nooblette je napisal/-a:Ma ne vem več, kako pa kaj...me prime recimo evo to je to pa me spusti, pa me prime pa v glavi spet"kaj pa če bi dizla"... pa čez pol ure si spet rečem ma ne boš dizla to se kvari...
Pa čez eno uro isto, pa kera znamka, pa a je tole res to itd...
Ni mi lahko

Je pa pač tako, dan danes se denar težko zasluži in sigurno bi rad našel najboljšo opcijo.
Res, ampak res ne razumem tvojega razmišljanja...
Voziš večinoma po avtocesti, se pravi je že zaradi menjalnika, lege in udobja bolj pametno vzet avto "golfovega" razreda, kot kaj manjšega.
Ti hočeš zanesljiv avto s čim bolj preprosto mašino, ne glede na vse, se pravi Mazda 3 je nekako idealna izbira iz tega vidika.
Ok, kupiš Mazdo 3 za 13-14 tisoč €, zanesljiva, ni velikega servisa ipd., poraba je naslednja:
spritmonitorAli pa opustiš to razmišljanje, dodaš cca. 2 tisočaka in kupiš že preverjenega dizla
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5631025&show=1 s porabo 5.65l (spritmonitor) in pri današnjih cenah (ki bodo še rasle) prišparaš pri 25k km
vsako leto cca. 1000€ na gorivu!Mazda ima ponavadi relativno drage servise, VAG pa relativno poceni, se pravi, da pri servisih ne bo spet neke ogromne razlike. Po poteku garancije se da tudi Leona zelo poceni vzdrževat, če najdeš dobrega (nepooblaščenega) mehanika.
Moraš se zavedat, da je vožnja po avtocesti z zmerno hitrostjo v bistvu "idealna" za dizla, dvomasni vztrajnik, EGR, turbina, DPF ipd. še najbolj trpijo pri mestni vožnji oz. kratkih relacijah z veliko ustavljanji in speljevanji. Tudi če ti to vse po spisku skozi leta crkne že potem izven garancije, če res nimaš niti malo sreče, ampak znaš vseeno poiskat popravilo za zmeren denar, praktično ni šans, da zapraviš več kot 3.000€ za okvare, že to bi moral imet res smolo. Se pravi v 10 letih prišparaš več kot 10.000€ na gorivo, daš cca. 1.500€ več za avto, daš v primeru hudih težav 3.000€ za okvare in če spet pretiravam 3.000€ več za servise. Se pravi z upoštevanjem rasti cen goriv in pretiravanjem pri stroških z dizlom, je po 10 letih še vedno 3.000€ manj stroškov, s tem da bi znal bit tudi vreden 1.000€ več. Pa tudi če to dodatno vrednost kompenziraš s potencialnimi dodatnimi okvarami, še vedno v 10 letih prišparaš cca. 3.000€.
In potem še druga plat teh okvar pri dizlih, recimo nekaj izrednih stroškov pri 2003 in 2006 1.9 TDI-jih v praksi (skupaj za enega kupljenega novega in drugega bolj vprašljivega uvoženega, pogosto voženega na zelo kratke relacije):
-600-700€ dvomasni vztrajnik z menjavo (zdaj bi prišlo cca. 400€, če bi ga nadomestil z enomasnim)
-250€ obnova turbine z garancijo + 30€ delo
-150€ menjava pumpe za nafto v rezervoarju (verjetno še "poletna" nafta, na rezervi in hud minus)
-80€ obnova alternatorja
-0€ blindiranje EGR-ja
Jaz osebno definitivno ne vidim razloga za nakup bencinarja, ker sta dva dizla v skupno 270.000 prevoženih kilometrih nabrala za cca. 1.200€ izrednih stroškov in še to bi lahko bilo cca. 1.000€, če bi se takrat že dobil enomasni vztrajnik, redni servisi me stanejo max. 80€, veliki servis (na 120k km oz. pri starejšem 90k km) pa dobrih 300€ pri popoldancu.
Sklep: Glede na način vožnje - avtocesta boš z dizlom najverjetneje prišel čez z minimalno okvarami oz. skoraj brez njih, vožnja bo bolj lagodna in prišparal boš minimalno 5 tisoč €.