Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Re: Novi Kia Ceed 1.6.GDI vs Skoda Octavia 1.2TSI

Napisal/-a Polo78 Sr maj 23, 2012 12:29 pm

Se pravi je to potem tako, kot sem že napisal, da tale 1.6 motor ni tako slab, vsaj v Elantri je bil kar dobro ocenjen. Sicer verjamem, da so TSI motorji, vključno z 1.2 litrskim dalje, za vozit bolj zanimivi in vse, ampak a ta "fun factor" odtehta vse probleme, ki jih ti motorji več kot očitno imajo? Zame osebno ne, ker zanesljivost je ena od prioritet, ki jo nov in sodoben avto mora imeti pod točko NUJNO, ne pa da imaš odprt abonma na servisu in da razdirajo motorje pred 50k km. :huh: Vsak pa naj sam pri sebi presodi kakšne so njegove prioritete oz. kaj od avta pričakuje.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 23, 2012 1:15 pm

Tako tudi jaz mislim. TSI se mi zdi sicer enkraten motor glede na njegove lastnosti, ampak tudi zame je ena najpomembnejših lastnosti pri avtu zanesljivost. Zato tudi vozim 1,6 N/A MPI bencinarja. Ni turbine, ni EGR, ni DPF, ni VT pumpe in injektorjev.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 23, 2012 2:26 pm

Energetik81 je napisal/-a:Tako tudi jaz mislim. TSI se mi zdi sicer enkraten motor glede na njegove lastnosti, ampak tudi zame je ena najpomembnejših lastnosti pri avtu zanesljivost. Zato tudi vozim 1,6 N/A MPI bencinarja. Ni turbine, ni EGR, ni DPF, ni VT pumpe in injektorjev.

Am ja, sem prepričan, da je to glavni razlog, da voziš 1.6 atmosferca... ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 23, 2012 3:22 pm

Eden od razlogov. Poleg tega, da TSI-ja ni bilo v cenovnem razredu, kjer sem nabavljal (rabljeno) in ker naredim max 10.000km na leto, zato mi kakšen liter večja poraba ni toliko pomembna.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr maj 23, 2012 5:22 pm

Tommy: zakaj tak ton? Če ti paše način vožnje navadnega bencinarja, vzameš pač navadnega bencinarja. 1.4, 1.6 al karkoli že. Če raje voziš "po dizelaško" pa vzameš TSI. Teli 1.6 so pač taki..nič posebnega, ampak so pa zanesljive in neproblematične zadeve. TSI je uredu ampak ma spet svoje minuse - podobno dizlom.

Rabljenega TSI jaz sploh ne bi upal vzeti npr. Enako THP, TCE, DCI.. Taka vozila vzamem ali nova ali kupim rabljenega N/A bencinarja. Razen če imam recimo garancijo vsaj 2/3 časa kolikor imam namen avtomobil imeti.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr maj 23, 2012 5:36 pm

ejsim je napisal/-a:Tommy: zakaj tak ton? Če ti paše način vožnje navadnega bencinarja, vzameš pač navadnega bencinarja. 1.4, 1.6 al karkoli že. Če raje voziš "po dizelaško" pa vzameš TSI. Teli 1.6 so pač taki..nič posebnega, ampak so pa zanesljive in neproblematične zadeve. TSI je uredu ampak ma spet svoje minuse - podobno dizlom.

Rabljenega TSI jaz sploh ne bi upal vzeti npr. Enako THP, TCE, DCI.. Taka vozila vzamem ali nova ali kupim rabljenega N/A bencinarja. Razen če imam recimo garancijo vsaj 2/3 časa kolikor imam namen avtomobil imeti.

zdaj si pa dregnil v osje gnezdo :mrgreen:

Se vid da furaš korejca, ti nimsš pojma kaj je to kvaliteta, pa mehka plastika, pa........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr maj 23, 2012 5:42 pm

maniaxxx je napisal/-a:
ejsim je napisal/-a:Tommy: zakaj tak ton? Če ti paše način vožnje navadnega bencinarja, vzameš pač navadnega bencinarja. 1.4, 1.6 al karkoli že. Če raje voziš "po dizelaško" pa vzameš TSI. Teli 1.6 so pač taki..nič posebnega, ampak so pa zanesljive in neproblematične zadeve. TSI je uredu ampak ma spet svoje minuse - podobno dizlom.

zdaj si pa dregnil v osje gnezdo :mrgreen:

Se vid da furaš korejca, ti nimsš pojma kaj je to kvaliteta, pa mehka plastika, pa........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:lol: :lol:

Bom potem dodal še CRDi, D-4D, TDCi.. :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 23, 2012 9:33 pm

Saj ti je on sam odgovoril, zakaj tak ton. ;) Če delaš 10k km na leto in kupiš relativno poceni rabljen avto, je izjava, da voziš 1.6 atmosferca zaradi zanesljivosti (in pri tem naštevaš pomankljivosti sodobnejših motorjev), malo mimo, se ti ne zdi? :) Pač me je zmotilo, prav tako kot njegova izjava, da so gume s 4mm profila za v smeti. Pri izbiri motorja je "pozabil" omenit, da se mu drugo ne splača, ker dela premalo kilometrov oz. da si drugega niti ne more privoščit, pri gumah pa to, da so pri njem s toliko profila stare že kakšnih 5 let.

P.S.: 1.2 TSI-ja si jaz ne bi upal kupit niti novega, kaj šele rabljenega! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr maj 23, 2012 10:20 pm

~toMmy~ je napisal/-a:P.S.: 1.2 TSI-ja si jaz ne bi upal kupit niti novega, kaj šele rabljenega! :D

Zakaj?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 23, 2012 10:31 pm

Enostavno se omenja preveč napak in ko enkrat izkusiš ogromno težav z novim avtomobilov, ti ni do takšnega preizkušanja sreče. No bistven podatek je tudi to, da že zaradi moči ne pride v poštev, 1.4 TSI že mogoče... ;)
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 24, 2012 8:54 am

~toMmy~ je napisal/-a:Enostavno se omenja preveč napak in ko enkrat izkusiš ogromno težav z novim avtomobilov, ti ni do takšnega preizkušanja sreče. No bistven podatek je tudi to, da že zaradi moči ne pride v poštev, 1.4 TSI že mogoče... ;)
Omenja se dosti napak, ampak predvsem na tem forumu. Kadarkoli z googlom poskušam preiskati tuje forume, ne dobim prav blazno veliko zadetkov, skratka ne dobim občutka, da bi TSIji bili nadpovprečno problematični.
Razen če ne znam prav iskat.
Ali pa imamo v Sloveniji smolo, da je ravno pri nas nenavadno veliko težav s TSIji...
Ali pa, kot rečeno na začetku, morda se enostavno samo toliko govori na temle forumu...

Pa ne želim biti nek advokat za TSI, ker menim da je absolutno treba čim bolj na glas povedati če kaj ne štima - ampak bi bio dobro natančno vedeti, kakšen procent motorjev ima težave - torej nek verodostojen podatek, koliko dejansko bolj tvegaš z nakupom TSI, v primerjavi z drugimi tipi motorja, pa naj bo znotraj VAG ali med vsemi znamkami.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 24, 2012 9:14 am

sonic je napisal/-a:Omenja se dosti napak, ampak predvsem na tem forumu. Kadarkoli z googlom poskušam preiskati tuje forume, ne dobim prav blazno veliko zadetkov, skratka ne dobim občutka, da bi TSIji bili nadpovprečno problematični.
Ali pa imamo v Sloveniji smolo, da je ravno pri nas nenavadno veliko težav s TSIji...
Ali pa, kot rečeno na začetku, morda se enostavno samo toliko govori na temle forumu...

Pa ne želim biti nek advokat za TSI, ker menim da je absolutno treba čim bolj na glas povedati če kaj ne štima - ampak bi bio dobro natančno vedeti, kakšen procent motorjev ima težave - torej nek verodostojen podatek, koliko dejansko bolj tvegaš z nakupom TSI, v primerjavi z drugimi tipi motorja, pa naj bo znotraj VAG ali med vsemi znamkami.

http://www.autobild.de/artikel/vw-1.4-t ... 92135.html

http://www.focus.de/auto/ratgeber/vw-ts ... 22003.html

http://www.motor-talk.de/forum/lt-bilda ... 12451.html

http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic.php?f=3&t=20133

http://www.skoda-klub-srbija.com/t1410- ... i-motorima

http://www.n-tv.de/auto/Steuerkette-mac ... 79651.html

ipd ...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

ilyerik
Nov uporabnik

Napisal/-a ilyerik Če maj 24, 2012 9:45 am

chan je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Omenja se dosti napak, ampak predvsem na tem forumu. Kadarkoli z googlom poskušam preiskati tuje forume, ne dobim prav blazno veliko zadetkov, skratka ne dobim občutka, da bi TSIji bili nadpovprečno problematični.

http://www.autobild.de/artikel/vw-1.4-t ... 92135.html

http://www.focus.de/auto/ratgeber/vw-ts ... 22003.html

http://www.motor-talk.de/forum/lt-bilda ... 12451.html

http://www.n-tv.de/auto/Steuerkette-mac ... 79651.html

ipd ...

Zanimivo, da autobild in focus govorita o touranih 1.4tsi, 140 konjev iz let 2006 in 2007. Tipično naj bi prišlo do napake med 40 in 70 tisoč km. Takih motorjev pri nas nisem opazil, ko sem sam kupoval Golfa. Ali pa jaz kaj narobe berem, ker nisem toliko vešč v Nemščini.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 24, 2012 9:46 am

Še enkrat, res nočem špilat advokata za TSI/VAG, ampak Autobild je dobil informacije o 60 primerih težav s ketno na 1.4 TSI... zdaj dobro bi bilo vedeti, koliko je še takih, ki niso o tem pisali Autobildu, ampak 60 primerkov med zagotovo velikim številom prodanih Golfov, Touranov, Tiguanov (to so zlasti v Nemčiji najbolj prodajani avti!) v tistem obdobju.... to se mi ne zdi velik procent (čeprav povsem razumem da pip*zdiš če si ravno eden izmed osmoljencev)

Tukaj pa namesto twincharged 1.4 TSI, bolj govorijo o 1.2 TSI, kjer je na začetku v forumu en najbrž kar zadel: "turbo benzinac u kombinaciji sa balkanskim gorivom. Hm..."

pa še
-"Nije dzabe VW izostavio iz ponude taj 1.2TSI (za srbski trg, op. sonic), a i 1.4TSI. U te motore ide super bezolovni, a ovde nema ni bezolovnog da valja, pa je verovatno tu problem ako svi na nasem trzistu imau iste simptome."

-"Neko mi rece (ko se vec raspitivao kod Skode) da oni uveliko znaju za taj problem kod nas, i da je to zbog toga sto je elektromagnetni filter goriva prosto preosetljiv na los benzin."

Jah qrc ne, pač je treba v te mašine tankat 100-oktanca, upam da je na slovenskih pumpah vsaj ta OK; recimo naš Touran 1.4 TSI praktično ne dobi drugega za papat kot OMVjevega 100-oktanca, vsake kvatre pa Agipovega (upam da so oboji dovolj kvalitetni)

Pa 'religiously' se držat 15kkm/1leto intervalov za menjavo olja, tudi nujno...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 24, 2012 9:55 am

ilyerik je napisal/-a:Zanimivo, da autobild in focus govorita o touranih 1.4tsi, 140 konjev iz let 2006 in 2007. Tipično naj bi prišlo do napake med 40 in 70 tisoč km. Takih motorjev pri nas nisem opazil, ko sem sam kupoval Golfa. Ali pa jaz kaj narobe berem, ker nisem toliko vešč v Nemščini.

Za Tourana nisem 100% ali je bila takrat na voljo 140 KM ali samo 170 KM verzija 1.4 TSI.
Za Golfa pa kar dobro vem, ker sem ravno takrat kupovla svojega sedanjega - mislim da je bil od TSI-jev takrat na voljo samo 170-KM verzija 1.4 TSI (mislim da so mu rekli še TFSI, vsaj pri Autodelti, kjer so mi ga celo ponujali za testno vožnjo), ampak samo v izvedbi Golf GT (in s stopnjo opreme ter takim motrojem povezana precej zasoljena cena, če se prav spomnim).

Za bolj 'vsakdanje' Golfe so pa takrat (konec 2006/prva polovica 2007) pri Golfu bil na strani bencinarjev v glavnem na voljo 1.6 ('navaden' in FSI, menda v praksi podoben navadnemu, čeprav občutno dražji), pa 2.0 FSI, mogoče celo še zloglasni atmosferski 1.4 , pol pa že fertik (no, pa seveda še omenjeni GT, pa GTI, pa R32, ampak zlasti slednja sta že bolj posebneža)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 24, 2012 10:30 am

Najverjetneje le ne gre za toliko majhno številko problematičnih primerkov, če so o tem poročali že največji mediji. Prvi primer bralca Auto Bilda poroča o napaki že v letu 2009 ("Erste Leserberichte über Steuerketten-Probleme erreichten "Auto Bild" im August 2009, rund ein Jahr nach Ablauf der Garantie der ersten TSI-Motoren bei VW." - http://www.autoplenum.at/Antworten/D/18 ... Spann.html)

Še največ informacij pa je trenutno moč pridobiti s strani uporabnikov preko različnih forumov (spodnji link le kot primer opisanih napak na TSI motorjih na nemškem VW Scirocco forumu):

http://www.iroc-forum.de/showthread.php ... 64&page=20
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če maj 24, 2012 1:51 pm

@sonic, če se še toliko trudiš dokazovat nasprotno, si na nek način "advokat" VAG-a oz. TSI-jev. ;) Sploh pa ne razumem teh trditev oz. sestavka:
Omenja se dosti napak, ampak predvsem na tem forumu...
nato pa:
Pa ne želim biti nek advokat za TSI, ker menim da je absolutno treba čim bolj na glas povedati če kaj ne štima

Torej, ko se pa na glas pove kako in kaj pa zopet ni v redu, ker si to zvedel na tem forumu, čeprav ti ostali vztrajno lepijo linke od drugod. Na kakšen način bi bilo torej treba predstavit problem, da bi bil zadovoljen? A resno pričakuješ, da bo VAG skesano priznal, da so ga (kar se vzdržljivosti tiče) pač rahlo kiksnil s temi TSI-ji? Je mogoče Renault priznal za dCi-je? Ali pa npr. Mazda (da izpostavim znamko, ki jo vozim sam) za prve dizle z nenormalno problematičnimi DPF filtri? Itak, da ne - oz. vsaj ne takoj in če že, zelo potihem. Nekateri so priznali kasneje, ko so dali ven popravljene/izboljšane verzije in po možnosti, ko se je nek model avta upokojil. Tako pač to je v avtomobilski industriji, ki nas itak nateguje po dolgem in počez, zato še toliko manj razumem, zakaj je treba včasih tako vehementno braniti neko znamko...

Sploh pa še enkrat, kakšno vezo ima domnevno slabo gorivo veze s pogonsko verigo?
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 24, 2012 2:24 pm

V bistvu pogonska veriga nima veze niti s turbino niti z vbrizgom goriva, ki naj bi bil novost pri TSI. Da zafrkneš eno tako osnovno stvar kot je ena navadna ketna, mora biti že res problem.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 24, 2012 2:36 pm

Polo78 je napisal/-a:@sonic, če se še toliko trudiš dokazovat nasprotno, si na nek način "advokat" VAG-a oz. TSI-jev.
...
...
A resno pričakuješ, da bo VAG skesano priznal, da so ga (kar se vzdržljivosti tiče) pač rahlo kiksnil s temi TSI-ji? Je mogoče Renault priznal za dCi-je?

Hja, lahko bi mi kdo očital tudi, da sem advokat za dCi-je, ker sem že parkrat na forumu napisal svojo domnevo (sicer ne iz lastnih izkušenj, temveč iz marsičesar kar sem prebral), da so verjetno čisto OK skonstruirani in narejeni motorji (no vsaj 1.5-2.0 verzije, pustimo tokrat pri miru 2.2.in 3.0 dCi, hehe), ki pa jih zajebe slabo vzdrževanje, tudi po precejšnji krivdi samega Renaulta, ki je v navodilih predpisal odločno predolge inntervale za menjavo olja....

Nekateri so priznali kasneje, ko so dali ven popravljene/izboljšane verzije in po možnosti, ko se je nek model avta upokojil. Tako pač to je v avtomobilski industriji, ki nas itak nateguje po dolgem in počez, zato še toliko manj razumem, zakaj je treba včasih tako vehementno braniti neko znamko...

No vidiš, večina proizvajalcev meče na trg tudi določene slabo dodelane zadeve (in tudi VAG očitno ni nobena svetla izjema).
In čeprav to zame ne pomeni nobenega odpustka ali opravičevanja v dobro VW, je pač realnost taka da lahko povsod naletiš na tovrstne mine.

In point mojega spraševanje je v tem, da bi nekako ocenili, koliko možnosti je dejansko da ti ob nakupu TSI-ja gre kaj narobe, tudi v primerjavi z drugimi znamkami. Ne vem, zakaj je to narobe, dobro je vedeti kaj lahko potencialni kupci pričakujej(m)o od določenih avtov...
Pa ni treba tega gledati zgoljkot primerjavo VW oz. VAG proti ostalim, lahko bi tudi ocenili, koliko so TSI bolj/manj problematični v primerjavi z TDI-ji...
Pri znamkah, kot so VW, Škoda, pa tudi recimo Renault, je treba ob opazovanju števila okvar in problemov pač upoštevati tudi da so te znamke najbolj razširjene. Recimo zlepa se na forumu ne bo kdo pritožil da mu je zaribal motor v Cadillacu Escalade, ker pri nas skoraj noben nima takega avta...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 24, 2012 2:41 pm

Energetik81 je napisal/-a:V bistvu pogonska veriga nima veze niti s turbino niti z vbrizgom goriva, ki naj bi bil novost pri TSI. Da zafrkneš eno tako osnovno stvar kot je ena navadna ketna, mora biti že res problem.
Se strinjam da če je to res tako pogost problem, je treba VAG pač ustrezno skritizirat glede tega.

Ampak ne glede na tehnične detajle, menda so VAG znamke recimo v Srbiji umaknile iz prodaje avte s TSI motorji, in sicer zaradi slabega goriva tam. Kako da v Nemčiji (pa tudi v Sloveniji) pri mnogih VW in tudi Škoda modelih že nekaj časa sploh ni več na voljo atmosferskih motorjev, temveč samo TDI in tudi pri bencinarjih samo TSI?

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 5 gostov