Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Re: Škoda Octavia vs Kia Sorento

Napisal/-a MRV Sr maj 09, 2012 10:41 am

težko boste dobili avto, kateri ima večji prtljažnik kot octavija. mi imamo že 3. ravno zaradi tega razloga. Če boste kupovali octavijo obvezno 2.0ccm. nima veze ali bencinar ali dizel. 1.6 je dosti podhranjen, 1.2 pa sploh ni za omenit :roll:

za teh 500m se vam ne splača kupovati đipa, ker: vzdrževanje je precej višje kot pri octaviji, registracija tudi, pije kot žolna zaradi zračnega upora in v mestu je šus v glavo z porabo, preveliki so in premalo okretni. če ne greste nikoli v mesto bi lahko bil vredu.
imaš pa lahko subaru ne vem kaj, ki je isto 4x4 pogon in dizel boxer mašina. prtljažnik je bolj bogi, samo v takem rangu dobiš samo octavijo tako prostorno.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr maj 09, 2012 12:11 pm

sonic je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:Jojmene, kak nesmisel si pa sedaj napisal? :huh: Najprej odsvetuješ Sorenta zaradi kao "majhnega" prtljažnika, potem pa ponujaš Yetija, ker ima baje dokaj velik prtljažnik?! A sploh veš kam spada Sorento? To ni razred Tiguana, Sportagea, ix35 ipd. ampak za razred večji SÜV.
Ja sori no če se ne spoznam detajlno na čisto vsako korejsko mojstrovino, verjetno sem Sorenta zamešal s Sportageom, j€bi ga.

Pa če smo že pikolovski, še tebi en majhen nasvet: ni treba da na U v kratici SUV tlačiš Umlaut, ker to ni nemška kratica, temveč Sport Utility Vehicle....

No vidiš, pa sva se oba nekaj novega naučila, ti o korejcih jaz pa o končnicah. =P Tisti 'umlaut' sem vedno avtomatsko dajal nad U-jem, ker so tako pisali nekateri naši vrli avtomobilistični novinarji, nikoli se pa res nisem spuščal v to, kaj končnica dejansko pomeni.

MRV je napisal/-a:težko boste dobili avto, kateri ima večji prtljažnik kot octavija. mi imamo že 3. ravno zaradi tega razloga.

No ja, pretiravat s tole Octavio in superduper prtljažnikom tudi ni treba, se najde kar dosti avtov z večjim ter še vedno dimenzijsko ugodnim (globina, dolžina, dostopnost za nakladanje tovora,...). Je pa res, da so takšni razred višje - Octavia je golfov razred pa tudi tu se najde konkurenca, ki premore podobne mere prtljažnika - npr. Opel Astra, Ceed SW itd.
Antiznačkar po prepričanju

matejSS
Nov uporabnik

Napisal/-a matejSS Sr maj 09, 2012 1:00 pm

Vsak ima svoje zahteve. Jaz namres imam otroka in enega psa. In mi karavani avtomaticno odpadejo - so prenizki za psa. Ostali so le Touran (Sharan in familija), S-Max, Mazda 5 (in podobni). SUVji imajo v vecini zame neuporabne prtljaznike (nizke)... A so izjeme (v cloveskem cenovnem razredu): Subaru Forester 2008 in novejsi (izbran), Honda CR-V. Je treba probat, objektivno gledat in ne napamet govoriti (svetovati).
Aja, ne gledat cifer o volumnu prtljaznika - ta se meri le do roloja (eni imajo nad rolojem se enkrat toliko volumna, eni pa prakticno nic).

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr maj 09, 2012 1:55 pm

Glede velikost prtljažnikov. Octavia nima tako super velikega prtljažnika, kot tudi Altea XL ne. Obema manjka širine, ne dolžine. Je pa res da so 4x4 avtomobili v nižjem cenovnem razredu in v karavanski izvedbi bolj redki in je Octavia praktično edina izbira (za omenjni budget). Bi pa sam kupil max leto dni star avto, če že ne nov.
Slika

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Sr maj 09, 2012 5:36 pm

Kaj pa kak Nissan Kaškaj?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5778185&show=1

Razen glupega imena nobenih večjih felerjev, četudi na drugi strani nobenih presežkov.
Pa še vedno je bolj običajen avto kot terenec, kar pomeni precej cenejšo in prijaznejšo uporabo.

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Sr maj 09, 2012 6:44 pm

@dejanz75 : Qashqai ima prtljažnik velikosti focusa ali golfa. Edino +2 verzija je nekoliko večja...

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Če maj 10, 2012 10:11 am

Še eno vprašanje imam glede nakupa rabljenega avtomobila:
glede na to, da kupujeva avto za vsaj nadaljnjih 10 let (ali celo več), kaj je bolje:
- izbrati avto starejšega letnika (recimo 2007), a z manj kilometri (okoli 90 tisoč);
- ali izbrati avto mlajšega letnika (2009), a z več km (nad 100 tisoč).

Kaj je bolj pomembo: da je avto mlajšega letnika ali da nima toliko km?

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če maj 10, 2012 10:21 am

Obstajajo še bolj rustikalne opcije. Berlingo 4x4/Peugeot Partner 4x4, samo ne vem kakšen je ta pogon v Berlingotu/Partnerju in če dejansko deluje.
http://www.avtomobilizem.com/testi/neustrasni-peugeot-partner/27-12-2010/ Tukej ste ga testiral. Če je udobje na nivoju dvokolesne verzije potem tudi z daljšimi relacijami ni panike, ni pa to karavan.

Drugače pa še par predlogov, za katere nisem siguren kako je s prtljažnikom (ali izgledom ali željami avtorice):
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5985296&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5861165&show=1 - over budget, vem :)

P.S. Zdej sem se spomnil še na Caddyja 4x4.

EDIT: Po pravici povedano bi jaz za tako obdobje gledal čim mlajši avto z čim manj kilometri, če pa že katero od izbir pa starejšega z manj kilometri in najbolj pomembno preverljivo zgodovino!

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če maj 10, 2012 10:56 am

Pismo, ne vem koliko bi svetoval nakup rabljenega vozila s 4x4 na obdobje 10 let in da je že v štartu brez garancije - če že, naj ne bo predrag. Je pa seveda odvisno od tega kakšen tip ljudi sta. Če nimata za avtomobil dovolj časa in dobrega mehanika, potem, kot sem že rekel odsvetujem.

Pa da me ne bo kdo, ki ima avtomobil star recimo 7-8 let in ima 4x4, zdaj zaradi te izjave napadel, bom razložil zakaj sem to rekel.. Če nimaš časa in nimaš ljudi, ki bi ti lahko ugodno rihtali, je 4x4 še ena dodatna (draga) komponenta, ki na rabljenem lahko crkne. In kaj je na koncu edina rešitev, če za reševanje problema nimaš časa niti ljudi? Odpelješ ga na pooblaščeni servis, da ti zadevo popravijo in hitro si ob par tisoč EUR..

Tak primer ljudi je npr moj stric. Zaradi dela je zdoma od 6h-18h in to praktično vsak dan. Dnevno dela cca 120 km in avtomobil lahko na servisu pusti v najboljšem primeru okrog 17h, vzame nadomestnega in prevzame avtomobil drug dan, spet ob 17h. Ob vikendih pa se zaradi dela pač mal sprosti in to je to. Kje bo tak človek potem letal od mehanika do mehanika in preko interneta naročal dele, jih čakal, itd? Ne bo, ker avtomobil rabi vsak dan in če že nima svojega, mora imeti nadomestnega. Mehanika ne pozna nobenega, pa tudi na splošno se kaj preveč na avtomobile (tehnično) ne spozna.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če maj 10, 2012 11:40 am

MRV je napisal/-a:badzo in sonic, vozil sem že vse možne modele octavije z vsemi možnimi motorji. dobro vem kaj je dobro in zakaj, tako da ne pametovati.

Zanimivo, glede na to kakšne neumnosti kvasiš - močno dvomim v to da si peljal vse!

Vozil sem 1.2TSI v octavii (sicer zaradi 4X4 pogona odpade) pa je čisto dovolj za tak avto za umirjenega voznika (vožnja do 130-140km/h AC itn), vozil sem obe izvedenke vRs, passata TDI 140Km, passat 1.8TSI je pri hiši. In lahko z gotovostjo trdim da 1.8 v octavii vrh glave! Tako da o teh tvoji 2.0ccm vsaj, ne bi zgubljal besed..

Cefizelj je napisal/-a:Obstajajo še bolj rustikalne opcije. Berlingo 4x4/Peugeot Partner 4x4, samo ne vem kakšen je ta pogon v Berlingotu/Partnerju in če dejansko deluje.
http://www.avtomobilizem.com/testi/neustrasni-peugeot-partner/27-12-2010/ Tukej ste ga testiral. Če je udobje na nivoju dvokolesne verzije potem tudi z daljšimi relacijami ni panike, ni pa to karavan.

Tale avto (P Partner 4X4 Dangel) sem imel cca. mesec nazaj na 950km dolgi poti. Motorček je super - zelo prožen, vleče od 1000 obratov zelo lepo, turboluknje ni čutiti. Na terenu ni bil sproban. Vožen na relaciji Lj-Bergamo-Lj. Poraba je na relaciji bila ugodna (6.7 preračunano) tempomat večino časa na 125km/h.
Sem pa opazil eno zadevo (lahko jo potrdi en drug uporabnik tega foruma - če bere temo, že ve kdo) - avto v drugi pri pospeševanju blazno potresava in sicer ne cuka ampak potresava levo desno. V glavnem meni osebno izjemno moteča zadeva in predvsem čudna. Nimam pa pojma posledica česa bi to lahko bilo.
Kar se tiče pa ostalih zadev pa dober avto na splošno - prilagodlji, miljon odlagalnih predalčkov (uporabnih!!!), udoben.

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Če maj 10, 2012 6:37 pm

sonce, če kupuješ rabljeno probaj kupit od prvega lastnika in z servisno knjigico. poglej tudi kdo je vozil avto da si narediš sliko njegove uporabe in ravnanja. kilometri in letnik ponavadi povejo samo ceno, ne pa ohranjenosti.
v končni fazi imaš tudi kakega golfa varianta na izbiro z 4x4 pogonom. problej je, da so zelo dragi zato ker so kvelitetni.

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno Pe maj 11, 2012 8:23 am

Še eno vprašanje imam :D

Ker Citroena res ne poznam, me zanima kateri je boljši:
Škoda Octavia Scout ali Citroen C-Crosser?
Problem je v tem, da tudi tega Citroena ne delajo več, ker pride jeseni nov model na trg (in ga ni možno videti v salonih).

Sva se pa sedaj odločila, da kupiva cca. 3-4 leta star avto in čez kakšnih 6 let (ali mogoče kakšno leto več) novega.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe maj 11, 2012 8:50 am

Citroen C-Crosser je zelo nepopularen SUV zato se ga da dobiti poceni, je pa kar v redu, če te ne moti izredno cenena notranjost.
Jaz bi pogledal še za Captivo
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5632761&show=1

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe maj 11, 2012 10:48 am

daleč od captive! raje kio v tem primeru.

ostali, predvidevate stvari katere niso resnične. res da sem delal v luki, samo to je bilo že nekaj časa nazaj. imam pač tako delo da redno dobivam več različnih avtov v roke. imel sem pa delo, kjer sem lahko videl kateri avti od koncerna VAG so dobri in kateri ne. tako da ne se preveč jokat, da kao nimam izkušenj. če hočem kaj sprobati, samo pokličem in dobim v roke. to sem doživljal z temi motorji.
2.0tdi mu je skoraj zmanjkalo olja pri 7XXXkm. na žalost dizli niso narejeni za hitro vožnjo. ni bil edini ki je tako kihnil.
1.2tsi ki toliko jokate da je dober... na forumu in povsod drugod se pritožujejo na kvaliteto, kar sem več čas govoril. performansi, pa so tam tam kot stara 1.6. težava nastane ko avto natovoriš z 350kg in daš notri še 3 folka. kako se pa takrat ta avto premika? smo probali in lahko vam sporočim da se ne premika. pa tudi grozno ga je vozit, ker si stalno na menjalniku. da niti ne omenim porabe in to da mu moraš tankat 100 če nočeš da gre kaj v maloro. z tako naloženim avtom si ne bi upal it na dolgo potovanje.
1.6tdi gre isto kot stari 1.9. razlika je v menjalniku. avto če naložiš, že spet se komaj premika in ne pelje kot 1.9 pa čeprav so specifikacije iste. ponovno pa si stalno na menjalniku. da niti ne omenim kako se motor muči in kakšno povprečno porabo ima (nespremljivo za dizla)
če se voziš sam ali v 2 so vsi ti avti vredu, če pa imaš družino pa ne bi posegal po teh motorjih. zaradi višje porabe in kvarljivosti, se ne splačajo.

aha, kako sem skoraj uničil 1.6tdi. zaradi snega. v gracu je zapadlo dobri 20cm snega in parkirišče je klicalo po gasu. spredaj se mi je nabralo toliko snega, da je potrgalo elektroniko in posledično sem bil skoraj brez vseh električnih naprav v vozilu, a do doma 400km. to se ne bi smelo zgoditi! obvestil sem tudi škodo da kaj se grejo. dali so mi prav. sam motor pa je primeren za v cliota.

včeraj je bila naša octavija 1.9tdi na servisu za 30k km in dodatno je bila še na posebnem pregledu vozila. kaj so ugotovili? da je ena cevka prekratka in jo je potrebno menjati (ne vem še katera, ker me ni bilo zraven). ugotovili so še, da je potrebno menjati vztrajnik. to pa je bilo WTF! leto star avto, zmeraj lepo vožen in da ti ustrelijo eno tako. še dobro da je avto v garanciji, ker čene bi bil strošek okoli 2k€. full dobro da se ti to dogaja na službenem vozilu.

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe maj 11, 2012 11:59 am

Imeli smo prvo Octavio 2.0 s 115KM in 170Nm pri bogve katerih obratih. Poln prtljažnik, škatla, bicikel in štirje v avtu pa je šla. Sicer počasi, ampak dalo se je še celo prehitevat. Če nova Octavia 1.2TSI ne gre natovorjena, ko ima enak navor pri veliko nižjih obratih, si ti mogoče malo prezahteven. Masa stare 2.0 in nove 1.2 je približno enaka.

Glede na napisano si kot kaže eden izmed tistih, ki avtomobile "mrcvari".

Za C-Crosserja pa lahko povem, da je odličen avto. Če boste pa veliko vozili ljudi na zadnjih sedežih, se ga pa rajši ognite. So zelo neudobni.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So maj 12, 2012 12:05 am

sonce_rumeno je napisal/-a:Še eno vprašanje imam :D

Ker Citroena res ne poznam, me zanima kateri je boljši:
Škoda Octavia Scout ali Citroen C-Crosser?
Problem je v tem, da tudi tega Citroena ne delajo več, ker pride jeseni nov model na trg (in ga ni možno videti v salonih).

Sva se pa sedaj odločila, da kupiva cca. 3-4 leta star avto in čez kakšnih 6 let (ali mogoče kakšno leto več) novega.
Ena malo divja ideja:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5846409&show=1
VW Touareg, letnik 2007, bencinski V8 motor... (sicer bi bil malo šibkejši V6 povsem dovolj, ampak so na avto.net trenutno samo letniki cca 2003, pri Touaregu pa je menda pametno gledati vsj od 2005 naprej)
Tukaj terenske zmogljivosti (za vaše potrebe) ne bodo problem, prtljažnik je (skoraj) tako velik kot v Touranu; le vzdrževanje Touarega najbrž ni tako poceni (morda pa tudi spet ni tako grozno, naj kdo drug pove).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So maj 12, 2012 12:10 am

Še ena dodatna možnost (sicer je mislim da že nekdo omenil) bi morda bila VW Caddy.

Na avto.net ni nobenega 4x4, za ilustracijo kako stvar približno izgleda, pač en oglas iz Nemčije:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=213693266

Cene novih (če vzameš 4Motion, torej 4x4 pogon) se pri nas po uradnem ceniku začnejo pri dobrih 23 jurjih (koliko opreme dobiš v vstopnem modelu, pa poglejte sami, če vam je avto sploh všeč).
Ena fajn stvar pri Caddyju je to da ima zadaj drsna vrata. Sicer je to nekako 'rahlo manj fina verzija Tourana', ampak prostora je dovolj, pa kot rečeno, za razliko od Tourana obstajajo tudi 4Motion verzije Caddyja...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

sonce_rumeno
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce_rumeno To maj 15, 2012 8:21 am

da naredim malo up-data:
še vedno nama je najbolj všeč Octavia Scout. Eno sva imela namen iti pogledat, pa so jo zaarali tik pred nama. Včeraj sem gledala eno drugo Octavio Scout (je še ni niti na netu), pa sva bila že čisto prepričana da bo najina, pa nama jo je kolega odsvetoval, ker naj bi bila karambolirana (čeprav je prodajalec trdil nasprotno :evil: ).
Sedaj sva spet na začetku :(

V živo sem si šla pogledat Peugeot 4007. Prtljažnik je sicer malo manjši kot od Octavie, ampak avto mi je vseeno všeč. Glede na to, da spada v isto kategorijo kot Sorento (terenc/SUV), a nam ga tudi odsvetujete? :?: Na avto.net je kar nekaj rabljenih v rangu Octavie (glede km, letnika in cene)...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To maj 15, 2012 9:25 am

Peugeot 4007 je v osnovi Mitshubishi Outlander, v isto "družino" pa spada še Citroenov C-Crosser. Slednjih se v oglasih na avto.net pojavlja kar nekaj, kateri so se prodajali v akcijski ceni (pod 20 evrskimi tisočaki), vendar z dokaj potratno kombinacijo bencinskega motorja 2.4 ter avtomatskega menjalnika (če me spomin ne vara, je šlo za kontingent vozil, ki so bila v osnovi namenjena ruskemu trgu). Med omenjeno trojico bi sam pogledoval k "japoncu" (http://www.buyacar.co.uk/cars/mitsubish ... 2998.jhtml), v katerega so v prvih serijah vgrajevali še Volkswagnov 2.0 TDI motor (črpalka-šoba) s 140 konji, kasneje pa 2.2 HDi iz PSA.

Morda poglej še za kakšnim Hyundajem Santa Fe, zadnje generacije.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To maj 15, 2012 12:09 pm

Jaz nebi gledal "terencev". Niti ni treba da je octavi scout.
Nekaj takega (ne nujno ta avto)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5809569&show=1
ali mogoče celo takega, je celo večji prtljažnik, čeprav je to eden najbolj dolgočasnih avtov po mojem mnjenu.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5958062&show=1
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov