Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Re: Novi VW Touran 1.2T motor

Napisal/-a J.McLane Če okt 24, 2013 9:37 pm

Mah dejte ljudje, kupte si avtomatike, če nočete šaltat, pa te boli k*** kdaj prestavlja in kakšne zvoke daje od sebe, kick down in gasa :twisted:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe okt 25, 2013 9:11 am

sašo5 je napisal/-a:ka se midva "zopet" strinjava..... :mrgreen: =P
čisti podpis pod to :!:

Glede na najine začetke nama gre kar dobro. :tomidelej: :lol:

Uporabniški avatar
maserati
Nov uporabnik

Napisal/-a maserati Ne okt 27, 2013 1:29 pm

Ima motor v novih Touranih še vedno verigo?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne okt 27, 2013 2:02 pm

hippo je napisal/-a:Imam Galaxya, čipanga iz 115 na 145 KM (navor iz 310 na 360Nm), pa lahko rečem, da je sedaj ravno prav za začetek za vozit. Kako je bilo prej na stock ne vem, ker sem že kupil čipanga, ampak verjetno je bila žalost.

Alhambra s serijskim 1.9TDI 115KM gre čisto solidno za svojo velikost in težo, daleč od kake nepremičnine. Ni pa to formula, pa je lahko 10x čipan.
Recimo Passat letnik 98 1.9TDI 110KM je imel pospeške nula, si pa vseeno lahko lepo kruzal po omejitvah ;)
Konkretno se tudi Touran 1.9TDI 105KM, 6 prestav lepo pelje. Če primerjam, da je praviloma 1.2TSI bolj prožen od TDI-ja z istimi konji, potem zna biti tudi Touran 1.2TSI v redu za povprečnega uporabnika.

Je pa vse odvisno kaj pričakuješ od avta. Jaz sem se večkrat vsedel iz 1.8T 300KM v 1.6TDI pa nisem bil nikoli razočaran. Pač veš kaj je pod havbo in temu prilagodiš vožnjo.
Ne kot nekateri, ki grejo na testno z Golfom 1.2TSI in pričakujejo zmogljivosti GTI-ja pa porabo 3 litre :roll:

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Ne okt 27, 2013 5:43 pm

peroRS je napisal/-a:
hippo je napisal/-a:Imam Galaxya, čipanga iz 115 na 145 KM (navor iz 310 na 360Nm), pa lahko rečem, da je sedaj ravno prav za začetek za vozit. Kako je bilo prej na stock ne vem, ker sem že kupil čipanga, ampak verjetno je bila žalost.

Alhambra s serijskim 1.9TDI 115KM gre čisto solidno za svojo velikost in težo, daleč od kake nepremičnine. Ni pa to formula, pa je lahko 10x čipan.
Recimo Passat letnik 98 1.9TDI 110KM je imel pospeške nula, si pa vseeno lahko lepo kruzal po omejitvah ;)

Nočem se zahaklat, samo nisi dobro prebral. Napisal sem, da je ravno prav za vozit, ne pa da je formula. :roll:
Tudi takega passata sem imel kot si napisal, pa pospeški niso bili toliko slabi, da bi rekel nula. Sem bil bolj razočaran z A4 1.8T (stock 150KM), ker si ga moral presneto tišat, da si potegnil tistih 150 KM, kot da bi bili kje skriti (preveč v visokih obratih).

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne okt 27, 2013 8:25 pm

hippo je napisal/-a: Sem bil bolj razočaran z A4 1.8T (stock 150KM).....

ta motor kr prosi po čipanju in greh mu je to ne omogočit =P
Sem eden prvih lastnikov takega avta/motorja v Slo, kakor tudi med prvimi, ki ga je RSR "popravil" tako da....

PS. Verjetno si vozil kdaj atmosferca 125KM_to je šele pogreb.....pa tud tega je Matjaž lahko malo popidenal, sicer nič pretresljivega, bolj placebo efekt, kakor pri SDI-ju...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po okt 28, 2013 4:46 pm

hippo je napisal/-a:Tudi takega passata sem imel kot si napisal, pa pospeški niso bili toliko slabi, da bi rekel nula. Sem bil bolj razočaran z A4 1.8T (stock 150KM), ker si ga moral presneto tišat, da si potegnil tistih 150 KM, kot da bi bili kje skriti (preveč v visokih obratih).

Vidiš kako smo različni. ;)
Doma smo imeli 2 150-konjski Octavii 1.8T (FWD in 4x4), pa so šle hudičevo dobro v svojih cajtih, tudi danes se je ne bi branil 8)
Se pa strinjam, da je s čipom zadeva konkretno boljša :twisted:

Da se vrnem na izhodišče. Za take uporabnike, ki ga radi stisnemo, 1.2TSI ni dobra izbira, to je itak logično. Že kak 2.0TDI bi hitro ratal premalo oops
Večini ljudi pa zna biti ta motor čisto dovolj.

izotop
Nov uporabnik

Napisal/-a izotop Če nov 14, 2013 4:14 pm

1.2 bo premalo za težji avto, ker ga bo treba mantrat nonstop (po mojem, poznam motor iz polota). že v polotu se pozna hujši hrib ali večaj obtežitev (mogoče sem pa res že malo preveč zahteven), drgač pa leti zadeva (ne norim, probam pa še vsake toliko, koliko sape ima avto). sicer pa je itak pri teh turbo motorjih prva in zadnja viijolina turbina in zdravje le-te, če se pogovarjamo o sapi. če je zadeva zadihana, je lahko na papirju (rudi katalogu) 200km, nič ne pomaga pri tem, ko se avto komaj šlepa z pol manj dejanske konjenice. to je vse..
jst bi rekel tako: 1.2 je za polota (pustimo zdej nove bencinske motorje s 3 cilindri ipd), min 1.4 za golfov razred, 1.6 in naprej pa za večje in težje modele. pri dizlih je malce drugače, ker je navora več pač , ampak recimo pravtako 1.6 manjše in srednje modele, 2.0 in naprej za večje (čeprav moram rečt, a 2.0 lepo vrti novega golfa recimo)..

Uporabniški avatar
bajker
Nov uporabnik

Napisal/-a bajker Pe nov 15, 2013 8:30 am

Glede na to, da večina nekaj teoretizira (Touran 1.2 TSI 105KM), vozil pa ga ni še nihče, bom par besed napisal še sam, ki sem ga dejansko vozil.
Ko sem kupoval Tourana, sem ga imel na testu tri dni (podaljšani vikend). Bil sem precej skeptičen, a že takoj iz avtohiše me je presenetilo, da mlinček prav solidno pospešuje in bil je živahen že pri 1500 obratih.
Potem smo šli na morje, dva odrasla, dva otroka, poln prtlajžnik. Zadeva se je čisto lepo premikala, le na vrhniškem klancu v 6-ti ni ravno dobro pospeševal, ko sem moral zabremzati, je bilo treba malo prestavljati. Sicer pa nisem bil nepremičnina na AC. Potem smo na morju malo hodili naokoli, Lipica, Slavnik,... takrat sem bil že pečen, avto je bil za familijo super uporaben.
Po treh dneh sem šel sam domov vrnit avto. Vmes sem ga malo pritisnil po AC, mimo Divače je imel presenetljivo hitro not 190 km/h, potem sem šel še malo na ride med Kalcami in Godovičem, ni trgalo, a peljalo se je lepo in (zame dovolj) hitro.
Preden sem ga vrnil, sem preveril porabo. Po BCju je bila skupna poraba 7,4 l/100 pri narejenih 300km. Meni se je zdelo zelo sprejemljivo.
No, na koncu sem kupil 2.0 TDI, ker delam letno 30k+ km. Zaenkrat super zadovoljen :D .
Torej, za umirjenega voznika, ki noče Jankoviču in državi plačevati kazni na cesti, je ta motor čisto dovolj.

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Ne nov 17, 2013 8:20 pm

Ravno v fazi nakupa Tourana.
Glede na to, da delam do 15.000 km na leto, se mi zdi bencinar prava odločitev.
V dilemi sem le okoli "štale" - bo 105 konjičkov dost al bo treba 140 (1.2 TSI vs. 1.4 TSI).
Sedaj imam enoprostorca z 1.6 16V (107 KM). Ker vozim familijo in ne žaklov krompirja, je to čist OK.
Kolegi pa malo skomigajo glede 105 KM pri tako težkem avtomobilu.

Meni je ratalo dobit edino Golfa 1.2TSI za probo. Glede na moj način vožnje, čist dost moči. Najbolj sem bil navdušen nad (ne)hrupom motorja. Ko sem ga zaganal v garaži, sem moral pogledat na obratomer, da sem videl, če dela.. :)

Ker vozim bolj "lahke" ture, ne vem, če je vredno dat 3 jurje za večjo "štalo". Pa še pri zavarovanju te dodatnih 200 EUR kresnejo, etc.

@bajker Kje ti je ratalo najdet Tourana 1.2 TSI za probo?
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Ne nov 17, 2013 8:52 pm

Motor je srce avtomobila. Ne razumem, da ljudje kupujejo nov avto za 20.000+ in varčujejo pri opremi, povsod kjer se le da. Pri takem znesku je 10% vrednosti na račun motorja malenkost, saj avto ne kupuješ za 1 leto. Če pa kupuješ samo zaradi soseda, potem mi je pa stvar jasna.

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Po nov 18, 2013 5:38 pm

Ravno v tem je štos, al dam na opremo al na motor.
Če se večino časa cijazim po lokalnih cestah (<90km/h) in smo nekajkrat na leto nabiti s prtljago, hm...
..no saj se mi ne mudi.. bom še kakšen teden imel odločitev v mlinčku.
Nisem tiste sorte, da bi gledal po sosedovih avtomobilih, vseeno pa bi rad nekako optimum avto/denar.
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po nov 18, 2013 6:25 pm

knt je napisal/-a:Ravno v fazi nakupa Tourana.
V dilemi sem le okoli "štale" - bo 105 konjičkov dost al bo treba 140 (1.2 TSI vs. 1.4 TSI).
Sedaj imam enoprostorca z 1.6 16V (107 KM). Ker vozim familijo in ne žaklov krompirja, je to čist OK.

Ne vem zakaj ljudje poslušate kolege, ker razni kolegi večinoma nimajo blage veze.
Zdaj pa, če ti je dosedaj dovolj 1.6 atmosferski bencinar, bo 1.2 TSI še malo bolj poskočen od tega kar si navajen. Mirno kupi 1.2 TSI in to je to.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po nov 18, 2013 7:16 pm

sonic je napisal/-a:

Ne vem zakaj ljudje poslušate kolege, ker razni kolegi večinoma nimajo blage veze.
Zdaj pa, če ti je dosedaj dovolj 1.6 atmosferski bencinar, bo 1.2 TSI še malo bolj poskočen od tega kar si navajen. Mirno kupi 1.2 TSI in to je to.

Točno to! Sploh pa če se vozi večino časa po lokalnih cestah (če sem prav zastopil) bo 1.2TSI super.

@knt, katerega enoprostora pa voziš? Scenic?

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Po nov 18, 2013 8:26 pm

Badzo je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:

Točno to! Sploh pa če se vozi večino časa po lokalnih cestah (če sem prav zastopil) bo 1.2TSI super.

ja.. sedaj imam Scenica in vozim (moja žena :) ) v službo 8 km in nazaj.. pa potem glasbena.. pa take relacije...
kdaj pa kdaj kakšna 100-tka km ali pa dve na mesec..

Če dobim priliko, da si ga sposodim za pol ure.. pa tri orenk dedce zram.. in če gre dokaj solidno.. je to to..

kot sem že napisal, nad golfom 1.2 TSI sem bil navdušen..

Uporabniški avatar
bajker
Nov uporabnik

Napisal/-a bajker Po nov 18, 2013 10:13 pm

knt je napisal/-a:
@bajker Kje ti je ratalo najdet Tourana 1.2 TSI za probo?

Takrat so ga imeli pri Vrtaču v Kranju, a tega je že več kot dve leti...

Pa še tole... Sej je fajn, da maš malo rezerve, če je treba kak šleper prehitet, ampak imam tega čisto premalo. Če bi še enkrat kupoval, bi vzel 1.6 TDI (kot rečeno delam ful km) in dal razliko raje v opremo.

Ko bodo pa otroci večji in me bo zagrabila kriza srednjih let, pa itak ne bom gajbe gledal :lol:
Zadnjič spremenil bajker, dne Po nov 18, 2013 10:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po nov 18, 2013 10:23 pm

knt je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:

ja.. sedaj imam Scenica in vozim (moja žena :) ) v službo 8 km in nazaj.. pa potem glasbena.. pa take relacije...
kdaj pa kdaj kakšna 100-tka km ali pa dve na mesec..

Če dobim priliko, da si ga sposodim za pol ure.. pa tri orenk dedce zram.. in če gre dokaj solidno.. je to to..

kot sem že napisal, nad golfom 1.2 TSI sem bil navdušen..

Za primerjavo (mislim da je čisto realna): ko smo kupovali nov avto smo testirali Ostavio 1.2TSI (vzeli potem čisto nekaj tretjega sicer, je pa vseeno TSI :mrgreen: ) je bilo kar navdušenje nad motorjem napram domačem avtu ki pa je megane karavan 1.6 16v - tako da mislim da bo tebi touran s tem motorjem zadostoval - v končni fazi je korelacija megane-octavia in scenic touran ista pa še za ista motorja se gre. Motor je bolj prožen (čeprav tale renojev motorček sploh ni tako slab glede prožnosti), pa tudi sam občutek je bolj suveren, same karakteristike na papirju so podobne.

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Po nov 18, 2013 10:51 pm

Prmejdunej... sem zdajle gledal konfigurator za Golfa. Slabga jurja razlike med 1.2 TSI 105KM in 1.4 122KM.
Zakaj ni te mašince za Tourana? :x
To bi bilo "žebljico na glavico". ;)

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To nov 19, 2013 12:26 am

Ko sem jaz svojega kupoval,je med 120 in 170 KM bilo samo 600€ razlike,čeprav bi mi 120 zadostovalo,se nisem mogel upreti,pa še poraba je podobna.Jebiga,če ni 1,4 tsi na izbiro,ti ostane 1,2,za katerega sem prpričan,da se lepše pelje od atmosferskih 1,6 v scenicu,saj turbo naredi svoje.Službeno sem dolgo peljal tourana 105 TDI,ni raketa,ampak navora je bilo dovolj za varna prehitevanja.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan To nov 19, 2013 4:23 am

moj tast ima golfa 1.4tsi, predtem pa 1.9tdi. Pohvali dokaj nizko porabo, ampak mu je žal, da ni vzel dizla, kljub temu, da vozi vsakodnevno zelo kratke razdalje po mestu. Pojdi in vzemi za dan, dva testno vozilo in sam probaj; sploh zdaj, ko se vozila slabo prodajajo, ti bodo trgovci zagotovo ustregli.

Po 50.000 km sem po natančnem beleženju ugotovil, da sem imel porabo pri 1.9tdi octavia II 5,95 litra, pri 180ps 1.8t pa imam porabo okoli 8.4 litra. Vozim pa zelo dinamicno. Za po mestu mi je bil bolj voziti dizl, za po AC se pa 1.8t dobesedno trga, čeprav tud dizl ni šel slabo. Sem pa vozil ta teden PSA(v sodelovanju z BMW) 1.6 16v 120ps in ni sel nikamor. Mestna po računalniku pa 8.5L.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov