Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Kupujem zanesljiv nov avto

Napisal/-a Blinder Če feb 07, 2013 10:15 pm

ceed5 je napisal/-a:Glede na to da rabiš zanesljiv avto z čim manj vzdrževanja in opreme bi priporočal golfa 2.0 SDI, sicer novega se verjetno ne dobi več, nima turbine dpf filtrov,
Samo menjat olje in to je to, sam sem imel golfa 1.9 SDI naredil okoli pol miljona kilometrov brez problema in prodal, samo menjava olja in potorošni materali.

in če poči glava na 2.0 sdi? sej to bi moral bit zelo podoben motor tdi-jem. vbrizg, odmične grede, filtri egr-ji pumpa..
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 07, 2013 10:18 pm

Šravfaš sam??Najbrž ne a ne.Torej greš v salon in kupiš novo kio ki ima 7 let garancije in imaš mir.Kupiš seveda dizla,ker 25000 km letno,v glavnem po AC mi na kraj pameti ne bi prišlo da bi šel kupovat bencinarja...Drugače pa zanesljivost??Jaz se na to danes ne bi preveč zanašal,ker vsi nekaj sodelujejo in je vse skup en drek in moraš met srečo da zadeva lavfa.Eni imajo stalno težave,drugi nikoli.Pa nehite se že bat dizlov in njihovega "dražji od bencinarja" vzdrževanja.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 07, 2013 10:19 pm

Če poči glava?? Ja greš in kupiš rabljeno in teraj dalje.Ma ste že mal dosadni s tem če.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 07, 2013 10:22 pm

čare je napisal/-a:Šravfaš sam??Najbrž ne a ne.Torej greš v salon in kupiš novo kio ki ima 7 let garancije in imaš mir.Kupiš seveda dizla,ker 25000 km letno,v glavnem po AC mi na kraj pameti ne bi prišlo da bi šel kupovat bencinarja...Drugače pa zanesljivost??Jaz se na to danes ne bi preveč zanašal,ker vsi nekaj sodelujejo in je vse skup en drek in moraš met srečo da zadeva lavfa.Eni imajo stalno težave,drugi nikoli.Pa nehite se že bat dizlov in njihovega "dražji od bencinarja" vzdrževanja.

čare je napisal/-a:Če poči glava?? Ja greš in kupiš rabljeno in teraj dalje.Ma ste že mal dosadni s tem če.

Podpis pod oboje

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Če feb 07, 2013 10:56 pm

Ma ne vem več, kako pa kaj...me prime recimo evo to je to pa me spusti, pa me prime pa v glavi spet"kaj pa če bi dizla"... pa čez pol ure si spet rečem ma ne boš dizla to se kvari...
Pa čez eno uro isto, pa kera znamka, pa a je tole res to itd...

Ni mi lahko :mrgreen: Je pa pač tako, dan danes se denar težko zasluži in sigurno bi rad našel najboljšo opcijo.
Only music takes me there, where i can be me.

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci Pe feb 08, 2013 8:12 am

Kaj pa Nissan Note 1.4 16v ? Sigurno eden najbolj zanesljivih avtov. Motor ima ketno pa mislim da ima 5 let garancije pa še cenovno je ugoden.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe feb 08, 2013 12:50 pm

nooblette je napisal/-a:Ma ne vem več, kako pa kaj...me prime recimo evo to je to pa me spusti, pa me prime pa v glavi spet"kaj pa če bi dizla"... pa čez pol ure si spet rečem ma ne boš dizla to se kvari...

Ni mi lahko :mrgreen: Je pa pač tako, dan danes se denar težko zasluži in sigurno bi rad našel najboljšo opcijo.

Res, ampak res ne razumem tvojega razmišljanja...

Voziš večinoma po avtocesti, se pravi je že zaradi menjalnika, lege in udobja bolj pametno vzet avto "golfovega" razreda, kot kaj manjšega.

Ti hočeš zanesljiv avto s čim bolj preprosto mašino, ne glede na vse, se pravi Mazda 3 je nekako idealna izbira iz tega vidika.

Ok, kupiš Mazdo 3 za 13-14 tisoč €, zanesljiva, ni velikega servisa ipd., poraba je naslednja: spritmonitor

Ali pa opustiš to razmišljanje, dodaš cca. 2 tisočaka in kupiš že preverjenega dizla http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5631025&show=1 s porabo 5.65l (spritmonitor) in pri današnjih cenah (ki bodo še rasle) prišparaš pri 25k km vsako leto cca. 1000€ na gorivu!

Mazda ima ponavadi relativno drage servise, VAG pa relativno poceni, se pravi, da pri servisih ne bo spet neke ogromne razlike. Po poteku garancije se da tudi Leona zelo poceni vzdrževat, če najdeš dobrega (nepooblaščenega) mehanika.

Moraš se zavedat, da je vožnja po avtocesti z zmerno hitrostjo v bistvu "idealna" za dizla, dvomasni vztrajnik, EGR, turbina, DPF ipd. še najbolj trpijo pri mestni vožnji oz. kratkih relacijah z veliko ustavljanji in speljevanji. Tudi če ti to vse po spisku skozi leta crkne že potem izven garancije, če res nimaš niti malo sreče, ampak znaš vseeno poiskat popravilo za zmeren denar, praktično ni šans, da zapraviš več kot 3.000€ za okvare, že to bi moral imet res smolo. Se pravi v 10 letih prišparaš več kot 10.000€ na gorivo, daš cca. 1.500€ več za avto, daš v primeru hudih težav 3.000€ za okvare in če spet pretiravam 3.000€ več za servise. Se pravi z upoštevanjem rasti cen goriv in pretiravanjem pri stroških z dizlom, je po 10 letih še vedno 3.000€ manj stroškov, s tem da bi znal bit tudi vreden 1.000€ več. Pa tudi če to dodatno vrednost kompenziraš s potencialnimi dodatnimi okvarami, še vedno v 10 letih prišparaš cca. 3.000€.

In potem še druga plat teh okvar pri dizlih, recimo nekaj izrednih stroškov pri 2003 in 2006 1.9 TDI-jih v praksi (skupaj za enega kupljenega novega in drugega bolj vprašljivega uvoženega, pogosto voženega na zelo kratke relacije):

-600-700€ dvomasni vztrajnik z menjavo (zdaj bi prišlo cca. 400€, če bi ga nadomestil z enomasnim)
-250€ obnova turbine z garancijo + 30€ delo
-150€ menjava pumpe za nafto v rezervoarju (verjetno še "poletna" nafta, na rezervi in hud minus)
-80€ obnova alternatorja
-0€ blindiranje EGR-ja

Jaz osebno definitivno ne vidim razloga za nakup bencinarja, ker sta dva dizla v skupno 270.000 prevoženih kilometrih nabrala za cca. 1.200€ izrednih stroškov in še to bi lahko bilo cca. 1.000€, če bi se takrat že dobil enomasni vztrajnik, redni servisi me stanejo max. 80€, veliki servis (na 120k km oz. pri starejšem 90k km) pa dobrih 300€ pri popoldancu.

Sklep: Glede na način vožnje - avtocesta boš z dizlom najverjetneje prišel čez z minimalno okvarami oz. skoraj brez njih, vožnja bo bolj lagodna in prišparal boš minimalno 5 tisoč €.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe feb 08, 2013 1:08 pm

Tale Leon je pa kar dobra ponudba :shock:

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe feb 08, 2013 1:45 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:Ma ne vem več, kako pa kaj...me prime recimo evo to je to pa me spusti, pa me prime pa v glavi spet"kaj pa če bi dizla"... pa čez pol ure si spet rečem ma ne boš dizla to se kvari...

Res, ampak res ne razumem tvojega razmišljanja...

Voziš večinoma po avtocesti, se pravi je že zaradi menjalnika, lege in udobja bolj pametno vzet avto "golfovega" razreda, kot kaj manjšega.

Ti hočeš zanesljiv avto s čim bolj preprosto mašino, ne glede na vse, se pravi Mazda 3 je nekako idealna izbira iz tega vidika.

Ok, kupiš Mazdo 3 za 13-14 tisoč €, zanesljiva, ni velikega servisa ipd., poraba je naslednja: spritmonitor

Ali pa opustiš to razmišljanje, dodaš cca. 2 tisočaka in kupiš že preverjenega dizla http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5631025&show=1 s porabo 5.65l (spritmonitor) in pri današnjih cenah (ki bodo še rasle) prišparaš pri 25k km vsako leto cca. 1000€ na gorivu!

Mazda ima ponavadi relativno drage servise, VAG pa relativno poceni, se pravi, da pri servisih ne bo spet neke ogromne razlike. Po poteku garancije se da tudi Leona zelo poceni vzdrževat, če najdeš dobrega (nepooblaščenega) mehanika.

Moraš se zavedat, da je vožnja po avtocesti z zmerno hitrostjo v bistvu "idealna" za dizla, dvomasni vztrajnik, EGR, turbina, DPF ipd. še najbolj trpijo pri mestni vožnji oz. kratkih relacijah z veliko ustavljanji in speljevanji. Tudi če ti to vse po spisku skozi leta crkne že potem izven garancije, če res nimaš niti malo sreče, ampak znaš vseeno poiskat popravilo za zmeren denar, praktično ni šans, da zapraviš več kot 3.000€ za okvare, že to bi moral imet res smolo. Se pravi v 10 letih prišparaš več kot 10.000€ na gorivo, daš cca. 1.500€ več za avto, daš v primeru hudih težav 3.000€ za okvare in če spet pretiravam 3.000€ več za servise. Se pravi z upoštevanjem rasti cen goriv in pretiravanjem pri stroških z dizlom, je po 10 letih še vedno 3.000€ manj stroškov, s tem da bi znal bit tudi vreden 1.000€ več. Pa tudi če to dodatno vrednost kompenziraš s potencialnimi dodatnimi okvarami, še vedno v 10 letih prišparaš cca. 3.000€.

In potem še druga plat teh okvar pri dizlih, recimo nekaj izrednih stroškov pri 2003 in 2006 1.9 TDI-jih v praksi (skupaj za enega kupljenega novega in drugega bolj vprašljivega uvoženega, pogosto voženega na zelo kratke relacije):

-600-700€ dvomasni vztrajnik z menjavo (zdaj bi prišlo cca. 400€, če bi ga nadomestil z enomasnim)
-250€ obnova turbine z garancijo + 30€ delo
-150€ menjava pumpe za nafto v rezervoarju (verjetno še "poletna" nafta, na rezervi in hud minus)
-80€ obnova alternatorja
-0€ blindiranje EGR-ja

Jaz osebno definitivno ne vidim razloga za nakup bencinarja, ker sta dva dizla v skupno 270.000 prevoženih kilometrih nabrala za cca. 1.200€ izrednih stroškov in še to bi lahko bilo cca. 1.000€, če bi se takrat že dobil enomasni vztrajnik, redni servisi me stanejo max. 80€, veliki servis (na 120k km oz. pri starejšem 90k km) pa dobrih 300€ pri popoldancu.

Sklep: Glede na način vožnje - avtocesta boš z dizlom najverjetneje prišel čez z minimalno okvarami oz. skoraj brez njih, vožnja bo bolj lagodna in prišparal boš minimalno 5 tisoč €.

Vredu. Kar se tiče računice je potem še vedno boljše kupiti dizla..
Sem pa pozabil omeniti da vsak dan naredim 15km v eno smer po AC, pa potem spet nazaj 15km, to je na dan skupno 30km. Vse ostale vožnje so tudi po AC samo vse te ostale so edine ki so potem daljše fure. Te so pa več ali manj čez vikend.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe feb 08, 2013 1:58 pm

Sicer sem že uprašal pa bi še enkrat če mi lahko ki je mogoče bolj tehnično podkovan zakaj vzeti oziroma zakaj ne vzeti kaj takega:

Bencinar: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6940447&show=1
Diesel: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6914307&show=1

Sprašujem ker sem bil malo okoli in si ogledal par avtomobilov, in moram rečt recimo tako kot pri mazdi in pri dacii sem imel občutek da je sama neka poceni plastika okoli mene.
Kar se kvalitete tiče se mi zdi da pri nobeni znamki ni nič več to kar je bilo. Ker sem bil zdej nenormalno zadovoljen z 18 let starim japoncem, le tega nisem začutil ko sem sedel v novih japoncih recimo :!: U bistvu v vseh novih ki sem jih šel pogledat. :(

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe feb 08, 2013 2:03 pm

mora bit zanesljiv, pa ni važno koliko to stane :twisted:
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe feb 08, 2013 2:20 pm

Ma tok zanesljivega avta kot so bili tisti pravi stari japonci ne boš dobil nikjer več.Mogoče kak subaru bencinar ostalo pa je vse nekaj zdrekano.Nissan sodeluje z renojem,Mazda z fordom,Toyota z citroenom...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe feb 08, 2013 2:22 pm

nooblette je napisal/-a:Sicer sem že uprašal pa bi še enkrat če mi lahko ki je mogoče bolj tehnično podkovan zakaj vzeti oziroma zakaj ne vzeti kaj takega:

Bencinar: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6940447&show=1
Diesel: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6914307&show=1

Sprašujem ker sem bil malo okoli in si ogledal par avtomobilov, in moram rečt recimo tako kot pri mazdi in pri dacii sem imel občutek da je sama neka poceni plastika okoli mene.
Kar se kvalitete tiče se mi zdi da pri nobeni znamki ni nič več to kar je bilo. Ker sem bil zdej nenormalno zadovoljen z 18 let starim japoncem, le tega nisem začutil ko sem sedel v novih japoncih recimo :!: U bistvu v vseh novih ki sem jih šel pogledat. :(

vidim da si zapel za tega citroena, pejt sprobat pa kup, glih tok šans ma da crkne ko vsi ostali, je pa kakega jurja cenejši....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe feb 08, 2013 2:24 pm

Pa grd za znoret

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe feb 08, 2013 2:26 pm

čare je napisal/-a:Pa grd za znoret

Njemu očitno ne, sicer pa grši od 18 let starega japonca skor ne more bit :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Pe feb 08, 2013 2:44 pm

x2
Tako zanesljivega in predvidljivega avta, kot je japonec izpred 20ih let, ne moreš več kupit. Če hočeš kupit res zanesljiv avto, ti svetujem da začneš špilat loto in ko boš zadel nek vzpodbuden znesek €€€, pojdi kupit xyz avto, ker takrat bo sreča na tvoji strani.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe feb 08, 2013 2:59 pm

vinci je napisal/-a:Kaj pa Nissan Note 1.4 16v ? Sigurno eden najbolj zanesljivih avtov. Motor ima ketno pa mislim da ima 5 let garancije pa še cenovno je ugoden.

Pri tem motorju se pojavljajo problemi z raztezanjem ketne. Sem imel 1,6 110KM z opremo chic in je res hvaležen avto. Mi je še danes žal, da sem ga zamenjal :cry:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe feb 08, 2013 3:30 pm

Hja glede oblike ima svoj okus, tale citroen mi ne zgleda tko švoh. Tisti leon mi neprimerljivo grši. Seveda je tudi ta moj japonček tudi grd ko smrt hehe :D
Sicer pa a tehnično noben ne ve nič okoli teh motorjev :?:

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe feb 08, 2013 3:34 pm

Blinder je napisal/-a:mora bit zanesljiv, pa ni važno koliko to stane :twisted:

Zakaj bi se ukvarjal z problemi od avta če se raje z žensko 8)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe feb 08, 2013 3:50 pm

nooblette je napisal/-a:Hja glede oblike ima svoj okus, tale citroen mi ne zgleda tko švoh. Tisti leon mi neprimerljivo grši. Seveda je tudi ta moj japonček tudi grd ko smrt hehe :D
Sicer pa a tehnično noben ne ve nič okoli teh motorjev :?:

C-lizika tudi meni ni grd. Ni nek presežek, a za "klasičen" avto, ki ne izstopa (kar so itak hoteli doseči - VAG filozofija je zaradi uspehov (ki niso ravno zaradi tega) vedno bolj prisotna pri ostalih) je kar lep.
Motorji pa so preizkušeni in med bolj zanesljivimi in varčnimi. Glede na reklamo se tudi zdi, da stavijo na zanesljivost, kar gotovo ne bi, če ne bi bilo zadaj vsaj nekaj "mesa". Vsekakor bolje kakor Dacia ali Cruze.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov