Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Re: Nakup avtomobila do nekje 5k ali 6k €

Napisal/-a emozul Sr apr 10, 2013 6:35 pm

sonic je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:Samo renoja ne križ božji! Crkujejo vsi renoji po vrsti, 90% se jih pokvari že v tovarni.
Raje Nissan-a z DCI motorjem! V Nissanu sigurno bolje dela :twisted:

Odvisno, kakšne ima Nissan 'predpise' za servisni interval. Če Nissan zahteva menjavo olja na 15.000 km, Renault pa 30.000, in ker kupci v najboljšem primeru upoštevajo navodila proizvajalca, je vsekakor bolj varen nakup rabljenega Nissana kot rabljenega Renaulta...

Mene res zanima zakaj menjava na 15000 Km, če pravijo na 30000KM?
Ali je res tako pomembno?
Pri menjavi olja tudi filter olja in filter goriva (seveda govorim, če bi res moral po tvojih navodili menjati pri 15000KM)?
Res bi prosil, da mi malo razložiš, ker sem jaz sedaj vzel novega?

Hvala za odgovor

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Sr apr 10, 2013 6:42 pm

Da, redna menjava olja je res pomembna. Tisti dooooolgi servisni intervali so bolj za kupce privabit. Sploh renaulti so imeli probleme z predolgimi intervali, lastnikom ki pa so olje menjavali pogosteje kot je predpisano, pa je avto dlje služil.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr apr 10, 2013 8:50 pm

emozul je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:Samo renoja ne križ božji! Crkujejo vsi renoji po vrsti, 90% se jih pokvari že v tovarni.

Odvisno, kakšne ima Nissan 'predpise' za servisni interval. Če Nissan zahteva menjavo olja na 15.000 km, Renault pa 30.000, in ker kupci v najboljšem primeru upoštevajo navodila proizvajalca, je vsekakor bolj varen nakup rabljenega Nissana kot rabljenega Renaulta...

Pri menjavi olja tudi filter olja in filter goriva (seveda govorim, če bi res moral po tvojih navodili menjati pri 15000KM)?

Filter goriva seveda ni treba menjati tako pogosto. Olje in oljni filter pa vsekakor - pomisli, kakšno pomembno funkcijo olje opravlja (mazanje vseh delov motorja in tudi turbine, če jo ima, kar je dandanes vse bolj pogosto). Sčasoma se v olju nabere razna svinjarija (produkti zagorevanja, pa mikroskopski opilki od drgnenja kovinskih delov itd). V veliki meri jih polovi oljni filter, ampak ko se 'napolni' ne more več. Pa sámo olje z delovanjem motorja sčasoma izgubi pravilne mazalne lastnosti (zaradi vročine).
Zato je treba olje in filter menjati vsakih 15.000 km, ali pa po enem letu (če v tem letu prevoziš manj kot 15.000km)- to se priporoča kot skrajni interval, če uporabljaš kvalitetno sodobno sintetično olje (pri mineralnih oljih pa je treba menjati še bolj pogosto, ampak itak je najbolje uporabljati fully synthetic).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Sr apr 10, 2013 8:57 pm

dottore je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:
dottore je napisal/-a:To je definitivno najboljša izbira ta trenutek: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7177291&show=1 Avto poznam in je res enkratno ohranjen, tudi za ceno se še da dogovorit. Pije pa 4,7 l/100 km. Stroški uporabe so minimalni.
Če te zanima, pohiti, ker ne bo čakalo celo večnost ;).

Pri porabi si pa malo kisknil, verjetno si mislil 7.4 :mrgreen: . Je pa res da je motor delovno živinče in bo dolgo delal ob normalnem vzdrževanju

Glede porabe mi je bilo tako rečeno konkretno za zgornji avto, ne vem pa, kako ga ona vozi. Bi bilo treba sprobat :)

Ta poraba drži. Smo imeli v firmi tako astro od novega do 140.000km in je bila poraba vedno pod 5l, pa nihče ni šparal avto in kakih 10 različnih voznikov je imel. Top avto!
Slika

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če apr 11, 2013 6:43 am

To ste gledali porabo na BC verjetno, na spritmonitorju ima zgolj EDEN voznik od 90, povprečje pod 5 l/100 km, zato je tvoja trditev, da se avta ni šparalo in da je bil služben še veliko bolj neverjetna.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 11, 2013 7:38 am

Stellaria28 je napisal/-a:Žal kredita ne dobim, ker mi v službi pogodbo podaljšujejo in prikazanega imam minimalca. Tako da na že en malo večji obrok, mi ne bo nihče odobril financiranja.
Resnično nisem imela v planu še takojšnje menjave avta, začela sem gledat ...ampak nesreče pa res nisem pričakovala, tako da... sem brez besed.
Zdaj sem še brez avta od asistence, tako da brez koles človek sploh ne more skoraj nič. Nujna dobrina. :?

Se pa giblješ res na meji... Ponavadi kakšnega jurja ali 2 za 1-2 leti ni nobenega problema dobit kredita.
Na tvojem mestu bi resno poskušal najprej najti boljšo službo bližje doma. Ali pa bi bila glede na kilometrino boljša ideja najem stanovanja v bližini službe?

Vsekakor pa me čudi, da v takem položaju iščeš avto za 6k€ in za to rabiš še kredit. Kaj pa gume/registracija/kasko/servis?
Na tvojem mestu ne bi imel kakšnih hudih zahtev glede avta razen tega, da je čim novejši, čim cenejši in da je dizel.
Poglej še Accenta in Riota CRDi, pa kakšen Lacetti TCDi se najde in Škoda Fabia Combi TDI. So še za 1-2jurja cenejši kot I30, isti letnik. Je skrajno neverjetno da bi bili uvožen ali pa da bi ga vozili kakšni poslovneži/trgovski potniki, vsaj prva 2.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Stellaria28
Nov uporabnik

Napisal/-a Stellaria28 Če apr 11, 2013 9:18 am

Ja res je na meji, gledam avto za 5k €, ker bom sicer dobila še kar nekaj pribitka, samo ne bo takoj. Rekli so mi nekje od 1-3 mesece. To je pri meni problem, avto pa rabim takoj, ker brez njega ne morem nič. Zdaj sem tako na bolniški in imam časa še kak teden, da stvari uredim. Imam že kredit za stanovanje, tako, da mi še enega nočejo odobrit. Obrok je 400€ in ga hočeš nočeš moram odplačevat. Najem mi pa odpade in tudi službe na žalost ne rastejo na drevesih. Imam precej visoko izobrazbo, delam pa čisto nekaj x za zelo ubogo plačo... No pa v končni fazi te zadeve nikogar ne zanimajo.

Ja res pa je da sem varčevala že za naslednji avto, ampak je bil v planu šele proti koncu leta. No zdaj pa se mi je vse skupaj sfižilo. Imam tudi nepotrebne stroške zaradi tuje krivde.

Pogledat grem Nissana zaenkrat in ga peljat na servis, ker smo se tako dogovorili. Nima spet tako pošastne cene. Oče mi je predlagal accenta ampak oklevam, ker bi rada,da mi je avto vsaj malo všeč. Bom videla kako in kaj se bo tukaj izteklo. Za astro smo odjavili,ker je kljub spuščeni ceni predraga in glede na ohranjenost avta, bo le ta kar držala tisto ceno - par evrov dol. Tako da če bo na servisu vse štimalo, se bom verjetno kar odločila za Nissana. Ker če je imel olje redno menjano in vse drži tako kot piše na papirjih bo kar vredu. Sicer je pa uvožen iz Belgije.

Menjava olja pa zelo veliko pomeni na avtu, saj je meni delala kot ura - ker sem menjala na 10k km. Sicer po veliko vloženih €...ampak se je izplačalo...

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če apr 11, 2013 10:01 am

Kupi lybro, če ti je ustrezala. Sedaj jo poznaš in veš katera je ok pa katera ni :)

Dobro dobiš za 2 jurja, JTD motor je bistveno bistveno zanesljivejši od renoja, ki je v nissanu ki ga gledaš.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če apr 11, 2013 10:44 am

Energetik81 je napisal/-a:Ti tudi ne bereš, kaj je napisala? Pri 50.000km/leto bo z dizlom vsako leto prišparala 1500€. In ti bi ji podturil bencinarja?

Sem najprej hotel napisati da se strinjam s temle, pa morda ni povsem tako.

Glede na celotno situacijo v tem primeru, bi bilo mogoče bolj smiselno iskati ne dizla za 5-6 jurjev, temveč bencinarja za max 3-4 jurje (v bistvu bolje še manj).

Zakaj?

Vidiš kako težko je najti nek soliden avto za tak denar, sploh če je dizel. Vedno imaš strah da bo šlo kaj narobe, ker so ti avti ponavadi že zgonjeni (seveda imajo veliko km, zato pa je prvotni lastnik tudi kupoval dizla), in ne veš kako so bili voženi in vzdrževani.

50.000 km na leto je sicer res veliko, ampak sklepam da veliko večino narediš z relacijsko vožnjo (z mestno jih takorekoč fizično ne moreš toliko naklepati, razen taxi). Pri taki vožnji pa je razlika v porabi dizel/bencinar najmanjša. Razen če na avtocesti res hitro pelješ, ampak tam med 90-120 kmh je še najmanj razlike, sploh pri klasični limuzinski obliki, ki je ponavadi najbolj aerodinamična.
Nekoč sem imel Opel Vectro Mk1 1.6 in če se prav spomnim, na avtocesti ni pila več kot 6-7 litrov, sedaj z Golfom TDI pa težko pod 6 litrov (vedno vozim cca 130 kmh). Skratka lahko da je dejanska razlika samo kak liter ali 1,5 litra, kar nanese letne razlike v stroških goriva 700-1000 EUR, če sem prav preračunal.
Zdaj pa tako - kupiš bencinarja, ki bo gotovo cenejši, pač zato sicer vsak mesec plačaš nekaj več za bencin - pri dizelašu bi pa tiste dodatne evre namesto za gorivo, plačevala v obliki obroka za kredit (ki bi ga rabila za nakup dražjega dizelaša, s tem da itak praviš da kredita ne moreš vzet...).

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če apr 11, 2013 11:02 am

Pa še en primer, v kakšni smeri priporočam, če sem prav razumel tudi potrebe po prostornosti:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7159501&show=1
Vectra C 1.8, l.2003, 78.000 km za 3600 EUR (cena gotovo ni zadnja)

Tole sem našel na avto.net, na spritmonitor.de je povprečna poraba takih okoli 7,5 litra (za primerjavo: Lancia Lybra dizel povprečno 6,3 litra).

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 11, 2013 11:02 am

Pri 1,5L razlike je pri njenih km okoli 1400€/leto razlike.

Sicer pa imaš mogoče prav. Če je tako v krizi (časovni in denarni) je morda res bolje nabavit enega poceni bencinarja, kot pa odplačevati kredit za dizla, po možnosti kasneje še za okvare.
Pa magari po 2 letih proda in zamenja z nekim boljšim dizlom, če bo situacija takrat boljša.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če apr 11, 2013 1:03 pm

Nobenega smisla se nima 50 letno vozit z bencinarjem.

In pa za 2 do 3 jurje se lahko dobi odličnega dizla.

Stellaria28
Nov uporabnik

Napisal/-a Stellaria28 Če apr 11, 2013 1:13 pm

Mislim, da imate kar prav eni in drugi. Sem celo noč premišljevala in sem se odločila, da vseeno pogledam Nissana, se pogovorimo z mehanikom in ga damo na tester. Če mi bo rekel, da se mu zdi uredu, ga bom vzela za nek določen čas in ko si uredim finance iskala nekaj drugega. Upam da brez pretresov vmes. Res sem vam hvaležna za vse nasvete, saj ste mi dali veliko misliti, čeprav za tem stoji ženska glava =P Zaradi trenutne stiske morda na momente res delujem nepremišljeno ampak sicer pa vedno vse stvari preden jih naredim premeljem.

Ja Matjazy, če mi najdeš dobro :D takoj. Samo prejšnja je bila res nesrečna, danes ko je prišel cenilec sem jo prav težko gledala... :cry: samo še kupček zveriženega pleha je ostal od nje. Ampak je bila pridna in gre zasluženo v avtomobilska nebesa. :mrgreen:

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če apr 11, 2013 4:24 pm

Kaj pa če kupiš kakšnega bencinarja za 3-4k€ in ga daš predelat na plin? Ali pa če najdeš kaj pametnega že predelanega...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če apr 11, 2013 4:41 pm

Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Če apr 11, 2013 6:27 pm

sonic je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:

Filter goriva seveda ni treba menjati tako pogosto. Olje in oljni filter pa vsekakor - pomisli, kakšno pomembno funkcijo olje opravlja (mazanje vseh delov motorja in tudi turbine, če jo ima, kar je dandanes vse bolj pogosto). Sčasoma se v olju nabere razna svinjarija (produkti zagorevanja, pa mikroskopski opilki od drgnenja kovinskih delov itd). V veliki meri jih polovi oljni filter, ampak ko se 'napolni' ne more več. Pa sámo olje z delovanjem motorja sčasoma izgubi pravilne mazalne lastnosti (zaradi vročine).
Zato je treba olje in filter menjati vsakih 15.000 km, ali pa po enem letu (če v tem letu prevoziš manj kot 15.000km)- to se priporoča kot skrajni interval, če uporabljaš kvalitetno sodobno sintetično olje (pri mineralnih oljih pa je treba menjati še bolj pogosto, ampak itak je najbolje uporabljati fully synthetic).

Hvala za odgovor-najverjetneje bom tudi to naredil!
Si me prepirčal

LP

Stellaria28
Nov uporabnik

Napisal/-a Stellaria28 Če apr 11, 2013 6:38 pm

Za tegale Megana bom še klicala, ker se mi zdi lepo ohranjen in mislim, da bi znal bit vredu. Nissan upam da bo vredu, bo jutri povedal serviser kako in kaj. Mi je reku, da bo avto obrnil po dolgem in počez :D Jutri vam javim kako se je stvar iztekla. Pa spotoma pogledat še Megana.

V nasprotnem primeru pa bom res dala povdarek bencinarjem, ker so res večinoma bolj ohranjeni in z manj km. Wish me luck :mrgreen:

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če apr 11, 2013 7:06 pm

Trenutno si lastimo Italijančico Lybro, je že starejši letnik 2001 in vanjo smo vložili kar nekaj evrov , ker smo zamenjali skoraj vse na avtu.
Zato sem predlagal Bencince, ker niso tok občutljivi na okvare kar počez ;) Razen tistih 19.000km vseh ostalih 800.000 km prevozil z bencinarji, v 20 letih. So crkanali tudi bencinarji a si ga sam bek vrgu pa druzga kupu :D

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Če apr 11, 2013 7:47 pm

J.McLane je napisal/-a:To ste gledali porabo na BC verjetno, na spritmonitorju ima zgolj EDEN voznik od 90, povprečje pod 5 l/100 km, zato je tvoja trditev, da se avta ni šparalo in da je bil služben še veliko bolj neverjetna.

Ne, za vsako vožnjo se je vpisovalo v tabelo začetne in končne kilometre, relacijo, voznika, čas odhoda in čas prihoda, tako da se je vedno vedelo do kilometra natančno koliko je avto prevozil z vsakim tankom ter za koliko litrov je bil tank polnjen ;)
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe apr 12, 2013 10:11 am

emozul je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:Mene res zanima zakaj menjava na 15000 Km, če pravijo na 30000KM?

Hvala za odgovor-najverjetneje bom tudi to naredil!
Si me prepirčal

LP

Lahko poveš še, za kateri avto gre v tvojem primeru, in kaj glede servisov predpisuje proizvajalec?

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov