witboy007 je napisal/-a:in še nekaj.
zakaj večina folka(mojih kolegov) misli da je nakup 2.0 TDI bolši? ker smatrajo da bom prihrano dosti na gorivu? ali še kaj drugega? ali pa pač nimajo pojma pa kr neki nakladajo?
Dobro vprašanje. Odvisno od potreb (koliko kilometrov letno delaš in kje -avtocesta ali navadna cesta...)
Pa moraš upoštevat da kar ljudje mislijo, je bilo morda pred par leti še res, potem pa je prihod TSI motorjev (in drugih podobnih turbobencinarjev pri še nekaterih proizvajalcih, npr Renault in Fiat) situacijo predej spremenil.
Recimo jaz sem kupoval golfa pred dobrimi 3 leti, delam pa letno približno toliko km kot ti, zanimivo. Odločil sem se za 105-konjski 1.9 TDI. Zakaj? Ker edina resna bencinska izbira pri golfih v tem cenovnem rangu je bil navaden atmosferski 1.6. Ki je bil od mojega motorja cenejši za slabih 2000 EUR (od 90-konjskega TDIja pa samo ene 1000 EUR), razlika v porabi goriva pa bi bila pri mojem profilu vožnje vsaj 2 litra, če ne 3 litre/100 km. In 1.9 TDI (posebej 105-konjski) je v vožnji za moj okus tudi precej boljši kot tisti 1.6 bencinar (sem testiral). Med bencinarji je bil res zmogljivejši (sicer nisem probal, predvidevam) samo 2.0 atmosferski bencinar, ki pa je bil precej dražji (plus še večja poraba, več za zavarovanje itd.) in sploh ni prišel v poštev.
Kljub nižji porabi 1,9 TDIja glede na 1.6 bencinarja, verjetno v globalu sicer ne bom prišparal glede na razliko v ceni 2000 EUR (recimo da bom finančno morda kvečjamu na približno istem, dolgoročno) in bi bilo načeloma skoraj vseeno oz. morda finančno celo malenkost bolje da bi vzel 1.6 bencinarja - za TDI sem se odločil pač zaradi opazno boljših zmogljivosti in še danes mi nikakor ni žal.
Če bi pa kupoval novega golfa danes, pa bi zagotovo vzel TSI (vprašanje je zgolj 1.2 ali 1.4).
Pred 3 leti pač TSI ni bil na voljo (razen 170 KM verzije v golfu GT sport, če se prav spomnim, kar je bilo seveda blazno drago).
TSI motorji so občutno zmogljivejši od starih atmosferskih bencinarjev, ki so jih zamenjali (recimo stari 1.6 bencninar se skrije proti 105-konjskemu 1.2 TSI), razlika v porabi napram TDIjem pa je tudi manjša.
Ljudje, ki se ne zanimajo posebej za avtomobile, morda niti ne vejo kaj zmorejo TSI motorji. Posebej 1.2 TSIja ne jemljejo resno, ker najbrž menijo da je to isti ubogi 1.2 motor, ki je bil še za predprejšnjo generacijo polota nekoliko podhranjen. Še jaz nisem verjel, kaj zmore 1.2 TSI, dokler ga nisem dejansko vozil.