaj dolgoletno povprečje, ker enostavno je nemogoče, da bi ga skuril v takih idealnih okoliščinah. Razen seveda če bi šel namenoma krožit na oval, si dal tempomat na 90 km/h in skuril vso nafto/bencin. Za "normalne" pogoje sam štejem veliko prižiganj in ugašanj mrzlega motorja, mestne vožnje in nenazadnje avtoceste, kjer se tudi zviša poraba. In tako je skupno povprečje lahko takoj za cca. 3 litre višje - jaz ga imam npr. 6,7 litra. In dajmo to vendar enkrat in za vselej ločit! :idea:

Točno tako.
Avtorici pa svetujem, naj ne išče jajčkov z malimi motorji, ker ima vmes tudi AC. In na AC pri 130 bo 1,0 malček žrl lahko celo več kot nek močnejši motor, da ne omenjam obratov in hrupa. Največ ti bo pa itak prinesel način vožnje, ne pa motor. Ajde, če maš denar za sodobnega turbodizla ali TSI s 6. prestavami, potem bo še dodaten prihranek pri porabi. Če pa že imaš avto, boš pa z vsakim nakupom dražjega v izgubi. Ti samo lepo enakomerno vozi, pričakuj situacije vnaprej da prideš skozi s čimmanj bremzanja. Pa na AC ne vozi več kot 110km/h pa boš naredila največ za porabo. To je to.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe sep 10, 2010 1:13 pm

študent je napisal/-a:Cruiser in še nekateri- tako je se popolnoma strinjam z vami.

Ah! Crap! Fiatfan se končno v nečem strinja z mano, pol ga pa banate :evil:
:har :rofl :EE

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Pe sep 10, 2010 1:22 pm

cruiser1 je napisal/-a:
študent je napisal/-a:Cruiser in še nekateri- tako je se popolnoma strinjam z vami.

Ah! Crap! Fiatfan se končno v nečem strinja z mano, pol ga pa banate :evil:
:har :rofl :EE

Da ne boš zdaj še ti osumljeni :lol:

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Pe sep 10, 2010 1:33 pm

Končn bo mir :roll:
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Pe sep 10, 2010 1:56 pm

Polo SDI.. od 3 do 5 litrov, to je to :)
I'm not speeding I'm qualifying...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe sep 10, 2010 3:22 pm

NejcZ je napisal/-a:Polo SDI.. od 3 do 5 litrov, to je to :)

A se je teb tud zmešal?

3 litre žre tak polo ko ni prižgan.

Polo sdi, pri moji vožnji poraba 7....res ne vem kako vozite in kje živite da imate take porabe
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Pe sep 10, 2010 3:34 pm

speedfreak je napisal/-a:
NejcZ je napisal/-a:Polo SDI.. od 3 do 5 litrov, to je to :)

A se je teb tud zmešal?

3 litre žre tak polo ko ni prižgan.

Polo sdi, pri moji vožnji poraba 7....res ne vem kako vozite in kje živite da imate take porabe

Naš ima 4,5 z AC na 130km/h ter brez šparanja, brez AC pa konkretno manj, če ga res šparaš, glih tolk da ne delaš gužve je na 3 litriv. Letnik 04 se mi zdi da je, kleplje pa že tut fajn :lol:
I'm not speeding I'm qualifying...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe sep 10, 2010 3:44 pm

Mat'r ste smesni s temi porabami!

Ne, da je ze en napisal, da ne morete kar tako primerjat... enostavno NE mores primerjat svoje in druge porabe, ce ne ves pod katerimi pogoji so bile dosezene. Prav tako je odvisno se od marsikaj drugega - vzdrzevanja avta (razni senzorji ga radi biksajo), gum, platisc, nacina voznje (umirjeno ali ne - kar je spet prevec relativno receno), relacije, itd... Na koncu je tudi razlika v merjenju porabe. En se bo zanasal na potovalni racunalnik, drugi bo rocno racunal porabo na celotni tank.

Pri teh vprasanjih pridejo zelo prav strani kot poraba.com in spritmonitor.de , da se lahko vsaj od oka vidi rang nekega avta (motorja).

Sicer pa ja, ce je nekomu prioriteta cim manjsa poraba, potem bo tudi temu primerno vozil in se OSTALI nimamo kaj pritozevat nad to odlocitvijo - ce se le ne ovira prometa ;) Da bo nekdo govoril kako in kaj naj kdo vozi, pa naj potem se nakaze nekaj €€€ na njegov TRR, sicer pa naj bo tiho! Ker eni ste kot otroc, ki mislijo, da denar raste na drevesu in ja, avto je v 97% samo prevozno sredstvo in vedno en velik strosek.

Glede na prvotno vprasanje pa sem tezko pameten, ker kljub nekaj izkusnjam in kar nekaj razlicnih avtov, se vedno ne najdem takega, ki bi tudi meni ustrezal v takih kriterijih - neko best-buy varianto. Edino kar je ze bilo receno, nek avto z motorji DCI 1.5 ali JTD 1.3 in po moznosti z 6. prestavami.

lp
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov