Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Badzo
Stalni uporabnik

Re: VW Polo 1.2 TDI

Napisal/-a Badzo Po nov 28, 2011 5:37 pm

Mater ste zapeli zdaj na te obrate - 2021.1598528 obrata in šaltanje v višjo! Sploh ni point v obratih!!!
Bistvo tega je, da se motorja ne goni mrzlega. PIKA. Tudi če se ga zavrti mrzlega enkrat na teden čez 2021.1598528 obrata, preden se prestavi v višjo, ga ne bo hudič vzel. Če ga pa konstantno goniš (mrzlega, logish) pa seveda ni dobro. Tako kot je nekdo omenil - tudi ni pametno ga imet v zelo nizkih obratih.
Bistvo je tudi, ne glede na obrate, kratke relacije oz. izključno kratke relacije kjer je motor večino časa hladen in dizel ne gresta skupaj. PIKA. Pa preden se spet kdo spomni oglasit: NE, ni tu point, da zdaj pa ne smeš it do trgovine, ki je oddaljena 6.15656578km od doma, zato ker imaš dizla. Bistvo je, da tak način voženj ni dober, če se ga izvaja vsakodnevno. In če se kupuje avto, ki bo namenjen zgolj takim vožnjam, potem je pač dizel zelooo daleč od optimuma.
Najbolj žalostno je pa to, da se na koncu s temi obrati oglašajo ljudje, ki kupijo 2-3leti starega dizla, ga zgonijo v 3-4 letih, novopečeni lastnik, ki komaj privarčuje da kupi 5-7let starega dizla, pa si dobesedno omisli potencialno jamo brez dna. Če pa taki imate avto doma cca. 10 let pa zanimivo, da pravite da tovarna že ve - me zanima v primeru morebitih nastalih škod, kdo takrat plača, vi ali tovarna? Takrat pa sami plačate in potem pljuvate po znamki.
Pač pametno se je držat, da se mrzlega ne goni. In če ni potrebe, ne vem zakaj bi moral zadrževat motor do 50km/h v 2. prestavi. Mogoče pa samo iz principa in ihte, da lahko prestavim pri 3000 obratih!?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po nov 28, 2011 6:11 pm

Nisi napisal, kaj pomeni, da se goni. pa tudi nisi zastopil - kdo ti omenja kakšno zadrževanje - meni motor lepo poje, ni nobene ihte. Ali pa bom prestavljal pri 1.121,00 obrata, ker kao to zmore?
Moj ima 290 kkm in da bolj ali manj mir. Se ni še stopil.

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Po nov 28, 2011 7:19 pm

Badzo je napisal/-a:
DIZL_ je napisal/-a:Je lahko taka majhna kilometrina (približno 7000km letno) kaj problematična za turbino?

Za noben motor niti del motorja ni dobro, da ga voziš večino časa mrzlega. Pa naj bo to bencinar ali pa dizel.
Turbina načelom je lahko problem, če boš mrzlega vrtel. Že tako ali tako ni dobro mrzlega tiščat v obrate, pri turbincu pa to še dodatno velja zaradi turbine - sam sem se tako navadil da mrzlega bencinarja vozim pod 2500 obrati, če je res nujno do 3000 (seveda pa jasno to ne pomeni, da za vsako ceno do te meje, če me bo rešilo nesreče to da ga bom zavrtel v prvi pri speljevanju do blokade ga pač bom). Pri dizlih oz trubincih se držim preavila, da ga peljem pod 2000 obrati. Lahko pa da čisto narobe delam. Bolj kot turbina je pa pri dizlu na udaru filter trdih delcev.
Zato je tu bencinar v prednosti, ker se prej segreje.

Kar se tiče pa tvoje izbire: ne glede na prebrano, je najbolj smotern nakup bencinca. Prvič, delaš premalo km, da bi se ti sploh karkoli poznalo bencin vs. dizel in drugič te kratke vožnje bodo enostavno ubile dizla za moje pojme.
In da se še malo poigram s tvojimi številkami:
za primerjavo bom vzel POLOta 1.2 70KM in 1.2TDI 75KM, ker 1.2TSI je možen šele s Comfortline opremo, 1.2TDI pa samo v kombinaciji z Trendline. 1.2TSI Comfortline pa pirde cca. enako kot 1.2TDI Trendline.
Bencinar te pride po ceniku 11710eur, TDI pa 13278. S popusti na koncu je razlike cca. 1300eur med enim in drugim.
Bencinar ima deklarirana povprečno porabo 5.5, dizel pa 3.8 - razlike 1.7L. Realnost pa bi bila nekje 2L višja za oba, ampak ralzlika cca. 1.5L še vedno ostaja.
Se pravi za 1300eur razlike kolikor pride dizel več dobiš ti 985L bencina, kar pa pomeni 492 krat po 2 L kolikor je razlike v porabi med dizlom in bencinarjem. Oz. v drugi malo bolj jasni obliki: narediti boš moral 50 tisoč kilometrov, da boš prinesel noter 1300eur višjo nakupno ceno 1.2TDI pri razliki 2L. Pa na koncu pri mestni vožnji dizel ne bo blazno varčen - sem ga imel enkrat čast sprobat in se ni izkazal v mestu pri kratkih vožnjah za kaj preveč varčnega od bencinarja, je bil popolnoma enakovreden močnejšemu bencinarju. Upoštevaj, da se bo z dizlom pri taki vožnji potrebno zapeljat vsaj 1x na mesec če ne še celo večkrat nekam za cca. 30minut da se motor ogreje in da deluje pod malček večjo obremenitvijo nekje 15minut, da se DPF spuca, kar pa pomeni nekaj brezveznih kilometrov. Potem pa ostane še višja cena za servis - tdi rabi olje za DPF, 1.2 je pa verjetno zelo nezahteven mlin in rabi 10-40 ali pa 5-40 olje, ki je kar nekaj € cenejši. In pa jasno ostaneta še dva potencialno višja stroška - prvi malce kasneje po par letih, lahko pa že na začetku ali pa sploh ne (DPF filter itd) ter, če se boste odločili za kasko, še tu kak € več, ker je vrednost TDIja višja od vrednosti bencinarja.
Poleg vsega naštetega pa upoštevaj še, da veliko ljudji pojmuje 10-12km dolgo pot iz vasi v mesto po regionalki za mestno vožnjo, kjer se zapelje na cesto doma pred hišo, pospeši na 80-90km/h in se potem v tem tempu pelje v 10km oddaljen kraj kjer dela. Ampak to ni mestna vožnja, ampak kombinirana in porabe so posledično pri takih vožnjah tako z bencinarjem kot z dizlom precej bolj ugodne kot po mestu. Dejanska mestna vožnja je od semaforja do semaforja, kjer avto ne vidi v konici več kot 3. prestave.
In pa seveda to, da v primeru da je razlika v nakupni ceni višja, boš še dlje časa rabil, da jo boš prinesel not napram bencinarju.

Ubistvu sem tudi sam napisal malo narobe, avto se bo uporabljal bolj za kombinirano vožnjo ne mestno (vsak dan od Žirovnice do Radovljice če kdo pozna :D ) Natančneje: (http://www.viamichelin.com/web/Itinerai ... eConso=5.6)
Slika
VOLKSWAGEN - Liebe auf den ersten Blick

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Po nov 28, 2011 7:22 pm

Kaj pa ford fiesta?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5053531&show=1

ali pa novi focus v primerjavi z golfom?

Kaj pa Jetta?

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5027086&show=1
Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po nov 28, 2011 8:10 pm

Moje skromno mnenje - za to pot, ki jo ti opisuješ ob predpostavki, da imate doma že cel vozni park, je vse kar je več od skuterja, preseravanje (kakšna jetta?!). Ostalo raje nameni za ene dooolge počitnice na drugem koncu sveta ali pa investiraj v zlate palice - se bolj splača kot pa investicija v kup pleha (se povsem zavedam, da sem na avtomobilističnem forumu :D ).

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Po nov 28, 2011 8:22 pm

thunderbolt je napisal/-a:Moje skromno mnenje - za to pot, ki jo ti opisuješ ob predpostavki, da imate doma že cel vozni park, je vse kar je več od skuterja, preseravanje (kakšna jetta?!). Ostalo raje nameni za ene dooolge počitnice na drugem koncu sveta ali pa investiraj v zlate palice - se bolj splača kot pa investicija v kup pleha (se povsem zavedam, da sem na avtomobilističnem forumu :D ).

Zanimiv komentar :D problem je v tem da vsi delamo/študiramo v različnih krajih tako da vsak rabi svoj avto :) jetto sem predlagal zato ker mi je všeč pa tudi ker je prostorna nisem še napisal, da sem sam velik nekaj čez 2 metra tako da mi "majhni avti" ne ustrezajo preveč :D Po drugi strani pa naj bi bil polo le 12cm krajši od golfa. Aja pa še to avto se kupuje za približno 10 let :) (seveda če bo delal toliko časa) :)
Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po nov 28, 2011 8:35 pm

Aha, torej potem polo odpade in če sklepam, da si še bolj mlad, potem v končni fazi ne veš, kaj bo čez 10 let in je malo večji avto pač praktična izbira. Nedvomno bolj praktična izbira kot jetta je golf (5 vrat). Tudi prostora ni v jetti za potnike nič več, saj je razlika z golfom v glavnem od c stebrička nazaj (prtljažnik). Vzameš enega ali drugega, glede na to, da ti je všeč jetta, pač njo, z 1,2 tsi motorjem (zakaj bencin so ti že razložili) in si zmagal. Pika.

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Sr nov 30, 2011 8:57 pm

Uglavnem še enkrat hvala vsem za informacije, pridloge... :) ko se bo pa izbor malo zožal pa vam sporočim :)
Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne dec 04, 2011 12:36 am

Si že kaj bližje odločitvi? Imaš sedaj pri iskanju vsaj okvirne zahteve? Velikost, motor, znamka...?
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne dec 04, 2011 1:19 am

Zaenkrat še nič :)
Slika

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Pe dec 16, 2011 7:48 pm

Ima kdo kakšno informacijo koliko je vrednost avtomobila VW polo classic letnik 1997, 125.000 prevoženih km. Avto je odlično ohranjen in redno servisiran. Zanima me ker sem danes dobil ponudbo za golfa plus 1.6 TDI trendline z nekaj dodatne opreme za 17.000 eur plus še malo popusta in v račun bi vzeli polota, pa me zanima koliko bi dobil za njega. :D

LP
Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So dec 17, 2011 1:46 am

Takšen s servo volanom bi lahko bil tam enmal pod jurja, če bi imel čas prodajat. V salonu pa ti bodo ocenili po eurotax, verjetno boš dobil max. 800eur zanjga. Seveda je težko vedeti, dokler ne boš šel tja in prosil za informativno ocenitev po eurotax.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ So dec 17, 2011 10:52 pm

Avto ima servo volan :) nima pa nič ostalega od elekronike :)
Slika

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne dec 18, 2011 12:47 pm

Evo odločili smo se za polota 1.2 TSI comfortline :) Še enkrat res hvala vsem za pomoč in predloge. Upam, da bom z novim polom zadovoljen tako kot s sedanjim :) LP
Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne dec 18, 2011 10:22 pm

Srečno in dinamično vožnjo ti želim!
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne dec 18, 2011 10:24 pm

Hvala :) ta polo mi je služil več kot odlično 14 let tako, da upam da me tudi novi ne bo razočaral :)
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 18, 2011 10:26 pm

DIZL_ je napisal/-a:Hvala :) ta polo mi je služil več kot odlično 14 let tako, da upam da me tudi novi ne bo razočaral :)

Si vzel potem 90 ali 105 konjev?

Srečno vožnjo ;)

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne dec 18, 2011 10:32 pm

Nič še :) bo pa 105 konjski :)
Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne dec 18, 2011 10:35 pm

Super, bo vožnja mičken bolj lagodna s 6. prestavo...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne dec 18, 2011 10:40 pm

Samo še to me zanima, so za te polote znane kakšne napake? nekaj sem bral, da so bile težave z motorji, ko pa so posodobili software pa naj bi bilo v redu? vrjetno so te težave že odpravljene, glede na to da je polo zunaj že kar nekaj časa?
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov