Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Badzo
Stalni uporabnik

Re: Megane III 1,5 dci Vs Focus 1,6 Tdci

Napisal/-a Badzo Pe feb 07, 2014 10:10 am

kejže je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:
odprti clio je napisal/-a:Zanimivo...

Moj 1.5 (dCi105) ima pri 3000 rpm na števcu 150 km/h. 2.0 dCi175 v Laguni Coupé pa je imel pri 3000 rpm na števcu, če se prav spomnim, tam 170 km/h. 1.5 dCi90 (Energy) v Cliu IV pa je sicer imel 5 prestav, a je bila peta tako dolga kot moja šesta prestava, torej 150 km/h pri 3000 rpm. Za 1.6 dCi130 (v Grand Scénic-u) se pa ne spomnim več kakšno je bilo razmerje...

1.5. 106KM je bil v meganu karavan, okoli 2500 130km/h (tega se najmanj spomnim), 1.5 110KM v Scenicu, enaka oziroma zelo podobna zgodba, 1.6 130KM megane grandtour, isto okoli 2500, 2.0 115Km v Traficu enako 2500-2550 130km/h, 2.0 150KM v Koleosu 2450-2500 130km/h, 2.0 173KM v Grand Espacu še celo mogoče malce proti 2600 pri 130 (tu je bi lahko bilo odstopanje napram Laguni ki jo omenjaš - krajša prestavna razmerja, da je avto bolj "poskočen"), 3.0 avtomatik v VelSatisu pa je imel cca. 2300-2400 pri 130. Se pa Trafic npr. enako vrti z cca. 3000 obratov pri 150...
Vsi zgoraj omenjeni avti se peljejo pri 100 v 6. prestavi okoli 2000 obratov, edino VelSatis okoli 1700-1800.

To je res zanimivo, namreč meni pri 2.000rpm pelje točno 120km/h. Pri 3.000rpm je to 180km/h. Zdaj da bi števec lagal ne pride v poštev, ker le za kake 2 - 5 km odstopa glede na GPS (odvisno od hitrosti). Edino razlago vidim v tem, da bi števec vrtljajel kazal napak, pa tudi tu dvomim, saj avto dejansko super potegne ravno od 1700rpm naprej, kjer ima na razpolago soliden navor. So bile kakšne razlike med letniki mogoče (konfiguracije menjalnikov)? Kakšnega konkretnega podatka o prestavnih razmerjih na netu namreč nisem dobil.

Jaz sem govoril o Scenicu 1.5 110KM, o meganu pa zgolj 106KM ;)

kejže
Nov uporabnik

Napisal/-a kejže Pe feb 07, 2014 8:13 pm

IMG_20140207_055809.jpg
Evo slika...
Ekola, dodajam "gradivo" na to temo.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe feb 07, 2014 9:19 pm

kejže je napisal/-a:
IMG_20140207_055809.jpg

Zgleda ima Scenic krajši menjalnik pri istem motorju!? Jaz slike ravno nimam, ker sem avto imel zgolj en mesec...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So feb 08, 2014 3:44 pm

kejže je napisal/-a:
Kot je razvidno kmalu na začetku, gre za 1,5dci 110pcs, megane III.

Oprosti, sem čisto pozabil :D
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So feb 08, 2014 6:52 pm

Badzo je napisal/-a:
kejže je napisal/-a:
IMG_20140207_055809.jpg

Zgleda ima Scenic krajši menjalnik pri istem motorju!? Jaz slike ravno nimam, ker sem avto imel zgolj en mesec...

Saj je logično, da ima težji in manj aerodinamičen Scenic krajši menjalnik pri istem motorju, to je kar stalna praksa.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik So feb 08, 2014 7:10 pm

Zanimivo, kako so nekateri focusi šlampasto narejeni s črički(tako opisujejo uporabniki), moj, ki gre v šesto leto, pa nima niti ene napake, izdelan odlično, brez "živalic" v notranjosti... je pa res, da se čuti robustnost motorja, bolj kot pri novejših avtih, kar pa mi je po eni strani všeč... Poznavalci za mojega pravijo, da se ga sploh ne izplača prodajat, ampak samo vozit in vozit... Povprečna poraba je 6.4L, in kot sem že omenil, sem umirjeno(130 km/h) vozil Izola-Trst- Zagreb in isto pot nazaj in je bila poraba 5.5L.

kejže
Nov uporabnik

Napisal/-a kejže Ne feb 09, 2014 1:12 pm

svetilnik je napisal/-a:Zanimivo, kako so nekateri focusi šlampasto narejeni s črički(tako opisujejo uporabniki), moj, ki gre v šesto leto, pa nima niti ene napake, izdelan odlično, brez "živalic" v notranjosti... je pa res, da se čuti robustnost motorja, bolj kot pri novejših avtih, kar pa mi je po eni strani všeč... Poznavalci za mojega pravijo, da se ga sploh ne izplača prodajat, ampak samo vozit in vozit... Povprečna poraba je 6.4L, in kot sem že omenil, sem umirjeno(130 km/h) vozil Izola-Trst- Zagreb in isto pot nazaj in je bila poraba 5.5L.

No jaz še vedno mislim, da je Ford Focus zelo soliden avto. Poglej samo vse nagrade, ki jo jih prejeli v zadnjem času. Sam osebno sem se ponovno odločil za Megana zgolj na podlagi tega, ker sem pred tem imel 2 Renaulta (Clio in Megane) in bil z obema zelo zadovoljen.

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Sr feb 26, 2014 6:23 pm

Bi pa dodal še to... glede hvale škode oktavie v primerjavi s focusom... večkrat imam možnost voziti službeno škodo oktavio, pa bi najraje na lastne stroške vozil svojega focusa. Imam občutek kot da sem na ringelšpilu, totalen bullshit... zame totalno nevozen avtomobil. To sem napisal zato, ker sem želel dati primerjavo avtomobila s focusom, katerega množica zelo hvali in če ima pasat isto podvozje, potem je to kar nekaj... Svoj avtomobil bom zamenjal samo zaradi starosti in težko bom našel kaj boljšega za ta denar kot je focus. Res odlično vozen avtomobil, katerega ne morem primerjati z renaultom.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr feb 26, 2014 8:29 pm

svetilnik je napisal/-a:Bi pa dodal še to... glede hvale škode oktavie v primerjavi s focusom... večkrat imam možnost voziti službeno škodo oktavio, pa bi najraje na lastne stroške vozil svojega focusa. Imam občutek kot da sem na ringelšpilu, totalen bullshit... zame totalno nevozen avtomobil. To sem napisal zato, ker sem želel dati primerjavo avtomobila s focusom, katerega množica zelo hvali in če ima pasat isto podvozje, potem je to kar nekaj... Svoj avtomobil bom zamenjal samo zaradi starosti in težko bom našel kaj boljšega za ta denar kot je focus. Res odlično vozen avtomobil, katerega ne morem primerjati z renaultom.

In kaj je tako bullshit-astega na Octavii? In kaj tako superiornega na tvojem odlično voznem Focusu, ki je pravo nasprotje tistim malim avtočkom iz ringlšpila? V prvem stavku ga primerjaš z octavio, potem v zadnjem pa napišeš, da ga ne moreš primerjati z renaultom - popolnoma primerljiv je z meganom (ne vem zakaj bi ga primerjal z znamko, razen če se ti zdi smiselno ga primerjat z masterjem!?), samo razlika je v tem da enemu sede megan, drugemu pa focus, tretjemu pa nič od naštetega... Noben od teh pa ni zato slab - eno je objektivna primerjava, zakaj tebi osebno en avto sede in drug ne, drugo je pa subjektivno pljuvanje po drugih avtih, ki so totalni bullshit na podlagi neke ocene, ki je na koncu sploh nisi napisal... :roll: Če že primerjaš napiši konkretne razlike - tako si človek, ki kupuje avto lahko tudi ustvari a je neka stvar njemu relavantna ali ne - nekomu komunikativnost volana pomeni zeloo veliko, nekomu pa to pomeni, da ima tipke za prostoročno telefonijo na volanu - oba pa sta na koncu zadovoljna, vsak po svoje...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr feb 26, 2014 8:53 pm

@Badzo:
S tem, da ima občutek, kot da je v ringlšpilu, ko se vozi z octavio je verjetno mislil na vso tisto brezvezno octavijino guncanje in pozibavanje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr feb 26, 2014 9:00 pm

svetilnik je napisal/-a:Bi pa dodal še to... glede hvale škode oktavie v primerjavi s focusom... večkrat imam možnost voziti službeno škodo oktavio, pa bi najraje na lastne stroške vozil svojega focusa. Imam občutek kot da sem na ringelšpilu, totalen bullshit... zame totalno nevozen avtomobil. To sem napisal zato, ker sem želel dati primerjavo avtomobila s focusom, katerega množica zelo hvali in če ima pasat isto podvozje, potem je to kar nekaj... Svoj avtomobil bom zamenjal samo zaradi starosti in težko bom našel kaj boljšega za ta denar kot je focus. Res odlično vozen avtomobil, katerega ne morem primerjati z renaultom.

Pri Octavijah je tako (govorim o drugi generaciji pred in po faceliftu), da je zaradi velike medosne razdalje vožnja malce drugačna. Prihaja do občutka, da avtomobil rahlo niha levo in desno okrog smeri vožnje, še posebej kadar je izpostavljen bočnemu vetru. Ampak to je le občutek, ki se ga hitro privadiš/znebiš in že po nekaj 100km tudi ne popravljaš več z volanom. Tudi razporeditev teže ni v prid dinamični vožnji (posebno kadar je v nosu TDI motor). Pri hitro voženih zavojih, se zato pojavlja izrazito siljenje nosu iz zavoja in potreba po občutnem dodajanju volana, da avtomobil zadrži začrtano smer. V tem pogledu je Focus res daleč pred Octavijo. Kar se tiče udobja, prostornosti, prtljažnika pa Focus lahko skrije. Kot celota je Octavija še vedno odličen avtomobil, ki pa je namnenjna drugačnim voznikom - tistim ki cenijo prostornost, uporabnost, kakovostno izdelavo in enostavno vzdrževanje. Ob tem pa je potrebno malce spregledati užitek med zavoji. Ko to dojameš ugotoviš da Octavija nudi veliko.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 27, 2014 1:13 am

Octavia si podvozje od samega začetka deli z Golfom in nikakor ne s Passatom, tako da je "kar nekaj" kvečjemu tvoje neznanje. Med Golfom V/VI in Focusom mk2 pa nikakor ni takšnih blaznih razlik v voznih lastnostih, sicer so, ampak sta pa bila večkrat tudi skupaj omenjena kot "vzornika" na tem področju v svojem razredu, kar lahko potrdim tudi iz svojih izkušenj.

Je pa po drugi strani res, da je 15" pri Golfu V (=Octavii mk2) zadovoljivih le za relativno umirjeno vožnjo in če ma službena 15", nekoliko dotrajane amortizerje, pa po možnosti da delaš primerjavo med letnimi 16" na svojem in zimskimi tam ter na koncu dodaš še njeno dolžino/težo, pa verjamem, da se ti zdi "jadrnica".
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Če feb 27, 2014 5:33 pm

Badzo, na kratko točno to kar je napisal Trijo Adijo in dodal še "tisto brezvezno oktavino guncanje in pozibavanje". Seveda sem napisal malce grdo, čudno in nerazumljivo, ker mi pisanje tukaj ni prioriteta... tukaj se govori o primerjavi med focusom in meganom, sam pa sem zanalašč dodal še oktavijo, ker jo večkrat vozim in je razred višja, hvaljena, kar naj bi pomenilo , da je na skoraj vseh področjih boljša, kar pa je po mojem daleč od tega... zato pravim, kje je šele megan... ;)
Tudi tristan01 je lepo opisal to kar sem želel povedati... vsekakor je udobnejša, toda še zdaleč ne tako zelo.
toMmy, res je, da nisem ravno poznavalec na kateri platformi stoji kateri avtomobil kar odkrito priznam, toda verjami mi, da je razlika ogromna in da je oktavija resnično jadrnica napram focusu.
Kot zaključek vsega skupaj bi dodal samo to, da bi se osebno raje odločil za focusa, napram renaultu, saj mi vozne lastnosti ogromno pomenijo. Sam sem vozil dva renaulta, v družini smo jih imeli kar nekaj, pa se nikoli več nismo vrnili nazaj na njih. Sem pa nedolgo nazaj bežno preblal neko anketo o zadovoljstvu in nezadovoljstvu voznikov z določenimi znamkami oziroma modeli in je renault v večini vodil pri dnu lestvice... ;)
Se pa popolnoma strinjam s tem, da vsak kupuje tisto kar mu paše. Forda(focusa) niti povohal nebi in si nisem nikoli mislil, da ga bom vozil, toda po nekaterih priporočilih in branju testov sem prišel do njega in danes sem z njim zelo navdušen(seveda za določen denar, da ne bo primerjave z maseratijem ;) )

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 27, 2014 5:57 pm

svetilnik je napisal/-a:Badzo, na kratko točno to kar je napisal Trijo Adijo in dodal še "tisto brezvezno oktavino guncanje in pozibavanje". Seveda sem napisal malce grdo, čudno in nerazumljivo, ker mi pisanje tukaj ni prioriteta... tukaj se govori o primerjavi med focusom in meganom, sam pa sem zanalašč dodal še oktavijo, ker jo večkrat vozim in je razred višja, hvaljena, kar naj bi pomenilo , da je na skoraj vseh področjih boljša, kar pa je po mojem daleč od tega... zato pravim, kje je šele megan... ;)
Tudi tristan01 je lepo opisal to kar sem želel povedati... vsekakor je udobnejša, toda še zdaleč ne tako zelo.
toMmy, res je, da nisem ravno poznavalec na kateri platformi stoji kateri avtomobil kar odkrito priznam, toda verjami mi, da je razlika ogromna in da je oktavija resnično jadrnica napram focusu.

Če odkrito priznaš, da nisi poznavalec, zakaj še dalje trdiš, da je Octavija razred višje, čeprav sem ti napisal, da pač NI, je Škodina limuzinska ali pa karavanska verzija GOLFA in nikakor ne Passata???!!! :roll: In pa kje za vraga si zasledil, da ima ("kao na vseh področjih boljša") Octavia boljše vozne lastnosti od Focusa? To me pa res zanima... :roll:

In pa po pričakovanjih nisi komentiral, na koliko colah in v kakšnem stanju je Octavia...
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 27, 2014 6:22 pm

tristan01 je napisal/-a:

Pri Octavijah je tako (govorim o drugi generaciji pred in po faceliftu), da je zaradi velike medosne razdalje vožnja malce drugačna. Prihaja do občutka, da avtomobil rahlo niha levo in desno okrog smeri vožnje, še posebej kadar je izpostavljen bočnemu vetru. Ampak to je le občutek, ki se ga hitro privadiš/znebiš in že po nekaj 100km tudi ne popravljaš več z volanom. Tudi razporeditev teže ni v prid dinamični vožnji (posebno kadar je v nosu TDI motor). Pri hitro voženih zavojih, se zato pojavlja izrazito siljenje nosu iz zavoja in potreba po občutnem dodajanju volana, da avtomobil zadrži začrtano smer. V tem pogledu je Focus res daleč pred Octavijo. Kar se tiče udobja, prostornosti, prtljažnika pa Focus lahko skrije. Kot celota je Octavija še vedno odličen avtomobil, ki pa je namnenjna drugačnim voznikom - tistim ki cenijo prostornost, uporabnost, kakovostno izdelavo in enostavno vzdrževanje. Ob tem pa je potrebno malce spregledati užitek med zavoji. Ko to dojameš ugotoviš da Octavija nudi veliko.

LP Tristan01

Se delno strinjam, udoben je focus VSAJ toliko kot octa, če ne celo bolj, je pa octa prostornejša, oziroma ima večji prtljažnik, ostalo pa ni nič boljše kot pri focusu, prej drugače ( da ne bom rekel slabše )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Če feb 27, 2014 6:23 pm

Saj ne trdim, mislim, da je oktavia razred renaulta lagune in forda mondea. mogoče se motim...ne spim z avtomobilom... ;) Da pa jo zelo hvalijo, sem prebral v raznih testiranjih avtomobila... no, sam sem drugačnega mnenja....
Glede col ne vem, moral bi pogledati, toda karkoli bi bilo gor, vseeno bi ostala jadernica... ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 27, 2014 7:39 pm

svetilnik je napisal/-a:Saj ne trdim, mislim, da je oktavia razred renaulta lagune in forda mondea. mogoče se motim...ne spim z avtomobilom... ;) Da pa jo zelo hvalijo, sem prebral v raznih testiranjih avtomobila... no, sam sem drugačnega mnenja....
Glede col ne vem, moral bi pogledati, toda karkoli bi bilo gor, vseeno bi ostala jadernica... ;)

Ti pač to misliš in se mogoče motiš? :roll: Jaz mislim, da imaš ti hudo voljo delat budalo iz samega sebe, ker tukaj ni kaj dosti za "mislit", gre pač za preprosta dejstva, ki nikakor ne zahtevajo "spanja z avtomobilom", ampak le nekaj osnovnega poznavanja modelov. To nikakor ni stvar "filozofiranja", gre za preproste podatke napisane črno na belem, ki jih lahko preveriš v par minutah. Če se ti pa tvoje mnenje zdi pomembnejše od otipljivih dejstev, pa pač moje sožalje... :roll:

Kot drugo pa nikakor ni vseeno "kaj je gor" in je skrajno neumno pisat takšne trditve, če nimaš popolnoma nobenih izkušenj s tem. Na podlagi česa sploh to trdiš? Vlage v zraku? :ue
Slika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če feb 27, 2014 7:44 pm

Okta sama po sebi ni slab avto...ampak fikus jo v vodljivosti in legi povozi...tako kot golfa in pasata....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Če feb 27, 2014 7:49 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Okta sama po sebi ni slab avto...ampak fikus jo v vodljivosti in legi povozi...tako kot golfa in pasata....

Očitno se potem pri fifth gearu lažejo... =P namreč gti poščije focusa st v legi... priložim link? ;)

lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 27, 2014 7:54 pm

King1 je napisal/-a:
TrijoAdijo je napisal/-a:Okta sama po sebi ni slab avto...ampak fikus jo v vodljivosti in legi povozi...tako kot golfa in pasata....

Očitno se potem pri fifth gearu lažejo... =P namreč gti poščije focusa st v legi... priložim link? ;)

lp

octa ni golf....ford je pa vedno boljši od kateregakoli VAG-a... =P
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov