Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

eld0
Nov uporabnik

Kraj: Postojna

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a eld0 Po nov 01, 2010 3:51 pm

tristan01 je napisal/-a:1.2TSI ki se je pokazal v vožnji za precej bolj odzivnega in prijetnega. Nato sem avto vzel na test za dva dni. Poraba se je pokazala za cca. liter višja kot pri TDI in dileme ni bilo več. Avto je dovolj hiter v vseh pogojih vožnje, neverjetno tih v primerjavi z dizli... Zaradi precej lažjega motorja v nosu pa je avtomobil v hitrih zavojih mnogo lepše vodljiv, saj nos ne sili iz zavoja.

Preden se odločiš poglej na vse skupaj še nekoliko širše in preskusi še bencinarja. Presenečenje zna biti zelo prijetno.

LP Tristan01

Kakšna pa je razlika med 1.2 TSI in 1.4 TSI če mogoče veš? Predvsem v zmogljivostih in v porabi me zanima.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po nov 01, 2010 4:01 pm

eld0 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:1.2TSI ki se je pokazal v vožnji za precej bolj odzivnega in prijetnega. Nato sem avto vzel na test za dva dni. Poraba se je pokazala za cca. liter višja kot pri TDI in dileme ni bilo več. Avto je dovolj hiter v vseh pogojih vožnje, neverjetno tih v primerjavi z dizli... Zaradi precej lažjega motorja v nosu pa je avtomobil v hitrih zavojih mnogo lepše vodljiv, saj nos ne sili iz zavoja.

Preden se odločiš poglej na vse skupaj še nekoliko širše in preskusi še bencinarja. Presenečenje zna biti zelo prijetno.

LP Tristan01

Kakšna pa je razlika med 1.2 TSI in 1.4 TSI če mogoče veš? Predvsem v zmogljivostih in v porabi me zanima.

tovarniške podatke si poglej.

120 km dnevno, 21 delovnih dni na mesec... 2500 km mesečno, 30k km letno, kje je nekdo prej dobil 15 k km? al dva kupujejo tak avto? :D mi ni čist jasno. ma za 30k km pride v poštev sam dizel pomoje.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Po nov 01, 2010 4:03 pm

Ne bom ti pametoval, da se ni pametno pri 25 letih zapufat za 10k eur in bos zato odplaceval avto celotno obdobje, ko ga bos imel v lasti-takrat pa skoraj vec nic ne bos dobil za njega. Ce mas 5k eur, kupi nekaj za 10k in je to to. A si res tako zahteven, da se ne mores vozit to relacijo z 10K vrednim avtom?
15k eur je veliko denarja...se da tudi marsikaj bolj racionalnega kupit za moje pojme, kot je golf. Probaj se kaksno drugo firmo-mogoce ne bos dobil tako zanesljivega motorja in opreme ampak vseeno....konkurenca je dosti cenejsa. Tudi pravis, da bos avto vozil zelo veliko casa-7 let? Jaz se ne bi prevec sekiral, koliko bom dobil za 7 let star avto....! Na tako stvar bi gledal, ce bi avto prodal, ko bi bil star 3, 4 leta.
Raje premisli bolje....
:)

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 4:43 pm

Hren je napisal/-a:Res je, dizli so sedaj hit (trend), vendar to še ne pomeni, da so najboljši in najracionalnejši. Če recimo gledaš med 1.6 in 1.2 TSI (to si že črtal, razumem), je pametna izbira 1.2 TSI, edino če delaš res veliko kilometrov in misliš imeti avto dlje časa - recimo nad 50000 km letno. 1.4 TSI je že nekoliko požrešnejši v primerjavi z manjšim bratom, vendar tudi več nudi ... prav tako 2.0 TDI pije manj kot manjši brat, tj. 1.6 TDI. (Pustimo zdaj visoke hitrosti kjer so močnejši motorji tudi varčnejši.) Tukaj bi se že težje odločil za bencinarja, prej bi se za dvolitrskega dizla.

Ponavljam: predvsem pojdi na testno vožnjo in sprobaj motor, kateri tebi po specifikacijah ugaja; tako boš dobil tudi praktične informacije. Zatorej preizkusi recimo Golfa z 2.0 TDI motorjem in Golfa z 1.4 TSI motorjem.
Glede DSG-ja: prav tako ga preizkusi na testni vožnji. Morda te bo navdušil in boš 'moral' dodati še tisočaka in par stotak zraven zanj.

Opažam, da te zanima tudi Polo. Predvsem glej v prihodnost: če imaš resno punco/ženo, kupi večji avto, tj. vsaj Golfov razred s petimi vrati. Polo bo kaj kmalu premajhen (kdo pa pravi, da tudi Golf ne bo).

Predvsem kupuj premišljeno.

tukaj moram izpostaviti da sem med tednom v vipavi. torej me med tednom ni doma da bi vsak dan lahko šeu in proso za testno vožnjo. v roku 1 do 2 tedna sem premeščen v MB in zato v tem času moram imeti svoj lasten prevoz.
itak se bomo skupaj vozili 3 al 4 osebe v enem avtu. in vsaki enkrat pelje in to je to.
zato se mi 1.2 zdi malo premalo. ne rečem da ni dober ker ga je teta kupla. vendar vseeno avtocesta 4 osebe v avtu dizel pride bolj prav.

tudi polo ni majhen avto. vendar kot sem reko ne kupujem avto da ga bom za 2 leti prodau. on mi bo služo cca 7 let. zato sem si zamislu golfa.

da pa vzamem nekaj rablenega za 10.000 kot mi nekatere svetujejo pa ok. recimo da naletim in bom imel probleme z tem pa z onim itd. kar je pa novo pa je itak novo. pa ima garancijo. zato...
nimam otrok (še) nimam svoje hiše. živim z starši.
če kupim golfa bom odplačeval golfa in vzdrževanje.

ampak če je res temu tako da se npr avtomatik na lažji način pokvari in ga je bolj potrebno vzdrževat pol je bolše da vzamem ročnega z 6 prestavami.

oz nekdo je napiso...
za ta denar kot stane gold. mate v mislih nakup katerega drugega avtomobila? in zakaj

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po nov 01, 2010 5:02 pm

itak se bomo skupaj vozili 3 al 4 osebe v enem avtu. in vsaki enkrat pelje in to je to.

Torej koliko km letno?

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 6:40 pm

simply je napisal/-a:

Torej koliko km letno?

okrog 17.000 letno

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po nov 01, 2010 6:53 pm

simply je napisal/-a:

Torej koliko km letno?

Poglej moj post in izračun. Tako kot je dejal. Če se vozijo 4 osebe, vsak dan 100km krat 20 dni je 2000km mesečno deljeno na recimo dva voznika, maksimum letno 15.000 z dobrim dopustom nekje v Dalmaciji kjer naredi samo za čas dopusta več kot 1.000km.

Kar se tiče relacije - med MB in MS ni niti enega samega omembe vrednega klanca (ok na oseku okrog Lenarta se dvigneš za par metrov). 1.2TSI bo tudi ob polnem avtomobilu imel dovolj moči in navora za vožnjo s kakšnimi 120 do 130km/h. Poraba pa ne bo skočila v nebo. Tudi če se odloči za 1.4TSI bo prihranek še vedno opazen. Kreda pa dosti manjša.

Konec koncev pri 25 oz. 26 letih se ti ni treba za avto zakreditirati preko 30. leta. Si v letih ko boš želel tudi na svoje in morda imel družino, takrat ti bo kredit namenjen avtu še kako križal načrte. Konec koncev pa tudi plača vojaka ni ravno med višjimi v SLO.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 7:06 pm

Tristan01 ti si lastiš tegale 1.2 ? in si z njim zadovoljen?

ker sedaj tudi jaz že razmišljam o tem. 1.2 77kw je 105 KM po moje ni to počasna želva :D

npr med 1.2 TS in 1.2 TSI avt je za 2.000 eu razlike. pol vsekakor nebi vsel avtomatika.

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 7:44 pm

smo se zmenili za dokončno odločitev

2.0 TDI DPF avt.
103kw 140 KM
6-st. DSG

sedaj premišlujem samo o eni zadevi
Ali Comfortline ali highline.
Comfortline 23.700
Highline 24.752
na obe dve ceni 2000 eurof popusta

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po nov 01, 2010 7:47 pm

highline ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po nov 01, 2010 8:01 pm

witboy007 je napisal/-a:Tristan01 ti si lastiš tegale 1.2 ? in si z njim zadovoljen?

ker sedaj tudi jaz že razmišljam o tem. 1.2 77kw je 105 KM po moje ni to počasna želva :D

npr med 1.2 TS in 1.2 TSI avt je za 2.000 eu razlike. pol vsekakor nebi vsel avtomatika.

Ja tak strojček je pri hiši že pol leta, morda še malce več. Z njim imamo narejenih 8.000km. Vozi ga punca vsak dan na relaciji Postojna - Ljubljana. Sam sem že več kot desetletje zaprisežen voznik dizlov. Zato je bil ob nakupu najprej v igiri TDI, ki pa me je totalno razočaral. VW CR dizli pač niso to kar smo vajeni od prejšnjih generacij - sicer ne pomeni da so zato slabi so le drugačni in mi ne ustrezajo. Ker je draga želela golfa, sam pa nimam predsodkov tudi pred novostmi na trgu sem vzel na test še TSI. In me je prav navdušil v primerjavi z TDI. Spelje praktično s prostega teka brez obotavljanja. 6 brzinski menjalnik omogoča varčno vožnjo. Na poti iz LJ proti Postojni s tempomaton na 135km/h je povprečna poraba 6.1l/100km. Če motorček malce zavrtiš pa se brez težav kosa tudi z dizli po živahnosti na AC. Kar se tiče doplačila za DSG, pa je stvar okusa. Osebno se mi zdi uporabna rešitev v mestu in gneči. Z vidika stroškov pa me vsi avtomati odbijajo - kvalitetno ga večina pooblaščencev ne zna servisirati (večina celo meni da menjava olja ni potrebna), v primero okvare pa so stroški astronomski, ob prodaji pa se izkaže da se potencialni kupci ravno zaradi tega izogibajo avtomatike kot hudič križa.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply Po nov 01, 2010 9:20 pm

Sam bi vsekakor izbral 1.2 TSI.

Je pa res, da je 2.0 TDI 140KM 2 razreda višje. Če imaš denar oziroma ne moreš brez kredita - go for it.

Srečno.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po nov 01, 2010 9:25 pm

tristan01 je napisal/-a:
witboy007 je napisal/-a: Z vidika stroškov pa me vsi avtomati odbijajo - kvalitetno ga večina pooblaščencev ne zna servisirati (večina celo meni da menjava olja ni potrebna)
Pri novejšem 7-stopenjskem DSG res ni potrebna.

Pri 6-stopenjskem DSG pa je potrebna, mislim da na 60 tisoč km.

BTW, novejši 7-stopenjski DSG prenese le 250 Nm navora (zato pri npr. 2.0 TDI dobiš 6-stopenjski DSG; 'šibkejši' motorji 1.2 TSI, 1.4 TSI in 1.6 TDI pa imajo 7-stopenjski DSG).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply Po nov 01, 2010 9:31 pm

Pri 1.4 TSI 160KM in 170KM je na meji tale DSG. :D

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po nov 01, 2010 9:56 pm

witboy007 je napisal/-a:smo se zmenili za dokončno odločitev

2.0 TDI DPF avt.
103kw 140 KM
6-st. DSG

DSG - pametno.
2.0 TDI - pa morda ni tako modra izbira pri 17.000 km letno. Prej bi ti svetoval TSI - ali 105-konjski 1.2 TSI ali pa 122-konjski 1.4 TSI.
Omenjeni 1.4 TSI (122 KM) je namreč kar 3000 EUR cenejši od 2.0 TDI. Razlika v povprečni porabi je 1,7 litra/100 km, torej boš pri svojih 17.000 km/leto prišparal manj kot 300 EUR letno. Finančno se ti torej 2.0 TDI ne bo povrnil niti v 10 letih.
S tem da bi ti po vsej verjetnosti zadostoval že 105-konjski TSI, v primerjavi katerim ima 2.0 TDI še manj prihranka pri gorivu.

Ne pozabi pri 2.0 TDI upoštevati še dražjih stroškov registracije in obveznega zavarovanja (in ker je avto dražji, je dražji tudi kasko, upam da ti je jasno da pri novem avtu nimaš kaj delat brez kaska, posebej pri golfu je pomemben kasko proti kraji), pa še kaj bi se našlo - pri 2.0 TDI boš po najkasneje 4 letih npr. moral menjati olje tudi v 6-st. DSG, pri 1.4 TSI je 7-st. DSG in ne rabi menjave olja... Pa ker boš moral vzeti 3000 EUR več kredita, te bo še pri obrestih koštalo nekaj več, skratka se nabere.
Razmisli še enkrat.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Po nov 01, 2010 10:58 pm

sedaj sem se pa res lahko zamislo ob teh dveh postih...
in ja. se pravi da ni velike razlike v porabi goriva.

torej je boljši nakup 1.2 TSI avt. 77kw 105KM ali 1.4 TSI avt. 90kw 122KM

in je res da če se odločim za 1.4 avt. da bom meu manj stroškov v primerjavi z 2.0 TDI DPF avt. ? manj stroškov mislim na celotno vzdrževanje avtomobila in stvari katere pač grejo zraven.

in ravno pred sabo imam papir od modelof golfa.

in cena za
1.2 TSI avt 77 (105) 7-st. DSG comfortline 19.700 EUR, Highline 21.100 EUR
1.4 TSI avt 90 (122) 7-st. DSG comfortline 20.400 EUR, Highline 21.900 EUR

v ceni sploh ni velike razlike med tema modeloma. torej.. bolša izbira 1.4 ?
v nasprotnem primeru na 1.2 imam manjšo porabo cirka 1 liter? in seveda pri zavarovanju spada v cenejši razred.

in še nekaj.
zakaj večina folka(mojih kolegov) misli da je nakup 2.0 TDI bolši? ker smatrajo da bom prihrano dosti na gorivu? ali še kaj drugega? ali pa pač nimajo pojma pa kr neki nakladajo?

Lp sonic tebi in ostalim.
in hvala vam za to pomoč. katera mi pride zelo zelo prav.
do petka se moram z vašo pomočjo odločit kateri golf bo parkiran na mojem dvorišču :)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po nov 01, 2010 11:38 pm

witboy007 je napisal/-a:in še nekaj.
zakaj večina folka(mojih kolegov) misli da je nakup 2.0 TDI bolši? ker smatrajo da bom prihrano dosti na gorivu? ali še kaj drugega? ali pa pač nimajo pojma pa kr neki nakladajo?
Dobro vprašanje. Odvisno od potreb (koliko kilometrov letno delaš in kje -avtocesta ali navadna cesta...)
Pa moraš upoštevat da kar ljudje mislijo, je bilo morda pred par leti še res, potem pa je prihod TSI motorjev (in drugih podobnih turbobencinarjev pri še nekaterih proizvajalcih, npr Renault in Fiat) situacijo predej spremenil.

Recimo jaz sem kupoval golfa pred dobrimi 3 leti, delam pa letno približno toliko km kot ti, zanimivo. Odločil sem se za 105-konjski 1.9 TDI. Zakaj? Ker edina resna bencinska izbira pri golfih v tem cenovnem rangu je bil navaden atmosferski 1.6. Ki je bil od mojega motorja cenejši za slabih 2000 EUR (od 90-konjskega TDIja pa samo ene 1000 EUR), razlika v porabi goriva pa bi bila pri mojem profilu vožnje vsaj 2 litra, če ne 3 litre/100 km. In 1.9 TDI (posebej 105-konjski) je v vožnji za moj okus tudi precej boljši kot tisti 1.6 bencinar (sem testiral). Med bencinarji je bil res zmogljivejši (sicer nisem probal, predvidevam) samo 2.0 atmosferski bencinar, ki pa je bil precej dražji (plus še večja poraba, več za zavarovanje itd.) in sploh ni prišel v poštev.
Kljub nižji porabi 1,9 TDIja glede na 1.6 bencinarja, verjetno v globalu sicer ne bom prišparal glede na razliko v ceni 2000 EUR (recimo da bom finančno morda kvečjamu na približno istem, dolgoročno) in bi bilo načeloma skoraj vseeno oz. morda finančno celo malenkost bolje da bi vzel 1.6 bencinarja - za TDI sem se odločil pač zaradi opazno boljših zmogljivosti in še danes mi nikakor ni žal.

Če bi pa kupoval novega golfa danes, pa bi zagotovo vzel TSI (vprašanje je zgolj 1.2 ali 1.4).
Pred 3 leti pač TSI ni bil na voljo (razen 170 KM verzije v golfu GT sport, če se prav spomnim, kar je bilo seveda blazno drago).
TSI motorji so občutno zmogljivejši od starih atmosferskih bencinarjev, ki so jih zamenjali (recimo stari 1.6 bencninar se skrije proti 105-konjskemu 1.2 TSI), razlika v porabi napram TDIjem pa je tudi manjša.

Ljudje, ki se ne zanimajo posebej za avtomobile, morda niti ne vejo kaj zmorejo TSI motorji. Posebej 1.2 TSIja ne jemljejo resno, ker najbrž menijo da je to isti ubogi 1.2 motor, ki je bil še za predprejšnjo generacijo polota nekoliko podhranjen. Še jaz nisem verjel, kaj zmore 1.2 TSI, dokler ga nisem dejansko vozil.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To nov 02, 2010 12:01 am

Kaj ma veze kaj tvoji kolegi mislijo?

Je tako prekleto teško narediti en običajen osnovnošolski izračun če se ti dizel splača? Saj pa kupuješ avto za čez 20.000 €, tistih 10 min za izračun si pa ja lahko vzameš in izračunaš če se ti nakup dizla v primejavi z bencinarjem izplača.

Zdaj pa vsakih 10 min uletiš ven z novo idejo o nakupu (enkrat 1.2, potem 1.6, potem spet 2.0, nato na 1.4), kot da bi imel 10 let in se ne moreš odločiti kaj bi rad. Vsedi se dol, premisli, preštudiraj, izračunaj, razmisli še je avto s katerim se za 7 let zapufaš sploh pameten nakup,... Ne morem verjeti, da je človek pri 25-ih lahko tako raztresen in nepremišljen. Ko gre za nakup take vsote pa ja moraš biti priseben!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 02, 2010 1:05 am

witboy007 je napisal/-a:
1.2 TSI avt 77 (105) 7-st. DSG comfortline 19.700 EUR, Highline 21.100 EUR
1.4 TSI avt 90 (122) 7-st. DSG comfortline 20.400 EUR, Highline 21.900 EUR

in še nekaj.
zakaj večina folka(mojih kolegov) misli da je nakup 2.0 TDI bolši? ker smatrajo da bom prihrano dosti na gorivu?

tudi jaz mislim, da je 2.0 tdi boljši nakup, sploh če ga dobiš za enak(podoben) denar kot bencinca; in osebno bi se izognil DSG-ju, zakaj, je bilo že napisano.............in vsekakor vzami VSAJ comfortline opremo.....

In 2.0 CR Tdi je fantastičen stroj(imam ga že 2.5 leti v audiju, "poje" brez problemov......

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 To nov 02, 2010 4:41 am

osebno bi se ti izognil DSGju. Ker?
V cem je slabost? Da na vsakih 60.000km naredis menjavo olja? Torej je to full drago za placat? Oz iz katerega vidika?
To si mi odsvetoval dsg za 2.0 tdi?
Kaj pa za 1.2 oz 1.4 tsi? Torej za sedem stopenskega?

Za en post gor. Valda da sem naredu vse izracune glede porabe. Ampak kdo vozi avto mi lazje pove kako in kaj kot pa samo info dol z papirja.

Sonic torej se 1.2 tsi splaca vzet avt zaradi tega ker je 7.st?
Torej rocni menjalnik pri tem...pol pa je bolse vzet 2.0tdi dsi 6.st?
Kaj pa 1.6tdi dsi 7.st?

In ko se delajo servisi. So cenovne razlike velike med benzinarji in dizelji?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov