Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Fabia C. 1.6 TDI 105 KM

Napisal/-a pskoda Če jan 13, 2011 9:05 am

~toMmy~ je napisal/-a:No ja, saj je ESP res dober dodatek, ki te lahko kdaj reši... lahko pa nikoli. Celo škodi lahko, če sam preventivno bolj namotaš volan na spolzki podlagi. Ob takšni ceni avtomobila bi definitivno že sodil zraven, se da pa tudi brez njega komot preživet, ker so novejši avti na cesti bistveno bolj nevtralni kot prej, ASR ima v vsakem primeru(če se ne motim), ABS je verjetno kaj napredoval od svojih začetkov in potem so tu še zadnje generacije gum, ki tudi niso od muh.

Je super stvar, ni pa nujno da bo sploh kdaj kaj rešil, kaj šele življenje. Ali pa...

ESP je narejen za trote, za ljudi ki komaj znajo kolikor toliko vozit in jih je kar veliko (vsaj po mojih izkušenjah). Tisti ki pa imajo avto tudi za kaj drugega kot da se samo pripelje od točke A do B pa vzemejo bolj "športni" avto, ki pa se jim da isklopit ESP.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 13, 2011 10:28 am

Eni ne poznajo tehnike dovolj, pa komentirajo.

ESP je zelo dobro imet pozimi, saj imajo pri VAG-u vsi avti z ESP tudi EDS (elektronsko špero), ki ti hudičevo pomaga pri speljevanju v klanec in "prebijanju" snežne odeje do 40kmh (nad to hitrostjo se izklopi). ;)

Ko je oče leta 1999 kupil prvo Octavio 1.8T (takrat ESP-ja in ASR-a sploh ni bilo na voljo pri tem modelu), je imela serijsko EDS (avti nad 100 konjev). V kombinaciji z dobrimi gumami in "špero" je bil to tank po snegu. Pa pustimo mesta in ravnice panonske nižine. Treba je prit sem, kjer sem jaz doma (ravne ceste je morda 1%, ostalo so pa klanci in to zelo hudi) ;)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če jan 13, 2011 10:35 am

imel ESP v vw touran, blo je res zakon sploh za pozimi. Sedaj mam avto brez ESP pa sem še danes živ, pa je bil tudi že sneg v katerega sem se podal z avtom brez esp in ostalih pomagal.

Imel bixenon v touranu in je blo vredu za ponoči. Sedaj imam avto brez bixenon žarometov pa sem še vse noči prišel živ in zdrav domov.

nekateri pretiravate. če si normalni v glavi, boš tudi brez tega prišel brez posledic ter normalno do cilja. če boš pa šel 100 v ostri ovinek pa je logično da te bo ven zabrisalo, ali pa če boš šel 100 skozi naselje in bo prišlo do določene situacije da se boš moral izognit, če boš se peljal po omejitvi ali pa 70, boš brez težav se izogno problemom. nekateri preveč komplicirate, ker ste razcartani in nebi mogli niti dneva očitno preživet brez raznih tehnoloških pomagal ali pa določene tehnologije..... res pa je, da čez luksuz ga ni ampak pretiravat pa ni potrebno
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 13, 2011 1:17 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:imel ESP v vw touran, blo je res zakon sploh za pozimi. Sedaj mam avto brez ESP pa sem še danes živ, pa je bil tudi že sneg v katerega sem se podal z avtom brez esp in ostalih pomagal.

Imel bixenon v touranu in je blo vredu za ponoči. Sedaj imam avto brez bixenon žarometov pa sem še vse noči prišel živ in zdrav domov.

nekateri pretiravate. če si normalni v glavi, boš tudi brez tega prišel brez posledic ter normalno do cilja. če boš pa šel 100 v ostri ovinek pa je logično da te bo ven zabrisalo, ali pa če boš šel 100 skozi naselje in bo prišlo do določene situacije da se boš moral izognit, če boš se peljal po omejitvi ali pa 70, boš brez težav se izogno problemom. nekateri preveč komplicirate, ker ste razcartani in nebi mogli niti dneva očitno preživet brez raznih tehnoloških pomagal ali pa določene tehnologije..... res pa je, da čez luksuz ga ni ampak pretiravat pa ni potrebno

Saj imaš prav. Da se čisto normalno vozit tudi v 20 let starem avtu, ki se servota nima (saj so se ljudje tako vozili 100 let :D ), je pa fajn imeti avtomatsko klimo, xenon, parkirne senzorje, tempomat, usnje, električne ogrevane sedeže, samodejno zatemnjena ogledala, vso varnostno elektroniko, štirikolesni pogon...in še bi lahko našteval. :D

Treba pa je s pametjo uporabljati ves ta luksuz.
Največja bedarija je, če nekdo reče, "oho zdaj imam ESP in mi ni treba zmanjšati hitrost pred ovinkom, me bo že rešil". Takemu bi jaz zaplenil avto in vzel izpit :roll:

Večina naših avtov doma ima (je imelo) ESP, eni serijsko, pri drugih se je doplačalo, pa bi lahko na prste ene roke naštel kolikokrat se je ESP vklopil (kakšen akvaplaning na avtocesti ipd.)
Tistim, ki pa namerno izzivajo in iščejo fizikalne meje, prav privoščim da zletijo s ceste, upam pa da ne bodo še koga nedolžnega pobrali s sabo. :/:o:/

Me prav zanima, kaj mislijo tisti, ki imajo radarske tempomate...."ni mi treba zavirati pred kolono in tudi pospeševati ne, avto vse naredi sam." :huh:

ON: jaz vem, da bi žrtoval 350€+250€ in doplačal ESP ter stranske zračne zavese, škodit ne more. Raje to kot kaj drugega ;)
Je pa Fabia konstrukcijsko že v osnovi zelo varen avto, že prejšnji model je bil. Moja teta se je s Fabio Classic letnik 2001 (ki je imela samo voznikov airbag) čelno z okoli 55kmh zaletela v betonsko steno in ni imela niti praskice. Avto je bil predaj sesut (totalka), kabina je ostala cela in prednja vrata so se normalno odpirala. :)

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Če mar 17, 2011 12:57 pm

Tale Fabija, ki jo gledam, bi z nekaj dodatne opreme stala okrog 15.000€, ampak v ceno ni vključen ESP. Sem pogledala glede EDS-ja in presenetljivo - tudi, če vzameš ESP (ki stane 360€), ne dobiš EDS-ja. Tako da EDS pri Fabiji sploh ni možen, je pa pri Octaviji. Kar se tiče ASR-a, se ta pojavi pri tretjem paketu, ampak ga ne želim, ker - ASR po mojih izkušnjah niti slučajno ne pomaga v snegu, prej obratno. Vedno, ko vozimo po snegu, ASR izključimo, razen če je snega zanemarljivo malo. Če ga ne izključiš, zabredeš in ne moreš speljati ven, ker se kolesa vrtijo v prazno. Tako da sneg in ASR ne gresta skupaj.
P.s. stranske airbage bom naročila v vsakem primeru (čez vse stranske šipe, serijsko so pa voznik, sovoznik in oba spr.sedeža), tudi zdaj jih imam. Zato tudi nisem želela kupiti avtomobila iz salona, ampak raje po naročilu (malo dalj čakaš, dobiš pa tisto kar hočeš - nič več in nič manj). Popust pa itak dobiš v obeh primerih.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če mar 17, 2011 1:41 pm

pa sej asr ga lahko izključiš? Pa če z asr kolesa vrtijo v prazno, koliko se šele vrtijo brez asr-ja? Čeprav mogoče je asr pri štartu ne posega še
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Če mar 17, 2011 2:14 pm

Blinder je napisal/-a:pa sej asr ga lahko izključiš? Pa če z asr kolesa vrtijo v prazno, koliko se šele vrtijo brez asr-ja? Čeprav mogoče je asr pri štartu ne posega še

Ja, ASR lahko izključiš, ampak je zoprno, ker pozabiš, pa potem ne gre po snegu... Če se prav spomnim, tudi v navodilih piše, da se ASR izklopi v snegu.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 17, 2011 3:08 pm

Tako hudo pa res ni z ASR-om, da bi ga moral vedno izklapljat v snegu. Pri nas gresta Golf V in Passat v klanec (2. prestava, v 3. greš lahko samo po kopni cesti in moraš dobro motat, ker je zelo ozko, strmo i malo ovinkasto) brez večjih težav po snegu, tudi če ga je več. ASR izklopim kvečjemu, če je podlaga delno ledena oz. so gume že bolj švoh s profilom (se približujejo zimskemu indikatroju), drugače pa ASR, gas lahko tudi do konca in pustiš, da avto dela svoje. Passat ima ESP, Golf pa samo ASR. Čisto druga stvar, kot recimo MB Sprinter, kjer nimaš šans nikamor prit z vklopljenim ASR-om, brez se pa da z nekaj truda normalno, res pa, da je zadnji pogon in kombi, ampak bistvo je sami razliki med vklopljenim/izklopljenim, ki je kot dan in noč, kar za VW po svojih izkušnjah ne morem reč.

Enkrat smo pa za foro na Golfu izvedli majhen test. V rahlem klančku speljevanje z enim kolesom na čisto gladkem ledu, drugim pa na suhem asfaltu. Mislim, da se je šele z izklopljenim ASR-om komaj počasi premaknil. Ampak to je "ekstrem", v navadnem snegu, tudi če ga dosti zapade, gre lepo z vklopljenim.

peroRS je napisal/-a:ESP je zelo dobro imet pozimi, saj imajo pri VAG-u vsi avti z ESP tudi EDS (elektronsko špero), ki ti hudičevo pomaga pri speljevanju v klanec in "prebijanju" snežne odeje do 40kmh (nad to hitrostjo se izklopi). ;)

Potem tudi Passat 1.9 TDI 101KM l. 03 z ESP-jem ima EDS? Kje to sploh preverim? Do zdaj nisem zaznal neke posebne razlike v primerjavi z Golfom v snegu.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če mar 17, 2011 3:54 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:ESP je zelo dobro imet pozimi, saj imajo pri VAG-u vsi avti z ESP tudi EDS (elektronsko špero), ki ti hudičevo pomaga pri speljevanju v klanec in "prebijanju" snežne odeje do 40kmh (nad to hitrostjo se izklopi). ;)

Potem tudi Passat 1.9 TDI 101KM l. 03 z ESP-jem ima EDS? Kje to sploh preverim? Do zdaj nisem zaznal neke posebne razlike v primerjavi z Golfom v snegu.

To se najlažje preveri na servisu s pomočjo št. šasije in ti izpiše celotno opremo avtomobila.

Sem pogledala glede EDS-ja in presenetljivo - tudi, če vzameš ESP (ki stane 360€), ne dobiš EDS-ja. Tako da EDS pri Fabiji sploh ni možen, je pa pri Octaviji.

Tudi Fabia ima EDS v okviru ESP-ja, saj piše v navodilih za uporabo (mislim, da sem v enem od prejšnjih postov dal printscreen iz navodil) ;)
V cenikih pa res ni nikjer napisan (pred leti pa je tudi tam pisalo).

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Če mar 17, 2011 5:17 pm

Ne vem, če Fabija ima EDS, ker pri Octaviji piše, pri Fabiji pa ne. Ponavad itak napišejo vse živo, samo da izgleda čimveč (recimo, da ima 3.zavorno luč itd., kar ima itak vsak avto, al pa dnevne luči, varnostne pasove.....).

ASR je pri moji Fabiji res potrebno izklopiti, je kar velika razlika. Najbrž je odvisno od vsakega avtomobila posebaj, tako kot se tudi iste gume drugače obnašajo na drugem avtu. Nekateri pravijo, da je tudi ABS slab v snegu, ker se avto slabše ustavi (brez ABS-a se ti nakopiči sneg pod gumo), ampak pri nas morajo itak vsi novi avtomobili imeti ABS.
Bi pa mogoče res razmislila o ESP-ju, če ima to vpliv na vožnjo pozimi, ker če se voziš vsak dan in je včasih tudi 5 mesecev na leto sneg, lahko pride prav. Bom vprašala naslednjič na servisu, kako je s tem EDS-jem.

ABOARD
Nov uporabnik

Napisal/-a ABOARD Če mar 17, 2011 7:02 pm

Brez zamere ampak izkušnje kažejo malo drugačno sliko. Esp na ledu zelo pomemben...zakaj že? Če je cesta ledena ti esp en drek koristi. Kvečjemu malo ampak res malo pomaga v snegu. Speljevanje z eds v globokem snegu? Popolnoma irelevantno, saj pride v poštev le, ko imata kolesi različne podlage...led+asfalt (novejši pa dela do 80km/h). Sam imam izkušnjo, da moram asr izklopit, da pridem v naš res strm hrib-hitrost je majhna, kako bi bilo pri večji hitrosti ne vem. Asr ga lahko tako zamori, da ti na vrhu hriba vsega zmanjka.
Osebno sem za esp na mokri cesti in ga le zato priporočam.
Glede fabie? Elektronika je popolnoma enaka kot pri polotu. Polo ima esp+eds torej je pri fabiji enako.
Glede passata? Mislim, da ima eds+esp. Vsaj toledo 2003 je imel oboje, vidno v izpisku vag coma.

LP

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe mar 18, 2011 9:55 am

ABOARD je napisal/-a:Brez zamere ampak izkušnje kažejo malo drugačno sliko. Esp na ledu zelo pomemben...zakaj že? Če je cesta ledena ti esp en drek koristi. Kvečjemu malo ampak res malo pomaga v snegu. Speljevanje z eds v globokem snegu? Popolnoma irelevantno, saj pride v poštev le, ko imata kolesi različne podlage...led+asfalt (novejši pa dela do 80km/h). Sam imam izkušnjo, da moram asr izklopit, da pridem v naš res strm hrib-hitrost je majhna, kako bi bilo pri večji hitrosti ne vem. Asr ga lahko tako zamori, da ti na vrhu hriba vsega zmanjka.
Osebno sem za esp na mokri cesti in ga le zato priporočam.
Glede fabie? Elektronika je popolnoma enaka kot pri polotu. Polo ima esp+eds torej je pri fabiji enako.
Glede passata? Mislim, da ima eds+esp. Vsaj toledo 2003 je imel oboje, vidno v izpisku vag coma.

LP

Se povsem strinjam s tabo. ASR zna v določenih situacijah narediti več škode kot pa koristi. Da omeni le dve zadevi ki sta se mi zgodili in bi lahko vodili v zelo nevarno situacijo.

Enkrat sem se na suhi cesti vključeval v promet. Ker je bilo ravno v rush hour času je sem pač moral izkoristiti konje ki jih avto premore, da se vključim. Potegnem s prvo na polno in prestavim v drugo. Ravno ko stisnem sklopko se vključi ASR in ko želim z drugo potegniti na polno elektronika motor čisto zaduši. Posledica - speljevanje v stilu začetnika za mano pa 40 tonski kamion. Rajši vidim da gume cvilijo čez celo križišče kot pa da me naskoči 40 tonska pošast.

Druga situacija pozimi na vrhniškem klancu. Rahlo sneženje, vendar se sneg še ni oprijel cestišča (razen odstavnega pasu). Temperature okrog ničle. Kolona (3 vozil) prehitevamo počasnejše na drugih dveh pasovih. Na enem mestu se naredi manjši potoček čez vse vozne pasove. Vozil sem prvi v koloni. Zaradi rahlega aquaplaninga se pogonska kolesa za trenutek zavrtijo v prazno, seveda ASR posreduje in zopet zaduši motor (zanimivo pri tem je, da kljub rahlo levem ovinku nisem zdrsnil v desno), hitrost pa je padla iz cca 130km/h na kakšnih 80. Res odlično ko za tabo vozita še dve vozili. Skratka od takrat dalje ASR redno izklapljam kadar obstaja vsaj minimalna možnost da se ponovi še kaj podobnega.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe mar 18, 2011 10:05 am

Se strinjam z obema komentarjema. Meni se je tudi že zgodilo, da se mi je ob hitrem speljevanju vključil ASR in zadušil motor, tako da mi je tisti zadaj verjetno preklel vse sorodnike :?
Moja druga polovica, ki se več vozi kot jaz, je bil zelo vesel, ko je ugotovil, da je drugi avto brez ASR, ker ga pozimi spravlja ob živce (pozabi izkopit...).

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe mar 18, 2011 10:20 am

Tudi moj avto premore ASR in ga nisem še nikoli isklopil, ne poleti ne pozimi. Pa nimam nobenih težav z speljevanjem, ne v mokrem ali v snegu.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe mar 18, 2011 1:49 pm

Ajoj no, a je res težko tist gumb 2x-3x na leto pritisnit in izklopit ASR? :roll: Zdaj mi je jasno zakaj toliko folka vozi v lepem vremenu z meglenkami, v slabem brez luči, ne uporablja smerokazov,...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe mar 18, 2011 1:58 pm

Polo78 je napisal/-a:Ajoj no, a je res težko tist gumb 2x-3x na leto pritisnit in izklopit ASR? :roll: Zdaj mi je jasno zakaj toliko folka vozi v lepem vremenu z meglenkami, v slabem brez luči, ne uporablja smerokazov,...

Ne gre glih za primerjat. Mene tudi živcirajo taki, ki ne dajejo žmigavcev, za meglenke ne vem - najbrž jih po nesreči pozabijo ugasnit... Ampak na ASR se moraš spomnit, ker to ni pač ista stvar kot luči in žmigavci, ki jih ima vsak avto.
Saj ni važno, point tega je, da ASR ni taka nuja kot jo vsiljuje prodajalci.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe mar 18, 2011 2:21 pm

MajaI je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:Ajoj no, a je res težko tist gumb 2x-3x na leto pritisnit in izklopit ASR? :roll: Zdaj mi je jasno zakaj toliko folka vozi v lepem vremenu z meglenkami, v slabem brez luči, ne uporablja smerokazov,...

Ne gre glih za primerjat. Mene tudi živcirajo taki, ki ne dajejo žmigavcev, za meglenke ne vem - najbrž jih po nesreči pozabijo ugasnit... Ampak na ASR se moraš spomnit, ker to ni pač ista stvar kot luči in žmigavci, ki jih ima vsak avto.
Saj ni važno, point tega je, da ASR ni taka nuja kot jo vsiljuje prodajalci.

.
:?: :?: V letu 2011 ima VEČINA novih avtomobilov že vkomponiran sistem ESP ter posledično seveda tudi ASR.

Polo78 je napisal/-a:Ajoj no, a je res težko tist gumb 2x-3x na leto pritisnit in izklopit ASR? :roll: ...

Boljše ne bi mogel razložiti.

In upam, da NE bi več smelo biti dvomov o smiselnosti aktivnih in pasivnih varnostnih pripomočkov. Obstaja tudi dokaj "vroča" tema o smiselnosti takistih varoval in pripomočkov, ki bi znala marsikaj razjasniti: viewtopic.php?f=2&t=76890
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe mar 18, 2011 2:33 pm

Ok, nočem več kot toliko o tej temi, ker ima itak vsak svoje mnenje. Se pa ne strinjam, da ima itak večina novih avtomobilov ESP in ASR. Recimo moj novi Punto Evo ga nima, pa tudi Fabija, ki jo kupujem, ga nima (oba imata na voljo samo v boljših paketih oz. ob doplačilu). Najbolj pa se prodajajo predvsem taki avtomobili, ki so srednjega cenovnega razreda (10-15 tisoč €) in nimajo vseh teh možnih eletronskih pripomočkov.
Itak je to stvar posameznika, za kaj se bo odločil. Slovenci itak vozimo daleč predrage avtomobile glede na naše finančno stanje (sem bila že veliko po svetu in v bogatejših državah vidiš veliko slabša vozila kot pri nas).

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So mar 19, 2011 7:10 pm

Sam bi se odločil za ASR oziroma ESP.

Začuda nikoli nisem imel takšnih težav ( pustimo globok sneg ob strani ), kot omenjajo predhodniki - mogoče vozim počasneje, kaj pa vem.

Zanima pa me kaj so storili obe vozili, ki sta vozili za teboj v vrhniški klanec? Je tudi njiju voda tako hitro ustavila? Namreč malček težko razumem tvoj primer.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So mar 19, 2011 7:26 pm

sam imam esp asr pa se eds..pa bi rad da se da vse izklopit, sploh z vkljucenim asr ne prides po snegu nikamor, esp pa bi blo fajn da se da izklopit da se malo poigras...sem pa eden tistih ki se mu esp vkljuci prakticno vsak dan......sm ze navajen na utripanje rumene lucke...pomoje mi manjka rumena lucka se iz casov opla :mrgreen:

sem se pa ogromno prevozil tudi z avti brez esp tudi brez abs..pa sem se vedno ziv, tako da ne bos zdj brez elektronike kr umrl, je pa vsekakor varneje jo imet.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov