Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
egster
Novinec

Re: Audi A3 8L 1.8 T Quattro ali Audi TT

Napisal/-a egster Pe jan 27, 2012 12:33 pm

ESP se je na začetku dalo naročiti kot dodatno opremo in predvidevam, da je bil pri mojem naročen iz tovarne, lahko pa tudi, da je bil naknadno vgrajen. Sama vgradnja ESP-ja ne predstavlja ogromne modifikacije, zamenja in prekodira se kontrolni računalnik in doda gumb ter še kakšno malenkost. Senzorji na kolesih so že tam, saj se uporabljajo tudi za ABS, ki pa je bil serijski. Serijsko vgrajevati so ESP začeli šele od letnika 2001 naprej.
Imaš prav glede dvostopenjskega izklopa. S hitrim pritiskom se izključi večina pomagal, popoln izklop pa dosežeš s tem, da držiš gumb. Tega nisem nikoli preizkusil, saj moj ni imel potovalnega računalnika, kjer ti izpiše sporočilo, ampak samo eno lučko za ESP, ki je takoj ob pritisku gorela. Sem pa imel na novejšem A6 isto dvostopenjski izklop.

Balast najdeš pod zadnjim odbijačem, kot je opisano v dveh linkih, ki si jih prilepil. Mogoče ga lahko vidiš že, če vzameš luč ven (čisto enostavno, sploh ne rabiš orodja).
Je pa res, da če daš en subwoofer v prtljažnik, ti lahko deluje kot prav dober balast in tistega ne potrebuješ.. Dajejo jih ven večinoma zato, da izgubijo tistih 15kg teže pri priganjanju na dirkališču, kar pa za vsakdanjo rabo ne prinaša nič dobrega :)
Forum, ki si ga našel, je zelo zelo uporaben, če greš v nabavo ti priporočam da se včlaniš gor ;)

Sicer pa vidim, da je na avto.net bolj slaba ponudba 225KM modelov, oziroma so bolj ali manj zgonjeni. Na tvojem mestu bi šel pogledat te:
Edino ta mi je padel v oči, sicer za moj okus preveč spimpan, ampak ga enostavno spraviš nazaj v prvotno obliko http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5566000&show=1

Približno na dva meseca pride en res dober gor, ki se potem tudi proda :)
BMW 530d M E60
Audi A4 Cabrio 3.0 quattro

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe jan 27, 2012 5:22 pm

Aha, aha...za ESP sprašujem, ker audi s katerim sem se peljal, je bil 98 letnik in je sicer imel gumb ESP, ko si ga pritisnil je tudi zasvetila lučka na armaturki. Vem da naju je med vožnjo v enem blagem ovinku, ko je voznik spustil gas (prenos teže naprej), objestno odneslo povprek, če pa se prav spomnim, je lučka na armaturki takrat gorela, zato sprašujem, kako je z vklopom in izklopom ESP-ja...v tem momentu 1000% ni deloval, ali je bil popolnoma izklopljen (kar bi sicer opazil, če bi voznik dlje časa držal stikalo) ali pa očitno ta ni imel vgrajenega ESPja...

Uporabniški avatar
egster
Novinec

Napisal/-a egster Pe jan 27, 2012 5:34 pm

Če je imel prižgano lučko (izklopljen ESP) je normalno, da vaju je zaneslo.. Pa tudi prej se to zgodi če nima quattro pogona ;)

Katerega si šel pogledat, če ni skrivnost? Je na avto.net?
BMW 530d M E60

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe jan 27, 2012 5:47 pm

C4V4L13R je napisal/-a:Aha, aha...za ESP sprašujem, ker audi s katerim sem se peljal, je bil 98 letnik in je sicer imel gumb ESP, ko si ga pritisnil je tudi zasvetila lučka na armaturki. Vem da naju je med vožnjo v enem blagem ovinku, ko je voznik spustil gas (prenos teže naprej), objestno odneslo povprek, če pa se prav spomnim, je lučka na armaturki takrat gorela, zato sprašujem, kako je z vklopom in izklopom ESP-ja...v tem momentu 1000% ni deloval, ali je bil popolnoma izklopljen (kar bi sicer opazil, če bi voznik dlje časa držal stikalo) ali pa očitno ta ni imel vgrajenega ESPja...

Če lučka gori med normalno vožnjo potem je izklopljen. Če pa je ESP vklopljen in te v ovinku zanese, začne lučka utripat, kar le pomeni da je ESP začel pomagati vozilu.

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Pe jan 27, 2012 7:00 pm

Pogledat sva šla skupaj tegale:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5607036&show=1

A morm še kej razlagat zakaj taka panika glede lege na cesti :?: :?: :?: :?: :?:
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Pe jan 27, 2012 8:16 pm

Ker zavija na zadnje bicikle? =P

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Pe jan 27, 2012 8:34 pm

=ZiAn= je napisal/-a:Ker zavija na zadnje bicikle? =P

Lp

..ker ne grabi na zadnje bicikle... :?
RiDe hArD

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jan 27, 2012 8:43 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:
=ZiAn= je napisal/-a:Ker zavija na zadnje bicikle? =P

Lp

..ker ne grabi na zadnje bicikle... :?

Pomoje se je v konkretnem primeru tudi voznik malo precenil, vsaj kolikor sem bral mnenje @C4V4L13R-ja tu in na FB-u :?
V vsakem primeru pa je ESP tam zato, da opravlja svojo nalogo in rešuje vozniške napake (kolikor se pač to da) in ne da se ga izklaplja ;)

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Pe jan 27, 2012 11:26 pm

Se strinjam, ravno to hočem dognati, ker res nisem siguren ali je avto sploh imel ESP. Vem, da voznik na gumb ni tiščal, to sigurno...če ga je, ga je kvečjemu pritisnil, da jaz nisem opazil. Dejstvo je, da ob vklopljenem ESP-ju (oz. če bi ga avto imel - ker ne vemo kakšna je situacija), bi se ta zadeva iztekla drugače...

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Pe jan 27, 2012 11:49 pm

Možno je tudi da je imel avto hin puše na zadnjem mostu. Ko sem jih jaz imel hin, mi je rit plesala kot rep od morskega pesa. Sicer je bilo zabavno če si pripeljal v večjega krožnega z 70km/h, si šel počez kot da bi ročno zategno, te pa zna zadeva kdaj tudi neprijetno presenetit ko tega ne pričakuješ. Drugje kot na original servisu mi jih sploh niso hoteli menjat, ker bi kao mogli celi most dol jemat, na original servisu pa majo neko pripravo da si most samo dol spustijo. 300€ kasneje je šel avto kot po tirnicah :)

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R So jan 28, 2012 1:39 pm

TT 180 in TT 225Q sta čisto kontra svetova, s tem da poleg vsega 180hp zelo skromno gre...(vsaj cabrio)
RiDe hArD

Uporabniški avatar
egster
Novinec

Napisal/-a egster Ne jan 29, 2012 8:46 pm

Miholl84 je napisal/-a:Pogledat sva šla skupaj tegale:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5607036&show=1

A morm še kej razlagat zakaj taka panika glede lege na cesti :?: :?: :?: :?: :?:

Dejansko sta šla tega pogledat, ki je imel po tem nesrečo? :shock:

Jaz kakšnih ekstremnih zanašanj zadka pri TT-ju nisem imel. Kot je nekdo prej rekel, če se voznik preceni, lahko vsak avto tako konča...
Slika

Ne bom rekel, da je TT biser, kar se krmiljenja tiče... Ima pa 225 konjska verzija še zadnji quattro diferencial, ki dodaja 90kg in tako dodatno obtežuje zadnji del. Ko to skombiniraš še s pogonom zadnjih koles, balasti, kakšnim subwooferjem, spoilerčkom in ESP-jem, po želji še menjava vzmeti, ne bi smelo biti problemov ;)

R 34 GT-R ima tudi prav. 180-konjski ima malenkost boljši pospešek na začetku, ker je manj laga na turbini (manjši K03 turbo). Ko pri 225 zagrabi K04 turbina je že kar konkreten občutek na sedežu. Če pogledaš tisti britanski forum, opaziš da je gor na stotine lasnitkov prvih serij TT-ja, pa nisem še videl, da bi se komu zgodilo kaj takšnega, sploh pa ne zaradi "diazjnerske napake". Verjamem, da je šok, ampak ne prestraši se preveč ;)
Počakaj na dobro 225 KM verzijo in si zmagal. Če misliš kakšnega pogledat mi lahko pa tukaj ali na PM nalimaš, oz če karkoli rabiš.. Bom z veseljem pomagal.
BMW 530d M E60

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Ne jan 29, 2012 9:45 pm

"Optiko" se je nastavila med testno vožnjo dotičnega TTja, zato je avtorja malo prestrašilo vse skupaj, ker je zadek zbezljal po svoje na sicer slabi cesti, vendar v zelo položnem ovinku, očitno kombinacija vsega (zavoj,spust gasa-prenos teže,nevešč voznik,mastna cesta in HITROST ter manjko ESPja)
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Ne jan 29, 2012 9:50 pm

To, da se da sesekat katerikoli avto in da elektronika ni vsemogočna, je meni čisto jasno, vendar želim vedeti prej čim več o zadevi, katero kupujem. Zato se zanimam okoli tega ESPja in odnašanja zadka, da ne bom imel zaupanja v avto, na koncu pa bo rezultat maline...

Srebrnega je lastnik razbil z mano na sovoznikovem sedežu, ko sem ga prišel pogledat in me je peljal na vožnjo, tako da točno vem, kakšne so bile okoliščine in kako se je nesreča zgodila :) (nisem pa želel tega izpostavljati na forumu, ker je vse skupaj res gnila situacija...). Res pa je, da je bilo dejavnikov tisti večer ogromno, vseeno pa sem dobil malce nesiguren občutek.

EDIT:
kot je povedal Miholl...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 29, 2012 10:08 pm

Kaj pa tole čudo:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5577375&show=1

Slika

Nekaj časa nazaj ga je prodajal nekdo privat iz omrežne skupine 03 (cena je bila podobna kot zdaj),
nato se je prodajal pri eni firmi z rabljenimi avti v Ljubljani, kjer je cena padla mislim da vse do 2700€ :shock:
Zdaj se pa spet prodaja. Ne vem ali je z njim kaj narobe ali pa hoče novi lastnik pač nekaj zaslužit.

Je pa to precej redek avto (pri nas pa sploh).
Če je dobro ohranjen bi bil za vzet. Razliko denarja (do Audija) pa imaš za en konkreten servis, pa še ostani ti za gume, bencin, registracijo.... :)

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Ne jan 29, 2012 10:56 pm

To mi ni tolk všeč...če že, bi bimel TOP SPORT ali CUPRO R, vendar je izbira slaba, cena za slednjega pa... :DDD

Uporabniški avatar
egster
Novinec

Napisal/-a egster Ne jan 29, 2012 11:01 pm

Si predstavljam ja, kakšen šok je to bil :shock:

Sodeč tudi po izkušnjah članov že omenjenega tt-foruma (brskal zadnjih 30 minut), opažam da je skoraj nemogoče spraviti zadek iz ovinka pri vklopljenem ESP in Quattru. Pri 180 konjskem na sprednja kolesa je to bolj pogosto. Ne izključujem pa tudi, da je imel ta kakšno napako na podvozju. Sicer pa je že od nekdaj znano, da je problem prve serije TT-jev bolj podkrmiljenje (nese prednji konec), tko da mi zdaj ni nič več jasno. Lahko googlu posvetiš še kakšno iskanje na temo "Audi TT oversteer".

To kar si ti doživel je splet okoliščin, ki bi se verjetno v vsakem avtu končal tako kot se je. Pojdi pogledat enega quattra z ESP, pa ga preizkusi na kakšnem parkirišču najprej, da dobiš občutek.

Mogoče čisto preveč zagovarjam takšnega, kot sem ga imel sam.. Ampak sem bil res zadovoljen z njim in če ne bi bilo potrebe po večjem avtu bi ga z veseljem obdržal veliko dlje časa.. Mogoče pa en dan spet.. :twisted:
BMW 530d M E60

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Ne jan 29, 2012 11:41 pm

Ja...šok ja... Že tako prej nisem doživel nobene prometne v takem smislu (razen da sem dobil poljubček v rit v koloni in enega izleta v maline...kot sopotnik v obeh primerih spet :DDD ), tako da ko nemočno gledaš v škarpo in se ti že začne odvijat kakšen delček življenja pred očmi (če malo dramatiziram :D ), ja...te pretrese. Da pa še kupuješ tak avto, te pa zadeva malo prizemlji.

Ja, očitno je bil res tak splet okoliščin, vsega malo preveč...težko rečem, kako bi se tukaj obnesel kakšen drug avto, pač priokus pa vseeno ostane...

No avto mi je kljub temu še vedno interesanten...spomnim se ga ko smo se še kot mulci z bicikli podili po vasi, ko se je začel pojavljati na naših cestah - kakšen posebnež je bil...vsaj toliko kot bi srečal porscheja ali kaj podobnega. Pač s svojo obliko je res naredil vtis name, praktično je avto kar se tega tiče brez konkurence...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 29, 2012 11:50 pm

C4V4L13R je napisal/-a:Ja...šok ja... Že tako prej nisem doživel nobene prometne v takem smislu (razen da sem dobil poljubček v rit v koloni in enega izleta v maline...kot sopotnik v obeh primerih spet :DDD ), tako da ko nemočno gledaš v škarpo in se ti že začne odvijat kakšen delček življenja pred očmi (če malo dramatiziram :D ), ja...te pretrese. Da pa še kupuješ tak avto, te pa zadeva malo prizemlji.

Ja, očitno je bil res tak splet okoliščin, vsega malo preveč...težko rečem, kako bi se tukaj obnesel kakšen drug avto, pač priokus pa vseeno ostane...

Been there, done that oops
Ni luštno, bo pa sčasoma (vsaj upam) minilo. Samo ne se preveč obremenjevat s tem. ;)

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Po jan 30, 2012 4:56 pm

C4V4L13R je napisal/-a:To mi ni tolk všeč...če že, bi bimel TOP SPORT ali CUPRO R, vendar je izbira slaba, cena za slednjega pa... :DDD

Pr TS so razlike odbijača, pragi, feltne in notranji del plastike na armaturki. To je to, tehnika je ista. Oz daš odbijače od R-a, samo so j. dragi, tako rabljeni kot novi.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: cellist, Google Adsense [Bot] in 4 gostov