Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup avtomobila na lizing- Študent/brezposeln

Napisal/-a cruiser1 Če apr 12, 2012 2:15 pm

Merlin321 je napisal/-a:Iz nekaterih odgovorov sem dobil tudi filing kot da prevladuje nekaj slovenske zavisti tle gor, češ še delati ni začel pa se že pufa itd.

Hecno! Ne vem zakaj bi kdorkoli komu zavidal puf! :idea:

V glavnem mislim, da je bilo dovolj dobrih, dobronamernih argumentov zakaj bi bilo bolje kupiti avto v okviru zneska, ki ga imaš.

Energetik81 je napisal/-a:OP, oglej si ponudbo za Chevrolet Aveo za 7200€. Ni nek superioren avto, ima pa vso potrebno osnovno opremo (ABS, 2xAB, klima, CZ) in je _nov avto_ z garancijo. Če že hočeš novega.

Tudi kaj takega ni slaba ideja, če ti je avto všeč in ti je pomembno samo, da je nov.
V glavnem premisli še malo kaj in kako. Mislim, da je bolje zaenkrat kupiti cenejši avto brez pufa in lizinga, ko pa boš nekaj časa v službi in bo plača dobra in nasplošno s financami ne bo nekega problema si pa kupiš res kakšen dober avto, ki bo čimbolj po tvojih željah, če ti to toliko pomeni ali pa denar raje porabiš za kakšne druge stvari (potovanja, stanovanje, hobi...), ki ti veliko pomenijo. Po želji! ;)

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če apr 12, 2012 2:19 pm

zakaj se hočeš zapufat, sej za 8k€ dobiš 3 leta star avtuček ki bo lawfal min 5 let bp

Suicidal je napisal/-a:Realno gledano lahko za 7-8k € brez problema dobiš dober avto za 5 ali več let :) Da se ne boš pol po glavi tepu, ko bo treba odplačevat :D

se strinjam
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če apr 12, 2012 2:35 pm

Niso tako slabi ljudje na forumu, me je presenetilo da so ti svetovali da kupi avto svojemu žepu primeren.

Vedno moraš kupit tak avto da če ga zvečer razbiješ lahko greš drugo jutro že z kešom v žepu po istega da sosedi niti opazijo ne :D

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če apr 12, 2012 3:38 pm

Vidim, da ti kar težijo glede denarja in varčevanja. Jaz ti lahko svetujem le to, da če boš vzel novega potem naj bo okoli 13.000 eur ne več. (kakšen ford fokus ali pač drugi). Če bi bil pa sam na tvojem mestu, bi vzel pa kaj za 6 do 8 tisoč. Sam sem 4 leta nazaj kot študent kupil avto za 4500 eur, starega 9 let in ga še vedno vozim in ga bom verjetno še vsaj dve leti. V teh štirih letih sem za servise dal enih 2000 eur (bremze, jermene, izpušne lonce, podvozje, amortizerji, tekočine, klima).

Toliko denarja, ki ga izgubiš, pri novem avtu, ker mu hitro pada vrednost, ne boš nikoli porabil za popravilo okvar na recimo starih jajcih, ki jih nekateri vozimo, zato lahko premisliš tudi o tem. Če boš dobil lizing pa žal ne vem. Ne pa pozabit, da te npr. pri novem po 5-6 letih enako čaka menjava jermenov, bremz itd.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Če apr 12, 2012 4:34 pm

Tako kot so ti že drugi povedali boš za pridobitev lizinga potreboval poroka - osebo, ki bo v primeru tvoje plačilne nesposobnosti bila zmožna odplačevati obroke.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Če apr 12, 2012 4:43 pm

No ali ne bojte mu fouš! Naj kupi novega pa bo pač lačen 3 leta - nima veze, glavno da bojo sosedi vidli da ma novi avto!

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Če apr 12, 2012 5:28 pm

@cruiser1: očitno ti nisi razumel...napisal sem, da ve kakšne so posledice, če ne bo plačeval lizinga in da ni več zagotovila, da bomo obdržali službe s pogodbami za določen, nedoločen čas, itd...

če mu to ustreza naj vzame lizing, dobi poroka...pa je! in v čem je sedaj problem, če lahko plačuješ avto ali na kredit ali na lizing ( ponavadi se splača zaradi zavarovanja 60% popusta) ? če bo imel dohodke prenizke tako ne bo dobil lizinga...in verjetno ni človeka na forumu kateri za kakršnokoli stvar ne bi vzel kredita,itd...vsakemu svoje! eni se raje vozimo v novejših avtih in drugi v starejših , eni imamo take hobije , drugi spet druge...Če pa govorim zase, pa tega 100% ne bi naredil vsaj dokler nimam pogodbe za daljše obdobje in tudi z avtom pridejo,kot je že večina napisala, določeni stroški pa naj bo nov ali star...
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
robertos_664
Uporabnik

Napisal/-a robertos_664 Če apr 12, 2012 6:29 pm

ne razumem zakaj bi bil star avto za recimo 6k boljši nakup od novega za recimo 10k? po možnosti dobiš fajn garancijo 5 ali 7 let, pa se brez skrbi voziš nekaj let samo z rednimi servisi. pri starem pa vedno kaj crkuje in je potrebno nonstop kaj po servisih skakat. pa če misliš imeti avto za daljši čas, je izguba vrednosti zanemarljiv faktor. pa plus tega se voziš v novem avtu in točno veš kaj in kako se je z avtom delalo.
to je moje mnenje.
plus tega ne bo živel ob kruhu in vodi, če bo plačeval ene 200€ lizinga na mesec.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če apr 12, 2012 6:37 pm

TOYOTA je napisal/-a:@cruiser1: očitno ti nisi razumel...napisal sem, da ve kakšne so posledice, če ne bo plačeval lizinga in da ni več zagotovila, da bomo obdržali službe s pogodbami za določen, nedoločen čas, itd...

če mu to ustreza naj vzame lizing, dobi poroka...pa je! in v čem je sedaj problem, če lahko plačuješ avto ali na kredit ali na lizing ( ponavadi se splača zaradi zavarovanja 60% popusta) ? če bo imel dohodke prenizke tako ne bo dobil lizinga...in verjetno ni človeka na forumu kateri za kakršnokoli stvar ne bi vzel kredita,itd...vsakemu svoje! eni se raje vozimo v novejših avtih in drugi v starejših , eni imamo take hobije , drugi spet druge...

No evo, točno o tem sem jaz govoril. Sam nekateri pač namerno nočejo razumet, da lahko dalje trdijo svoje.

@cruiser: pa tisto porabo sem privlekel na dan samo zato, da ti lahko dam primerjavo, kje se lahko porabi ENAKA količina denarja (gorivo-kredit). Pač nekdo da za užitek, drugi pa zaradi nuje (služba, varen in zanesljiv avto s poceni rednim vzdrževanjem in več let garancije). Lahko ti je prav ali ne. Nikakor pa ne misli, da mi gre tvoja poraba v nos. Če pri tem uživaš, tudi prav. Ti privoščim. ;)

branee je napisal/-a:Prva izmed njih je da imas na leasingu kasko kar je skoraj sigurno pri studentu ki nima vozniskih izkusenj ali bonifikacij cca 1500€ leto.

Zato je dobro že na začetku vozniške kariere kupiti nek mlinček (jaz sem ga imel še takrat ko avta sploh nisem rabil) za par sto €€€ (tudi če greš z njim samo do trgovine in nazaj), da čim ceneje prideš do 50% bonifikacije, sploh dandanes ko to traja 10 let :roll:
Hvala bogu, da smo včasih lahko prenesli 50% bonusa s traktorja ali pa mopeda na avto. :D Tega se zdaj že kar nekaj let ne da več.

Zna bit pa kriza, če na to pomisliš šele tam pred 30-im letom ko kupuješ nov avto.

No da zaključim svoje v tej debati:
Glede avtorja teme...če končuje faks sklepam, da ima več kot 3 leta vozniških izkušenj in mu ni treba doplačati za mladega voznika. Ker pa verjetno bonifikacije nima nič, potem mu vsekakor svetujem, da si kupi nek avto z manjšo nabavno vrednostjo in z manjšim motorjem (prostornino in kilovati).
To velja tako za novega kot tudi za starega. Ker običajno je tako, da ni problem kupiti avto (tudi če je rabljen za par tisoč evrov), problem ga je kvalitetno vzdrževat ;)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če apr 12, 2012 6:54 pm

Mogoče smo bili nekateri drugače vzgojeni kot današnja mladina - no saj nisem tako star.

Vsekakor sam nisem nikoli kupoval na kredit ampak bi razmislil tole : kupuješ avtomobil ne hiše.
Kaj veš kaj se zgodi v naslednjem letu - fašeš bjondo, narediš froca in kaj potem. By by avto, bo treba štalco.

Bodi realen - in verjemi da z avtomobilom ne boš impresioniral.
Želje so eno, potreba pa drugo.
Srečno.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če apr 12, 2012 7:06 pm

simply je napisal/-a:Mogoče smo bili nekateri drugače vzgojeni kot današnja mladina - no saj nisem tako star.

Vsekakor sam nisem nikoli kupoval na kredit ampak bi razmislil tole : kupuješ avtomobil ne hiše.
Kaj veš kaj se zgodi v naslednjem letu - fašeš bjondo, narediš froca in kaj potem. By by avto, bo treba štalco.

Srečno.

Podpis pod tole, ker kreda za avto......... :bonk
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če apr 12, 2012 8:31 pm

lancia hf je napisal/-a:
simply je napisal/-a:Mogoče smo bili nekateri drugače vzgojeni kot današnja mladina - no saj nisem tako star.

Srečno.

Podpis pod tole, ker kreda za avto......... :bonk

Se popolnoma strinjam. Sam nisem in ne bom za avtomobil nikoli jemal kredita ali lizinga... Ni mi ( bilo ) pod častjo za leto in pol voziti clia za 2 jurja, da sem med tem privarčeval 10k za boljši rabljen avtomobil, vmes pa še bil 4x na leto za teden dni na dopustu. ..ampak ljudje smo različni, z različnimi prioritetami.
No escape from the mass mind rape...

ribcek
Novinec

Napisal/-a ribcek Če apr 12, 2012 9:23 pm

Merlin321 je napisal/-a:
chan je napisal/-a:... drugače pa, nekam dolgo se že odločaš ...

viewtopic.php?f=18&t=88316&p=1484204#p1484204

ter

viewtopic.php?f=18&t=85707&p=1445107#p1445107

:?:

Hehe, ja tisti temi nista bili neposredno vezani name, takrat je kolega kupoval pa sm še sam htrel malo se informirati kako pa kaj itd.
Jaintenzivno se pa z nakupom ukvarjam zadnji mesec, ker se je situacija spremenila oz poteba po avtomobilu je narasztla na 100%!

men se zdi identična tema, pa golf, pa to, pa za magistra, biv, misliv
Vse kar zmorem.

martin85
Nov uporabnik

Napisal/-a martin85 Pe apr 13, 2012 10:18 am

Kar naj kupi novega. Tako imamo potem mi ''pametnejši'' več izbire pri nakupu rabljenih oz prevzeme lizingov za mali denar... Kako pa bo, če bi vsi samo rabljene kupovali :mrgreen:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe apr 13, 2012 10:42 am

robertos_664 je napisal/-a:ne razumem zakaj bi bil star avto za recimo 6k boljši nakup od novega za recimo 10k? po možnosti dobiš fajn garancijo 5 ali 7 let, pa se brez skrbi voziš nekaj let samo z rednimi servisi..
'samo z rednimi servisi' - no, tukaj se skriva catch.
Recimo en znanec je kupil Hyundai i30 dizel, pa se samo čudim kako ga odirajo za redne servise. Sicer nisem videl računov in konkretnih številk, ampak jamra da mu 'vsakič kasirajo 200-300 EUR'. In ker dela precej km, ima redni servis precej pogosteje kot enkrat letno, se mu kar pozna (OK, to z veliko km ni relevantno za našo konkretno temo, v splošnem pa je tudi za upoštevat).

No, mene pa osnovni redni servis (menjava olja in filtra) za golfa TDI pride dobrih 100 EUR pri VW pooblaščencu (seveda ne v LJ, hehe - ga peljem raje v KR), pri Hyundaiu pa bi očitno bilo precej več.
Skratka, te premamijo z dolgo garancijo, potem pa ti opalijo besno ceno za redne servise (brez katerih seveda garancija propade, pa tudi sicer nikakor ni pametno servisov opuščat).

pri starem pa vedno kaj crkuje in je potrebno nonstop kaj po servisih skakat.
To ni nujno res. Recimo moj fotr je 10 let vozil svojega Peugeota 306, pa ni imel praktično nobene večje težave. Po drugi strani pa imajo eni probleme tudi če nov avto kupijo, nikoli ne veš...

pa če misliš imeti avto za daljši čas, je izguba vrednosti zanemarljiv faktor.
Ne vem če je res tako...
Lahko bi preračunali:
varianta A: kupiš nov avto za cca 15 jurjev EUR in ga voziš 10 let: po 10 letih boš zanj dobil maksimalno 2-3 jurje, torej si izgubil 12-13 jurjev EUR
varianta B: v tem istem obdobju kupiš vsake par let rabljenega za ca 5 jurjev, ki ga po ene 3 letih prodaš za cca 3 jurje ter kupiš spet nekaj za 5 jurjev in tako naprej: v celotnem obdobju zgubiš torej približno 3 x 2 jurja = 6 jurjev EUR, torej polovico manj izgube kot pri varianti A...

(me lahko kdo popravi, če sem napačno ocenil cifre glede vrednosti rabljenih avotv, ampak v grobem mislim da je poanta prava)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Pe apr 13, 2012 11:02 am

sonic je napisal/-a:
robertos_664 je napisal/-a:ne razumem zakaj bi bil star avto za recimo 6k boljši nakup od novega za recimo 10k? po možnosti dobiš fajn garancijo 5 ali 7 let, pa se brez skrbi voziš nekaj let samo z rednimi servisi..
'samo z rednimi servisi' - no, tukaj se skriva catch.
Recimo en znanec je kupil Hyundai i30 dizel, pa se samo čudim kako ga odirajo za redne servise. Sicer nisem videl računov in konkretnih številk, ampak jamra da mu 'vsakič kasirajo 200-300 EUR'. In ker dela precej km, ima redni servis precej pogosteje kot enkrat letno, se mu kar pozna (OK, to z veliko km ni relevantno za našo konkretno temo, v splošnem pa je tudi za upoštevat).

No, mene pa osnovni redni servis (menjava olja in filtra) za golfa TDI pride dobrih 100 EUR pri VW pooblaščencu (seveda ne v LJ, hehe - ga peljem raje v KR), pri Hyundaiu pa bi očitno bilo precej več.
Skratka, te premamijo z dolgo garancijo, potem pa ti opalijo besno ceno za redne servise (brez katerih seveda garancija propade, pa tudi sicer nikakor ni pametno servisov opuščat).

pri starem pa vedno kaj crkuje in je potrebno nonstop kaj po servisih skakat.

Osnovni redni servis - menjava olja in filtra, mene za Hyundai i30 dizel pride tudi dobrih 100 EUR, tako da ne vem kaj jamra :) In to je cena z vključenim oljem (ki ga sicer prinesem sam). Očitno vozi na napačen servis. 200-300 EUR stane večji servis.. Tisti navadni nad 150 EUR ne bi smel biti.

Stvar je v tem, da imaš tu recimo letni strošek cca 200 EUR in nimaš drugih izrednih stroškov z vozilom. Če kaj gre, pač gre.. Si pa zato plačal več, ker imaš nov avtomobil. Odvisno kakšen odnos ima človek do tega.

Če pa kupiš rabljenega za 6k EUR (po možnosti tudi za to vzameš kredit) pa lahko da ne boš imel nobenih problemov in te bo tudi stalo cca 200 EUR/letno, ali pa boš imel stalno neke probleme in boš imel 500, 600,.. EUR/letno.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 13, 2012 11:21 am

martin85 je napisal/-a: Kako pa bo, če bi vsi samo rabljene kupovali :mrgreen:

Cene rabljenih bi se nenadoma močno povečale. Oziroma se ne bi toliko, ker bi jasno spet več kupovali nove, saj bi se razlika nov-rabljen zmanjšala. Vedno se vzpostavi ravnovesje. :)
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe apr 13, 2012 9:03 pm

Osnovni redni servis - menjava olja in filtra, mene za Hyundai i30 dizel pride tudi dobrih 100 EUR

To naredim 2 servisa in pol z 9 let starim avtom. Pri nakupu pa sem toliko "prišparal" proti novemu da če mi motor ribne lahko grem drug dan po drugega, isto če ga usujem. Počutim se srečen ker me nikoli niso mikali novejši avtomobili, če bi menjal bi imel spet stare gare :D

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe apr 13, 2012 9:31 pm

Tukaj je lepo razloženo koliko stane avto na "puf" :huh:

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/pol-povprecne-place-gre-za-avto.html
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po apr 16, 2012 2:41 pm

robertos_664 je napisal/-a:ne razumem zakaj bi bil star avto za recimo 6k boljši nakup od novega za recimo 10k? po možnosti dobiš fajn garancijo 5 ali 7 let, pa se brez skrbi voziš nekaj let samo z rednimi servisi. pri starem pa vedno kaj crkuje in je potrebno nonstop kaj po servisih skakat. pa če misliš imeti avto za daljši čas, je izguba vrednosti zanemarljiv faktor. pa plus tega se voziš v novem avtu in točno veš kaj in kako se je z avtom delalo.
to je moje mnenje.
plus tega ne bo živel ob kruhu in vodi, če bo plačeval ene 200€ lizinga na mesec.

odvisno kako gledaš, če maš keš potem ja, če gledaš ekonomično pa:

1. nakup novega avta na leazing povleče za sabo še kasko

2. garancija na vse (pusti splošno) je ponavadi 2 leti, pri tem je spet pogoj da servisiraš avto na uradnem servisu

3. se pravi študenti ti na hitro poservisirajo avto, kar je nujno dolijejo še drag antifriz ki ga je primanjkovalo in ti mastno zaračunajo

4. in pa najvažnejše - nov avto v prvih 3h letih ogromno zgubi na ceni

če si že dal primer za 6k€ ali 10 k€, se pravi rabljen avto 3 - 4 leta star ali pa novga, ta bo imel 50-70k km prevoženih kar ni dosti
kupiš ga, menjaš ploščice, velik servis in je avto kot šus nima mu kaj bit pa še 4000€ manj je stal od novega, ga boš pač 4 leta prej prodal
ampak če potegneš črto boš vseeno manj na zgubi kot z novim

lp
Alergičen na rjo
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov