na1pir je napisal/-a:...bil sem na testni vožnji brava z 1.6 @ 105. Sedaj pa se že skoraj odločil, no ja ogledanega sem imel zelo ugodnega fiat brava 2008 1.6 105 v 1A avto, ki so ga ironično ravno prodali

, drugi avto pa je golf 5: namreč oče bi mi ugodno prodal svojega golfa 5 2008 1.9 tdi 105km 6 prestav 5 vrat z tempomatom 2 področno klimo, asr, itd... ter kakih 150000km, sam pa kupuje kakega karavana najverjetneje oktavijo. Avto je ob koncu leta 2008 kupil z 3km iz salona(drugače je prvič prodan julija 20008). Vse kar vem da je bilo da je puščal olje in se je menjalo tesnilo glave...
No ampak osebno mi je golf zelo tog ter zahteven za vozit in po pravici povedano se ne počutim preveč siguren v avtu in se mi je že zgodilo da sem kdaj v zadnem trenutku stisnil zavoro, da ni počilo. Se je možno na tak avto navaditi da se ti zdi da je mehkejši kot je v resnici? Doma nikakor ne razumejo zakaj se mi golf ne dopade.
Po drugi strani me je pa (res da le kakih 5 minutna) vožnja z bravom zelo navdušila, mehek, vodljiv ter enostaven avto za vozit se mi zdi. Razne spletne strani in testi pravijo da je poraba tam - tam mogoče pri bravu kake pol litra nižja. Servisni intervali so pri bravu tudi bol poredki in kakor računam tudi ugodnejši od golfa. Na papirju (predvsem motor) je bravo boljši od golfa (edino če podreš zadaj zice ima golf večji prtlažni prostor, omogoča večji tovor na strehi ter lahko vleče težjo prikolico). Poleg vsega je bravo tudi lepši.
Kaj mi je narediti naj naprej iščem brava ali odkupim golfa.
Odgovor je jasen: vsaj v tem primeru, vzemi raje fotrovega golfa. Je že @tristan01 malo opisal kakšna loterija je lahko rabljen dizel - če pa je avto od fotra, točno veš kakšno je stanje (če je bil redno vzdrževan, torej menjano olje vsakih 15.000 km in tako naprej), pa fotr te menda ne bo zajebal in podtaknil šrota...
Drugače, kolikor si opisal fotrovega golfa, točno tak primerek imam tudi sam, in je prav fajn avto.
Ne vem pa, kaj natančno misliš s tem, da je 'tog' in 'zahteven za vozit' - ne vem, meni se zdi pa super, skoraj kot narejen prav zame (morda pač stvar osebnega okusa/preferenc - saj moj fotr recimo je tudi testiral golfa VI, pa je potem raje vzel Peugeot 308, pravi da mu bolj ustreza).
Tudi @tommy je gor pisal, da je golf 'relativno zahteven avto za vozit', pa res ne vem o čem govori... jaz sem pred golfom imel cliota II (torej v osnovi isti avto kot clio storia, ki praviš da si je vajen), pa sem se golfu V privadil že po prvem kilometru-dveh, že ko sem pred samim nakupom vozil testne primerke. Od avtov, ki jih poznam v tem razredu vozil, se mi zdi ravno golf V (ter posledično golf VI in Octavia, pa tudi Touran) med bolj prijetnimi avti za vozit...
No, sicer je res bolj trd, ampak jaz to dojemam kot neko zanesljivo trdnost in kompaktnost. Malo špekuliram: tisti Bravo je bil morda enostavno že toliko zguncan in zjahan, da si morda imel pač občutek mehkosti in udobja... Ampak še enkrat glede primerjave clio II - golf V: meni se ne zdi clio nič bolj udoben kot golf, kvečjemu obratno...
Aja pa še to: praviš "Servisni intervali so pri bravu tudi bol poredki in kakor računam tudi ugodnejši od golfa" - glej, golf V ima predpisane intervale osnovnega servisa (torej menjave olja in filtra) na 15.000 km/1 leto, kar kot sem že večkrat pisal, je v bistvu nujna menjava olja pri vsakem avtu. Kakršnikoli daljši intervali od tega so lahko na dolgi rok (ali še prej, če ima avto že dosti kilometrov nagrbi) pogubni za 'zdravje' mašine. Vsaj osnovna menjava olja pa je cenovno odvisna v glavnem od cene olja in njegove količine (filter je pa tudi par evrov) in se naččeloma med avti ne more kaj bistveno razlikovati, razen če serviserji odirajo. Jaz sem pred kratkim za menjavo olja in filtra plačal slabih 100 EUR - na pooblaščenem VW servisu v isti avtohiši, kjer sem avto kupil...
Oče bi mi dejansko podaril golfa v zameno za toliko denarja kolikor mu zmanjka za oktavijo, kar pa je dejansko vsaj 3000€ ugodneje od tržne cene golfa.
Iz firbca: za koliko denarja točno bi ti torej oče prodaldal golfa, oziroma koliko menita da je dejanska tržna cena takega golfa?