Energetik81 je napisal/-a:Ti tudi ne bereš, kaj je napisala? Pri 50.000km/leto bo z dizlom vsako leto prišparala 1500€. In ti bi ji podturil bencinarja?
Sem najprej hotel napisati da se strinjam s temle, pa morda ni povsem tako.
Glede na celotno situacijo v tem primeru, bi bilo mogoče bolj smiselno iskati ne dizla za 5-6 jurjev, temveč bencinarja za max 3-4 jurje (v bistvu bolje še manj).
Zakaj?
Vidiš kako težko je najti nek soliden avto za tak denar, sploh če je dizel. Vedno imaš strah da bo šlo kaj narobe, ker so ti avti ponavadi že zgonjeni (seveda imajo veliko km, zato pa je prvotni lastnik tudi kupoval dizla), in ne veš kako so bili voženi in vzdrževani.
50.000 km na leto je sicer res veliko, ampak sklepam da veliko večino narediš z relacijsko vožnjo (z mestno jih takorekoč fizično ne moreš toliko naklepati, razen taxi). Pri taki vožnji pa je razlika v porabi dizel/bencinar najmanjša. Razen če na avtocesti res hitro pelješ, ampak tam med 90-120 kmh je še najmanj razlike, sploh pri klasični limuzinski obliki, ki je ponavadi najbolj aerodinamična.
Nekoč sem imel Opel Vectro Mk1 1.6 in če se prav spomnim, na avtocesti ni pila več kot 6-7 litrov, sedaj z Golfom TDI pa težko pod 6 litrov (vedno vozim cca 130 kmh). Skratka lahko da je dejanska razlika samo kak liter ali 1,5 litra, kar nanese letne razlike v stroških goriva 700-1000 EUR, če sem prav preračunal.
Zdaj pa tako - kupiš bencinarja, ki bo gotovo cenejši, pač zato sicer vsak mesec plačaš nekaj več za bencin - pri dizelašu bi pa tiste dodatne evre namesto za gorivo, plačevala v obliki obroka za kredit (ki bi ga rabila za nakup dražjega dizelaša, s tem da itak praviš da kredita ne moreš vzet...).